![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Mocarze i olbrzymi w Rdz |
Autor |
Wiadomość |
patryk112
|
Wysłany: 2016-05-09, 17:09 Mocarze i olbrzymi w Rdz
|
|
|
Rdz 6,4 a w owych czasach byli na ziemi olbrzymi,a takze pózniej gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych te im rodziły. Byli to wiec owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
Syr 16,7 nie przepuścił Pan starodawnym olbrzymom, którzy się zbuntowali ufni w swą siłę
Jak to rozumieć? Może pierwotni ludzie (w końcu pochodzili z Adama i Ewy, pierwsi, niczym nie skażeni (fizycznie, bo skażeni grzechem), doskonali ludzie) byli od nas dzisiejszych o wiele potężniejsi? W końcu dożywali kilkuset lat, zachowywali zdrowie i płodność do późna. Noe w wieku 600 lat i jego trzej synowie w wieku 100 lat zbudował potężną arkę. W dzisiejszych czasach kazirodztwo grozi tym, że dziecko urodzi się niepełnosprawne, a przecież wtedy było to powszechne.
Kiedyś widziałem program dokumentalny o tym jak archeolodzy znajduja szkielety gigantycznych, kilkumetrowych ludzi. |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
nesto
![](images/avatars/20405842645762abb99ab55.jpg)
Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2016-05-09, 18:39
|
|
|
Tyle, że te szkielety to mistyfikacja. Nigdzie ich nie ma. Podobno jakieś lobby konfiskuje ślady olbrzymów, bo nie pasują do ich polityki. |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2016-05-10, 06:52 Re: Mocarze i olbrzymi w Rdz
|
|
|
patryk112 napisał/a: | Rdz 6,4 a w owych czasach byli na ziemi olbrzymi,a takze pózniej gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych te im rodziły. Byli to wiec owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
Syr 16,7 nie przepuścił Pan starodawnym olbrzymom, którzy się zbuntowali ufni w swą siłę
Jak to rozumieć? Może pierwotni ludzie (w końcu pochodzili z Adama i Ewy, pierwsi, niczym nie skażeni (fizycznie, bo skażeni grzechem), doskonali ludzie) byli od nas dzisiejszych o wiele potężniejsi? W końcu dożywali kilkuset lat, zachowywali zdrowie i płodność do późna. Noe w wieku 600 lat i jego trzej synowie w wieku 100 lat zbudował potężną arkę. W dzisiejszych czasach kazirodztwo grozi tym, że dziecko urodzi się niepełnosprawne, a przecież wtedy było to powszechne.
Kiedyś widziałem program dokumentalny o tym jak archeolodzy znajduja szkielety gigantycznych, kilkumetrowych ludzi. |
Adam i Ewa byli doskonali wiec podobnie bylo z ich potomstwem. Na pewno byli od nas silniejsi i mądrzejsi. Kazirodztwo nie bylo zakazane, bo mieli zaludnić Ziemie , a poza tym byli prawie doskonali genetycznie.
Co innego giganci - nefilim, czyli hybrydy człowieka i demonów, to były istoty o nadnaturalnej wielkości i sile. Znaleziono mnóstwo ich kości..Znaleziono ogromne groby, np. na Sardynii.
Tak, lobby kasuje wszelkie znaleziska nie pasujące do przyjętych koncepcji. Jest tez o tym film - zakazana archeologia. |
_________________ Nie toleruje idiotów a na tym forum tacy bywają.
Np. adminka zablokowała mi właśnie PW bo skrytykowałem to co pisze w postach. Nie ma po co tu zaglądać. |
|
|
|
patryk112
|
Wysłany: 2016-05-11, 11:55
|
|
|
Tak sobie myśle, że to jest niezły temat dla wszystkich interesujących się teoriami spiskowymi itp. Że ktoś może zatajać różne informacje przed całym światem i wmawiać te nieprawdziwe. hah, albo nawet że to jest dzieło szatana, który próbuje odwieść ludzi od informacji zawartych w biblii. :P |
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2016-05-11, 12:29
|
|
|
patryk112 napisał/a: | Tak sobie myśle, że to jest niezły temat dla wszystkich interesujących się teoriami spiskowymi itp. Że ktoś może zatajać różne informacje przed całym światem i wmawiać te nieprawdziwe. hah, albo nawet że to jest dzieło szatana, który próbuje odwieść ludzi od informacji zawartych w biblii. :P |
Oczywiście że zataja się przed ludźmi prawdę, ukrywa fakty..To bardzo powszechne zjawisko. |
Np. adminka zablokowała mi właśnie PW bo skrytykowałem to co pisze w postach. Nie ma po co tu zaglądać. |
|
|
|
nesto
![](images/avatars/20405842645762abb99ab55.jpg)
Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2016-05-11, 13:54
|
|
|
A po co? |
_________________ Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie! |
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2016-05-11, 18:47
|
|
|
nesto napisał/a: | A po co? |
Właśnie, po co?
