Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Izajasza 45:7
Autor Wiadomość
Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2012-11-29, 14:34   Izajasza 45:7

Ja jestem tym, co przygotowuje światło oraz wytwarza ciemność, co sprawia dobro oraz formuje zło – Ja, WIEKUISTY to wszystko czynię. (NBG)

Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko. (BW)

Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe. Ja Pan czynię to wszystko. (BG)

Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. (BT)

jak rozumiecie te słowa :?: chodzi mi konkretnie o stwarzanie zła, kalwiniści biorą ten werset na dowód tego, że to Bóg wszystko zaplanował i stworzył łącznie ze złem, że to On jest sprawdzą zła...

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

Parmenides

Wysłany: 2012-11-29, 18:16   

Może zerknij tutaj...

http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=7685

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2012-11-29, 22:56   

dzięki :-) zaraz się zapoznam z tym

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

Pabloo87 

Wysłany: 2012-11-30, 18:25   Re: Izajasza 45:7

Hardi napisał/a:
Ja jestem tym, co przygotowuje światło oraz wytwarza ciemność, co sprawia dobro oraz formuje zło – Ja, WIEKUISTY to wszystko czynię. (NBG)

Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko. (BW)

Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe. Ja Pan czynię to wszystko. (BG)

Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. (BT)

jak rozumiecie te słowa :?: chodzi mi konkretnie o stwarzanie zła, kalwiniści biorą ten werset na dowód tego, że to Bóg wszystko zaplanował i stworzył łącznie ze złem, że to On jest sprawdzą zła...

Ten cytat nie jest prawdziwy. Jest pomieszany i nie ma czegoś takiego w Biblii.

Iwona19 

Wyznanie: Katoliczka
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2012-11-30, 19:01   Re: Izajasza 45:7

Pabloo87 napisał/a:
Hardi napisał/a:

Ten cytat nie jest prawdziwy. Jest pomieszany i nie ma czegoś takiego w Biblii.

A u mnie jakoś jest.

CFH

Wysłany: 2013-05-17, 21:06   

(7) Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko. (8) Spuśćcie niebiosa rosę z góry, a obłoki niech sączą sprawiedliwość! Niech się otworzy ziemia i niech wyrośnie zbawienie, a niech też wzejdzie sprawiedliwość! Ja, Pan, to stworzyłem. (9) Biada temu, kto się spiera ze swoim stwórcą, skorupka wśród glinianych skorupek! Czy glina może powiedzieć do tego, kto ją formuje: Co robisz? albo dzieło do swojego mistrza: On nie ma rąk? (10) Biada temu, kto mówi do ojca: Dlaczego płodzisz? A do kobiety: Dlaczego rodzisz? (11) Tak mówi Pan, Święty Izraelski, i jego Stwórca: Jak śmiecie żądać ode mnie wyjaśnienia co do moich dzieci albo dawać mi rozkazy co do dzieła moich rąk? (12) Ja uczyniłem ziemię i stworzyłem na niej ludzi, moje ręce rozciągnęły niebiosa i Ja daję rozkazy wszystkiemu ich wojsku.

Bog jest wszechmocny i wszechwiedzacy. On nie stworzył zła ale o nim wiedzial - jest wszechwiedzacy. Stworzyl aniola ktory chcial byc mu rowny, mimo iz nawet jego Syn jednorodzony nie chcial przywlaszczyc sobie tej wladzy. Dlatego aniol przeszedl na strone oszczercy - zla wcielonego. Jest dokladnym przeciwienstwem Boga.
Zlo nie dzieje sie za sprawa Boga lecz On na nie zezwala - ze wzgledu na grzech Adama i spor w niebie. Lecz tylko do pewnego czasu - bo On decyduje kiedy to nastapi. szatan mimo iz mianowal sie bogiem tego swiata nie moze zmienic daty konca - bo tylko Bog jest wszechmocny.
A poniewaz jest wszechmocny i wszechwiedzacy - od zarania dziejow ma spisanych tych, ktorzy sa godni zycia wiecznego - bo ich imie znajduje sie w Ksiedze Zycia. A reszta - ktora nie przechodzi przez ciasna brame - nie dozna zbawienia, lecz nieszczescia. A nie mi decydowac co nim bedzie... (... 'a na zewnatrz bedzie placz i zgrzytanie zebow')
Ani szatan, ani aniolowie, ani tym bardziej ludzie nie sa godni i nie moga/powinni kwestionowac woli Stworcy bo:

(9) Biada temu, kto się spiera ze swoim stwórcą, skorupka wśród glinianych skorupek! Czy glina może powiedzieć do tego, kto ją formuje: Co robisz?

Odpowiedz do tematu