Wydarzenia - Proroctwo o 70 tygodniach lat
Anonymous - 2011-01-03, 15:26
Dymensja napisał/a: | a nie myślałeś aby sprawdzić, porównać proroków którzy już mieli podobną usługę do tej opisanej w Objawieniu. | Istnieje podobieństwo z przeszłości które pozwala zrozumieć jak będą działać dwaj świadkowie Jezusa podczas wielkiego ucisku.
Mojżesz i Aaron w Egipcie ogłaszali plagi. Eliasz zatrzymał deszcz na 1260 dni, czyli na trzy i pół roku. W Sodomie dwóch aniołów spaliło Sodomę i Gomorę wraz z jej mieszkańcami. Podobnie będą działać dwaj świadkowie, zatrzymają deszcz na ziemi, będzie susza i głód, braki żywności, będą ogłaszać plagi tak jak Mojżesz i Aaaron, będą spalać miasta i ludzi którzy będą grzeszyć tak jak w Sodomie. Wojska wysłane by zabić dwóch świadków spłoną w ogniu. Tak będzie wyglądał wielki ucisk.
2 Król. 1:9-10
9. Wtedy posłał po niego dowódcę pięćdziesięciu wojowników z jego pięćdziesięcioma, a gdy ten doszedł do niego, siedział on na szczycie góry. I przemówił do niego: Mężu Boży, król nakazuje, abyś zszedł.
10. Odpowiadając Eliasz rzekł do dowódcy pięćdziesięciu wojowników: Jeżeli jestem mężem Bożym, to niech ogień spadnie z nieba i niech pochłonie ciebie i twoich pięćdziesięciu. I spadł ogień z nieba i pochłonął go wraz z jego pięćdziesięcioma.
(BW)Jak. 5:17
17. Eliasz był człowiekiem podobnym do nas i modlił się usilnie, żeby nie było deszczu; i nie było deszczu na ziemi przez trzy lata i sześć miesięcy.
(BW)2 Moj. 7:19-20
19. Potem rzekł Pan do Mojżesza: Powiedz Aaronowi: Weź laskę swoją i wyciągnij rękę swoją nad wody Egiptu, nad jego rzeki, nad jego kanały i zalewy, i nad wszystkie jego zbiorniki wód, a zamienią się w krew, tak że krew będzie w całej ziemi egipskiej, a nawet w naczyniach drewnianych i kamiennych.
20. Mojżesz i Aaron uczynili tak, jak rozkazał Pan: Podniósłszy laskę uderzył wody Nilu na oczach faraona i na oczach jego sług; i wszystka woda w Nilu zamieniła się w krew,
(BW)
A tak będą działać dwaj świadkowie:Obj. 9:17-19
17. A takimi widziałem w widzeniu te konie i tych, którzy na nich siedzieli: mieli pancerze czerwone jak ogień, granatowe jak hiacynt, żółte jak siarka; a łby końskie były jak łby lwów, a z pysków ich wychodziły ogień i dym, i siarka.
18. Od tych trzech plag, to jest od ognia i od dymu, i od siarki, wychodzących z ich pysków, wyginęła trzecia część ludzi.
19. Albowiem moc tych koni mieści się w ich pyskach i w ich ogonach; ogony ich bowiem są podobne do wężów mających głowy, którymi wyrządzają szkodę.
(BW)
Od dwóch świadków zginie 2 miliardy ludzi przez trzy i pół roku.
Wielu uwierzy i ci którzy uwierzą dwom świadkom będą zbawieni w wojnie Armagedonu.
din - 2011-01-03, 17:08
Dla mnie trudno zrozumieć po co dwaj świadkowie mieli by takie plagi robić...
Moim zdaniem nastanie królestwo z zaskoczenia....
Bo to co się na świecie dzieje jest złe
Anonymous - 2011-01-03, 17:31
expander1V napisał/a: | Dla mnie trudno zrozumieć po co dwaj świadkowie mieli by takie plagi robić...
Moim zdaniem nastanie królestwo z zaskoczenia....
Bo to co się na świecie dzieje jest złe | Nasze zdanie nie ma wpływu na plan Boży objawiony w Pisma. Albo zgodzimy się z Bogiem albo będziemy mieli kłopoty. Każdy sam wybierze sobie co zechce. Koniec świata to nie wczasy pod gruszą. Świat jest zły, religie są rządzone przez szatana, ludzie wierzą w szatana który jest ich bogiem dlatego dziwią się że Bóg przygotował dwóch świadków z plagami.
