Wydarzenia - Proroctwo o 70 tygodniach lat
MieczDucha - 2011-01-07, 17:06
Login napisał/a: | Przykro mi nie mogę z tobą dyskutować, bo się nie da. |
twoja interpretacja upadła im szybciej sie z tym pogodzisz tym lepiej , zycze dojscia do prawdziwej interpretacji bo bładzenie po sredniowieczu i 18 wieku to błedna droga , jedni wyznaczaja lata 538-1798 , czy 1844 inni 1914 ale wszystko to jest bładzenie im szybciej sie z tym pogodzisz tym szybciej moze dane bedzie ci zblizyc sie do prawidłowszych interpretacji
adzient - 2011-01-07, 18:49
MieczDucha napisał/a: | twoja interpretacja upadła im szybciej sie z tym pogodzisz tym lepiej , zycze dojscia do prawdziwej interpretacji bo bładzenie po sredniowieczu i 18 wieku to błedna droga , jedni wyznaczaja lata 538-1798 , czy 1844 inni 1914 ale wszystko to jest bładzenie im szybciej sie z tym pogodzisz tym szybciej moze dane bedzie ci zblizyc sie do prawidłowszych interpretacji
_________________ |
Mieczu mieszasz dwa proroctwa i nawet nie próbujesz dostrzec błędu.
Przecież nawet nie masz pojęcia o czym się tu mówi.
Jeżeli twierdzisz ,że Login się myli wykaż to.
MieczDucha - 2011-01-08, 12:31
adzient napisał/a: | MieczDucha napisał/a: | twoja interpretacja upadła im szybciej sie z tym pogodzisz tym lepiej , zycze dojscia do prawdziwej interpretacji bo bładzenie po sredniowieczu i 18 wieku to błedna droga , jedni wyznaczaja lata 538-1798 , czy 1844 inni 1914 ale wszystko to jest bładzenie im szybciej sie z tym pogodzisz tym szybciej moze dane bedzie ci zblizyc sie do prawidłowszych interpretacji
_________________ |
Jeżeli twierdzisz ,że Login się myli wykaż to. |
ja mu udowodnilem ze proroctwa nawzajem sie uzupelniaja i mowia o tym samym czasie i wydarzeniach , jesli jest inaczej to udowodnijcie wy swoja interpretacje gdzie jest mowa o dwóch róznych ohydach spustoszenia i kto wg was nia jest , kto jest małym rogiem-królem zuchwałym - podpinanie wszytkiego pod papieza czy Watykan jest błedne mimo ze to zła organizacja jak i inne mi znane i kto wg was jest wielka nierzadnica tez Watykan lub papiez ?
Anonymous - 2011-01-08, 13:08
MieczDucha napisał/a: | adzient napisał/a: | MieczDucha napisał/a: | twoja interpretacja upadła im szybciej sie z tym pogodzisz tym lepiej , zycze dojscia do prawdziwej interpretacji bo bładzenie po sredniowieczu i 18 wieku to błedna droga , jedni wyznaczaja lata 538-1798 , czy 1844 inni 1914 ale wszystko to jest bładzenie im szybciej sie z tym pogodzisz tym szybciej moze dane bedzie ci zblizyc sie do prawidłowszych interpretacji
_________________ |
Jeżeli twierdzisz ,że Login się myli wykaż to. |
ja mu udowodnilem ze proroctwa nawzajem sie uzupelniaja i mowia o tym samym czasie i wydarzeniach , jesli jest inaczej to udowodnijcie wy swoja interpretacje gdzie jest mowa o dwóch róznych ohydach spustoszenia i kto wg was nia jest , kto jest małym rogiem-królem zuchwałym - podpinanie wszytkiego pod papieza czy Watykan jest błedne mimo ze to zła organizacja jak i inne mi znane i kto wg was jest wielka nierzadnica tez Watykan lub papiez ? | Tak sobie obserwuje jak się sprzeczacie o Watykan czy te dni 1260 itp i sobie pomyślałem że zabiorę głos i też coś dorzucę.
Otóż Watykan nie jest żadnym rogiem ani sam w sobie nierządnicą bo wchodzi w skład wszystkich religii na świecie tak chrześcijańskich jak i muzułmańskich oraz innych które Biblia nazywa Wielką Nierządnicą lub Babilonem Wielkim.
Nierządnica to nie tylko obecne religie w naszych czasach bo Nierządnica była od czasów Egiptu, Asyrii, Babilonu, Medo-Persji, Grecji, Rzymu i Anglo-Ameryki a teraz UNIA Europejska tą nierządnicę zje i spali ogniem bo Bóg taki wyrok wydał.
Obj. 17:7-12
7. I rzekł do mnie anioł: Dlaczego zdumiałeś się? Wyjaśnię ci tajemnicę kobiety i zwierzęcia, które ją nosi i ma siedem głów i dziesięć rogów.
8. Zwierzę, które widziałeś, było i już go nie ma, i znowu wyjdzie z otchłani, i pójdzie na zatracenie. I zdumieją się mieszkańcy ziemi, których imiona nie są zapisane w księdze żywota od założenia świata, gdy ujrzą, że zwierzę to było i że go nie ma, i że znowu będzie.
