|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
DROGA DO DOSKONAŁOŚCI |
Autor |
Wiadomość |
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-03, 22:31
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | David77 napisał/a: | Albertus napisał/a: | Czy możesz podać przekład Pisma świętego które nie ma mowy w Mt28:19 o chrzcie w Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego?
(19) idźcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów; chrzcząc ich w imię ojca i Syna, i ducha świętego,
Tak jest w przekładzie Ś,J.
Dlaczego ci którzy nie uznają Trójcy Świętej mieliby używać złego złego przekładu Biblii? |
Czy to że dany przekład zawiera ten dopisek ma do dowodzić że tak ten tekst pierwotnie brzmiał ?
|
Takie przypuszczenia, że to dopisek, można dopiero stwierdzać jeżeli przejrzy się dostępną dotąd bazę manuskryptów. Na ile się orientuję, dostępne manuskrypty zawierają tę niepowtarzalną gdzie indziej formułę. Jedynie w jakichś cytatach wczesnych jej nie ma. Nie badałem tego tematu - kto się zna, kto badał - niech się wypowie co do manuskryptów. |
Ten jeden z tych rzekomych cytatów to tekst z Euzebiusza III:5:2 z Historii Kościelnej który wcale nie musi być cytatem, bo autor nigdzie nie stwierdza że to cytat, ale kompilacją informacji z Ewangelii Mateusza i Łukasza- Mt28,19 z Łk24:47 |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-03, 22:33
|
|
|
David77 napisał/a: | Cyprian
Cytat: |
Takie przypuszczenia, że to dopisek, można dopiero stwierdzać jeżeli przejrzy się dostępną dotąd bazę manuskryptów. Na ile się orientuję, dostępne manuskrypty zawierają tę niepowtarzalną gdzie indziej formułę. Jedynie w jakichś cytatach wczesnych jej nie ma. Nie badałem tego tematu - kto się zna, kto badał - niech się wypowie co do manuskryptów. |
Do takiego stwierdzenia doszli już uczeni Katoliccy , uważają oni że to późniejsza wersja a pierwotne słowa Pana miały brzmieć ,, Idźcie i chrzcijcie w imieniu moim ''
Wszystkie teksty w których jest mowa o chrzcie począwszy od Dziejów apostolskich zawierają polecenie chrztu w imieniu Jezusa i tak też było to praktykowane w Iw |
Moim zdaniem ci uczeni katoliccy w tej sprawie prawdopodobnie się mylą.
Dla ciebie, jak rozumiem, stanowią niezachwiany autorytet?
Czy we wszystkich sprawach? |
|
|
|
|
David77
Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2018-04-04, 16:07
|
|
|
Albertus
Cytat: |
Moim zdaniem ci uczeni katoliccy w tej sprawie prawdopodobnie się mylą.
Dla ciebie, jak rozumiem, stanowią niezachwiany autorytet?
Czy we wszystkich sprawach? |
Dlatego że jesteś Katolikiem przytoczyłem ci wypowiedzi przedstawicielu twojego kościoła którzy w tej kwestii zajęli takie a nie inne stanowisko . Przy podjęciu pewnych ustaleń sugerowali się oni również świadectwami pozabiblijnymi gdzie chrzest był praktykowany tylko w imieniu Jezusa . Dla mnie autorytetem jest Biblia i właśnie to w Biblii jest przedstawiona praktyka chrztu w imieniu Jezusa . Przy ustalani prawdy w jaki sposób dokonywano aktu chrztu czy w imię Ojca i Syna i Ducha św czy też w imię tylko Jezusa takiem miernikiem jest biblijna zasada ,, Na podstawie dwóch lub trzech świadków będzie rozstrzygana każda sprawa .
Zatem w jaki sposób odbywała się owa praktyka chrztu ?
Dz 2: 38
A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego.
Dz 8:15,16 którzy przyszli i modlili się za nich, aby mogli otrzymać Ducha Świętego. (16) Bo na żadnego z nich jeszcze nie zstąpił. Byli jedynie ochrzczeni w imię Pana Jezusa.
