|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Transfuzja krwi a Judaizm |
Autor |
Wiadomość |
Fedorowicz
|
Wysłany: 2011-10-13, 20:07
|
|
|
Henryk napisał/a: | Fedorowicz napisał/a: | To wzruszające. Cieszę się , że Panie mają wspólne zdanie w kwestii ratowania życia. |
Czuję się pominięty Panie Fedorowicz.
Moje zdanie jest identyczne z tymi Paniami. |
Najmocniej przepraszam, szanowny panie Heniu ! Winszuję i bardzo panu gratuluję ! |
_________________ Baruch Ata Haszem, Eloheinu melech haolam, szechechejanu, wekijemanu, wehigijanu lazeman hazeh. |
|
|
|
|
Eutychus
Rzymian 14:4
Wyznanie: Zrzeszenie Wolnych Badaczy Pisma Świętego
Pomógł: 48 razy Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 1925 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-10-13, 20:45
|
|
|
taka prawda napisał/a: | Anna01 napisał/a: | Myślę, że wersety o spożywaniu krwi trzeba brać dosłownie, czyli NIE SPOŻYWAĆ, nie pić, nie jeść krwi. Transfuzja jest ratowaniem życia, które Bóg nam dał i nie widzę w tym nic złego. Ale gdy wyczytałam w Biblii, o zakazie spożywania krwi, przestałam jeść kaszankę . |
Myślę że z czasem trzeba stosować wersety do nowych okoliczności.
Bo o komputerach też w Biblii nie ma mowy ale nie rozsądne jest by siedzieć na nim 24h na dobę albo oglądać niestosowne rzeczy.
Co do transfuzji to tak jakby alkoholik niby stronił od alkoholu i go nie spożywał ale jak sobie da w żyłę alkohol to już będzie wszystko ok? |
Po pierwsze, nie mam w zwyczaju "siadywać na komputerze", już nawet nie "24h na dobę",
ale w ogóle na nim nie siadam, bo to laptop i mógłbym go jeszcze bardziej spłaszczyć.
Co do "alkoholika dającego sobie w żyłę", to bardzo prymitywne i demagogiczne porównanie...
Tenże alkoholik zrobi to dla zaspokojenia nałogu, tak jak ktoś wcinając kaszankę, dla miłego mu połechtania kubków smakowych.
Ani jedno ani drugie nie mam miejsca w przypadku transfuzji ratującej czyjeś życie.
No chyba, że życie wg. Ciebie to nałóg i/lub łechtanie kubków smakowych... |
Gość Czy śmiertelnik może być sprawiedliwszy niż Bóg, a człowiek czystszy niż jego Stwórca? (Hi 4:17) |
|
|
|
|
|
Anowi
Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2011-10-13, 21:04
|
|
|
Fedorowicz napisał/a: | Henryk napisał/a: | Fedorowicz napisał/a: | To wzruszające. Cieszę się , że Panie mają wspólne zdanie w kwestii ratowania życia. |
Czuję się pominięty Panie Fedorowicz.
