|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Koniec świata |
Autor |
Wiadomość |
nike3009
|
Wysłany: 2009-05-25, 21:26
|
|
|
[quote="nike3009"]Koniec świata bardzo interesuje ludzi od wieków przetoczę kilka fragmentów z książki pt. " Księga Proroctw Tysiąclecia " Johna Hougea . . . .
" Choroba " 1.Plaga krwi
I wyszedł pierwszy anioł i wylał są czaszę na ziemię; i pojawiły się złośliwe i odrażające wrzody na ludziach mających znamię zwierzęcia i oddających pokłon jego posągowi
" Choroba " 2. Śmiercionośne wody
A drugi anioł wylał są czaszę na morze i przemieniło się w krew jakby z umarłego i wszelkie stworzenia żyjące w nim umarły . . .
Są znaki że nadchodzi wielkie zniszczenie
" Choroba " 3 .Ukryte trucizny
A trzeci anioł wylał są czaszę na rzeki i zródła wód i przemieniły się w krew.
Jest wiele fragmentów o tej tematyce . . . |
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2009-05-26, 21:12
|
|
|
Henryk napisał/a: | machabeusz napisał/a: | Henryk napisał/a: | Symboliczne niebo występuje w Biblii wiele razy.
Mt 24:29 Bw "A zaraz po udręce owych dni słońce się zaćmi i księżyc nie zajaśnieje swoim blaskiem, i gwiazdy spadać będą z nieba, i moce niebieskie będą poruszone." |
Henryku , a gdzie tutaj jest mowa o jakiejś symbolice...? |
Nic na to nie poradzę, że dla Ciebie jest to „litera”. |
Jezus opisuje w tym miejscu przeminięcie nieba. Niebo zaćmi się , zniknie jak pisze księga Objawienia (Obj 6:14). Na ziemi zapanują ciemności (ciemności zewnętrzne) i zstąpi Królestwo Boże (Nowe Jeruzalem) na ziemię.
Henryk napisał/a: | 2Tes 1:9 Bp „Poniosą oni karę wiecznego odrzucenia od oblicza Pana i od Jego potężnego majestatu”
Będą oglądać oblicze pana? Będą mieli bezpośredni przystęp do Jego Tronu? |
Nie będą mieli. Niby jak mogmiby mieć skoro będą w jeziorze płonącym ogniem i siarką...?
Henryk napisał/a: | Zastanawiałeś się kiedyś co w Słowie oznaczają: drzewa, wyspy, morza, słońce, księżyc, gwiazdy, wiatry, trzęsienie ziemi, ogień...za długo wymieniać... |
Zastanawiałem się. Cżęsto w Biblii pojawiają się symbole.
Henryk napisał/a: | Cały czas mam na myśli pytanie uczni:Mt 13:10 Bw "I przystąpiwszy uczniowie, rzekli mu: Dlaczego mówisz do nich w podobieństwach?"
Zastanawiałeś się także, nad kim będą królami i kapłanami Twoi wybawieni?
Dla kogo ziemia „zakwitnie” jak róża i wyda plon?
Co to są czasy ochłody od „obliczności” Pańskiej?
Komu będzie potrzebny pośrednik w przyszłości? |
Będzie przecież nowa ziemia na której będą mieszkali ludzie. Odpowiedzi na Twoje pytania są oczywiste.
Najpierw ziemia będzie oczyszczona. Zgodnie ze słowami apostoła Piotra będzie to ogień.
Henryku , ja Ciebie nawet rozumiem...
Prawdopodobnie wychowałeś się jako BPŚ i dlatego tak bronisz tych nauk o drugiej szansie dla wszystkich. Do tej pory nawet nie słyszałem o czymś takim aby ktoś po przeczytaniu Pisma Świętego w coś takiego wierzył. Wszyscy , miliony nawróconych ludzi jasno i przejrzyście widzą , że ten świat ma się zakończyć katastrofą wszystkich nieposłusznych Ewangelii ludzi. Bóg pewne sprawy opisał tak dosadnie i powinno to być przestrogą dla wszystkich. Koniec świata i zagłada to tylko fragment losu bezbożników- wszyscy jeszcze staną na sądzie (Hebr.9:27).
Pozdrawiam. |
_________________ Jesteś lub byłeś świadkiem Jehowy?
http://forum.zbawieniedlaciebie.pl/index.php
http://machabeusz7.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2009-05-27, 09:11
|
|
|
Machabeuszu.
Jeśli będziemy odczytywać literalnie Księgę Objawienia, to dojdziemy do absurdów.
machabeusz napisał/a: | Jezus opisuje w tym miejscu przeminięcie nieba. Niebo zaćmi się , zniknie jak pisze księga Objawienia (Obj 6:14). Na ziemi zapanują ciemności (ciemności zewnętrzne) i zstąpi Królestwo Boże (Nowe Jeruzalem) na ziemię. |
Nawet nie Jezus, ale sam Bóg mówi że:
Ap 6:14 BT „Niebo zostało usunięte jak księga, którą się zwija, a każda góra i wyspa z miejsc swych poruszone.”