Dz 10:47 Czy może ktoś odmówić wody, aby ochrzcić tych, którzy otrzymali Ducha Świętego jak i my? (48) I rozkazał ich ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa. Wtedy uprosili go, aby pozostał u nich kilka dni.
Dz 19:5 A gdy to usłyszeli, zostali ochrzczeni w imię Pana Jezusa.
Wszystkie te wersety mówią o chrzcie jedyne w imieniu Jezusa , nie ma ani jednej wzmianki aby kogoś ochrzczono w imię Ojca i syna i Ducha św , taka bowiem praktyka nie była znana apostołom .
Gdyby chrzest w Iminie Ojca i syna i Ducha św zalecił Jezus , to okazuje się że Piotr ani też inni nie byli posłuszni nakazowi jaki przekazał im Jezus gdyż chrzcili wyłącznie w imieniu Jezusa .
Wszystko co miało być czynione miało się odbywać w imieniu Jezusa
Kol 3:17 i wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez Niego Bogu Ojcu.
Zatem nie widzę powodu aby wierzyć inaczej |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-04, 16:46
|
|
|
Mk9: (37) Kto przyjmuje jedno z tych dzieci w imię moje, Mnie przyjmuje; a kto Mnie przyjmuje, nie przyjmuje mnie, lecz Tego, który Mnie posłał.
czy chodzi tutaj o wypowiadanie formuły" przyjmuję cię w Imię Jezusa" podczas przyjmowania dziecka? |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-04, 16:49
|
|
|
Cytat: | Kol 3:17 i wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez Niego Bogu Ojcu. |
Czy poważnie myślisz że chodzi tutaj o wypowiadanie przed każdą czynnością frazy - czynię to w Imię Jezusa?
Robisz tak? |
|
|
|
|
David77
|
Wysłany: 2018-04-04, 18:22
|
|
|
Albertus napisał/a: | Cytat: | Kol 3:17 i wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez Niego Bogu Ojcu. |
Czy poważnie myślisz że chodzi tutaj o wypowiadanie przed każdą czynnością frazy - czynię to w Imię Jezusa?
Robisz tak? |
Myślę że taka formuła była wypowiadana , ja ciebie chrzczę w imieniu Jezusa '' Nie bez powodu jest zalecane przecież chrzcić w imieniu Jezusa . Taka była praktyka pierwotnego kościoła ..
Aby wyciągnąc właściwy wniosek wystarczy prześledzić fragmenty w całym kontekście gdzie pada fraza ,, w imieniu Jezusa '' odpowiedź nasunie się sama |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-04, 19:01
|
|
|
David77 napisał/a: | Albertus napisał/a: | Cytat: | Kol 3:17 i wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez Niego Bogu Ojcu. |
Robisz tak? |
Myślę że taka formuła była wypowiadana , ja ciebie chrzczę w imieniu Jezusa '' Nie bez powodu jest zalecane przecież chrzcić w imieniu Jezusa . Taka była praktyka pierwotnego kościoła ..
Aby wyciągnąc właściwy wniosek wystarczy prześledzić fragmenty w całym kontekście gdzie pada fraza ,, w imieniu Jezusa '' odpowiedź nasunie się sama |
Myślę że to twoje odczucia które opierają się na wcześniej przyjętej tezie
W Imieniu Jezusa to znaczy dla Jezusa i ze względu na Jezusa i w wierze w Niego.
To podobnie jak tutaj:
1Kor1:10 A przeto upominam was, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście byli zgodni, i by nie było wśród was rozłamów; byście byli jednego ducha i jednej myśli. 11 Doniesiono mi bowiem o was, bracia moi, przez ludzi Chloe7, że zdarzają się między wami spory. 12 Myślę o tym, co każdy z was mówi: «Ja jestem Pawła, a ja Apollosa8; ja jestem Kefasa8, a ja Chrystusa». 13 Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni? 14 Dziękuję Bogu, że prócz Kryspusa i Gajusa9 nikogo z was nie ochrzciłem. 15 Nikt przeto nie może powiedzieć, że w imię moje został ochrzczony. 16 Zresztą, prawda, ochrzciłem dom Stefanasa10. Poza tym nie wiem, czym ochrzcił jeszcze kogoś.
