Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proba odlaczenia Kosciola od panstwa ....
Autor Wiadomość
tom68 

Wysłany: 2015-08-16, 11:05   Proba odlaczenia Kosciola od panstwa ....

"Jakakolwiek proba odlaczenia Kosciola od panstwa jest niewlasciwa i sztuczna"

http://www.google.pl/url?...TW0ZvIPt8LvwvvA

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2015-08-16, 21:20   

Tu bym się z tobą nie zgodził. Kościoły powinne być oddzielone od państwa tak bardzo jak tylko się da. Kościoły takie jak katolickie, czy muzułmańskie należy bezwzględnie izolować, a i ich zapędy wtrącania się do rządzenia tępione z całą siłą i surowością wymiaru sprawiedliwości. Ciekaw jestem od kiedy to adwentyści mówią jednym głosem z katolikami. Czyżby też chcielibyście coś z budżetu Polski coś uszknąć dla siebie?

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-08-17, 10:34   

Panie ZAMOS - skąd takie totalitarne poglądy? Z tego, co tu napisano wynika, że katolicy, czy muzułmanie powinni być pozbawieni praw wyborczych? Każdy ma prawo mieć zapędy do wtrącania się do rządzenia. Na tym demokracja polega.

tom68 

Wysłany: 2015-08-17, 10:42   

Ciekawe ze mnie jako katolika czy teraz ADS nie musi pilnowac panstwo bym zyl wedlug swoich zasad i np nie kupowal w sobote .....

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2015-08-17, 10:45   

Drogi Meritusie.
Ja nawet słowem nie wspomniałem by komukolwiek prawo wyborcze zabierać. Ja pisałem o tym by instytucja kościelna była przez państwo ignorowana, a w wypadku jakby próbowało jakieś wyznanie zdominować świeckie państwo powodując tym chaos i bezprawie to by ich odpowiednio surowo potraktować. Przywódcy religijni nie mają mandatu demokratycznego w żadnym państwie na świecie. Niosą tylko podziały, a co za tym idzie i śmierć niewinnych. Dlatego jestem przeciwny władzy wyznaniowej jaka ona by nie była. Każda jest zła.
tom68 napisał/a:
Ciekawe ze mnie jako katolika czy teraz ADS nie musi pilnowac panstwo bym zyl wedlug swoich zasad i np nie kupowal w sobote .....

A co ty widzisz złego w tym, że ktoś kto cały tydzień pracuje i nie ma szansy na zakupy w tygodniu by zrobił je w sobotę, czy w niedzielę?

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-08-17, 10:51   

To pisz - instytucje kościelne. A piszesz jasno - "Kościoły".

Cytat:
Przywódcy religijni nie mają mandatu demokratycznego w żadnym państwie na świecie

Nawet w Korei Północnej mają obowiązek głosować.

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2015-08-17, 11:14   Re: Proba odlaczenia Kosciola od panstwa ....

tom68 napisał/a:
"Jakakolwiek proba odlaczenia Kosciola od panstwa jest niewlasciwa i sztuczna"

http://www.google.pl/url?...TW0ZvIPt8LvwvvA

Wyjaśnienie dla mniej zorientowanych:

Wysoki przedstawiciel pewnej religii, wymyślonej przez cesarza Konsantyna, kolega po fachu abp. Wesołowskiego :mrgreen: twierdzi, że konstytucyjny rozdział państwa i KK jest niewłaściwy.
Powiedział to w miejscu w którym czci się obraz, posiadający wiele cennych sukienek :-)
Obraz przedstawia nie wiadomo kogo, potencjalnie jest to nieletnia Żydówka, która zaszła w ciążę z rzymskim sołdatem o nazwisku Pantera. ( Ach ci Włosi ! 8-) )
Owa Żydówka została ogłoszona królową Polski, choć nikt jej nie pytał czy chce.
Od czasu jak została królową wydarzyły się 3 rozbiory, 2 wojny światowe, komunizm i katastrofa smoleńska, więc chyba nie chce ...
Żydówka ta kierowała też kulą Ali Agcy, dzięki czemu kula poleciała jak poleciała ...
Proszę wziąć tabletki i zachować spokój !
Dzięki za uwagę :-)