Czy to Niebo gdzie przebywają istoty duchowe?
Pewnie zgodzisz się z tym, że nie o takim niebie mowa.
Może jednak wszystkie galaktyki zostaną „zrolowane”?
- Dla Stwórcy nie ma przecież nic niemożliwego...
Może to jednak symboliczne „niebiosa”?
Ja, poprzez teraźniejsze „niebo” rozumiem władzę duchową nad ludzkością.
- Rządzące światem duchowe władze (wiemy jakie) i kościelnictwo na ich usługach?
Spadną na ziemię symboliczne fałszywe gwiazdy, uzurpujące sobie być równymi autorytetem dwunastu gwiazdom – apostołom?
O ciemnościach na ziemi pisze Izajasz:
Iz 60:2 Bg "Bo oto ciemności okryją ziemię, a zaćmienie narody; ale nad tobą wejdzie Pan, a chwała jego nad tobą widziana będzie."
Jakie to ciemności?
Czy narodom przyświeca światło Ewangelii?
Lk 18:8 BT „[...] Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?”
Nie świeci „słońce” ewangelii, zaćmione zostały nauki zakonu (księżyc, który tylko odbija światło słoneczne).
Dz 2:20 Bg "Słońce się obróci w ciemność, a księżyc w krew, przedtem niż przyjdzie on dzień Pański wielki i znaczny."
Czyż ofiary Izraelitów nie były krwawe i barbarzyńskie dla olbrzymiej większości „chrześcijan”?
Któż dopatruje się w tych ofiarach symbolu na przyszłość?
machabeusz napisał/a: | Henryk napisał/a: | 2Tes 1:9 Bp „Poniosą oni karę wiecznego odrzucenia od oblicza Pana i od Jego potężnego majestatu”
Nie będą mieli. Niby jak mogmiby mieć skoro będą w jeziorze płonącym ogniem i siarką...? |
Przeczytaj 20 rozdz. Apokalipsy i sprawdź kolejność wydarzeń.
To oni już na początku Tysiąclecia zażywają „kąpieli” w siarce?
Nad kim to będzie władza?
Ap 2:26 Bw "Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami,"
- Ma polegać wyłącznie na ich uśmierceniu wiecznym?
machabeusz napisał/a: | Będzie przecież nowa ziemia na której będą mieszkali ludzie. Odpowiedzi na Twoje pytania są oczywiste. |
Jak to? Przecież wierzący otrzymają (jak twierdzisz) nowe, duchowe ciała.
I dalej będą przebywać na ziemi? Spożywać plony ziemi i mieszkać pod swoimi krzewami winnymi lub figowymi?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
nike3009
|
Wysłany: 2009-05-27, 10:30
|
|
|
Tak to prawda
Ale . . . |
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
nike3009
|
Wysłany: 2009-05-27, 10:33
|
|
|
Tak wiem że moje pytania są oczywiste ale nowe królestwo Boże będzie trwalo 1000 lat aż szatan wyjdzie na wolność i rozpęta się pieklo na ciemi |
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2009-05-27, 13:28
|
|
|
nike3009 napisał/a: | [...] szatan wyjdzie na wolność i rozpęta się pieklo na ciemi |
A jak to rozumiesz?
Podziel się myślami.
Cytat: | nowe królestwo Boże będzie trwalo 1000 lat |
Tysiąc lat będzie raczej (tak mnie wydaje się) królował Chrystus...
Potem odda władzę Ojcu.
Często mylimy Milenium z niekończącym się Królestwem Bożym. |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2009-05-27, 21:36
|
|
|
Henryk napisał/a: | Henryk napisał/a: |
Mach napisał/a: | Nie będą mieli. Niby jak mogmiby mieć skoro będą w jeziorze płonącym ogniem i siarką...? |
Przeczytaj 20 rozdz. Apokalipsy i sprawdź kolejność wydarzeń.
To oni już na początku Tysiąclecia zażywają „kąpieli” w siarce? |
Sąd nastąpi nie na koniec tysiąclecia ale od razu po przyjściu Pana Jezusa na ziemię i końcu świata. Wtedy przecież ma przeminąć niebo i ziemia. Objawienie opisuje sąd dokładnie pomiędzy przeminięciem nieba i ziemi a stworzeniem nowych. Sprawdź dokładnie 20:11. Nijak nie pasuje to do końca tysiąclecia. Chyba że nowe niebo i nową ziemię umiejscowisz po tysiącleciu , ale wtedy to już sprzeczne z Biblią będzie...
