Polacy odwracaja sie od Kosciola. |
Autor |
Wiadomość |
tom68
|
Wysłany: 2015-02-24, 20:15 Polacy odwracaja sie od Kosciola.
|
|
|
Polacy odwracaja sie od Kosciola. Od 2003 r. ubylo 2 miliony wiernych
Spada liczba uczestnikow niedzielnych mszy. Do kosciola przychodzi wtedy 39 proc. wiernych – informuje Instytut Statystyki Kosciola Katolickiego. Oznacza to, ze w niedzielnej liturgii bierze udzial zwykle ok. 10 mln wiernych, czyli dwa miliony mniej niz jeszcze dekade temu.
http://www.tvp.info/15993...iliony-wiernych |
_________________ tom68 |
|
|
|
|
Jerem [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:03
|
|
|
No cóż lewactwo atakuje i tym samym zwodzi chrześcijan na złą drogę tak, że nie tylko
nie chodzą do kościoła, ale co ważne promują obrzydliwe poglądy jak homoseksualizm jakże
popularny wśród tych środowisk.
W każdym razie nic im to nie da. Co najwyżej ściągną na siebie karę. |
|
|
|
|
Manna z nieba
Wyznanie: Deizm.Baczna obserwatorka życia.
Pomogła: 304 razy Dołączyła: 28 Mar 2013 Posty: 3454
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:10
|
|
|
Jerem napisał/a: | W każdym razie nic im to nie da. Co najwyżej ściągną na siebie karę. |
Masz jakieś szczególne kompetencje, by straszyć ludzi na forum Bogiem i Jego karaniem?
To już zakrawa na obsesje. |
_________________ Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. |
|
|
|
|
Bobo
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:12
|
|
|
Dlaczego temat w: Kościoły ortodoksyjne? |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:14 Polacy ....
|
|
|
O ile wiem z roznych zrodel ... np z internetu itp. , kazde wyznanie czy kosciol obecny dzis w Polsce ma duzy odplyw wiernych i rozne inne problemy .Podobnie jest w calej Europie ( wyjatek to islam ) nawet u SJ w Polsce jest spora wymiana wiernych w zborach , choc tam przybywa troche wiecej nowych wiernych a wiec tego tak nie widac . Poza tym wszystkie koscioly maja duzy problem w temacie ewangelizacji i trzymania sie zasad ..... stad mamy rozne proby naciskow kosciolow na wladze by bronila wartosci chrzescijanskich przy pomocy nakazow prawa swieckiego np temat swiecenia niedzieli lub aborcji albo rozwodow itp.... Uwazam ze to pokazuje kryzys religii a szczegolnie chrzescijanstwa w Europie czy ogolnie na zachodzie .
Jest wiele roznych powodow tego stanu ......podobnie jak sposobow naprawy .......ale jak ja widze .....jeden podstawy powod to brak lub spory deficyt w calym chrzescijanstwie ......zwyklej prostej milosci do Boga i blizniego.Wedlug mnie dzis wazniejsze dla ludzi i wiecej mowiace o wierze czlowieka jest np umycie okien lub zrobienie zakupow bilzniemu ....
czy odwiedziny chorych albo samotnych a nawet wyprowadzenie na spacer psa blizniego lub usmiech gdy trzeba i pogadanie z innym itp ...
niz kazania czy wyklady itp ...bo niestety koscioly czesto juz maja taka opinie ( czasem na to same zarobily ) u ludzi i to nawet u wielu wiernych.....sa jak partie polityczne....
czyli liczy sie tylko kasa i stolek oraz wlasna racja ...... a poza tym...... one sobie a swiat i zycie sobie .
Wiec dzis wiecej potrzeba praktycznej wiary w miesjce teorii i teologii ,..... to tyle od mnie na ten temat , ......
Ps : Europejski Sojusz na rzecz Wolnej Niedzieli - Kosciol Adwentystow ...