Boa, pohamuj swoją sarkastyczną twórczość, bo będę ją przerzucać do założonego specjalnie dla Ciebie tematu
Ostatnio zmieniony przez ShadowLady86 2015-08-18, 11:38, w całości zmieniany 1 raz  

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2015-08-17, 11:21   

meritus napisał/a:

To pisz - instytucje kościelne. A piszesz jasno - "Kościoły"
Dla mnie to jest to samo. Nie widzę różnicy pomiędzy kościołem, a jego instytucją.
meritus napisał/a:
Nawet w Korei Północnej mają obowiązek głosować.
Napisz gdzie na świecie władze wyznaniowe wybierane są w wyborach powszechnych? Nominacje Watykanu na urzędy w kościele katolickim nie dają mandatu na rządzenie w Polsce. To jakby obcy kraj ustanawiał naszą władzę. Krk wyciąga pieniądze z naszego ubogiego budżetu i wysyła te pieniądze jak haracz do państwa Watykan. Myślę, że jak by dowiedzieli się tego Polacy ile pieniędzy muszą oddawać do Watykanu to księża nie zobaczyliby ani grosza od swych parafian. Podobnie dzieje się z pieniędzmi jakie zbierane są na biednych, którzy z tych zbiórek dostają może z pięć procent.
Wszystko na co się popatrzy z bliska, aż krzyczy by kler od państwa odciąć całkowicie!

tom68 

Wysłany: 2015-08-17, 11:35   

Jako katolik trzymalem sie zasad podobnie jak i teraz jako ADS podobnie jak moja Mama ktora pracowala i opiekowala sie mna a wiec nie widze tu problemu kazdy ma sie trzymac zasad swojego wyznania jesli twierdzi ze wierzy .....

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-08-17, 13:32   

Czy jest tu jakiś moderator, który posprząta brudy po Boa Dusicielu? Takiego nagromadzenia jadowitych bzdur w kilku zdaniach nie widziałem dawno. Skąd wziąłeś te farmazony o rzymskim żołnierzu? Z palucha u stopy wyssałeś?

ZAMOS napisał/a:
Napisz gdzie na świecie władze wyznaniowe wybierane są w wyborach powszechnych?

Ty to wymyśliłeś, to uzasadnij. A jeszcze mi dziwne pytania zadajesz.

ZAMOS napisał/a:
Nominacje Watykanu na urzędy w kościele katolickim nie dają mandatu na rządzenie w Polsce.

Przecież nie rządzą w Polsce.

ZAMOS napisał/a:
Podobnie dzieje się z pieniędzmi jakie zbierane są na biednych, którzy z tych zbiórek dostają może z pięć procent.

Jeżeli nie masz zaufania do instytucji charytatywnych w swoim zborze, wspieraj akcje katolickie.

ZAMOS 
Lach

Wysłany: 2015-08-18, 11:03   

meritus napisał/a:
ZAMOS napisał/a:
Nominacje Watykanu na urzędy w kościele katolickim nie dają mandatu na rządzenie w Polsce.

Przecież nie rządzą w Polsce.

No właśnie. Niby nie rządzą, ale zachowują się tak jakby rządzili. Uzurpują sobie prawo do decydowania nie tylko za rząd, ale za wszystkich Polaków, bez przygotowania i doświadczenia.
Cytat:
Jeżeli nie masz zaufania do instytucji charytatywnych w swoim zborze, wspieraj akcje katolickie.

Ja pisałem o katolickich sposobach podziału łupów na wiernych, gdzie nawet po zbiórkach charytatywnych kasę dzielą tak:
¼ "koszyka" idzie do proboszcza
¼ "koszyka idzie na kurię biskupią
¼ "koszyka" do Watykanu
a dopiero ostatnia ¼ koszyka do biednych z czego potrąca się koszty utrzymania i dostawy biednym. Jak zapewne wielu się domyśli tego, że to nie jest nawet przysłowiowa kropla z tego co zbierają trafia fizycznie do biednych. Widziałem to na własne oczy i to był główny powód dlaczego przestałem się udzielać w tych zbiórkach.
Piszesz coś o zborach, ale ja niestety nie wiem jak to w zborach jest, bo nigdy nie należałem do żadnego zboru, więc jak chcesz się dowiedzieć jak jest u tych ludzi to zapytaj. Może ktoś kto wie i odpowie.