9. Tu trzeba umysłu obdarzonego mądrością. Siedem głów, to siedem pagórków, na których rozsiadła się kobieta, i siedmiu jest królów;
10. Pięciu upadło, jeden jest, inny jeszcze nie przyszedł, a gdy przyjdzie, będzie mógł krótko tylko pozostać.
11. A zwierzę, które było, a już go nie ma, jest ósmym, i jest z owych siedmiu, idzie na zatracenie.
12. A dziesięć rogów, które widziałeś, to dziesięciu królów, którzy jeszcze nie objęli królestwa, lecz obejmą władzę jako królowie na jedną godzinę wraz ze zwierzęciem.
(BW)Obj. 17:16-18
16. A dziesięć rogów, które widziałeś, i zwierzę, ci znienawidzą wszetecznicę i spustoszą ją, i ogołocą, i ciało jej jeść będą, i spalą ją w ogniu.
17. Bóg bowiem natchnął serca ich, by wykonali jego postanowienie i by działali jednomyślnie, i oddali swoją władzę królewską zwierzęciu, aż wypełnią się wyroki Boże.
18. A kobieta, którą widziałeś, to wielkie miasto, które panuje nad królami ziemi.
(BW)
Natomiast 1260 dni to nie żadne lata tylko czas w wielkim ucisku gdy rozpocznie się sąd nad nierządnicą. Te 1260 dni są ciągle przed nami i są tylko dniami tak jak jest napisane.
Anonymous - 2011-01-17, 00:38
Lucyfer napisał/a: | therapon napisał/a: | Lucyfer napisał/a: | Były dwie Paschy, jedna w roku 29 a druga w roku 30 ne. | ´
Zobacz, że były trzy paschy:
J 2:13 bw A gdy się zbliżała Pascha żydowska, udał się Jezus do Jerozolimy. | Zbliżała się nie znaczy że była. Cytat: |
J 2:23 bw A gdy był w Jerozolimie na święcie Paschy, wielu uwierzyło w imię jego, widząc cuda, których dokonywał. | Był na święcie Paschy i tu przedstawiłeś werset że był tylko na jednej. |
Dobrze mamy więc jedną paschę.
Lucyfer napisał/a: | therapon napisał/a: | To była pierwsza pascha!. Teraz druga pascha:
j 6:4 bw (4) A była blisko Pascha, święto żydowskie. | Była blisko nie znaczy że już była. |
Ale dalej czytamy, iż zbliżało się święto namiotów:
J 7:2 Bw „A było blisko żydowskie święto namiotów.”
A więc ta wspomniana pascha musiała się odbyć. Mamy więc dwie paschy.
Lucyfer napisał/a: | therapon napisał/a: | tutaj wiele się wydarzyło. I minął rok. No i trzecia pascha:
J 11:55 bw A była blisko Pascha żydowska, i wielu z tej krainy szło do Jerozolimy przed Paschą, aby odbyć oczyszczenie.
J 12:1 bw A na sześć dni przed Paschą poszedł Jezus do Betanii, gdzie był Łazarz, który umarł, a którego Jezus wzbudził z martwych.
J 13:1 bw Przed świętem Paschy, Jezus, wiedząc, iż nadeszła godzina jego odejścia z tego świata do Ojca, umiłowawszy swoich, którzy byli na świecie, umiłował ich aż do końca
Oczywiście tych pasch mogło być więcej niż trzy. Ale cytaty pokazuja, iż były przynajmniej trzy.
|
Nieprawda, podałeś werset że był tylko na jednej a inne wersety tylko mówią że była blisko Pascha lub zbliżała się. Z jednej zrobiłeś sobie trzy lub więcej.
Ty podałeś werset o jednej a były dwie przez niego obchodzone. |
A tutaj mamy trzecią paschę, na której go zabito. A więc były trzy paschy podczas działalności Jezusa (na pierwszej i trzeciej był osobiście). Ale masz rację, nie da się raczej udowodnić, iż były cztery. Ale trzy były napewno.
din - 2011-01-17, 15:04
Ciekawy link.... Wynika z niego że Jezus rozpocząl działalność w 28 r ne...
http://lubinnspj.salezjan...p?article_id=28
din - 2011-05-28, 21:17
Całe proroctwo o 70 tygodniach wskazuje na pojawienie się pomazańca.
din - 2011-05-29, 10:24
Wiemy że prorok Ezechiel wspominał o Danielu..
A więc jego proroctwo zapewne jest autentyczne..
Natomiast 9 rodział wskazuje na pomazańca.
Anowi - 2011-05-29, 16:01
therapon napisał/a: |
A tutaj mamy trzecią paschę, na której go zabito. A więc były trzy paschy podczas działalności Jezusa (na pierwszej i trzeciej był osobiście). Ale masz rację, nie da się raczej udowodnić, iż były cztery. Ale trzy były na pewno. |
a ja wam powiadam, że były cztery Paschy w okresie od chrztu Jezusa do wniebowstąpienia, Jego służba trwała 1260 dni = Rok Jubileuszowy.
