|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Czy każdy jest grzesznikiem dopóki żyje? |
Autor |
Wiadomość |
kesja

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Maj 2006 Posty: 4127
|
Wysłany: 2011-04-05, 10:37
|
|
|
Cytat: |
siloam napisał/a:
Błąd. Każdy jest grzesznikiem dopóki żyje
|
KŁAMSTWO !
Niezgodne z Nauka NOWEGO PRZYMIERZA - JAHSZUA MESJASZ DAJE NAM WOLNOŚC
a ci co 'uczą inaczej trzymaja w niewoli' |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2011-04-05, 10:45
|
|
|
kesja napisał/a: | ŁAMSTWO !
J 1,8-2,2
8 Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. 9 Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, [Bóg] jako wierny i sprawiedliwy
odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości. 10 Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, czynimy Go kłamcą i nie ma w nas Jego nauki
1 Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet kto zgrzeszył,
mamy Rzecznika wobec Ojca - Jezusa Chrystusa sprawiedliwego. 2 On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy, i nie tylko nasze, lecz również za grzechy całego świata. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2011-04-05, 11:01
|
|
|
kesja napisał/a: | Cytat: |
siloam napisał/a:
|
KŁAMSTWO !
EMET:
Czytamy: "bo nie ma człowieka, który nie grzeszy" - 1 Królów 8:46; 2 Kronik 6:36.
Po hebrajsku: < ki 'en 'adham 'aszer lo'-jecheta' >.
Czytamy: "Bo wszyscy zgrzeszyli i brakuje im chwały Bożej." - do Rzymian 3:23.
po grecku: < pantes gar hēmarton kai hysterountai tēs doksēs tou Theou >.
po hebrajsku - sama, Kesjo, znajdziesz...
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 57 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2011-04-05, 11:08
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | kesja napisał/a: | ŁAMSTWO !
J 1,8-2,2
8 Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. 9 Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, [Bóg] jako wierny i sprawiedliwy
odpuści je nam i oczyści nas z wszelkiej nieprawości. 10 Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, czynimy Go kłamcą i nie ma w nas Jego nauki
1 Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet kto zgrzeszył,
mamy Rzecznika wobec Ojca - Jezusa Chrystusa sprawiedliwego. 2 On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy, i nie tylko nasze, lecz również za grzechy całego świata. | Łatwo jest usrpawiedliwiać grzech aż do śmierci. To powyżej nie jest podstawą do tego. Jan pisze dalej:
1 Jana 3:1 Patrzcie, jaką miłość okazał nam Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i nimi jesteśmy. Dlatego świat nas nie zna, że jego nie poznał.
2 Umiłowani, teraz dziećmi Bożymi jesteśmy, ale jeszcze się nie objawiło, czym będziemy. Lecz wiemy, że gdy się objawi, będziemy do niego podobni, gdyż ujrzymy go takim, jakim jest.
3 I każdy, kto tę nadzieję w nim pokłada, oczyszcza się, tak jak On jest czysty.
4 Każdy kto popełnia grzech, i zakon przestępuje, a grzech jest przestępstwem zakonu.
5 A wiecie, że On się objawił, aby zgładzić grzechy, a grzechu w nim nie ma.
6 Każdy, kto w nim mieszka, nie grzeszy; każdy, kto grzeszy, nie widział go ani go nie poznał.
7 Dzieci, niech was nikt nie zwodzi; kto postępuje sprawiedliwie, sprawiedliwy jest, jak On jest sprawiedliwy.
8 Kto popełnia grzech, z diabła jest, gdyż diabeł od początku grzeszy. A Syn Boży na to się objawił, aby zniweczyć dzieła diabelskie.
9 Kto z Boga się narodził, grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.
Kesja miała rację.
Łatwo jest usprawiedliwiać grzech, choćby próbując Biblią. YZ taka jest prawda. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
kesja

|
Wysłany: 2011-04-05, 11:54
|
|
|
Jeszcze raz powtórze
TO JEST KŁAMSTWO !
Tak KŁAMIE SYSTEM ... i za TO dostałam WARNA ... System trzyma W NIEWOLI przez
KŁAMSTWO !
..
NIE ZNACIE BOGA ANI MOCY JEGO - składacie fałszywe świadectwo
O JEGO MOCY I MIŁOSCI
NIE JESTEM GRZESZNIKIEM
a ten kto jest grzesznikiem
6 Każdy, kto W NIM mieszka,NIE grzeszy; każdy, kto grzeszy, nie widział GO ani GO nie poznał....TAK UCZY NOWE PRZYMIERZE ....? TAK
- Grzech jest tym co was oddziela od BOGA - KTO to powiedział ?