ShadowLady86 
Administrator

Wyznanie: Chrześcijanin
Pomogła: 273 razy
Wysłany: 2015-08-18, 11:37   

meritus napisał/a:

Czy jest tu jakiś moderator, który posprząta brudy po Boa Dusicielu? Takiego nagromadzenia jadowitych bzdur w kilku zdaniach nie widziałem dawno. Skąd wziąłeś te farmazony o rzymskim żołnierzu? Z palucha u stopy wyssałeś?

Jadowite? Raczej kilka faktów napisanych prześmiewczym tonem (nie licząc tego z Konstantynem, bo to już nie jest fakt) i jeden ze Starożytnych poglądów na temat Jezusa. Tyberiusz Juliusz Abdes Pantera jest postacią historyczną i żył między 22 r.p.n.e a 40 r.n.e. Celsus oraz Talmud podają go jako ojca Jezusa. Pogląd niezgodny z Chrześcijańską wiarą w "dziewicze poczęcie Jezusa", nie mniej jeden z rozpatrywanych wariantów. Tym samym nie jest wyssany z żadnego ani niczyjego palca.

Posty BoaDusiciela przeniosę, jeśli tak zażyczy sobie autor tematu.

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2015-08-18, 13:22   

ShadowLady86 napisał/a:
meritus napisał/a:

Jadowite? Raczej kilka faktów napisanych prześmiewczym tonem (nie licząc tego z Konstantynem, bo to już nie jest fakt) i jeden ze Starożytnych poglądów na temat Jezusa. Tyberiusz Juliusz Abdes Pantera jest postacią historyczną i żył między 22 r.p.n.e a 40 r.n.e. Celsus oraz Talmud podają go jako ojca Jezusa. Pogląd niezgodny z Chrześcijańską wiarą w "dziewicze poczęcie Jezusa", nie mniej jeden z rozpatrywanych wariantów. Tym samym nie jest wyssany z żadnego ani niczyjego palca.

Posty BoaDusiciela przeniosę, jeśli tak zażyczy sobie autor tematu.

Właśnie.
Niech się ksiądz meritus nie unosi.
Zwłaszcza w miesiącu trzeźwości.
http://www.fakt.pl/wydarz...uly,566746.html

Boa, chcesz dostać kolejne ostrzeżenie?

5. Apelujemy o powściągliwość co do ocen dyskutantów i o koncentrację swojej uwagi na dyskutowanym problemie

8. Nie wolno czynić złośliwych, ironicznych oraz ośmieszających uwag pod czyimś adresem lub w odniesieniu do wyznawanych przez kogoś zasad moralnych i prawd wiary.
Ostatnio zmieniony przez ShadowLady86 2015-08-18, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-08-18, 20:58   

ZAMOS napisał/a:
No właśnie. Niby nie rządzą, ale zachowują się tak jakby rządzili. Uzurpują sobie prawo do decydowania nie tylko za rząd, ale za wszystkich Polaków, bez przygotowania i doświadczenia.

Dokonują jedynie oceny niektórych decyzji politycznych dotyczących praw moralnych.

ZAMOS napisał/a:
Ja pisałem o katolickich sposobach podziału łupów na wiernych, gdzie nawet po zbiórkach charytatywnych kasę dzielą tak:
¼ "koszyka" idzie do proboszcza
¼ "koszyka idzie na kurię biskupią
¼ "koszyka" do Watykanu
a dopiero ostatnia ¼ koszyka do biednych

Plączesz się w zeznaniach, albo zapomniałeś materiał z ułamków. Niedawno było 5%, teraz już 25%... Zdecyduj się.

ShadowLady86 napisał/a:
Raczej kilka faktów

Przy takim poziomie moderacji, upadek tego forum jest bliski.

Odpowiedz do tematu