|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Panstwo da ksiezom podwyzki. |
Autor |
Wiadomość |
tom68
|
Wysłany: 2015-04-21, 12:12 Panstwo da ksiezom podwyzki.
|
|
|
Panstwo da ksiezom podwyzki. Minister Halicki zdecydowal: 23 mln zlotych wiecej na Fundusz Koscielny
http://natemat.pl/121249,...ndusz-koscielny |
_________________ tom68 |
|
|
|
|
meritus
meritus
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 4350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-04-21, 21:02
|
|
|
Muszę podpowiedzieć księżom w parafii, by ministrowi podał numer konta. Poza tym mógłbyś się nieco tom68 zorientować w tematyce, o której się wypowiadasz, bo bezwiednie przepisujesz po nędznym dziennikarzynie kłamliwe tezy z tytułu. Żaden ksiądz nie otrzymuje fizycznie jakichkolwiek środków z funduszu kościelnego. Z tego funduszu opłacana jest część księżowskich składek ZUS (które nomen omen księża płacą podwójnie) - więc wychodzi na to, że Fundusz Kościelny polega na tym, że państwo samo sobie płaci pieniądze.
Drugie opodatkowanie księdza do ZUS (bo każdy zatrudniony na podstawie umowy o pracę, zlecenie lub dzieło ksiądz i tak płaci składki jak każdy obywatel) zostało podwyższone ze względu na podwyższenie kwoty płacy minimalnej, która jest podstawą obliczania księżom wysokości drugiej składki do ZUS. Nie mamy więc do czynienia z jakimiś uroczymi gestami hojności wobec księży, ale jest to skutek podwyższenia płacy minimalnej w Polsce i i związanych z tym zobowiązań ustawowych. |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2015-04-22, 11:03
|
|
|
Ach Ci biedni duchowni -:) |
|
|
|
|
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2015-04-22, 13:53
|
|
|
meritus napisał/a: | Muszę podpowiedzieć księżom w parafii, by ministrowi podał numer konta. Poza tym mógłbyś się nieco tom68 zorientować w tematyce, o której się wypowiadasz, bo bezwiednie przepisujesz po nędznym dziennikarzynie kłamliwe tezy z tytułu. Żaden ksiądz nie otrzymuje fizycznie jakichkolwiek środków z funduszu kościelnego. Z tego funduszu opłacana jest część księżowskich składek ZUS (które nomen omen księża płacą podwójnie) - więc wychodzi na to, że Fundusz Kościelny polega na tym, że państwo samo sobie płaci pieniądze.
Drugie opodatkowanie księdza do ZUS (bo każdy zatrudniony na podstawie umowy o pracę, zlecenie lub dzieło ksiądz i tak płaci składki jak każdy obywatel) zostało podwyższone ze względu na podwyższenie kwoty płacy minimalnej, która jest podstawą obliczania księżom wysokości drugiej składki do ZUS. Nie mamy więc do czynienia z jakimiś uroczymi gestami hojności wobec księży, ale jest to skutek podwyższenia płacy minimalnej w Polsce i i związanych z tym zobowiązań ustawowych. |
Napisz jeszcze raz, bo nie zrozumiałem: na czym polega to podwójne płacenie przez księży, skoro jedną część składki płaci państwo, a drugą ksiądz ? |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
|
meritus
meritus
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:27
|
|
|
BoaDusiciel, większość księży wykonuje część swoich obowiązków na podstawie umowy o pracę: jako nauczyciele religii, wykładowcy akademiccy, kapelani itd. Każda taka umowa jest obłożona podatkami jak wszystkie inne. Ponadto każdy ksiądz, niezależnie czy już płaci jakieś składki na podstawie umowy o pracę, czy też nie, ma obowiązek płacenia podatku do do Urzędu Skarbowego i składek ZUS. Stąd też większość księży opodatkowana jest podwójnie.
Dlatego też przeciętny ksiądz składa do końca stycznia deklarację PIT-19A oraz jak każdy podatnik PIT-37 (o ile numer dobrze pamiętam). I tam też przy okazji rozlicza się z wpłacanych samodzielnie składek ZUS.
Fundusz Kościelny pokrywa większość składki ZUS, do której zobowiązany jest każdy księży, a w przypadku członków zakonów klauzurowych (zakonników, którzy ślubując ubóstwo nie mają własności prywatnej) oraz misjonarzy całość składki.
Ponadto trzeba też wiedzieć, że z Funduszu Kościelnego korzysta nie tylko Kościół katolicki, ale i inne wyznania. |
Ostatnio zmieniony przez meritus 2015-04-22, 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:39
|
|
|
Nie jest opodatkowana podwójnie.
Jeśli ja mam dochód z 5 źródeł i od każdego płacę podatek, to mam mówić, że jestem opodatkowany 5-krotnie ?
Prawda jest taka, że państwo opłaca wam ZUS, a państwo ma pieniądze z moich podatków, czyli JA płacę twój ZUS, choć wcale nie chcę
Ponadto macie specjalne przywileje podatkowe i od dochodów spoza stosunku pracy płacicie nikczemnie niski ryczałt, który w dodatku może być wam zmniejszony na podstawie oświadczenia, że nie wszyscy w parafii są praktykujący
W sumie byłbym za tym, żeby zwolnić was z podatku dochodowego od wynagrodzeń za katechezę w szkołach, jako że wynagrodzenia te są nielegalne, a państwo nie powinno czerpać korzyści z nielegalnego procederu
Natomiast jeśli chodzi o inne dochody, to trzeba wam założyć kasy fiskalne, a wiernym dać możliwość odpisu darowizn od swoich dochodów.