-a jesli jesteście ODDZIELENI OD BOGA , jak mozecie miec Z NIM SPOŁECZNOŚĆ ..
-A jeśli nie macie Z NIM SPOŁECZNOŚCI - szukacie namiastki ,która da ZŁUDZENIE ,że macie...
-SYSTEM JEST ZAKŁAMANY i ZWODZI ,prostaczków..
-Nie stawajcie sie NIEWOLNIKAMI ludzi... |
|
|
|
 |
kesja

|
Wysłany: 2011-04-05, 12:01
|
|
|
EMET napisał/a: | kesja napisał/a: | Cytat: |
siloam napisał/a:
|
KŁAMSTWO !
EMET:
Czytamy: "bo nie ma człowieka, który nie grzeszy" - 1 Królów 8:46; 2 Kronik 6:36.
Stephanos, ps. EMET |
Smutne ale TY IGNORUJESZ JAHSZUA MESJASZA I JEGO SŁOWO .
jesli zyjesz TAK daleko wstecz to GDZIE ZBAWIENIE ? |
|
|
|
 |
Eleazar
Wyznanie: Wierzę w Boga, a nie instytucje religijne.
Pomógł: 18 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Lis 2010 Posty: 325 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-04-05, 12:07
|
|
|
Każdy jest grzesznikiem, bo każdy kiedyś zgrzeszył, w przeszłości, zanim otrzymał Ducha.
natomiast to nie znaczy, że mamy czy że możemy po tym wciąż grzeszyć, bo nie można,
to już nie my sami wtedy żyjemy, ale Chrystus w nas, a Chrystus nie grzeszy.
Otrzymanie Łaski Bożej powinno dać poznanie i wytrwałość, a zatem wymaga poprawy
i dalszego życia już bez grzechu, to znaczy bez popełniania nowych grzechów.
Jeśli ktoś twierdzi, że ma Ducha Świętego, a wciąż grzeszy, to kłamie.
Każdy jest grzesznikiem, ale nie każdy grzeszy, prawdziwi i dojrzali chrześcijanie nie grzeszą. |
_________________ Rz 2,9-16 |
|
|
|
 |
leszed
a/zrozumiały

Wyznanie: biblijne.com
Pomógł: 57 razy Wiek: 57 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 3656 Skąd: dostępny tylko na pw/www
|
Wysłany: 2011-04-05, 12:46
|
|
|
Dokładnie El. Zobaczmy jaki to jest niuans. I List Jana, jeden autor, jeden list, jeden przekaz. O grzechu pisze sporo, i na początku, i w środku. YZ przytoczył wyłącznie początek, i są to prawdziwe słowa, jednak kontekst wymaga ujęcia szerzej. To co podał jest generalnie o tym, iż każdy człowiek zgrzeszył. Ogólnie również pisze do swojej grupy Jan "aby nie grzeszyli". Pisze także iż grzech mamy. Wszyscy bowiem go mamy, na dzień dobry, od tego mamy opis rajski, Adam i Ewa. I od tego wychodząc istnieje szansa przebaczenia grzechu w Chrystusie, a potem wolność.
Jeśli jakiś system kościelny, obojętnie jaki, Yarpena, x czy y tkwi w maraźmie niemożności, uzależnienia od grzechu- potrzebuje przyjrzeć się słowom które są napisane w tym celu, aby mieli wreszcie wolność, przez krew Jezusa, wierząc. A potem czyniąc zgodnie z prawdziwą wiarą. |
_________________ Szymon Piotr: Chrystus, Syn Boga Żywego
Jezus: Szymonie ty jesteś Kamień i na tej skale zbuduję Kościół Mój
Piotr (Kamień): Pan- przystąpcie do Niego, do Kamienia Żywego
i wy sami jako Kamienie Żywe
Kamieniem węgielnym… wzgardzili… niewierzący… budowniczowie
i skałą zgorszenia
 |
|
|
|
 |
kesja

|
Wysłany: 2011-04-05, 12:48
|
|
|
To jest własnie TEN PROBLEM zrozumienia CO znaczy NARODZIC SIE NA NOWO Z WYŻSZA
Tu nie moze byc mowy o naprawianiu tego co stare ,nie ma żadnej renowacji TU JEST
WSZYSTKO NOWYM CZYNIE - AMEN
nie my a ON . |
|
|
|
 |
EMET
|
Wysłany: 2011-04-05, 15:13
|
|
|
kesja:
EMET:
Stephanos, ps. EMET[/quote]
Smutne ale TY IGNORUJESZ JAHSZUA MESJASZA I JEGO SŁOWO .
jesli zyjesz TAK daleko wstecz to GDZIE ZBAWIENIE ?