Lev 25:10-22 br "(10) Będziecie obchodzić uroczyście rok pięćdziesiąty i ogłosicie go rokiem wolności w całym waszym kraju dla wszystkich jego mieszkańców. Będzie to dla was jubileusz. Każdy wróci do swojej własności, każdy przyjdzie znów do swojej rodziny. (11) W roku pięćdziesiątym obchodzić będziecie swój jubileusz. Nie będziecie w tym roku ani obsiewać swoich pól, ani zbierać tego, co ziemia zrodzi sama z siebie, ani tego, co ukaże się na szczepach winnych nie podcinanych. Będzie to czas świętego jubileuszu dla was. (12) Będziecie się żywić tylko tym, co urodzi się [samo] na waszych polach. (13) Na święty rok jubileuszowy każdy z was wróci do swojej posiadłości. ... (19) Ziemia będzie wydawać plony, a wy będziecie jeść do syta i żyć w bezpieczeństwie. (20) Gdybyście się zaczęli niepokoić, mówiąc: co będziemy jedli przez cały rok siódmy, skoro nie będziemy w owym czasie ani obsiewać pól, ani zbierać plonów, (21) to [Ja oświadczam, że] ześlę na was specjalne błogosławieństwo w roku szóstym i zbierzecie wtedy plony wystarczające na trzy lata. (22) W ósmym roku zaczniecie już ponownie obsiewać wasze pola, a żywić się będziecie jeszcze starymi zbiorami, i tak będzie aż do roku dziewiątego; aż do czasu nowych zbiorów żyć będziecie starymi zapasami."
aras - 2011-05-30, 15:13
Znam interpretację ADS w sprawie 42 tygodni, 3 i pół roku itd
Według tej teorii wszystkie te okresy odnoszą sie do tego samego i wielu twierdzi że ten okres to panowanie wieków ciemnych , inkwizycja KRK.
Nie odrzucam tej teorii bo jest dosyć sensowna i poparta historycznymi dowodami. Ale..
Jesli ten okres odnosi się do tego co już było, to czy nam dalej grozi w przyszlości wielki ucisk?? Czy te proroctwa mogą być odnosić się do dwóch okresów, czy mogą być dwuznaczne??
Jakby nie było ten okres był daleką przyszłością dla Daniela i historycznie wypełnił się.
Jezus sam karze nam czytać ks. Daniela aby poznać czasy końca. Krótko mówiąc w ks. Daniela i w Objawieniu jest ukazana ta sama moc.
W ksiedze Daniela pisze:
21. A gdy patrzyłem, wtedy ów róg prowadził
wojne ze Swietymi i przemógł ich,
22. az przyszedł Sedziwy i odbył sie sad
i prawo zostało przyznane Swietym Najwyzszego,
i nadszedł czas, ze Swieci otrzymali
królestwo.
Ta moc będzie aż do przyjścia Pana.
Objawienie 1
13 I widziałem wychodzace z morza
zwierze, które miało dziesiec rogów i siedem
głów, a na rogach jego dziesiec diademów,
a na głowach jego bluzniercze imiona.
2. A zwierze, które widziałem, było podobne
do pantery, a nogi jego jak u niedzwiedzia,
a paszcza jego jak paszcza lwa. I
przekazał mu smok siłe swoja i tron swój,
i wielka moc.
To jest dokładne odniesienie do ks. Daniela, ta moc jest tą samą mocą. Jest od szatana i będzie aż do końca czasów.
I mamy podobny opis tej bestii do besti z księgo Daniela:
Obj 1
3. A jedna z głów jego była smiertelnie raniona,
lecz smiertelna rana jego była wygojona.
I cała ziemia szła w podziwie za
tym zwierzeciem.
4. I oddali pokłon smokowi za to, ze dał
zwierzeciu moc, a takze zwierzeciu oddali
pokłon, mówiac: Któz jest podobny do
zwierzecia i któz moze z nim walczyc?
W objawieniu rozdz. 17 jest mowa o Wielkim Babilonie- Wszetecznicy ujeżdzającej tą samą bestię Bestię.
8. Zwierze, które widziałes, było i juz go
nie ma, i znowu wyjdzie z otchłani, i pójdzie
na zatracenie.
Ta moc kiedyś została zraniona, ale rana się wygoiła, a ludzie za nią pójdą aż do końca czasów. Będą jej oddawać pokłon.
Moim zdaniem wszetecznica- wielki babilon oraz zwierze ktore ja nosi to to samo. Oboje reprezentują moc szatana. Wszetecznica jest nazwana matką wszetecznic. Czyli jest głównym odstępczym kościołem na ziemi. Watykan pasuje tu jak ulał, który sam wielokrotnie nazwał siebie matką kościołów.
Tylko Kościół Rzymskokatolicki nazywa się Matką Kościołów wg kardynała Ratzingera:
„Niech pozostanie jasnym, chcąc aby wyrażenie „kościół siostrzany” było używane we właściwym znaczeniu, to święty, katolicki i apostolski uniwersalny kościół nie jest siostrą, ale matką wszystkich innych kościołów” Źródło: Note on the Expression Sister Churches Kardynał Joseph Ratzinger i Arcybiskup Tarcisio Bertone, SDB, June 30, 2000.
