Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KK w Norwegii zapisuje obcokrajowców bez ich wiedzy i zgody
Autor Wiadomość
Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2014-11-03, 20:44   KK w Norwegii zapisuje obcokrajowców bez ich wiedzy i zgody

W Norwegii wybuchła mała afera, okazało się, że od 2010 roku do teraz KK wcielał w swoje szeregi obcokrajowców pochodzących z krajów katolickich bez ich wiedzy i zgody. Wystarczyło, że ktoś pochodzi z Polski, Litwy itd. aby bez swojej wiedzy i zgody został zapisany do Kościoła Katolickiego w Norwegii. Najprawdopodobniej chodzi o pieniądze, gdyż według Norweskiego prawa każdy kościół itd. otrzymuje jakieś tam pieniądze od państwa z pieniędzy podatników, ale żeby było uczciwie dany kościół dostaje pieniądze podatników tylko danego kościoła, czyli np. katolicy nie utrzymują protestanckich kościołów, ŚJ itd., a protestanci nie utrzymują kościoła katolickiego itd. Więc im więcej dany kościół ma członków tym większą kasę dostawał. Teraz będą wysyłane listy do wszystkich którzy zostali wcieleni do KK od 2010 i będą musieli dać odpowiedz czy sami się zapisali czy nie i czy chcą utrzymać dany stan, czy zmienić go.

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2014-11-03, 20:50   Re: KK w Norwegii zapisuje obcokrajowców bez ich wiedzy i zg

Hardi napisał/a:
W Norwegii wybuchła mała afera, okazało się, że od 2010 roku do teraz KK wcielał w swoje szeregi obcokrajowców pochodzących z krajów katolickich bez ich wiedzy i zgody. Wystarczyło, że ktoś pochodzi z Polski, Litwy itd. aby bez swojej wiedzy i zgody został zapisany do Kościoła Katolickiego w Norwegii. Najprawdopodobniej chodzi o pieniądze, gdyż według Norweskiego prawa każdy kościół itd. otrzymuje jakieś tam pieniądze od państwa z pieniędzy podatników, ale żeby było uczciwie dany kościół dostaje pieniądze podatników tylko danego kościoła, czyli np. katolicy nie utrzymują protestanckich kościołów, ŚJ itd., a protestanci nie utrzymują kościoła katolickiego itd. Więc im więcej dany kościół ma członków tym większą kasę dostawał. Teraz będą wysyłane listy do wszystkich którzy zostali wcieleni do KK od 2010 i będą musieli dać odpowiedz czy sami się zapisali czy nie i czy chcą utrzymać dany stan, czy zmienić go.

To się nazywa Tradycja.
W Polsce od 1000 lat zapisują bez wiedzy i zgody zapisywanego.
KK sam przyznaje, że Tradycja jest jednym z jego filarów :mrgreen:

bartek212701 

Wysłany: 2014-11-03, 20:53   

BoaDusiciel napisał/a:
To się nazywa Tradycja.

Nie nie, to się nazywa patologia.

meritus 
meritus

Wysłany: 2014-11-10, 16:05   

BaDusiciel napisał/a:
To się nazywa Tradycja.

Już byłeś, zdaje się, kilkukrotnie pouczany na temat tego, czym jest Tradycja, a mimo to błaźnisz się dalej.

A to, o czym pisze Hardi to nie problem Kościoła katolickiego, tylko problem socjalizmu - to jest patologia. Co to państwo interesuje, kto do jakiego wyznania należy i po co jego pośrednictwo w utrzymywaniu bieżącej działalności kościołów. Można zrozumieć, gdy sprawa dotyczy konserwacji zabytkow, czy organizacji nauczania religii w szkołach... Ale finansowanie bieżącej działalności jest nie do pomyślenia nawet w Polsce. Socjalizm rodzi patologię, bo socjalizm jest patologią.

Hardi 
Administrator
Classic A2J

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2015-02-28, 21:20   

http://wiadomosci.onet.pl...-wiernych/d6yct

od kilku dni temat znowu jest wałkowany w Norweskich mediach, bo okazało się, że liczba wyłudzonych pieniędzy to około 50 milionów NOK czyli około 25 milionów PLN, ale liczba może okazać się wyższa, to będzie wiadomo dopiero po zakończeniu śledztwa

moja żona i ja również znaleźliśmy się na tej liście, podobnie kilku naszych znajomych, już zostaliśmy wykreśleni

Blog ¤¤¤ YouTube ¤¤¤ Chomik ¤¤¤ Słowo Nadziei

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-19, 18:18   

Katolicy w Norwegii bez swej zgody i wiedzy coraz gęściej zapełniają kościoły, tak, że potrzeba otwierać nowe:

http://www.idziemy.pl/kos...ikow-w-norwegii

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-19, 18:48   

meritus napisał/a:
Katolicy w Norwegii bez swej zgody i wiedzy coraz gęściej zapełniają kościoły, tak, że potrzeba otwierać nowe:

http://www.idziemy.pl/kos...ikow-w-norwegii

A jakie jest kryterium uznania za katolika w Norwegii ?
Trzeba się deklarować, czy nie ? :->

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-19, 18:52   

Nie wiem, bo nie jestem specjalistą od socjalistycznych wynalazków... Tak się zastanawiam, co to za idiotyczny system, w którym państwu trzeba przedstawiać imienną listę członków jakiegoś wyznania.

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-19, 19:01   

meritus napisał/a:
Nie wiem, bo nie jestem specjalistą od socjalistycznych wynalazków... Tak się zastanawiam, co to za idiotyczny system, w którym państwu trzeba przedstawiać imienną listę członków jakiegoś wyznania.

Jeśli organy państwa przekazują pieniądze w wysokości uzależnionej od liczby członków danego wyznania, to chyba powinny wiedzieć ilu jest tych członków ?
Żeby za mało nie przekazać, na przykład ... :->

Odpowiedz do tematu