Szatan dobrze zwiódł i oszukał Ewę, podobnie uczynił z tymi ludźmi na świecie. Jak tych ludzi przekonać że są oszukani? Tylko plagi niektórych przekonają, większość nadal będzie czcić swoje bożki. Nawet po zagładzie 2 miliardów ludzi, świat nadal będzie czcił swoje bożki.
Obj. 9:20
20. Pozostali ludzie, którzy nie zginęli od tych plag, nie odwrócili się od uczynków rąk swoich, nie przestając oddawać czci demonom oraz bałwanom złotym i srebrnym, i spiżowym, i kamiennym, i drewnianym, które nie mogą ani widzieć, ani słyszeć, ani chodzić,
(BW)
din - 2011-01-03, 17:46
Moim zdaniem to wszystko to Symbole..
Ty wierzysz ściśle swojej interpretacji Lucyferze....
Ja natomiast uważam że księga Objawienia
to symboliczna opowieść co mogło by spotkać ludzi...
Te plagi moim zdaniem nigdy nie nastaną..
Anonymous - 2011-01-03, 18:38
expander1V napisał/a: | Moim zdaniem to wszystko to Symbole..
Ty wierzysz ściśle swojej interpretacji Lucyferze....
Ja natomiast uważam że księga Objawienia
to symboliczna opowieść co mogło by spotkać ludzi...
Te plagi moim zdaniem nigdy nie nastaną.. |
Nie wierzysz Bogu dlatego tak myślisz, ja wierzę że będą.
Obj. 22:6
I rzekł do mnie: Te słowa są pewne i prawdziwe, a Pan, Bóg duchów proroków posłał anioła swego, aby ukazać sługom swoim, co musi się wkrótce stać.
(BW)
din - 2011-01-03, 18:56
Bóg moim zdaniem ustanowi Królestwo...
Jeremiasz zaś mówi że Dawid zostanie wskrzeszony aby rządzić Izraelem..
Może to być proroctwo warunkowe...
Bo np idąc tym tokiem rozumowanie Izrael znowu rządził by na ziemi
ale ja myśle że to były proroctwa warunkowe..
Dawid zmartwychwstanie jako jeden ze świętych którym należy się Królestwo..
Tak.. Bo królestwo należy się świętym. Czyli wybranym...
Ja powiem szczerze nie ufam apokalipsie......
Choć zapewne jest to księga symboliczna..
Anonymous - 2011-01-03, 19:08
expander1V napisał/a: |
Ja powiem szczerze nie ufam apokalipsie......
|
Ja ufam Apokalipsie, dla mnie jest to księga najważniejsza.
Obj. 22:7. I oto przyjdę wkrótce. Błogosławiony, który strzeże słów proroctwa tej księgi.
Obj. 22:10
I rzecze do mnie: Nie pieczętuj słów proroctwa tej księgi! Albowiem czas bliski jest.
Ta księga jest jasna jak słońce w południe i tylko ludzie zaślepieni w religii nie widzą jej treści.
Izaj. 29:11-14
11. Dlatego z widzeniem tego wszystkiego jest u was tak, jak ze słowami zapieczętowanej księgi; gdy się ją poda temu, który umie czytać, i powie: Przeczytaj to, proszę, wtedy on odpowiada: Nie potrafię, gdyż to jest zapieczętowane;
12. A gdy się poda księgę takiemu, który nie umie czytać, i powie: Przeczytaj to, proszę, wtedy on odpowiada: Nie umiem czytać.
13. I rzekł Pan: Ponieważ ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim,
14. Dlatego też Ja będę nadal dziwnie postępował z tym ludem, cudownie i dziwnie, i zginie mądrość jego mędrców, a rozum jego rozumnych będzie się chował w ukryciu.
din - 2011-01-03, 19:23
Moim zdaniem apokalipsa raczej daje przekaz co mogło by się stać...
Oraz odsłania znaczenie imienia Boga jako ten który zawsze istnieje....