Zwierzę w obecnych czasach to władza KRK na całym świecie włącznie z organizacjami politycznymi, państwami, masoneria, tajnymi stowarzyszeniami, fałszywą nauką itd.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja natomiast uważam że ta teoria jest całkiem sensowna, choć mogę się mylić.
Czy będzie okres ucisku, czy już był tego nie wiemy na pewno. Zawsze beda represje na chrzescijan w jakis sposób.
Według mnie Szatan po ciemnocie średniowiecznej zmienił całkowicie taktykę.
Zamiast represji i przemocy okarze się o wiele przebieglejszy a jego subtelne działania na swiecie bardzo zwiodą wielu ludzi na świecie.
-SZATAN WPROWADZI CYWILIZACJE MILOSCI NIE USISKU. SWIATOWA RELIGIA BEDZIE NEW AGE , OCZYWISCIE POD PRZYWODZTWEM WATYKANU I FALSZYWYM PRZYOBLECZENIEM SIE W CHRYSTUSA.
- LUDZIE BEDA PEWNI ZE ZYJA W RAJU, SKONCZA SIE KLOPOTY , BEDA WPROWADZONE UKRYWANE OD DZIESIECIOLECI PRZED NAMI TECHNOLOGIE KTORE ZREWOLUCJONIZUJA CALY SWIAT
-BOGIEM BEDA DEMONY I TY SAM
- WSZYSTKO BEDZIE OK, TYLKO ZE LUDZIE PODDADZA SIE WOLI LUCYFERA
- EWENTUALNE REPRESJE BEDA WOBEC TYCH KTORZY SIE NIE PODPORZADKUJA
-BARDZO MOZLIWE ZE UJAWNIO SIE NAM KOSMICI (DEMONY)
kIEDYS PODAWALEM LINKI DO UJAWNIONYCH INFORMACJI O UFO PRZEZ RZADY I CIA.
NA CALYM SWIECIE POWSTAL WIELKI PROJEKT ABY , SKLONIC RZADY DO UJAWNIENIA "PRAWDY". OCZYWISCIE WSZYTSKO JEST UKARTOWANE.
jEST W KAŻDYM JEZYKU, A TU LINK DO POLSKIEJ WERSJI:
http://www.exopolitics.pl/
ZOBACZCIE KTO I CO MOWI O UFO. TA SPRAWA JEST BARDZO POWAZNA.
A CO WATYKAN O TYM MOWI:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Adam Gołębiewski - 2012-09-04, 21:24
Może warto odświeżyć wątek. Moje pytania:
- dlaczego i na jakiej podstawie mielibyśmy stosować zasadę w proroctwie omawianym w tym wątku "dzień za rok"?
- czy wyraz "maszijach", występujący w wersetach 25 i 26 bez rodzajnika "ha", na pewno oznacza Mesjasza Jezusa z Nazaretu (proszę o merytoryczne ustosunkowanie się do mojego pytania)?
Eter - 2012-09-06, 19:56
Adam Gołębiewski napisał/a: | Może warto odświeżyć wątek. Moje pytania:
- dlaczego i na jakiej podstawie mielibyśmy stosować zasadę w proroctwie omawianym w tym wątku "dzień za rok"?
|
Zacznę od końca: dlatego, że cały szereg powiązanych proroctw interpretowanych zgodnie z tą zasadą układa się w siatkę proroczą pasującą do odpowiednich wydarzeń historycznych.
Opisałem to tutaj: http://refleksje-religijn...70-tygodni.html
Kluczy w Biblii nie trzeba daleko szukać:
„dzień licząc za rok” – 4Mojż. 14:33-34
„po jednym dniu za każdy rok” – Ez. 4:4-6
Owszem, są to subtelne klucze, nie da się przedstawić ścisłej i mocnej logiki, która skłoniłaby sceptyka do przyjęcia takiej czy innej interpretacji. Ale to wiąże się już z samą naturą proroctw.
Adam Gołębiewski - 2012-10-18, 15:35
Na powyższej stronie piszesz:
Cytat: | Przy rozpatrywaniu tego proroctwa (Dan.9:24-27), szczególnie pomocne jest porównywanie tłumaczeń w różnych przekładach, są między nimi bardzo istotne różnice. Trzeba zauważyć, że werset 27 jest, prawie, symbolicznym powtórzeniem poprzedniego. |
Moje pytanie jest następujące: czy dokonywałeś kiedykolwiek rzetelnej egzegezy tekstu biblijnego? Czy czytałeś ze zrozumieniem tekst Dn 9,24-27 w zapisie masoreckim i greckim? Bo chyba zgodzisz się ze mną, że egzegeza powinna opierać się na tekście jak najbardziej zbliżonym do oryginału, natomiast w Twojej wypowiedzi czytam zachętę do porównywania tłumaczeń.
