![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Co stało się u Boga w ogródku? Początek stworzenia, Eden |
Autor |
Wiadomość |
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 67 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2018-09-27, 09:39
|
|
|
Błędne założenie prowadzi obłędnych wniosków ,a w efekcie do błędnej nauki i to się tyczy nie tylko nauki biblijnej ale i innych nauk (Matematyki , Fizyki , Biologii ...) .
Blednie założono, że biblijny Człowiek (przez duże C ), po hebrajsku Adam był jedynym człowiekiem na Ziemi , że w tym czasie nie było na Ziemi innych ludzi .
Błąd rodzi błąd , wiec nic dziwnego, że powstało wokół tego szereg błędnych nauk , które teraz trzeba uzasadniać różnego rodzaju wygibasami .
Natomiast gdyby założyć że ów biblijny człowiek , to jeden z wielu ludzi w ówczesnym świecie
to wtedy wszystkie nauki biblijne stałyby na nogach a nie na głowie .
Dlaczego Bóg, który jest Miłością , zwrócił uwagę na tego człowieka (adama) .
Myślę że dlatego, że tylko ten , jeden pośród mnóstwa , pragnął poznać PRAWDĘ o sobie , o Bogu , o otaczającym go świecie ,
dlaczego żyję , skąd pochodzę , jaki jest sens tego wszystkiego
Pragnął tego prawdziwie , całym swoim sercem ,całą duszą , całym swoim życiem .
I stosownie do wielkości jego pragnienia zostało mu to dane .
Chodzenie z Bogiem ,obcowanie z Bogiem to obcowanie z Miłością , doświadczanie Miłości , przeżywanie Miłości
a takie przeżywanie , doświadczanie to rajska rozkosz i nie ma większej rozkoszy niż ta .
I ów biblijny człowiek (adam) doświadczył tego wszystkiego będąc w ciele ziemskim, złożonym z pierwiastków ziemi .
I dlatego czytamy w Biblii, że uczynił Bóg Ogród rozkoszy na Ziemi i umieścił tam Człowieka przez duże C, czyli Adama .
Historia węża i człowieka(adama) dotyczy sposobu przekazywania Wiedzy .
W Biblii czytamy że elohim tj, synowie Boży, albo jak chcą inni , istoty z innego wymiaru ,
przekazywali swą wiedzę , odnośnie tajemnic świata materii , ówczesnym ludziom (adamowi) wbrew zakazowi Boga .
Drzewo Poznania , Drzewo Wiedzy jest Drzewem przeznaczonym dla człowieka, ale ta Wiedza ma być odkrywana stopniowo ,
po przez pokolenia , po odpowiednim przygotowaniu , a nie tak od razu, z marszu, jednorazowo , z góry .
Jest to podobne do tego, że oto naukowcy chcą podłączyć do mózgu dziecka elektrody, by w ten sposób przekazać temu dziecku całą wiedzę naszego świata .
Jaki odpowiedzialny rodzic zgodziłby się na to ? No chyba że jakiś bezmózgowiec , i to bez serca
I to jest powód, dlaczego był zakaz spożywania owoców z Drzewa Poznania .
Nie ta pora , nie ten czas i nie w ten sposób .
Wiedza jest dla człowieka, ale dla człowieka odpowiedzialnego, który zamiast miecza w dłoni ma serce na dłoni .
Najpierw etyka , Prawo Boże (nie będziesz zabijać ) a potem Wiedza ,
mówiąc inaczej Wiara (Drzewo Życia) przed Wiedzą (Drzewo Poznania), tylko taka kolejność jest prawidłowa .
A jak jest ? Każdy wynalazek, każde odkrycie naukowe, jest najpierw testowane w branży wojskowej .
Tzn. czy jest przydatne do zabijania , czyli od 6000 lat nic się nie zmieniło , ciągle to samo .
Sumienie targa człowiekiem dopiero po złym czynie , czyli dopiero wtedy gdy ma świadomość , że zrobił źle .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sumienie |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2018-09-27, 11:24
|
|
|
Henryk napisał/a: | Pewnym jest, że nie mieli żadnego doświadczenia.
Nie potrafili rozeznać gdzie przyjaciel, a gdzie wróg. |
No wlasnie,Henryku,no wlasnie.Nie potrafili,bo nie mieli swiadomosci dobra i zla.Czy dalbym sie nabrac?Pewnie tak - gdybym byl pieciolatkiem.