Dlaczego Paweł cieszy się że prawie nikogo nie ochrzcił?
Gdyby chodziło tutaj o formułę chrzcielną to przecież nie miałoby żadnego znaczenia ilu ludzi Paweł ochrzcił.Przecież wiadomo że nie używał podczas chrztu formuły - "ja ciebie chrzczę w imię Pawła"...
Tutaj chodzi o to że Paweł cieszy się że prawie nikogo nie ochrzcił dlatego że prawie nikt dzięki temu nie mógł powiedzieć że ochrzcił się dla Pawła i ze względu na Pawła czyli " w jego imię"
Dla mnie to oczywiste |
Ostatnio zmieniony przez Albertus 2018-04-04, 19:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2018-04-04, 19:09
|
|
|
David77 napisał/a: |
Jedyny rękopis Didache pochodzi z XI wieku ( por Pierwsi świadkowie Znak Kraków 1988 str 38) Nie dysponujemy zatem oryginalnym wydaniem tego dzieła a jedynie kopią z późniejszych wieków
|
Mnóstwo starożytnych tekstów nie znamy z oryginałów tylko z o setki lat późniejszych kopii i jakoś nikt nie wątpi w ich autentyczność.
Naukowcy raczej wszyscy zgadzają się że Didache pochodzi albo z I albo II wieku |
|
|
|
|
David77
|
Wysłany: 2018-04-04, 19:48
|
|
|
Albertus napisał/a: | David77 napisał/a: |
Jedyny rękopis Didache pochodzi z XI wieku ( por Pierwsi świadkowie Znak Kraków 1988 str 38) Nie dysponujemy zatem oryginalnym wydaniem tego dzieła a jedynie kopią z późniejszych wieków
|
Mnóstwo starożytnych tekstów nie znamy z oryginałów tylko z o setki lat późniejszych kopii i jakoś nikt nie wątpi w ich autentyczność.
Naukowcy raczej wszyscy zgadzają się że Didache pochodzi albo z I albo II wieku |
Nie ma takiego rękopisu z tego okresu por ,,Pierwsi świadkowie Znak Kraków 1988 str 38''
Parz na to co zostało napisane w Biblii to jest istotne |
|
|
|
|
radek
mężczyzna
Pomógł: 284 razy Wiek: 41 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 2996 Skąd: Choszczno
|
Wysłany: 2018-04-10, 07:08
|
|
|
Leczenie wszystkich niedomagań rzeczywistości związane jest z kwitnięciem potencjału życia
J 16:12 eib "Mam wam jeszcze wiele do powiedzenia, ale teraz nie jesteście w stanie tego przyjąć."
Koran 70:4 (Bielawski)
Aniołowie i Duch wznoszą się ku Niemu w Dniu, którego wielkość - pięćdziesiąt tysięcy lat. |
_________________ Lewa szala już nie wzbiera, Prawa decyduje teraz
Mat 3:2 eib "(2) (...) Królestwo Niebios jest blisko."
|
|
|
|
|
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2018-04-24, 10:22
|
|
|
David77 napisał/a: |
Załączam również fotkę z wydania NT z aparatem krytycznym gdzie w odniesieniu do Mat 28:19 zamieszczono inną wersję , ową frazę podkreśliłem
ἐν τῷ ὀνόματι μου w imieniu moim |
EMET:
Może ten werset był już przywoływany, ale warto ów przedłożyć --
"47 i ze względu na jego [Chrystusa, w. 46] imię będzie głoszona wśród wszystkich narodów - począwszy od Jerozolimy - skrucha ku przebaczeniu grzechów" -- wg Łukasza 24:47, PNŚ.
'BW': "I że, począwszy od Jerozolimy, w imię jego ma być głoszone wszystkim narodom upamiętanie dla odpuszczenia grzechów.".