rodz - 2013-05-07, 15:48
Adam Gołębiewski napisał/a: | Może warto odświeżyć wątek. Moje pytania:
- czy wyraz "maszijach", występujący w wersetach 25 i 26 bez rodzajnika "ha", na pewno oznacza Mesjasza Jezusa z Nazaretu (proszę o merytoryczne ustosunkowanie się do mojego pytania)? |
Czy wyraz "maszijach", występujący w wersetach 25 i 26 bez rodzajnika "ha", na pewno oznacza Mesjasza Jezusa z Nazaretu?(Mateusza 23:10) ,Jana 1:49 ,Daniela 11:22 , Izajasza 55:4)
(...)Maszijach – cóż to za słowo? W języku polskim można je oddać jako „mesjasz” „pomazaniec”, a w hebrajskim znaczy „namaszczony”, „pomazany” i najczęściej odnosi się w Biblii do tych, którzy byli namaszczeni oliwą jako symbolem bożego wybraństwa do wielkiego znaczenia i wielkich dzieł bożych.
A dlaczego Jehoszua Ha’Maszijach a nie zaś jedynie Jehoszua Maszijach – ten zwrot „ha” to rodzajnik wskazuje on na wyjątkowość słowa za nim stojącego, po polsku można by oddać go jako „TEN” – wielkim literami pisane. Więc nasz Pan jest „TEN jedyny, Namaszczony przez Boga do tego aby JHWH zbawiał”- to jest znaczenie słów Jehoszua Ha’Maszijach.
Jeszua jest właśnie „namaszczony”, o czym możemy przeczytać np. w Dz.Ap. 4:27 „Zeszli się, bowiem rzeczywiście w tym mieście przeciw świętemu Słudze Twemu, Jeszule, którego namaściłeś„Ps 2:2 zacytowany w Dz.Ap. 4:26 „Królowie ziemi powstają i władcy spiskują wraz z nimi przeciw Panu i przeciw Jego Pamazańcowi” czyli Mesjaszowi. Dz.Ap. 18:5 „Kiedy Sylas i Tymoteusz przyszli z Macedonii, Paweł oddał się wyłącznie nauczaniu i udowadniał Żydom, że Jeszua jest Mesjaszem.”Podobnie i Apollos mesjąnski żyd :Dz.Ap. 18:28 „Dzielnie uchylał twierdzenia Żydów, wykazując publicznie z Pism, że Jeszua jest Mesjaszem.”I to Jeszua jest dla nas TYM jedynym Mesjaszem, pomazanym, namaszczonym nie za pośrednictwem człowieka lecz bezpośrednio przez samego Boga , tym który jest Ha’Maszijach nie zaś tylko Maszijach, tym jedynym imieniem przez które Bóg zbawia jest Jeszua -przez którego Bóg darowuje nam żywot wieczny. To przez Jeszuę możemy zbliżyć się do Boga, poznać wiekuistego Stwórcę, zwrócić oczy swego serca i swego ducha ku górze, podnieść wzrok z ziemi i patrzeć wysoko. To dzięki namaszczeniu Jeszuy, czyli „tego przez Którego Bóg Zbawia” widzimy czystą i nieskończoną miłość naszego Ojca.(...) fragment ze strony http://www.wspolnotajudeo...zua-hamaszijach
Co do proroctwa Daniela 9:23-27 to warto wziąć pod rozwagę następujące argumenty
(Kpł 25:8) Policzysz sobie siedem lat szabatowych, to jest siedem razy po siedem lat, tak że czas siedmiu lat szabatowych będzie obejmował czterdzieści dziewięć lat. (9) Dziesiątego dnia, siódmego miesiąca zatrąbisz w róg. W Dniu Przebłagania zatrąbicie w róg w całej waszej ziemi. (10) Będziecie święcić pięćdziesiąty rok, oznajmijcie wyzwolenie w kraju dla wszystkich jego mieszkańców. Będzie to dla was jubileusz - każdy z was powróci do swej własności i każdy powróci do swego rodu. (11) Cały ten rok pięćdziesiąty będzie dla was rokiem jubileuszowym - nie będziecie siać, nie będziecie żąć tego, co urośnie, nie będziecie zbierać nieobciętych winogron, (12) bo to będzie dla was jubileusz, to będzie dla was rzecz święta. Wolno wam jednak będzie jeść to, co urośnie na polu. (13) W tym roku jubileuszowym każdy powróci do swej własności.
(Kpł 26:43) Ale przedtem ziemia będzie opuszczona przez nich i będzie spłacać swoje szabaty przez to, że będzie spustoszona z ich winy, a oni będą spłacać swoje przestępstwo, ponieważ odrzucili moje wyroki i brzydzili się moimi ustawami.
