Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Panstwo da ksiezom podwyzki.
Autor Wiadomość
tom68 

Wysłany: 2015-04-21, 12:12   Panstwo da ksiezom podwyzki.

Panstwo da ksiezom podwyzki. Minister Halicki zdecydowal: 23 mln zlotych wiecej na Fundusz Koscielny

http://natemat.pl/121249,...ndusz-koscielny

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-21, 21:02   

Muszę podpowiedzieć księżom w parafii, by ministrowi podał numer konta. Poza tym mógłbyś się nieco tom68 zorientować w tematyce, o której się wypowiadasz, bo bezwiednie przepisujesz po nędznym dziennikarzynie kłamliwe tezy z tytułu. Żaden ksiądz nie otrzymuje fizycznie jakichkolwiek środków z funduszu kościelnego. Z tego funduszu opłacana jest część księżowskich składek ZUS (które nomen omen księża płacą podwójnie) - więc wychodzi na to, że Fundusz Kościelny polega na tym, że państwo samo sobie płaci pieniądze.

Drugie opodatkowanie księdza do ZUS (bo każdy zatrudniony na podstawie umowy o pracę, zlecenie lub dzieło ksiądz i tak płaci składki jak każdy obywatel) zostało podwyższone ze względu na podwyższenie kwoty płacy minimalnej, która jest podstawą obliczania księżom wysokości drugiej składki do ZUS. Nie mamy więc do czynienia z jakimiś uroczymi gestami hojności wobec księży, ale jest to skutek podwyższenia płacy minimalnej w Polsce i i związanych z tym zobowiązań ustawowych.

tom68 

Wysłany: 2015-04-22, 11:03   

Ach Ci biedni duchowni -:)

BoaDusiciel 

Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
Wysłany: 2015-04-22, 13:53   

meritus napisał/a:
Muszę podpowiedzieć księżom w parafii, by ministrowi podał numer konta. Poza tym mógłbyś się nieco tom68 zorientować w tematyce, o której się wypowiadasz, bo bezwiednie przepisujesz po nędznym dziennikarzynie kłamliwe tezy z tytułu. Żaden ksiądz nie otrzymuje fizycznie jakichkolwiek środków z funduszu kościelnego. Z tego funduszu opłacana jest część księżowskich składek ZUS (które nomen omen księża płacą podwójnie) - więc wychodzi na to, że Fundusz Kościelny polega na tym, że państwo samo sobie płaci pieniądze.

Drugie opodatkowanie księdza do ZUS (bo każdy zatrudniony na podstawie umowy o pracę, zlecenie lub dzieło ksiądz i tak płaci składki jak każdy obywatel) zostało podwyższone ze względu na podwyższenie kwoty płacy minimalnej, która jest podstawą obliczania księżom wysokości drugiej składki do ZUS. Nie mamy więc do czynienia z jakimiś uroczymi gestami hojności wobec księży, ale jest to skutek podwyższenia płacy minimalnej w Polsce i i związanych z tym zobowiązań ustawowych.

Napisz jeszcze raz, bo nie zrozumiałem: na czym polega to podwójne płacenie przez księży, skoro jedną część składki płaci państwo, a drugą ksiądz ? :lol:

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-22, 19:27   

BoaDusiciel, większość księży wykonuje część swoich obowiązków na podstawie umowy o pracę: jako nauczyciele religii, wykładowcy akademiccy, kapelani itd. Każda taka umowa jest obłożona podatkami jak wszystkie inne. Ponadto każdy ksiądz, niezależnie czy już płaci jakieś składki na podstawie umowy o pracę, czy też nie, ma obowiązek płacenia podatku do do Urzędu Skarbowego i składek ZUS. Stąd też większość księży opodatkowana jest podwójnie.

Dlatego też przeciętny ksiądz składa do końca stycznia deklarację PIT-19A oraz jak każdy podatnik PIT-37 (o ile numer dobrze pamiętam). I tam też przy okazji rozlicza się z wpłacanych samodzielnie składek ZUS.

Fundusz Kościelny pokrywa większość składki ZUS, do której zobowiązany jest każdy księży, a w przypadku członków zakonów klauzurowych (zakonników, którzy ślubując ubóstwo nie mają własności prywatnej) oraz misjonarzy całość składki.

