![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
KOŚCIÓŁ POLSKOKATOLICKI |
Autor |
Wiadomość |
meritus
meritus
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 4350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-06-21, 23:32
|
|
|
Jak to niektórzy lubią porżnąć głupa, byle udawać, że stawiają na swoim... Średnio do ciebie dociera, że przedrostek "rzymski" dotyczy obrządku, a nie miasta, zaś przedrostek "polski" jest ograniczeniem narodowym. O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami. |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
wit
Wyznawca Istniejącego
![](images/avatars/11256530264d45bc1bbf62c.jpg)
Pomógł: 50 razy Dołączył: 19 Maj 2006 Posty: 3796 Skąd: grudziądz
|
Wysłany: 2014-06-22, 07:36
|
|
|
meritus napisał/a: | Jak to niektórzy lubią porżnąć głupa, byle udawać, że stawiają na swoim... Średnio do ciebie dociera, że przedrostek "rzymski" dotyczy obrządku, a nie miasta, zaś przedrostek "polski" jest ograniczeniem narodowym. O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami. | Spór o słowa.
W Kościele Polskokatolickim istota nazewnictwa dotyczy również sprawowania liturgii w językach narodowych, tu w języku polskim, stąd taka a nie inna nazwa.
Mszał rzymski to też nie jest do końca trafne określenie, ponieważ dawniej odnosił się do liturgii łacińskiej, a dziś również dotyczy liturgii w językach narodowych. Co mają powiedzieć prawosławni, którzy również uważają się za kościół katolicki, czyli powszechny, a zazwyczaj posługują się liturgią bizantyjską, tj. grecką? Oni są grekokatolikami? Raczej nazwa grekokatolicki odnosi się do pewnej części prawosławnych, którzy zawarli unię z papiestwem.
Twoje powyżej wyrażone wątpliwości to nic innego jak słowne utarczki, przed czym przestrzegał Paweł w 1 Liście do Tymoteusza 6:4. |
_________________ RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI. |
|
|
|
RN
![](images/avatars/87609663653413a21c842b.jpg)
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2014-06-22, 09:45
|
|
|
meritus napisał/a: | O tym, że obrządek rzymski jest powszechny świadczy fakt, że Kościół polskokatolicki posługuje się Mszałem Rzymskim z niewielkimi swoimi korektami. |
Tak więc, o co chodzi
W zacytowanym zdaniu przyznałeś, że Kościół Polskokatolicki jest powszechny, bo posługiwuje się Mszałem Rzymskim No chyba, że kościoły posługujące się tym mszałem nie są powszechne. Jeżeli tak, to i KRK takim nie jest.
Motaj się dalej. Dla mnie zaczyna być jasne, że widzisz w ''polskokatolikach'' heretyków i chcesz ich w jakiś sposób zdyskredytować. |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
meritus
meritus
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 4350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-06-22, 23:06
|
|
|
Wit, zwróć uwagę, że jesteś niesprawiedliwy kierując swoje cenne uwagi jedynie wobec mnie.
RN napisał/a: | W zacytowanym zdaniu przyznałeś, że Kościół Polskokatolicki jest powszechny, bo posługiwuje się Mszałem Rzymskim |
I tym samym wracamy do początku, czyli sprzeczności między powszechnością a "polskością".
RN napisał/a: | Dla mnie zaczyna być jasne, że widzisz w ''polskokatolikach'' heretyków i chcesz ich w jakiś sposób zdyskredytować. |
Z pewnością są to schizmatycy. O herezji nic nie mówiłem. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|