Henryk napisał/a: | Nad kim to będzie władza?
Ap 2:26 Bw "Zwycięzcy i temu, kto pełni aż do końca uczynki moje, dam władzę nad poganami,"
- Ma polegać wyłącznie na ich uśmierceniu wiecznym? |
Ależ skąd...
Przecież napisałem , że na ziemi będą mieszkali ludzie. Izajasz 65 rozdz.
Henryk napisał/a: |
machabeusz napisał/a: | Będzie przecież nowa ziemia na której będą mieszkali ludzie. Odpowiedzi na Twoje pytania są oczywiste. |
Jak to? Przecież wierzący otrzymają (jak twierdzisz) nowe, duchowe ciała.
I dalej będą przebywać na ziemi? Spożywać plony ziemi i mieszkać pod swoimi krzewami winnymi lub figowymi?
Pozdrawiam. |
Będzie przecież zmartwychwstanie nie tylko sprawiedliwych ale i niesprawiedliwych (Dz.24:15). Niesprawiedliwi to ludzie z pogan , którzy po sądzie okażą się być zapisani w księdze życia. Zmartwychwstaną na ziemi w fizycznych ciałach -na nowej ziemi , oczywiście. Oni i ich potomstwo zapełnią ziemię i na koniec tysiąclecia zostaną poddani próbie. Proste |
|
|
|
 |
Henryk
|
Wysłany: 2009-05-27, 22:05
|
|
|
machabeusz napisał/a: | Niesprawiedliwi to ludzie z pogan , którzy po sądzie okażą się być zapisani w księdze życia. Proste |
Dla mnie niezbyt proste...
Nie rozumiem, na jakiej podstawie niesprawiedliwi są zapisani w "księdze życia"?
Przecież ten "sąd" rozumiesz zapewne jako "wyrok" a nie próbę.
Co mogło zadecydować, że jednak będą żyli na odnowionej Ziemi?
Czy będą już doskonali po tym "sądzie"?
Bo nie wierzymy, że niedoskonały może odziedziczyć życie wieczne. |
|
|
|
 |
nike3009
|
Wysłany: 2009-05-28, 13:09
|
|
|
Henryk napisał/a: | A jak to rozumiesz?
Podziel się myślami. |
Jak Jezus zacznie panować przez 1000 lat to będzie pewna epoka . . .
Gdy szatan wyjdzie na wolność wiele ludzi przejdzie na jego stronę a będzie przeciwko Chrystusowi . . . |
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
machabeusz
|
Wysłany: 2009-05-31, 20:12
|
|
|
Henryk napisał/a: | machabeusz napisał/a: | Niesprawiedliwi to ludzie z pogan , którzy po sądzie okażą się być zapisani w księdze życia. Proste |
Nie rozumiem, na jakiej podstawie niesprawiedliwi są zapisani w "księdze życia"? |
Przecież wiesz co jest napisane w księdze Objawienia. Tam wyraźnie jest opisane to , że hades wyda umarłych. Do hadesu nie idą sprawiedliwi ale niesprawiedliwi. Skoro ci ludzie po wyjściu stamtąd (cokolwiek przez to rozumiemy) okażą się jedni zapisani w księdze życia a inni nie zapisani. Nie zapisani to najwyraźniej ci , którzy nie żyli zgodnie z sumieniem czyli "zakonem w sercu" jak opisuje to list do Rzymian 2 rozdz. Ludzie z pogan , którzy żyli zgodnie z sumieniem otrzymają od Boga miożliwość życia na ziemi (nowej). Potem , na koniec tysiąclecia będą poddani próbie -oni i ich potomstwo.
Henryk napisał/a: | Przecież ten "sąd" rozumiesz zapewne jako "wyrok" a nie próbę. |
Ależ skąd , Henryku!
Gdyby wszyscy co stają na sądzie od razu mieli dostać wyrok i to w dodatku taki sam , to byłby jakiś absurd -wielu jednak tak uważa , najczęściej prostestanci. O tym sądzie Jezus przecież mówił:
Mat. 12:36-37
36. A powiadam wam, że z każdego nieużytecznego słowa, które ludzie wyrzekną, zdadzą sprawę w dzień sądu.
37. Albowiem na podstawie słów twoich będziesz usprawiedliwiony i na podstawie słów twoich będziesz potępiony.
(BW)
Jak widać nie wszyscy mają być potępieni , prawda?
Henryk napisał/a: | Co mogło zadecydować, że jednak będą żyli na odnowionej Ziemi? |
Oczywiście ich życie przed śmiercią o tym ma zadecydować. Przyjdzie Pan i odda każdemu według uczynków. Nie wszyscy ludzie byli przecież mordercami , złodziejami itd. Byli przecież i tacy co żyli zgodnie z sumieniem i starali się zwyczajnie być ludźmi. Wdowy , sieroty itd... -można różnych ludzi przecież wymieniać.