EMET:
Kesjo!
Niepotrzebnie opiniujesz bezzasadnie...
Oto cykl wersetów [z PNŚ] --
1 Jana 3:4: "Każdy, kto trwa w grzechu, trwa także w bezprawiu, toteż grzech jest bezprawiem.".
1 Jana 3:6: "Nikt, kto pozostaje w jedności z nim, nie trwa w grzechu; nikt, kto trwa w grzechu, nie widział go ani go nie poznał.".
1 Jana 3:8: "Kto trwa w grzechu, pochodzi od Diabła, ponieważ Diabeł grzeszy od początku. Syn Boży po to się ujawnił, by zniweczyć dzieło Diabła.".
1 Jana 3:9: "Nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ponieważ Jego nasienie pozostaje w takim i nie może on trwać w grzechu, gdyż narodził się z Boga.".
1 Jana 5:18: "Wiemy, że nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ale Ten narodzony z Boga strzeże go, a niegodziwiec go nie pochwytuje.".
Oto komentarz z 'Leksykonu ŚJ' [cytuję:] Grzech pojedynczy a trwanie w grzechu. Jan odróżnia także pojedynczy grzech od trwania w grzechu, co wynika z porównania 1 Jana 2:1 z 3:4-8 w Przekładzie Nowego Świata. W tym drugim fragmencie użyto zwrotu: „Każdy, kto trwa w grzechu [poiòn ten hamartían]” (1 Jana 3:4). O poprawności takiego tłumaczenia świadczy komentarz opublikowany w dziele Word Pictures in the New Testament (A. T. Robertson, 1933, t. VI, s. 221): „Imiesłów współczesny czynny (poion) wskazuje na zwyczaj grzeszenia”. Nieco dalej tak skomentowano greckie sformułowanie ouch hamartánei, występujące w 1 Jana 3:6: „Forma ciągła (...) trybu oznajmującego hamartano: ‚nie trwa w grzeszeniu’” (s. 222). A zatem chociaż wierny chrześcijanin może czasem się potknąć lub popełnić grzech wskutek słabości albo dlatego, że zostanie zwiedziony, to „nie trwa w grzechu”, nie ma zwyczaju grzeszyć (1 Jana 3:9, 10; por. 1 do Koryntian 15:33, 34; 1 do Tymoteusza 5:20). [koniec przytoczenia] - Tom I, strona 766, prawa kolumna.
Jeszcze na koniec wersety --
"8 Jeżeli twierdzimy: "Nie mamy grzechu", to sami siebie wprowadzamy w błąd i nie ma w nas prawdy.
9 Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, to on jest wierny i prawy, żeby nam przebaczyć nasze grzechy i oczyścić nas z wszelkiej nieprawości." - 1 Jana 1:8, 9; PNŚ.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
kesja

|
Wysłany: 2011-04-05, 15:50
|
|
|
Stefanos
TE wersety ,które podajesz , to oczywiście FAKT , ale JAHSZUA MESJASZ POŁOŻYŁ TEMU KRES.
Niestety niemal wszystkie WYZNANIA wiary ,denominacje czy jak je zwac ,kościoły
PODTRZYMUJA TE wersety .ZAMIAT GŁOSIC PRAWDE DOBREJ NOWINY.
Powiedz czy moze byc DOBRA NOWINA ,ze zawsze bedziesz grzesznikiem ?
JA NIEZMIERNIE sie raduję ,ze JAHSZUA CZYNI mnie WOLNA od tego ZAPISU grzechu i śmierci.
JAHSZUA powiedział ; jesli nie uwierzycie / KIM JESTEM/ pomrzecie w grzechach swoich.
Wiary nam potrzeba a raczej tym nauczycielom co głosza .grzesznosc az po grób.
Apostołowie Nauczali inaczej Głosili ,ze UWOLNIENI JESTEŚMY .