MieczDucha - 2011-01-04, 16:20
Ostatni 70 Tydzień jest caly czas przed ludzkościa , zanim zacznie sie on wybuchnie wojna czyli nastanie POCZĄTEK BOLEŚCI , jakis czas po tym dopiero zacznie sie 70 tydzien
Kazdy tydzien w proroctwie 69 Tygodni trwał 7 lat poniewaz jest to Mesjanski proroctwo wskazujace dokladna date smierci Pana Jezusa , tak samo ostatni tydzien ktory dopiero jest przed nami oznacza 7 lat i miedzy 69 Tygodniami a 70 tygodniem nastepuje przerwa czasowa ktora nadal trwa ,
Moim zdaniem przymierze z wieloma na 1 tydzien czyli na 7 lat rozpocznie istnienie CZWARTEGO ZWIERZECIA ktore pochlonie cala ziemie - czyli bedzie to poczatek szeroko rozumianego GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA ktore osiagnie pelnie mocy w czasie królowanie króla-zwierzecia
http://idzpodprad.salon24...a-rzad-swiatowy mimo ze z wieloma rzeczami tutaj sie nie zgadzam np z tym ze Watykan bedzie panowal nad swiatem co jest nieprawda poniewaz król zuchwały-zwierze to bedzie człowiek a nie instytucja ale mimo wszystko warto to przeczytac papiez oswaja swoje owce na globalna wladze i wmawia im ze to nie bedzie nic złego
http://www.youtube.com/watch?v=gP99suaJQxM
Login - 2011-01-04, 21:55
Ale brednie ......
wit - 2011-01-04, 22:00
Dymensja napisał/a: | Akurat z tym się nie zgadzam, porównaj to co czynią ci prorocy z tym co czynili Mojżesz i Eliasz. | W tymże proroctwie o dwóch świadkach można również dostrzec ukryte sylwetki biblijne takich Mężów Bożych, jak Mojżesz i Eliasz, którzy stanowili typy proroctw i Nowego Zakonu, a ściślej Apostołów, jako prawodawców Nowego Przymierza i Proroków. Jednak już ten sam fakt komunikuje, że chodzi o Lud Boży istniejący w I wieku n.e. bowiem w tym okresie działali Apostołowie i Prorocy, którzy przyczynili się do założenia fundamentu Zboru Bożego i Chrystusowego.
MieczDucha - 2011-01-05, 22:16
Login napisał/a: | Ale brednie ...... |
rozumiem ze brednia nie jest uwazanie polowy tygodnia jako 1260 lat , w filmiku bylo ze te niby 1260 lat odbylo sie od 538 r do 1798 r jesli polowa ostaniego tygodnia zaczeła sie w 538 roku to caly tydzien rozpoczal sie okolo 700 lat p.n.e co jest dopiero bzdura bo Daniela wtedy na swiecie jeszcze nie było a proroctwo 70 tygodni odnosi sie do przyszlosci ,
i jesli siedemdziesiaty tydzien trwal 2520 lat to cała wizja trwała ponad 170 000 lat co jest kompletnym nonsensem ,
1260 dni , 1290 dni czy 1335 trzeba odczytywac doslownie jako doby a nie lata - wykladnikiem jest ostani tydzien który trwa 7 lat a jego polowa 1260 dób i tak jak ci pisalem nie kieruj sie filmami zamiast tego czytaj z modlitwa sam Biblie i proroctwa
Login - 2011-01-05, 23:20
Cytat: | czytaj z modlitwa sam Biblie i proroctwa |
Tak właśnie robię.
Ez 4:5-6 Bw „A Ja wyznaczę ci za lata ich winy równą liczbę dni.."
Liczb 14;34 "Poznaliście kraj w przeciągu czterdziestu dni; każdy dzień teraz zamieni się w rok i .."
Przy każdym liczeniu czasu profetycznego stosuje się tą zasadę.
70 tygodni z Daniela, to 490lat i odnosi się do narodu Żydowskiego. Ostatni tydzień z tego proroctwa odnosi się do Jezusa. Połowa tygodnia to 3,5 i dnia czyli 3,5roku stosując zasadę dzień za rok i wskazuje czas kiedy Jezus miał zostać ukrzyżowany od momenty rozpoczęcia działalności.
Kto ci takich bredni nagadał, że pół tygodnia to 1260 lat?. Mieszasz jedno proroctwo z drugim. Pół tygodnia z księgi Daniela i 3,5 roku z księgi Daniela dotyczą zupełnie innych wydarzeń. Jedno mówi o działalności Chrystusa, drugie o czasie prześladowań.
MieczDucha - 2011-01-06, 15:36
te brednie o 1260 dniach jako 1260 latach bylo w tym filmiku wiec sam powiedziales ze to brednie , 'ohyda spustoszenia" nie jest podzielona tak jakbyscie tego chcieli
Daniela 9:27 , 11:31 , 12:11 - wszystkie te wersety mowiace o ohydzie spustoszenia mowia o tej samej rzeczy , wersety te uzupelniaja sie ale to wam nie pasuje poniewaz to obala wasza błedna interpretacje odnosnie lat 538-1798
Login - 2011-01-06, 21:50
Przykro mi nie mogę z tobą dyskutować, bo się nie da.
|
|
|