Henryk napisał/a: | Czy będą już doskonali po tym "sądzie"? |
Wątpię. Myślę , że na koniec tysiąclecia to na pewno. Sąd według mnie nastąpi przed panowaniem tysiącletniego Królestwa na ziemi.
Henryk napisał/a: |
Bo nie wierzymy, że niedoskonały może odziedziczyć życie wieczne. |
Nie wierzymy?
Znając nauki BPŚ to wynika , że nawet Judasz będzie mógł jeszcze żyć wiecznie -nie wspominając o innych grzesznikach , którzy pomarli w swoich grzechach , jak Stalin , Hitler lub im podobni. Oczywiście ja nie zgadzam się z tymi naukami. |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-05-31, 23:10
|
|
|
[quote="machabeusz"] Henryk napisał/a: | machabeusz napisał/a: | Niesprawiedliwi to ludzie z pogan , którzy po sądzie okażą się być zapisani w księdze życia. Proste |
Nie rozumiem, na jakiej podstawie niesprawiedliwi są zapisani w "księdze życia"? |
Przecież wiesz co jest napisane w księdze Objawienia. Tam wyraźnie jest opisane to , że hades wyda umarłych. Do hadesu nie idą sprawiedliwi ale niesprawiedliwi. Skoro ci ludzie po wyjściu stamtąd (cokolwiek przez to rozumiemy) okażą się jedni zapisani w księdze życia a inni nie zapisani. Nie zapisani to najwyraźniej ci , którzy nie żyli zgodnie z sumieniem czyli "zakonem w sercu" jak opisuje to list do Rzymian 2 rozdz. Ludzie z pogan , którzy żyli zgodnie z sumieniem otrzymają od Boga miożliwość życia na ziemi (nowej). Potem , na koniec tysiąclecia będą poddani próbie -oni i ich potomstwo.
EMET:
Co do 'Hadesu' i przebywających tam, to jednak coś czytamy w Dziejach Ap 2:27, 31: "gdyż nie pozostawisz mojej duszy w Hadesie ani nie pozwolisz, żeby lojalni wobec ciebie ujrzał skażenie.
on, widząc naprzód, mówił o zmartwychwstaniu Chrystusa, że ani nie został opuszczony w Hadesie, ani jego ciało nie ujrzało skażenia." [NŚ].
Z tego względu, że grecki "Hades" i hebrajski "Szeol" to tożsame pojęcia, więc mamy miejsca w Księgach Starego Przymierza, gdzie raczej też sprawiedliwi tam mieli przebywać, np.: Rodzaju 37:35; 42:38; 44:29, 31; Hioba 14:13 [LXX: Hades]; Psalm 30:3/4/.
Stąd też, poniekąd, racja jest w tym, co czytamy w 'SŁOWNIKU' w BT na końcu: "SZEOL ― w ST kraina wszystkich zmarłych ― bez rozróżnienia czy doznają szczęścia, czy kary. W greckiej Biblii - HADES (zob.)". "HADES - wyraz grecki, który odpowiada hebrajskiemu Szeolowi (zob.). Oznacza też niekiedy samo miejsce mąk potępieńców (= gehenna, piekło).".
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
Arius
badacz Biblii

Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 4947 Skąd: kosmopolita
|
Wysłany: 2009-06-01, 01:02
|
|
|
EMET napisał/a: | Oznacza też niekiedy samo miejsce mąk potępieńców (= gehenna, piekło) |
Z tym się jednak nie zgodzę, Hades i Szeol to nie jest Gehenna |
|
|
|
 |
nike
Pomogła: 135 razy Dołączyła: 05 Sie 2006 Posty: 10689
|
Wysłany: 2009-06-01, 01:52
|
|
|
Arius napisał/a: | Z tym się jednak nie zgodzę, Hades i Szeol to nie jest Gehenna |
Ja też. Hadesz i Szeol ---piekło grób. Natomiast Gehenna to jest śmierć Wtóra, która będzie w M.Okresie po Tysiącleciu, gdzie Szatan będzie rozwiązany. |
_________________ http://biblos.feen.pl/index.php |
|
|
|
 |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2009-06-01, 09:58
|
|
|
Arius napisał/a: | EMET napisał/a: | Oznacza też niekiedy samo miejsce mąk potępieńców (= gehenna, piekło) |
Z tym się jednak nie zgodzę, Hades i Szeol to nie jest Gehenna |
EMET:
Przytoczyłem całość z tego 'Słownika' w BT; żeby ktoś nie zarzucił mnie manipulacji. Ja też się nie zgadzam co do Gehenny, o czym nieraz już pisałem...
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
 |
nike3009
|
Wysłany: 2009-06-01, 19:11
|
|
|
|
_________________ Ewa |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|