Oczywiście bez WIARY nie ma WOLNOSCI . |
|
|
|
 |
luko
|
Wysłany: 2011-04-06, 08:06
|
|
|
Odniosę się do ostatniego postu eksploratora w wątku "Obłuda KK".
Napisał tam (przynajmniej tak wywnioskowałem), że doczesna śmierć człowieka uwalnia człowieka od grzechu, powołując się na Rz 6:7.
Uważam, że Rz 6:7 nie mówi o doczesnej (fizycznej) śmierci człowieka. Przeczytajcie wcześniejsze wersety:
(1) Cóż więc powiemy? Czy mamy pozostać w grzechu, aby łaska obfitsza była? (2) Przenigdy! Jakże my, którzy grzechowi umarliśmy, jeszcze w nim żyć mamy? (3) Czy nie wiecie, że my wszyscy, ochrzczeni w Chrystusa Jezusa, w śmierć jego zostaliśmy ochrzczeni? (4) Pogrzebani tedy jesteśmy wraz z nim przez chrzest w śmierć, abyśmy jak Chrystus wskrzeszony został z martwych przez chwałę Ojca, tak i my nowe życie prowadzili. (5) Bo jeśli wrośliśmy w podobieństwo jego śmierci, wrośniemy również w podobieństwo jego zmartwychwstania, (6) wiedząc to, że nasz stary człowiek został wespół z nim ukrzyżowany, aby grzeszne ciało zostało unicestwione, byśmy już nadal nie służyli grzechowi; (7) kto bowiem umarł, uwolniony jest od grzechu.
Czy nie chodzi tu o śmierć "starego człowieka" - czyli in. mówiąc "nowonarodzenie" w Chrystusie?
Owszem, zapłatą za grzech jest śmierć (Rz 6:23), ale czy i tutaj chodzi o śmierć fizyczną, która ma wybawić od grzechów? Czyli jak mam to rozumieć - nawet jeśli jestem grzesznikiem, nie uznaję Boga i umieram, to zostanie mi dana druga szansa, bo moja śmierć fizyczna unicestwiła moje grzechy?
Uważam, że jest tu określone niejako pewne prawo, że ten, kto grzeszy (bez bojaźni przed Bogiem) - umrze, ale śmiercią wieczną, nie ma dla niego nadziei zbawienia.
(mała dygresja: ja osobiście odrzucam naukę o piekle i wiecznym cierpieniu dusz w tym miejscu, wszak "I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć." Obj 11:14; dlatego też twierdzę, że karą za grzechy jest po prostu śmierć wieczna - i znowu wracam tu do Rz 6:23).
Moje grzechy przebacza Bóg w czasie mojego ziemskiego życia, jeżeli przyjmę Chrystusa jako Zbawiciela, jeżeli w skrusze będę wyznawał moje grzechy przed Bogiem i będę robił wszystko, aby ich więcej nie czynić - On mi przebaczy. |
|
|
|
 |
jarzebinka82
|
Wysłany: 2011-04-06, 09:40
|
|
|
kesja napisał/a: | Niestety niemal wszystkie WYZNANIA wiary ,denominacje czy jak je zwac ,kościoły
PODTRZYMUJA TE wersety . |
Jak rozumiem powinno się te wersety usunąć z Biblii zamiast je podtrzymywac??
Moim zdaniem sprzeczności tu nie ma i w pełni zgadzam, się z przedmówcą.
Wszyscy jesteśmy grzeszni, bo jesteśmy NIEDOSKONALI. Jeżeli ktoś uważa, że nie jest grzesznikiem, tzn. ze uważa się za DOSKONAŁEGO, ale wówczas powinien nie tylko nie grzeszyć, ale również nie chorować, nie umrzeć.
Dzięki ofiarnej śmierci Jezusa nasze grzechy (pojedyncze, sporadyczne) stają się jakby mniejsze w oczach Boga i zostają odpuszczone. Co innego z trwaniem w grzechu.
Trwanie w grzechu to według nie powtarzanie w kołko tego samego. lub podobnego grzechu, bez postanowienia i próby poprawy |
|
|
|
 |
EMET
|
Wysłany: 2011-04-06, 10:31
|
|
|
jarzebinka82 napisał/a: | kesja napisał/a: | Niestety niemal wszystkie WYZNANIA wiary ,denominacje czy jak je zwac ,kościoły
Moim zdaniem sprzeczności tu nie ma i w pełni zgadzam, się z przedmówcą.