Henryk napisał/a: | Ależ była. Adam dokładnie poinformował kobietę o woli Stwórcy. |
Nie mogla tego wiedziec,bo zostala stworzona juz po tym,kiedy Adam dostal zakaz.Piszesz,ze to Adam ja uswiadomil.Kiedy?Bo w Ksiedze Rodzaju nie ma o tym ani slowa. Henryk napisał/a: | Owszem poznali i zło. Jednak nie stali się Bogami. |
Waz im nie obiecywal,ze zostana Bogami.Powiedzial wyraznie:(5) Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło.Jaka byla reakcja Boga?(22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.To nie waz a sam Bog stwierdzil,ze prarodzice stali sie tacy jak on. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2018-09-27, 12:49
|
|
|
booris napisał/a: | Nie mogla tego wiedziec,bo zostala stworzona juz po tym,kiedy Adam dostal zakaz.Piszesz,ze to Adam ja uswiadomil.Kiedy?Bo w Ksiedze Rodzaju nie ma o tym ani slowa. |
Nie musi pisać, skoro Ewa doskonale znała wolę Stwórcy, co już cytowałem:
Rdz 3:2-3 bt2 "Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli."
Nie ma innej opcji jak informacja od męża- Adama. |
|
|
|
booris
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2018-09-27, 13:49
|
|
|
Henryk napisał/a: | booris napisał/a: | Nie mogla tego wiedziec,bo zostala stworzona juz po tym,kiedy Adam dostal zakaz.Piszesz,ze to Adam ja uswiadomil.Kiedy?Bo w Ksiedze Rodzaju nie ma o tym ani slowa. |
Nie musi pisać, skoro Ewa doskonale znała wolę Stwórcy, co już cytowałem:
Rdz 3:2-3 bt2 "Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli."
Nie ma innej opcji jak informacja od męża- Adama. |
Kazde dziecko mozna nauczyc wierszyka,nawet w jezyku ktorego nie zna. |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2018-09-27, 18:08
|
|
|
booris napisał/a: | Kazde dziecko mozna nauczyc wierszyka,nawet w jezyku ktorego nie zna. |
Dlaczego uważasz, że Prarodzice mieli umysły nieporadnych dzieci?
Rdz 2:15 bt5 "Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał."
Ten, który umiał nazwać wszelkie zwierzęta, ten, który umiał dbać o Ogród, także umiał ocenić swoje postępki.
Ba! Został postanowionym królem całej Ziemi!
Rdz 1:28-29 bt4 "Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi. (29) I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem." |
|
|
|
Quinque
![](images/avatars/4738216885a4ac3474b7e7.jpg)
Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
|
Wysłany: 2018-09-27, 18:48
|
|
|
booris napisał/a: | Quinque napisał/a: | A gdzie tam jest napisane "od razu umrzesz"? |
Troche lipa ze ja,niewierzacy,wiem "gdzie tam jest napisane",a ty nie.
(17) ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz. |
Ciekawe, od kiedy niechybnie znaczy od razu? |
_________________ "Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz" |
|
|
|
booris
|
Wysłany: 2018-09-27, 19:31
|
|
|
Quinque napisał/a: | Ciekawe, od kiedy niechybnie znaczy od razu? |
Zgadnij skad wiedzialem,ze tak napiszesz? |
|
|
|
Henryk
|
Wysłany: 2018-09-27, 20:40
|
|
|
booris napisał/a: | Zgadnij skad wiedzialem,ze tak napiszesz? |
Niechybnie mogłeś domyśleć się.
Nawet szybko to nastąpiło. |
|
|
|
tola
![](images/avatars/1363802645c62b8ed09892.gif)
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 31 Maj 2017 Posty: 664
|
Wysłany: 2019-01-02, 17:18
|
|
|
Kiedy z niego zjesz smiercia umrzesz .
to co sie stało kiedy '''zjedli''' skonsumowali ?
spowodowalo wyrzucenie z Edenu na Ziemie z ktorej byl adam.
w Edenie smierci nie ma ale poza nim i o tym Adam i Ewa wiedzieli .
Adam wprowadzil grzech na swiat a przez to ze zjadl stał sie Jak jeden z nich
który zna dobro i zlo- Wąż.
pisal cos o tym
tropiciel
http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=8643 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|