Po co sie mówi ze zamachu na WTC dokonali islamiści, a budynki zniszczono podziemnym wybuchem nuklearnym. Zrobili to sami Amerykanie. Taka była procedura ich rozbiórki..Nadal miejsce tego zdarzenia nazywa sie punkt zero, tak jak miejsce wybuchu bomby atomowej..
Dlaczego nikt nie mówi ze od choroby popromiennej zmarło więcej ludzi którzy tam sprzątali niż zginęło w wyniku zawalenia budynków?
Dlaczego mowili ze ataku na pentagon dokonał samolot a nie pocisk GRANIT ? |
|
|
|
Hiob59 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-05-16, 20:57 Re: Mocarze i olbrzymi w Rdz
|
|
|
patryk112 napisał/a: | Rdz 6,4 a w owych czasach byli na ziemi olbrzymi,a takze pózniej gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych te im rodziły. Byli to wiec owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
Nie wiem Patryku skąd wziąłeś ten cytat, ale w Biblii którą mam przed sobą te wersy wyglądają tak:
Cytat: |
1) A kiedy ludzie zaczęli rozmnażać się na ziemi i rodziły im się córki,
(2) ujrzeli synowie boży, że córki ludzkie były piękne. Wzięli więc sobie za żony te wszystkie, które sobie upatrzyli.
(3) I rzekł Pan: Nie będzie przebywał duch mój w człowieku na zawsze, gdyż jest on tylko ciałem. Będzie więc życie jego trwać sto dwadzieścia lat.
(4) A w owych czasach, również i potem, gdy synowie boży obcowali z córkami ludzkimi, byli na ziemi olbrzymi, których im one rodziły. To są mocarze, którzy z dawien dawna byli sławni.
(5) A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe, (6) żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu swoim. ...
(Ks. Rodzaju 6:1-22, Biblia Warszawska)
Internetowa Biblia 2000 v3.41 1994-2001
|
Ta wersja ma o wiele większy sens, i wskazuje wyraźnie że chodziło tu o mocarzy, ludzi którzy posiadali władzę nad innymi, a nie o fizycznych olbrzymów których szkieletów tak naprawdę nikt jeszcze oficjalnie nie poświadczył.
Ale za to są grobowce które nam coś mówią o mocarzach z dawnych czasów:
Jak ten poniżej - 3.5 metra długości - Grób Hioba
czy ten, grób Emrana / Irama - ojca czy przodka Marii, matki Chrystusa. Nie pamiętam dokładnie długości, ale coś ok. 30 metrów.
I jeszcze jeden grobowiec, prawie czterometrowej długości - słynny grób pradziadka Hioba w mieście SEIR w Westbank.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sa%27ir
Na południe od Palestyńskiego miasta SEIR w Westbank, znajduje się słynny grobowiec uważany za grób Ezawa (syna Izaaka i pradziadka Hioba) - nazwanego El 'Ais po arabsku.
Fundacja Poznania Palestyny, Mierniczych Zachodniej Palestyny (SWP), pisze że:
"Ten grobowiec jest w pomieszczeniu 37 na 20 stóp, z zagłębieniem w ścianie.
Grobowiec ma długość 12 stóp, szerokość 3 1/2 stopy, 5 stóp wysokości, i jest pokryty ciemno zieloną narzutą, z kanopią nad grobem. ..."
http://www.archive.org/st...ge/379/mode/1up
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Esau |
|
|
|
Listek
![](images/avatars/80330188057c20ed13c0b7.jpg)
Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7850 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2016-05-17, 09:41
|
|
|
Hiob59 napisał/a: | wskazuje wyraźnie że chodziło tu o mocarzy, ludzi którzy posiadali władzę nad innymi, |
Synowie Boży obcowali z córkami ludzkimi :
https://www.youtube.com/watch?v=78dVFRT8qMw |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|