Wszyscy jesteśmy grzeszni, bo jesteśmy NIEDOSKONALI. Jeżeli ktoś uważa, że nie jest grzesznikiem, tzn. ze uważa się za DOSKONAŁEGO, ale wówczas powinien nie tylko nie grzeszyć, ale również nie chorować, nie umrzeć.
Dzięki ofiarnej śmierci Jezusa nasze grzechy (pojedyncze, sporadyczne) stają się jakby mniejsze w oczach Boga i zostają odpuszczone. Co innego z trwaniem w grzechu.
Trwanie w grzechu to według nie powtarzanie w kołko tego samego. lub podobnego grzechu, bez postanowienia i próby poprawy |
EMET:
Jedynie Jezus mógł powiedzieć: "Kto z was udowodni mnie grzech?" - wg Jana 8:46a.
Każdy inny z ludzi grzeszył, grzeszy i będzie grzeszył.
Taka np. wypowiedź z Jakuba 3:2: "Wszyscy bowiem wielokrotnie się potykamy. Jeżeli ktoś nie potyka się w słowie, to jest człowiekiem doskonałym, zdolnym okiełznać także całe swe ciało.".
Grzech, jak to podkreślają znawcy, oznacza: "chybić celu".
Mamy np. Sędziów 20:16, LXX.
Z BH: "Spośród całego tego ludu było siedmiuset doborowych mężów leworęcznych. Każdy z nich ciskał z procy kamieniami i nie chybiał ani o włos.".
W LXX mamy końcówkę: < pros tricha kai ouk eksamartanontes >. [< ouk > = "nie"].
Owe < eksamartanpontes > od rdzennego: < eksamartanō >.
"grzech" - to po grecku: < hamartia >. Nietrudno dostrzec człon "amart" ["h" na początku to rezultat spiritus asper, gdy "h" jest dodawane].
Mamy np. formę czasownikową w Exodus 20:20.
Tłum. z BH: "Rzekł więc Mojżesz do ludu: "Nie lękajcie się, gdyż prawdziwy Bóg przyszedł po to, by poddać was próbie i byście stale mieli przed swym obliczem bojaźń wobec niego, żeby nie grzeszyć".". [PNŚ].
W LXX, końcówka: < en hymin hina mē hamartanēte >. [< mē > = "nie"].
Stephanos, ps. EMET |
|
|
|
 |
kesja

|
Wysłany: 2011-04-06, 15:32
|
|
|
"jarzebinka82"
"kesja"]Niestety niemal wszystkie WYZNANIA wiary ,denominacje czy jak je zwac ,kościoły
Moim zdaniem sprzeczności tu nie ma i w pełni zgadzam, się z przedmówcą. |
Jeśli tak ci twój rozum podpowiada , to usuń , bo ja czegos podobnego nie powiedziałam
Tak , podtrzymywanie własnych interpretacji , prowadzi do nie zrozumienia ,pytanie czy nie wiedza czy robią to celowo.
Wszyscy jesteśmy grzeszni, bo jesteśmy NIEDOSKONALI.
Jeżeli ktoś uważa, że nie jest grzesznikiem, tzn. ze uważa się za DOSKONAŁEGO, ale wówczas powinien nie tylko nie grzeszyć, ale również nie chorować, nie umrzeć. |
Ja tez tak myslałam bo tak mi wpajano , ale Biblia NT UCZY CAŁKIEM CZEGOS INNEGO.
WŁASNIE UCZY ,ZE MAMY BYC DOSKONALI , bo Kościół JEST BEZ SKAZY I ZMRASZCZKI
KOŚCIÓŁ JAHSZUA MESJASZA , a nie te twory ludzkie.
Nie ma sie uwazac za .... DOSKONAŁEGO ,ale ma TAKIM byc.
Jakby mniejesze ? a co to za Nauka ? ja tego nie znajduje w NT.Nowym Przymierzu.
Dzieki Ofierze JAHSZUA MESJASZA UCZYNIŁ NAS DOSKONAŁYMI Raz i na ZAWSZE.
Tych ,którzy sa UŚWIĘCENI przez Posłuszeństwo PRAWDZIE ...
Trzeba sobie samemu odpowiedziec KOMU jestem posłuszna ...
Sam Pan JAHSZUA MESJASZ mówi , BĄDZCIE- DOSKONALI JAK OJCIEC WASZ JEST DOSKONAŁY ...
Jarzębinko ,KTO JEST twoim Ojcem ? Badz taka jak On...
.... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|