Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pisma i kościoły
Autor Wiadomość
Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2019-03-08, 12:06   

wuka napisał/a:
Kłopot w tym, że wiele osób traktuje Biblę jak bożka. Stą d spory i kłótnie. Czy o to chodziło Bogu?

Niektórym się wydaje, że jak mają Biblię w garści to mają zbawienie w garści.

wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2019-03-08, 14:52   

radek napisał/a:
wuka napisał/a:
Kłopot w tym, że wiele osób traktuje Biblę jak bożka. Stą d spory i kłótnie. Czy o to chodziło Bogu?
Inne religie też mają swoje święte księgi. Te zasady w kwestii moralności sa w każdej z tych ksiąg jednakowe. A niektóre księgi, innych kultur są starsze od naszej Biblii.

To zaangażowanie Sług Bożych jest dla choćby jednego nawróconego, bo jeśli przy Ojcu Jezusa jest choćby jeden lub dwóch, On jest wśród Nich

Mt 18:20 eib "(20) Bo gdzie dwaj lub trzej gromadzą się w moje imię, tam jestem pośród nich."

Mat 28:19 eib "Idźcie więc i pozyskujcie uczniów pośród wszystkich narodów. Chrzcijcie ich w imię Ojca, Syna i Ducha Świętego"

Teoria ta jest mi znana. Weź jednak pod uwagę całość na przestrzeni wielu lat. Na podstawie tej samej Biblii każdy uczy inaczej, przeklinając się nawzajem. Tego nie mogę pojąć. Kogo słuchać, komu zaufać? Tak, tak, wiem, że Jezusowi, ale nie o to chodzi.Byłam jakiś czas temu związana z luterańskim Kościołem. Po prostu dlatego, że był to jedyny dla mnie dostępny jeśli chodzi o możliwość dojazdu. Kiedy tylko na pewnym forum się do tego przyznałam, to okazało się, że sprzyjam lesbom, że jestem w diabelskiej strukturze, bo gdzieś na świecie jakieś biskupki ten Kościół wyświęca i dalej w ten deseń.
Inni pisali, że są u zielonych - obrywali podobnie, że zwiedzenie itd.
O przynależności niektóych do katolików - niektórzy protestanci rzucają najgorsze przekleństwa. To samo katolicy na protestantów. Prawosławni w ogóle z nikim gadać nie chcą. Można tak wymieniać i wymieniać.
A wszyscy mają tą samą Biblię. No jak można z tego samego tekstu wyciągać skrajnie różne nauki.
Dlatego uważam, że olać to wszystko, iść własną drogą, wierzyć na tyle na ile Bóg pozwolił pojąć, ufać w miarę możliwości itd.
Mnie już w każdym razie nikt wołami do żadnej wspólnoty nie zaciągnie. Najbliżej mi do agnostyków :mrgreen: :xhehe:

radek 
mężczyzna

Wysłany: 2019-03-08, 15:45   

wuka napisał/a:
Na podstawie tej samej Biblii każdy uczy inaczej, przeklinając się nawzajem. Tego nie mogę pojąć. Kogo słuchać, komu zaufać?

Ufać słyszanym słowom interpretując je na własny sposób, aby historia brzmiała harmonijnie. Słysząc słowa trudne, zachowywać w sercu na czas właściwego zrozumienia ufać sobie i bać się Boga bo nie ma osoby mogącej Jemu odpowiedzieć lepiej niż mówi On. Dlatego życie i wzrastanie w Jego Duchu ma sens. Pisma i podobnie cały stworzony Świat należy do Niego, można czytać i rozważać i Biblię i Quran ale i inne pozycje najważniejsze jest tu harmonijne interpretowanie, znajdowanie wiedzy o pewnych Prawach Bożych. Na Nich opiera się wiara, a przy pomocy wiary buduje się życie

Ap 22:17 eib "(17) A Duch i Panna Młoda mówią: Przyjdź! Kto słyszy, niech powie: Przyjdź! Każdy, kto jest spragniony, niech przychodzi. Kto chce, niech się napije wody życia — za darmo."

Quran 36:21
Idźcie za tymi, którzy nie żądają od was żadnej zapłaty i którzy są na drodze prostej!

Quinque 

Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
Wysłany: 2019-03-08, 16:13   

wuka napisał/a:

. Prawosławni w ogóle z nikim gadać nie chcą

Jest to o tyle ciekawe że od dawna dyskutuje z jednym prawosławnym. Z pożytkiem dla wszystkich czytających

Odpowiedz do tematu