|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Stosy |
Autor |
Wiadomość |
kansyheniek
Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 2441 Skąd: Kleve,Niemcy
|
Wysłany: 2019-05-28, 13:52
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Nie odpowiadam za to, co sobie wymyśliłeś. Mnie interesują fakty. |
No faktem jest,że Savonarola został skazany za herezję czyli nie był w jedności z ówczesnym papieżem.
Sam napisałeś,że oskarżono go o herezję.
Przypomnieć?
natomiast był w jedności z tymi co go zrehabilitowali np Leon X
Reasumując:
Leon X nie był w jedności z Aleksandrem VI. |
_________________ "NIE JEST WAŻNE KTO MA RACJĘ,ALE CO JEST RACJĄ!!!" |
Ostatnio zmieniony przez kansyheniek 2019-05-28, 14:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2019-05-28, 14:17
|
|
|
Kombinujesz jak koń pod górę, aby udowodnić to, czego udowodnić nie jesteś w stanie. :) |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
kansyheniek
|
Wysłany: 2019-05-28, 14:21
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Kombinujesz jak koń pod górę, aby udowodnić to, czego udowodnić nie jesteś w stanie. :) |
To jest słabe Yarpen
Niczego nie próbuję.
ale potrafię troszku myśleć .
Więc nie zaprzeczasz,że Savonarola został skazany za herezję? |
Ostatnio zmieniony przez kansyheniek 2019-05-28, 14:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2019-05-28, 14:27
|
|
|
Tyle, że Twoje myślenie zdąża w złym kierunku, bo chcesz dowieść, że skoro za jednego papieża sąd Inkwizycji uznał Savonarolę za heretyka, a inni papieże go zrehabilitowali, to nie można być w łączności z każdym z nich. Świadczy to o tym, że nie rozumiesz faktu, że jedność z papieżem oznacza zachowywanie nauczania Kościoła, a nie uznawanie bądź nie wyroków Inkwizycji za słuszne. |
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
kansyheniek
|
Wysłany: 2019-05-28, 14:30
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Świadczy to o tym, że nie rozumiesz faktu, że jedność z papieżem oznacza zachowywanie nauczania Kościoła, a nie uznawanie bądź nie wyroków Inkwizycji za słuszne. |
Czyli wyroki inkwizycji mogły być sprzeczne z nauką Kościoła tak?
Te dotyczące herezji np.? |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2019-05-28, 14:38
|
|
|
Wyroki Inkwizycji były wydawane przez ludzi i mogło się zdarzyć, że były zwyczajnie błędne, bo sędziowie popełnili błąd lub ulegli naciskom. Wbrew temu, co najwyraźniej wyznajesz, trybunały Inkwizycji nie były nieomylne. |
|
|
|
|
kansyheniek
|
Wysłany: 2019-05-28, 18:03
|
|
|
Naciskom powiadasz?
Ze strony papieża masz na myśli? |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
|
Wysłany: 2019-05-28, 18:08
|
|
|
Kansyheniek, jak masz zamiar wskazywać kto naciskał, to podawaj źródła, które potwierdzą Twoje tezy. Na omawianie wytworów Twojej wyobraźni szkoda mi czasu. |
|
|
|
|
Quinque
Wyznanie: Katolickie - obrządek łaciński
|
Wysłany: 2019-05-28, 20:47
|
|
|
Yarpen Zirgin napisał/a: | Wyroki Inkwizycji były wydawane przez ludzi i mogło się zdarzyć, że były zwyczajnie błędne, bo sędziowie popełnili błąd lub ulegli naciskom. Wbrew temu, co najwyraźniej wyznajesz, trybunały Inkwizycji nie były nieomylne. |
Owszem. Błędny wyrok wydano na św. Joannę Darc. Z tym że warto zaznaczyć iż w czasie jej procesu popełniono wiele błędów. Np. Nie pozwolono jej odwołać się do papieża lub soboru, co gwarantował sąd Inkwizycyjny
A pro po Leona X i Aleksandra VI. Może na samym początku warto zaznaczyć iż Leon X był politycznym przeciwnikiem Aleksandra VI
Już nie chcę mi się cytować. Kansyheniek
- twierdził że Savonarola został beatyfikowany. Ale jakie to ma znaczenie skoro nie przez Kościół Katolicki. A o nim rozmawiamy. Warto też zaznaczyć że to Leon X na Soborze potępił Koncyliaryzm który głosił Savonarola
- co do Aleksandra VI I jego stosunków z Savonarolą. Aleksander VI chciał przesłuchać Savonarolę. Natomiast ludzie którzy wydali na niego wyrok nie zgodzili się na jego przyjadą do Rzymu |
_________________ "Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|