(7x7)+(3x7)=70 ; (49+1)+20=70
Jubileusz: (Kapłańska 25 ; Wj 23:10, 11)
2513(od występku Adama do zawarcia Przymierza i utworzenia narodu Izrael) +40(Jozuego 5:6,7) + 50(Jubileusz Kapłańska 25) = 2603
4026p.n.e -2603=1423p.n.e (pierwszy Jubileusz)
http://eclipse.gsfc.nasa....nsit1.xls" - Transitsof Venus: 2000 BCE - 1000 CE
http://eclipse.gsfc.nasa....nsit2.xls" - Transits of Venus: 1000 CE - 4000 CE
60n.e - (cykl tranzytowy Wenus) -2430(10x243 cykli tranzytowych)= 2370p.n.e (Potop)
1656 +427(Rodz 12:1-4)+430(Galatów 3:17;Wyjścia 12:41) +40 (Jozuego 5:6,7)+50(Jubileusz)=2603 lat od występku Adama do pierwszego Jubileuszu
2370p.n.e (Potop)- 427-430-40-50=1423p.n.e( pierwszy Jubileusz)
1423p.n.e( pierwszy Jubileusz) - 573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz)= 850 lat ; 850 lat / 50= 17
573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz)- 50 = 523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400)
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) - 540p.n.e(cykl tranzytowy Wenus)= 17 lat
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) - 539p.n.e(upadek Babilonu)=16lat
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) - 520p.n.e (Zachariasza 1:1,7,12;Ezdrasza 4:24;Aggeusza1:1) = 3
539p.n.e(upadek Babilonu)- 520p.n.e (Zachariasza 1:1,7,12;Ezdrasza 4:24;Aggeusza1:1) = 19 lat
538p.n.e(wyjście słowa o odbudowie ; Ezdrasza 1:1; 2 Kronik 36:21-23 )- 523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 )= 15
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) - 50= 473p.n.e (19-ty Jubileusz)
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) + 50= 573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz)
573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55) +50 = 623p.n.e (16-ty Jubileusz;Jeremiasza 25:3)
608p.n.e (Jeremiasza 32:1-7;Jeremiasza 34) - 573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55) = 35
573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55) = 35
623p.n.e (16-ty Jubileusz;Jeremiasza 25:3) - 608p.n.e (Jeremiasza 32:1-7;Jeremiasza 34) = 15 ; 50-15=35
608p.n.e (Jeremiasza 32:1-7) - 35=573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55)
573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55) -35 = 538p.n.e (wyjście słowa o odbudowie ; Ezdrasza 1:1; 2 Kronik 36:21-23 )
35 +35=70( 2 Kronik 36:21-23)
538p.n.e (wyjście słowa o odbudowie ; Ezdrasza 1:1; 2 Kronik 36:21-23 ) - 70( 2 Kronik 36:21-23)= 608p.n.e(Jeremiasza 34)
538p.n.e (wyjście słowa o odbudowie ; Ezdrasza 1:1; 2 Kronik 36:21-23 ) - 520p.n.e(Zachariasza 1:1,7,12;Ezdrasza 4:24;Aggeusza1:1) = na 18 lat wstrzymana budowa
538p.n.e (wyjście słowa o odbudowie ; Ezdrasza 1:1; 2 Kronik 36:21-23 ) - 523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) =15 lat
523p.n.e (18 -ty Jubileusz ;STRM KAMBYS 400 ) - 50= 473p.n.e (19-ty Jubileusz)
473p.n.e (19-ty Jubileusz) - 50= 423p.n.e (20 -ty Jubileusz)
473p.n.e (19-ty Jubileusz) - 573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz ; Prawo Wykupu Kapłańska 25:50-55)=100 lat(2 x 50)
423p.n.e (20 -ty Jubileusz) - 455p.n.e (Nehemiasza 1:1; 2:1 ; Daniela 9:23-27)= 32 ; 50-32=18
455p.n.e (Nehemiasza 1:1; 2:1 ; Daniela 9:23-27) +18 = 473p.n.e(19- ty Jubileusz)
573p.n.e(17-ty Jubileusz; niewola babilońska miasto i świątynia zburzone) - 423p.n.e(20-ty Jubileusz;usunięte jarzmo babilońskie ,miasto i świątynia odbudowane)=150 lat ; 3 x 50
623p.n.e (16-ty Jubileusz;Jeremiasza 25:3) - 150 =473p.n.e (19-ty Jubileusz)
100= 35+(573p.n.e)- 35 - 65 ; 539p.n.e (Jeremiasza 39:1) - 65) = 473p.n.e
100= 34+(573p.n.e)- 34 - 66 ; 538p.n.e(Jeremiasza 34;Ezdrasza 1:1 ; 2 Kronik 36:21-23) - 66) = 473p.n.e
100= 36(573p.n.e)- 36 - 64 ; 537p.n.e(Jeremiasza 39:2) - 64) =473p.n.e ; 607p.n.e - 136=473p.n.e
150-136=14 ; 473+14= 487 ; 573p.n.e+36= 609p.n.e (Jeremiasza 39:1)
150-134=16 ;473+16=489 ; 573p.n.e + 34= 607p.n.e (Jeremiasza 39:2; 2 Kronik 36:17-21)
150-135= 15 ; 473 +15=488 ; 573p.n.e+35= 608p.n.e(Jeremiasza 32:1,2; Jeremiasza 34;Jeremiasza 37:5-7; Ezechiela 17:15-18.)
