Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Partia z Kosciolem, Kosciol z partia
Autor Wiadomość
Efezjan 
Dziecko Boże

Wyznanie: katolik
Wysłany: 2016-12-27, 23:39   

booris napisał/a:
Lukian napisał/a:
czyżby przez 1000 lat nie było Kościoła w Rzymie?

Ano nie,gdyz przez jakis czas stolica papieska byl Awinion.

To dzisiaj antypapieże. Kiedyś było nawet trzech papieży, bo była również obediencja pizańska.
"Patrzcie, jak wielką miłością obdarzył nas Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i jesteśmy [nimi]. A świat dlatego nas nie zna, ponieważ i jego nie poznał. Umiłowani już teraz jesteśmy dziećmi Bożymi, a jeszcze się nie okazało, czym będziemy. 1J 3, 1-2

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2016-12-28, 07:16   

Kolego Efezjan: czekam na zestawienie wszystkich dogmatów katolickich.
Skoro pisze Kolega, że prawie wszystkie dogmaty mają oparcie w Biblii, to chyba zna kolega wszystkie dogmaty ?
No bo żeby twierdzić, że są zgodne z Biblią, to trzeba znać Biblię i dogmaty.
Śmiało, nie lękaj się :-)
Gdyby jednak okazało się, że nie ma zestawienia wszystkich dogmatów katolickich, to niech mi Kolega wyjaśni dlaczego nie ma :->

Efezjan 
Dziecko Boże

Wyznanie: katolik
Wysłany: 2017-04-01, 20:07   

wuka napisał/a:
Widać z treści wpisów, że kompletnie nie rozumiesz o co chodzi z chrześcijaństwem. Próbujesz mi wmówić, że protestanci to czy tamto, że Luter, że Kalwin....ale co mnie to obchodzi? NIC. Oburzające jest jedynie to, że wielkich mężów bożych, którzy działali na wyraźne polecenie Boga ty porównujesz do twórców jakichś katolickich katechizmów.

A Luter nie był twórcą katechizmów? Są nawet dwa: mały i duży.
Działali na wyraźne polecenie Boga? Serio? Bóg potępia rozłamy - więcej św. Paweł jest przeciwko rozłamom. Ma być jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest, a nie milion pińcet sto dziewińcet.

Luter, który nienawidził Żydów działał na polecenie Boga? Luter, który twierdził, że rozum jest k........, a jego miejsce jest w wychodku, działał na polecenie Boga? Luter, który o Bogu napisał, że Bóg musi stać się najpierw diabłem, aby stać się Bogiem działał na wyraźne polecenie Boga! Robi się coraz ciekawiej. Bracia Odłączeni w akcji - czyli osrać, załgać, znieważyć Kościół - może coś przylgnie. A Kościół tylko strząsa z nóg proch Ziemi i dalej głosi na Ziemi Ewangelię Chrystusową.
"Patrzcie, jak wielką miłością obdarzył nas Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i jesteśmy [nimi]. A świat dlatego nas nie zna, ponieważ i jego nie poznał. Umiłowani już teraz jesteśmy dziećmi Bożymi, a jeszcze się nie okazało, czym będziemy. 1J 3, 1-2

Odpowiedz do tematu