Wtedy byłoby jasne ile wam dają |
|
|
|
|
meritus
meritus
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:46
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | Jeśli ja mam dochód z 5 źródeł i od każdego płacę podatek, to mam mówić, że jestem opodatkowany 5-krotnie ? |
Tak, jesteś opodatkowany 5-krotnie. Ciesz się, że nie musisz płacić podatku od bycia wężem boa.
BoaDisiciel napisał/a: | Natomiast jeśli chodzi o inne dochody, to trzeba wam założyć kasy fiskalnep |
Komu wam? Sam sobie wsadź kasę fiskalną do terrarium. |
|
|
|
|
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:48
|
|
|
Wam księżom.
Kasy fiskalne i po temacie.
Fryzjerzy mają, to i wy możecie mieć |
|
|
|
|
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:49
|
|
|
meritus napisał/a: | BoaDusiciel napisał/a: | Jeśli ja mam dochód z 5 źródeł i od każdego płacę podatek, to mam mówić, że jestem opodatkowany 5-krotnie ? |
Tak, jesteś opodatkowany 5-krotnie. Ciesz się, że nie musisz płacić podatku od bycia wężem boa.
|
A jeśli mam 100 źródeł dochodu, to zapewne 100-krotnie ? |
|
|
|
|
meritus
meritus
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:51
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | A jeśli mam 100 źródeł dochodu, to zapewne 100-krotnie ? |
Tak.
BoaDusiciel napisał/a: | Wam księżom. |
Jakiś komunistyczny bakcyl w myśleniu. "Wam" skończyło się w 1989. Wojna też już się skończyła. |
|
|
|
|
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2015-04-22, 19:57
|
|
|
Żałuj.
Przed '89 byłbyś bojownikiem o wolność, a teraz lamentujesz na podatki, choć masz przywileje |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2015-04-23, 11:57
|
|
|
Koscioly i wyznania podobnie jak partie polityczne sa potrzebne spoleczenstwu ale nie powinny byc dotowane przez panstwo itp problem jest w tym ze taki uklad panstwu i wladzom bardzo odpowiada bo dzieki temu wladza ma wplyw na koscioly i wyznania oraz partie a koscioly czy partie raczej sie na to musza zgodzic by nie miec klopotow wyjatek to duzy kosciol np w III RP jest to KRK ktory jest bogaty i jest tez panstwem i sam moze stawiac warunki innym panstwom czy UE ... Trzeba by zmienic prawo ktore wedlug wielu lamie zasade rozdzialu kosciola od panstwa ... |
|
|
|
|
filip
Wyznanie: rzymskokatolickie
|
Wysłany: 2015-04-26, 22:13
|
|
|
Z Funduszu Kościelnego idzie kasa na katechezy w szkołach, na KUL, na kapelanów w wojsku, policji etc., na zabytki i działalnosc charytatywną. To nie jest kasa do kapsy dla księży. Wiec adwentyści budujący swoją tożsamość na opozycji wobez KK, mogliby zadać sobie trudu, żeby się tego dowiedzieć! A nie bredzic, kłamać i wprowadzać w błąd! |
|
|
|
|
BoaDusiciel
|
Wysłany: 2015-04-27, 07:11
|
|
|
filip napisał/a: | Z Funduszu Kościelnego idzie kasa na katechezy w szkołach, na KUL, na kapelanów w wojsku, policji etc., na zabytki i działalnosc charytatywną. To nie jest kasa do kapsy dla księży. Wiec adwentyści budujący swoją tożsamość na opozycji wobez KK, mogliby zadać sobie trudu, żeby się tego dowiedzieć! A nie bredzic, kłamać i wprowadzać w błąd! |
No właśnie.
Bredzisz, kłamiesz i wprowadzasz w błąd.
http://ekai.pl/wydarzenia...zu-koscielnego/
Cytat:
Finansowane są wyłącznie składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne duchownych
...
I naprawdę nie wiem dlaczego z moich podatków ma być wypłacana generalska emerytura biskupa Głódzia.
Chcesz dawać jakąś kasę Głódziowi ? No to dawaj, ale swoją a nie moją, bo dla mnie Głódź może żyć ze zbierania puszek po piwie |
|
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2015-05-02, 08:59
|
|
|
filip napisał/a: | Z Funduszu Kościelnego idzie kasa na katechezy w szkołach, na KUL, na kapelanów w wojsku, policji etc., na zabytki i działalnosc charytatywną. To nie jest kasa do kapsy dla księży. Wiec adwentyści budujący swoją tożsamość na opozycji wobez KK, mogliby zadać sobie trudu, żeby się tego dowiedzieć! A nie bredzic, kłamać i wprowadzać w błąd! |
Na katechezy nie idzie,bo katecheci sa zatrudniani w szkolach tak jak kazdy inny nauczyciel i placi im gmina.Wojsko i policja sa po to by mnie bronic i chronic,a nie po to by sie za mnie modlic,wiec dlaczego mam oplacac kapelana?KUL,tak jak inne szkoly,dostaje kase od panstwa,nie poprzez FK. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|