Moje zdanie jest identyczne z tymi Paniami. |
Najmocniej przepraszam, szanowny panie Heniu ! Winszuję i bardzo panu gratuluję ! |
Fedusiu, wyjdź z piaskownicy |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
|
Fedorowicz
|
Wysłany: 2011-10-16, 08:06
|
|
|
Cytat: |
Fedusiu, wyjdź z piaskownicy |
A miła Pani jak ma na imię ? Bo nie wiem, jak zdrabniać.. |
_________________ Baruch Ata Haszem, Eloheinu melech haolam, szechechejanu, wekijemanu, wehigijanu lazeman hazeh. |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2011-10-16, 22:18
|
|
|
4. Traktuj innych tak, jak chcesz, by traktowano Ciebie. |
|
|
|
|
Fedorowicz
|
Wysłany: 2011-10-17, 06:45
|
|
|
Anowi napisał/a: | 4. Traktuj innych tak, jak chcesz, by traktowano Ciebie. |
Zdrabnia się imiona z sympatii, życzliwości. Uważam to za miłą formę wyrażenia pozytywnych uczuć do kogoś, nie bardzo rozumiem tego pani napięcia (zastraszenia) ? |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2011-10-18, 01:18
|
|
|
Fedorowicz - czy to jest Twoje nazwisko? Czemu nie dałeś swojego zdrobnienia jako NIK? |
|
|
|
|
Fedorowicz
|
Wysłany: 2011-10-19, 06:58
|
|
|
Anowi napisał/a: | Fedorowicz - czy to jest Twoje nazwisko? Czemu nie dałeś swojego zdrobnienia jako NIK? |
Co prawda zdrobnienie oznaczać może nie tylko pozytywny , ale czasem nawet ironiczny, pogardliwy stosunek do omawianego obiektu, jest jednak najczęściej środkiem stylistycznym o mocno pozytywnym zabarwieniu emocjonalnym jako "spieszczenie" . "Feduś" wystarczy, odbieram to bardzo miło i przyjemnie. Podziwiam Pani pomysłowość.. |
|
|
|
|
Fedorowicz
|
Wysłany: 2011-10-23, 18:20
|
|
|
Cytat: | Co do "alkoholika dającego sobie w żyłę", to bardzo prymitywne i demagogiczne porównanie... | To prawda.Tu chodzi o ratowanie życia. |
|
|
|
|
taka prawda [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-23, 21:21
|
|
|
Fedorowicz napisał/a: | Cytat:
Co do "alkoholika dającego sobie w żyłę", to bardzo prymitywne i demagogiczne porównanie...
To prawda.Tu chodzi o ratowanie życia. |
Hmm dla mnie prymitywne jest pisanie że alkoholikowi życia się nie ratuje... . |
|
|
|
|
Eutychus
Rzymian 14:4
Wyznanie: Zrzeszenie Wolnych Badaczy Pisma Świętego
Pomógł: 48 razy Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 1925 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-10-25, 21:05
|
|
|
taka prawda napisał/a: | Hmm dla mnie prymitywne jest pisanie że alkoholikowi życia się nie ratuje... |
Hmm, Ty chyba nawet samego siebie, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...
taka prawda napisał/a: | Co do transfuzji to tak jakby alkoholik niby stronił od alkoholu i go nie spożywał ale jak sobie da w żyłę alkohol to już będzie wszystko ok? |
Bo jeśli nie miałeś na myśli, że sam alkoholik, albo ktoś "daje mu w żyłę alkohol aby mu życie ratować, to porównanie to jest nie tylko prymitywne ale i totalnie chybione... |
Gość Czy śmiertelnik może być sprawiedliwszy niż Bóg, a człowiek czystszy niż jego Stwórca? (Hi 4:17) |
|
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2011-10-25, 21:22
|
|
|
Eutychus napisał/a: | Bo jeśli nie miałeś na myśli, że sam alkoholik, albo ktoś "daje mu w żyłę alkohol aby mu życie ratować, to porównanie to jest nie tylko prymitywne ale i totalnie chybione... |
nowo narodzony alkoholik przez matkę alkoholiczkę musi otrzymać alkohol by żyć |
|
|
|
|
Anowi
|
Wysłany: 2011-10-25, 22:22
|
|
|
Eutychus napisał/a: | Anowi napisał/a: | Eutychus napisał/a: | Bo jeśli nie miałeś na myśli, że sam alkoholik, albo ktoś "daje mu w żyłę alkohol aby mu życie ratować, to porównanie to jest nie tylko prymitywne ale i totalnie chybione... |
nowo narodzony alkoholik przez matkę alkoholiczkę musi otrzymać alkohol by żyć |
Wybacz, ale nie poraz pierwszy odnoszę wrażenie, że Ty pisujesz głównie po to, aby sobie nabijac liczbę postów...
Co wnosi Twoja uwaga, do meritum tejże tu dyskusji i używanych przez niektórych porównaniach "uzasadniających" tożsamość spożywania krwi z transfuzją?
|
dla mnie spożywanie krwi nie jest równoznaczne z transfuzją - pisałam, że dzięki transfuzji żyję, dziecka również nie karmi się alkoholem - dawkę dostaje do krwi
powstrzymywanie się od krwi jest dla mnie jasnym przekazem aby trzymać się z dala od jej przelewania - a nie niejedzeniem jej |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|