O ile wiem z roznych zrodel ... np z internetu itp. , kazde wyznanie czy kosciol obecny dzis w Polsce ma duzy odplyw wiernych i rozne inne problemy .Podobnie jest w calej Europie ( wyjatek to islam ) nawet u SJ w Polsce jest spora wymiana wiernych w zborach , choc tam przybywa troche wiecej nowych wiernych a wiec tego tak nie widac . Poza tym wszystkie koscioly maja duzy problem w temacie ewangelizacji i trzymania sie zasad ..... stad mamy rozne proby naciskow kosciolow na wladze by bronila wartosci chrzescijanskich przy pomocy nakazow prawa swieckiego np temat swiecenia niedzieli lub aborcji albo rozwodow itp.... Uwazam ze to pokazuje kryzys religii a szczegolnie chrzescijanstwa w Europie czy ogolnie na zachodzie .
Jest wiele roznych powodow tego stanu ......podobnie jak sposobow naprawy .......ale jak ja widze .....jeden podstawy powod to brak lub spory deficyt w calym chrzescijanstwie ......zwyklej prostej milosci do Boga i blizniego.Wedlug mnie dzis wazniejsze dla ludzi i wiecej mowiace o wierze czlowieka jest np umycie okien lub zrobienie zakupow bilzniemu ....
czy odwiedziny chorych albo samotnych a nawet wyprowadzenie na spacer psa blizniego lub usmiech gdy trzeba i pogadanie z innym itp ...
niz kazania czy wyklady itp ...bo niestety koscioly czesto juz maja taka opinie ( czasem na to same zarobily ) u ludzi i to nawet u wielu wiernych.....sa jak partie polityczne....
czyli liczy sie tylko kasa i stolek oraz wlasna racja ...... a poza tym...... one sobie a swiat i zycie sobie .
Wiec dzis wiecej potrzeba praktycznej wiary w miesjce teorii i teologii ,..... to tyle od mnie na ten temat , ......
Ps :
Wolna tylko niedziela w UE .... nie wszyscy sie z tym zgadzaja ....
http://www.facebook.com/l...D13&h=zAQF8Pm5W |
_________________ tom68 |
|
|
|
|
Jerem [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-24, 21:44
|
|
|
Manna z nieba napisał/a: | Masz jakieś szczególne kompetencje, by straszyć ludzi na forum Bogiem i Jego karaniem?
Przeczytaj kobieto Biblię. Tam masz wszystko napisane. Wybór należy do ciebie. |
|
|
|
|
waldek S
Wyznanie: Chrześcijanin
|
Wysłany: 2015-02-25, 08:52
|
|
|
Manna z nieba
Cytat: |
Jerem napisał/a:
W każdym razie nic im to nie da. Co najwyżej ściągną na siebie karę.
Masz jakieś szczególne kompetencje, by straszyć ludzi na forum Bogiem i Jego karaniem?
Masz jakieś szczególne kompetencje, by straszyć ludzi na forum, że Pan Bóg pozostawi grzesznika bez kary?
|
|
|
|
keres1372
Wyznanie: Katolik - Wierz?cy i Praktykuj?cy
|
Wysłany: 2015-02-25, 16:44 Re: Polacy odwracaja sie od Kosciola.
|
|
|
tom68 napisał/a: | Polacy odwracaja sie od Kosciola. Od 2003 r. ubylo 2 miliony wiernych
Spada liczba uczestnikow niedzielnych mszy. Do kosciola przychodzi wtedy 39 proc. wiernych – informuje Instytut Statystyki Kosciola Katolickiego. Oznacza to, ze w niedzielnej liturgii bierze udzial zwykle ok. 10 mln wiernych, czyli dwa miliony mniej niz jeszcze dekade temu.
http://www.tvp.info/15993...iliony-wiernych |
Winę ponoszą lewicowe media, a zwłaszcza pewna telewizja, która przez 25 łapała i od razu skazywała księży podejrzanych o pedofilię, następnie mówiła o tym przez 7 dni. Nie powiem która to telewizja, ale podpowiem że była ostatnio afera z jednym z jego członków. Który został oskarżony o molestowanie i dubbing.
Ale co ciekawe to właśnie 2 000 000 osób stąd uciekło do innych krajów |
_________________ 18 Otó? i Ja tobie powiadam: Ty jeste? Piotr [czyli Ska?a], i na tej Skale zbuduj? Ko?ció? mój, a bramy piekielne go nie przemog?. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwi??esz na ziemi, b?dzie zwi?zane w niebie, a co rozwi??esz na ziemi, b?dzie rozwi?zane w niebie". |
|
|
|
|
RN
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2015-02-25, 18:17
|
|
|
waldek S napisał/a: |
Masz jakieś szczególne kompetencje, by straszyć ludzi na forum, że Pan Bóg pozostawi grzesznika bez kary?