150- 133=17; 473 +17= 490 ; 573p.n.e + 33=606 p.n.e (Jeremiasza 43:4-7; Jeremiasza 44:29,30; Chofra/ Apries )
573p.n.e(17-ty Jubileusz; niewola babilońska miasto i świątynia zburzone) + 33=606 p.n.e (Jeremiasza 43:4-7; Jeremiasza 44:29,30; Chofra/ Apries )
70-33= 37 ; 606 p.n.e-70 = 536p.n.e
569p.n.e+37 = 606p.n.e ; 606-33= 573p.n.e ; 573+13+3= 589p.n.e (Chofra/ Apries )
Apries (? - około 569 p.n.e.), władca starożytnego Egiptu, panujący w latach ok. 589 p.n.e. ok. 570 p.n.e. Czwarty król z XXVI dynastii (saickiej). Syn Psametyka II. Zorganizował wyprawę wojenną do Azji Zachodniej, w czasie której zajął Gazę, Tyr (obecnie Sur)i Sydon (obecnie Sajda). Miasta te podlegały blokadzie przez 13 lat. Sprowokował powstanie w Judei (586 p.n.e.), jednak pod naciskiem babilońskich wojsk Nabuchodonozora II wojska egipskie zostały zmuszone do wycofania się. (przyjął żydowskich uciekinierów do Egiptu, na Elefantynę). Niezadowolony z własnych żołnierzy (przede wszystkim Libijczyków), wykorzystywał greckich najemników jako oddziały doborowej armii.
589p.n.e-586p.n.e ; blokada Tyru przez faraona Chofrę.Pod naciskiem babilońskich wojsk Nabuchodonozora II wojska egipskie zostały zmuszone do wycofania się i powrotu do Egiptu.
70(2 Kronik 36:21; Kapłańska 26:14-35) - 538p.n.e(Jeremiasza 34;Ezdrasza 1:1 ; 2 Kronik 36:21-23;Zachariasza 1:7)+ ( - 66 - 4) = 468 p.n.e ( Ezdrasza 7:7,8)
538p.n.e(2 Kronik 36:21; Kapłańska 26:14-35 ;Jeremiasza 34;Ezdrasza 1:1 ; 2 Kronik 36:21-23;Zachariasza 1:7)- [ 15 (Jubileusz)- 3 (Zachariasza 1:1,7;Ezdrasza 4:24;Aggeusza1:1) - 2 -50] =468 p.n.e (Ezdrasza 7:7,8)
468 p.n.e ( Ezdrasza 7:7,8) + 7 = 475p.n.e (pierwszy rok Artakserksesa)
475p.n.e (pierwszy rok Artakserksesa) - 20= 455p.n.e (Nehemiasza 1:1; 2:1 ; Daniela 9:23-27)
rodz - 2013-05-07, 22:48
Eter napisał/a: | Adam Gołębiewski napisał/a: | Może warto odświeżyć wątek. Moje pytania:
|
Zacznę od końca: dlatego, że cały szereg powiązanych proroctw interpretowanych zgodnie z tą zasadą układa się w siatkę proroczą pasującą do odpowiednich wydarzeń historycznych.
Opisałem to tutaj: http://refleksje-religijn...70-tygodni.html
Kluczy w Biblii nie trzeba daleko szukać:
„dzień licząc za rok” – 4Mojż. 14:33-34
„po jednym dniu za każdy rok” – Ez. 4:4-6
Owszem, są to subtelne klucze, nie da się przedstawić ścisłej i mocnej logiki, która skłoniłaby sceptyka do przyjęcia takiej czy innej interpretacji. Ale to wiąże się już z samą naturą proroctw. |
"Aż ziemia spłaci wszystkie sabaty" (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)
Niektórzy uważają ,że "czasy pogan", inaczej mówiąc, okres deptania symbolicznej Jerozolimy, to według Biblii okres 1260 dni, a nie nie 2520 lat. Jeszcze inni uważają ,że "czasy pogan"(Daniela 4:13-17) rozumiane jako okres 2520 lat są wymysłem ... Czy rzeczywiście "siedem czasów narodów"
odnosi się tylko do krótkiego epizodu z życia króla babilońskiego Nabuchodonozora II ? A może "siedem czasów narodów" naprawdę odnosi się do okresu 2520 lat? zapraszam do zapoznania się z podanymi argumentami.
Jeśli przyjąć ,że w 66 n.e wybuchła wojna żydowska 66-73 n.e , to połowa tego okresu (1260 dni) przypada na rok 70 n.e.W 70 roku do Judei wkroczył XII Legion rzymski pod wodzą konsula Tytusa Flawiusza. Oblężona Jerozolima padła 11 września 70 roku. Miasto zostało zburzone, a Świątynia Jerozolimska spalona. W Jerozolimie zginęło 600 tys. Żydów (według Tacyta).
W okresie od 11 września 70 roku do 1 kwietnia 73 roku upadły żydowskie twierdze Herodion (poddała się bez walki) i Machaerus (poddała się po kilkudniowym oblężeniu). W Machaeus Rzymianie wymordowali 1700 mężczyzn, a wszystkie kobiety i dzieci sprzedali w niewolę. Uciekających ocalałych z pogromu zelotów, otoczyli i zabili nad Jordanem.