'NP3': "i w Jego imię głoszone będzie wszystkim narodom – poczynając od Jerozolimy – opamiętanie dla przebaczenia grzechów."
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
|
David77
|
Wysłany: 2018-04-24, 18:00
|
|
|
EMET napisał/a: | David77 napisał/a: |
Załączam również fotkę z wydania NT z aparatem krytycznym gdzie w odniesieniu do Mat 28:19 zamieszczono inną wersję , ową frazę podkreśliłem
ἐν τῷ ὀνόματι μου w imieniu moim |
EMET:
Może ten werset był już przywoływany, ale warto ów przedłożyć --
"47 i ze względu na jego [Chrystusa, w. 46] imię będzie głoszona wśród wszystkich narodów - począwszy od Jerozolimy - skrucha ku przebaczeniu grzechów" -- wg Łukasza 24:47, PNŚ.
'BW': "I że, począwszy od Jerozolimy, w imię jego ma być głoszone wszystkim narodom upamiętanie dla odpuszczenia grzechów.".
'NP3': "i w Jego imię głoszone będzie wszystkim narodom – poczynając od Jerozolimy – opamiętanie dla przebaczenia grzechów."
Stephanos, ps. EMET |
Słowa te korespondują z tym co napisała apostoł Paweł
Kol 3:17 i wszystko, cokolwiek czynicie w słowie lub w uczynku, wszystko czyńcie w imieniu Pana Jezusa, dziękując przez Niego Bogu Ojcu. |
|
|
|
|
radek
mężczyzna
|
Wysłany: 2018-06-05, 12:00
|
|
|
Pierwsza na drodze do podobania się Bogu jest bojaźń przed Nim ze względu na słabości ludzi w obliczu Jego Majestatu. Mając bojaźń można znaleźć rozwiązanie najtrudniejszych problemów. Osoba mająca bojaźń jest najbogatszą osobą, mającą prywatną relację z Bogiem i gruntującą całe stworzenie
Prz 22:4 eib "Nagrodą za pokorę i bojaźń PANA jest bogactwo, cześć i życie." |
|
|
|
|
|
radek
mężczyzna
|
Wysłany: 2018-06-09, 13:40
|
|
|
Mądre, czuwające ucho ma pożywienie dla całego świata
Rev 3:22 eib "(22) Kto ma uszy, niech wysłucha, co Duch ogłasza kościołom."
Mat 4:4 eib "(4) Jezus odpowiedział: Jest napisane: Człowiekowi do życia potrzebny jest nie tylko chleb, ma on się też posilać każdym słowem pochodzącym z ust Boga." |
|
|
|
|
|
radek
mężczyzna
|
Wysłany: 2018-11-15, 16:20
|
|
|
Religia na Świecie wtedy będzie jedna, gdy poszczególni ludzie będą mieli swoje prywatne więzi z Bogiem, swoje prywatne rozumienie Go i swoje prywatne sposoby oddawania Mu czci, oczywiście można się domyślić, że będzie to wiązało się z rywalizacją w Miłości między ludźmi do Niego i w spełnianiu Jego wymogów. Przywódcy religijni są potrzebni do czasu aż wszyscy ludzie uchwycą się Miłości Bożej
1Sm 8:5-7 eib "(5) Ty zestarzałeś się — zaczęli — a tymczasem twoi synowie nie postępują już tak, jak ty. Ustanów nam króla. Niech on rozstrzyga nasze sprawy, podobnie jak to się dzieje u innych narodów. (6) Samuelowi nie spodobała się ta prośba o króla, który rozstrzygałby ich sprawy. Modlił się więc do PANA. (7) Ale PAN powiedział: Posłuchaj głosu ludu. Zrób, o co cię proszą, bo to nie tobą wzgardzili. Oni nie chcą, abym Ja był ich królem."
Koran 23:51
O wy, posłańcy! Jedzcie wyśmienite rzeczy i czyńcie dobro! Ja wiem doskonale, co wy czynicie. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|