Ale pisanie, że Bóg pozostawi grzeszników bez kary nie jest straszeniem. To jest dobra nowina. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
|
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-25, 18:33
|
|
|
RN
Cytat: |
waldek S napisał/a:
To już zakrawa na obsesje.
Ale pisanie, że Bóg pozostawi grzeszników bez kary nie jest straszeniem. To jest dobra nowina. |
Chciałbyś żyć w świecie gdzie: mordercy, złodzieje, gwałciciele, bandyci itd… są bezkarni?
Niektórym z nich udaję się oszukać sprawiedliwość ludzką, ale Bożej sprawiedliwości nie umkną, jeżeli się nie nawrócą. |
|
|
|
|
ShadowLady86
Administrator
Pomogła: 273 razy Wiek: 38 Dołączyła: 14 Sty 2012 Posty: 4440
|
Wysłany: 2015-02-25, 18:40
|
|
|
Mi wystarczy świadomość, że tamci powyżsi dostaną karę za życia. |
_________________ 1.Ludzie są głupi: niemal we wszystko uwierzą, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż może to być prawda.
2.Najlepsze intencje mogą spowodować największe szkody.
3.Uczucia rządzą rozumem.
4.W przebaczeniu tkwi magia, która uzdrawia. W przebaczeniu, które dajesz, a zwłaszcza w tym, które uzyskujesz.
5.Zważaj na to, co ludzie czynią, a nie tylko na ich słowa, bo czyny zdradzą kłamstwo.
6.Możesz się podporządkować wyłącznie władzy rozumu. [...]
|
|
|
|
|
waldek S
|
Wysłany: 2015-02-25, 18:56
|
|
|
Niektórym z zbrodniarzy uda się umknąć sprawiedliwości ludzkiej, przykładem niech będzie Stalin – natomiast Bożej sprawiedliwości nie umknie nikt.
Cytat: | (11) I widziałem wielki, biały tron i tego, który na nim siedzi, przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było.
(12) I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach.
(13) I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i Hades wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich.
Ap20, |
|
|
|
|
|
Elius
Wyznanie: Moim Panem jest Isus.
Pomógł: 65 razy Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 2037 Skąd: Miasto święte.Druga brama od południa.
|
Wysłany: 2015-02-25, 19:43
|
|
|
Jerem napisał/a: | ale co ważne promują obrzydliwe poglądy jak homoseksualizm jakże
popularny wśród tych środowisk. |
Czy masz na myśli środowisko kleru.
Ja żem ostatnio był w kościele ze dwadzieścia lat temu a może i dalej. |
|
|
|
|
Jerem [Usunięty]
|
Wysłany: 2015-02-25, 19:50
|
|
|
Elius napisał/a: | Czy masz na myśli środowisko kleru. |
Uważny czytelnik prześledziwszy poprzednią cześć zdania zauważyłby, że chodzi o lewactwo.
Jestem także wielce zainteresowany twoją rewelacją, jakoby kler katolicki promował
homoseksualizm. Nie wiem skąd wy bierzecie takie informacje, ale daję ci szansę poparcia
tego odpowiednimi wypowiedziami członków duchowieństwa. W przeciwnym wypadku oczekuję
od administracji forum wyciągnięcia od ciebie konsekwencji za rozpowszechnianie kłamstw. |
|
|
|
|
Listek
Pomógł: 551 razy Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 7850 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2015-02-25, 19:52
|
|
|
Mt 7:16 bpd "Poznacie ich po ich owocach.
Afery finansowe i pedofilskie na pewno spowodowały znaczny odpływ ludzi .
https://www.youtube.com/watch?v=5aGm_TGllUc
Pozdrawiam |
_________________ Twa sprawiedliwość to wieczna sprawiedliwość, a Tora Twoja jest prawdą Ps.119,142
"I będzie ci jako znak na ręce twojej i jako przypomnienie między oczyma twoimi, aby prawo Boga było zawsze w ustach twoich." Wj 13:9 |
|
|
|
|
|