Na wiosnę 73 roku Rzymianie prowadzili oblężenie i zdobyli twierdzę Masada. Upadek żydowskiej twierdzy Masady tak jest opisany przez historyków: "Eleazar tej nocy przedstawił ludowi, by najpierw swoje żony i dzieci, a następnie samych siebie zabili. Następnego dnia Rzymianie znaleźli 967 trupów z wyjątkiem dwóch kobiet i pięciorga dzieci, ukrytych w pieczarach" - http://pl.wikipedia.org/w...ka_%2866-73%29.
Idąc tym tokiem rozumowania w I wieku naszej ery nastąpił upadek żydowskiego systemu rzeczy a rozpoczęły się "czasy pogan" które jak to niektórzy interpretują trwały do roku 1928 n.e (Birobidżan) lub do roku 1948 n.e czyli do współczesnego powstania państwa Izrael.
70 n.e (upadek żydowskiego systemu rzeczy, zburzenie miasta i światyni przez Rzymian ) - 1928n.e(Birobidżan) = 1858
1948 n.e(utworzenie państwa Izrael) - 70 n.e (upadek żydowskiego systemu rzeczy, zburzenie miasta i świątyni przez Rzymian )=1878 lat
1858 + 1512p.n.e (tranzyt Wenus ;oddanie Przybytku ; Wyjścia 40:17)=3371
1878 + 1512p.n.e (tranzyt Wenus ;oddanie Przybytku ; Wyjścia 40:17) = 3391
"Aż ziemia spłaci wszystkie sabaty" (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)
3430 (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)= [ (7x7)+(3x7) ] x 7 x 7
1512p.n.e (tranzyt Wenus ;oddanie Przybytku ; Wyjścia 40:17) - 3430 (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35) = 1919 n.e ( Mateusza 24:45-47 ; Mateusza 25:1-13 ;Daniela 7:21,22, 23-27 ; Daniela 2:41-45 ; Objawienia 12:6;)
1513p.n.e( wyjście Izraelitów z Egiptu ; Galatów 3:17 , Wyjścia 12:41) - 3430 (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)= 1918 n.e zakończenie I wojny światowej ( Daniela 7:7- 27; Daniela 9:26 ; Mateusza 28:18-20 ; Objawienie 12:1-5)
1918 n.e zakończenie I wojny światowej ( Daniela 7:7- 27; Daniela 9:26 ; Mateusza 28:18-20 ; Objawienie 12:1-5) - 4 - 2520( Daniela 4:23-25;Ezechiela 21:25-27;Daniela 7:13,14) - 906 = 1513 p.n.e
1919 n.e ( Mateusza 24:45-47 ; Mateusza 25:1-13 ) - 59 = 1860 n.e ; 1860n.e - 1858 =2 ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
1919 n.e ( Mateusza 24:45-47 ; Mateusza 25:1-13 ; Objawienie 14:6 ) - 39 =1880 n.e ; 1880 n.e - 1878 =2 ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
3430 (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35) - 3371= 59
3430 (2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35) - 3391= 39
1948n.e(powstanie współczesnego państwa Izrael) - 2520(Daniela 4:23-25 ; Daniela 9:26 ) = 573p.n.e(zburzenie części lądowej Tyru przez Babilończyków; 17-ty Jubileusz)
1423p.n.e (pierwszy Jubileusz) +1948n.e(powstanie współczesnego państwa Izrael)=3372 ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
1948n.e(powstanie współczesnego państwa Izrael)- 3372 =1425 p.n.e ; 1425p.n.e - 1423 p.n.e (pierwszy Jubileusz) = 2
3372-3370= 2 ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
3372- 3352 = 20 ;
3372 / 50 (cykle jubileuszowe ) = 67,44 ; 67 x 50 =3350 reszta 22 ; 3372 - 3352 = 20
1423p.n.e (pierwszy Jubileusz) + 1928 n.e (Birobidżan)= 3352
1423p.n.e (pierwszy Jubileusz) -3352 = 1930 n.e ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
1930 n.e -1928n.e = 2 ; 2n.e=2p.n.e (umowna data narodzin Jezusa Chrystusa)
1928 n.e (Birobidżan) + 20 = 1948 n.e(powstanie współczesnego państwa Izrael)
3352 (1928 n.e ;Birobidżan) - 3430=78
3372(powstanie współczesnego państwa Izrael)- 3430=58
1918 n.e -3430 = 1513p.n.e (wyjście Izraelitów z Egiptu)
1513p.n.e (wyjście Izraelitów z Egiptu)- 90=1423 pn.e(pierwszy Jubileusz)
3430(2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)-90=3340
1918n.e zakończenie I wojny światowej ( Daniela 7:7- 27; Daniela 9:26 ; Mateusza 28:18-20 ; Objawienie 12:1-5) -3340=1423 p.n.e (pierwszy Jubileusz)
1918n.e zakończenie I wojny światowej ( Daniela 7:7- 27; Daniela 9:26 ; Mateusza 28:18-20 ; Objawienie 12:1-5) - 3430(2 Kronik 36:21;Daniela 9:24,25 ; Kapłańska 26:14-35)=1513p.n.e (wyjście Izraelitów z Egiptu)
|
|
|