Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KOŚCIÓŁ POLSKOKATOLICKI
Autor Wiadomość
meritus 
meritus

Wysłany: 2014-06-21, 23:32   

Jak to niektórzy lubią porżnąć głupa, byle udawać, że stawiają na swoim... Średnio do ciebie dociera, że przedrostek "rzymski" dotyczy obrządku, a nie miasta, zaś przedrostek "polski" jest ograniczeniem narodowym. O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami.

wit
Wyznawca Istniejącego

Wysłany: 2014-06-22, 07:36   

meritus napisał/a:
Jak to niektórzy lubią porżnąć głupa, byle udawać, że stawiają na swoim... Średnio do ciebie dociera, że przedrostek "rzymski" dotyczy obrządku, a nie miasta, zaś przedrostek "polski" jest ograniczeniem narodowym. O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami.
Spór o słowa.
W Kościele Polskokatolickim istota nazewnictwa dotyczy również sprawowania liturgii w językach narodowych, tu w języku polskim, stąd taka a nie inna nazwa.
Mszał rzymski to też nie jest do końca trafne określenie, ponieważ dawniej odnosił się do liturgii łacińskiej, a dziś również dotyczy liturgii w językach narodowych. Co mają powiedzieć prawosławni, którzy również uważają się za kościół katolicki, czyli powszechny, a zazwyczaj posługują się liturgią bizantyjską, tj. grecką? Oni są grekokatolikami? Raczej nazwa grekokatolicki odnosi się do pewnej części prawosławnych, którzy zawarli unię z papiestwem.
Twoje powyżej wyrażone wątpliwości to nic innego jak słowne utarczki, przed czym przestrzegał Paweł w 1 Liście do Tymoteusza 6:4.

RN 

Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Wysłany: 2014-06-22, 09:45   

meritus napisał/a:
O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami.

Tak więc, o co chodzi :?: :-)
W zacytowanym zdaniu przyznałeś, że Kościół Polskokatolicki jest powszechny, bo posługiwuje się Mszałem Rzymskim :-D No chyba, że kościoły posługujące się tym mszałem nie są powszechne. Jeżeli tak, to i KRK takim nie jest.
Motaj się dalej. Dla mnie zaczyna być jasne, że widzisz w ''polskokatolikach'' heretyków i chcesz ich w jakiś sposób zdyskredytować.

meritus 
meritus

Wysłany: 2014-06-22, 23:06   

Wit, zwróć uwagę, że jesteś niesprawiedliwy kierując swoje cenne uwagi jedynie wobec mnie.

RN napisał/a:
W zacytowanym zdaniu przyznałeś, że Kościół Polskokatolicki jest powszechny, bo posługiwuje się Mszałem Rzymskim

I tym samym wracamy do początku, czyli sprzeczności między powszechnością a "polskością".

RN napisał/a:
Dla mnie zaczyna być jasne, że widzisz w ''polskokatolikach'' heretyków i chcesz ich w jakiś sposób zdyskredytować.

Z pewnością są to schizmatycy. O herezji nic nie mówiłem.

Odpowiedz do tematu