Ponadto trzeba też wiedzieć, że z Funduszu Kościelnego korzysta nie tylko Kościół katolicki, ale i inne wyznania.
Ostatnio zmieniony przez meritus 2015-04-22, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-22, 19:39   

Nie jest opodatkowana podwójnie.
Jeśli ja mam dochód z 5 źródeł i od każdego płacę podatek, to mam mówić, że jestem opodatkowany 5-krotnie ? :lol:
Prawda jest taka, że państwo opłaca wam ZUS, a państwo ma pieniądze z moich podatków, czyli JA płacę twój ZUS, choć wcale nie chcę :cry:
Ponadto macie specjalne przywileje podatkowe i od dochodów spoza stosunku pracy płacicie nikczemnie niski ryczałt, który w dodatku może być wam zmniejszony na podstawie oświadczenia, że nie wszyscy w parafii są praktykujący :mrgreen:
W sumie byłbym za tym, żeby zwolnić was z podatku dochodowego od wynagrodzeń za katechezę w szkołach, jako że wynagrodzenia te są nielegalne, a państwo nie powinno czerpać korzyści z nielegalnego procederu :-P
Natomiast jeśli chodzi o inne dochody, to trzeba wam założyć kasy fiskalne, a wiernym dać możliwość odpisu darowizn od swoich dochodów.
Wtedy byłoby jasne ile wam dają :->

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-22, 19:46   

BoaDusiciel napisał/a:
Jeśli ja mam dochód z 5 źródeł i od każdego płacę podatek, to mam mówić, że jestem opodatkowany 5-krotnie ? :lol:

Tak, jesteś opodatkowany 5-krotnie. Ciesz się, że nie musisz płacić podatku od bycia wężem boa.

BoaDisiciel napisał/a:
Natomiast jeśli chodzi o inne dochody, to trzeba wam założyć kasy fiskalnep

Komu wam? Sam sobie wsadź kasę fiskalną do terrarium.

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-22, 19:48   

Wam księżom.
Kasy fiskalne i po temacie.
Fryzjerzy mają, to i wy możecie mieć :mrgreen:

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-22, 19:49   

meritus napisał/a:
BoaDusiciel napisał/a:

Tak, jesteś opodatkowany 5-krotnie. Ciesz się, że nie musisz płacić podatku od bycia wężem boa.

A jeśli mam 100 źródeł dochodu, to zapewne 100-krotnie ? :-D

meritus 
meritus

Wysłany: 2015-04-22, 19:51   

BoaDusiciel napisał/a:
A jeśli mam 100 źródeł dochodu, to zapewne 100-krotnie ? :-D

Tak.

BoaDusiciel napisał/a:
Wam księżom.

Jakiś komunistyczny bakcyl w myśleniu. "Wam" skończyło się w 1989. Wojna też już się skończyła.

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-22, 19:57   

Żałuj.
Przed '89 byłbyś bojownikiem o wolność, a teraz lamentujesz na podatki, choć masz przywileje :-)

tom68 

Wysłany: 2015-04-23, 11:57   

Koscioly i wyznania podobnie jak partie polityczne sa potrzebne spoleczenstwu ale nie powinny byc dotowane przez panstwo itp problem jest w tym ze taki uklad panstwu i wladzom bardzo odpowiada bo dzieki temu wladza ma wplyw na koscioly i wyznania oraz partie a koscioly czy partie raczej sie na to musza zgodzic by nie miec klopotow wyjatek to duzy kosciol np w III RP jest to KRK ktory jest bogaty i jest tez panstwem i sam moze stawiac warunki innym panstwom czy UE ... Trzeba by zmienic prawo ktore wedlug wielu lamie zasade rozdzialu kosciola od panstwa ...

filip

Wyznanie: rzymskokatolickie
Wysłany: 2015-04-26, 22:13   

Z Funduszu Kościelnego idzie kasa na katechezy w szkołach, na KUL, na kapelanów w wojsku, policji etc., na zabytki i działalnosc charytatywną. To nie jest kasa do kapsy dla księży. Wiec adwentyści budujący swoją tożsamość na opozycji wobez KK, mogliby zadać sobie trudu, żeby się tego dowiedzieć! A nie bredzic, kłamać i wprowadzać w błąd!

BoaDusiciel 

Wysłany: 2015-04-27, 07:11   

filip napisał/a:
Z Funduszu Kościelnego idzie kasa na katechezy w szkołach, na KUL, na kapelanów w wojsku, policji etc., na zabytki i działalnosc charytatywną. To nie jest kasa do kapsy dla księży. Wiec adwentyści budujący swoją tożsamość na opozycji wobez KK, mogliby zadać sobie trudu, żeby się tego dowiedzieć! A nie bredzic, kłamać i wprowadzać w błąd!

No właśnie.
Bredzisz, kłamiesz i wprowadzasz w błąd.
http://ekai.pl/wydarzenia...zu-koscielnego/
Cytat:
Finansowane są wyłącznie składki na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne duchownych
...
I naprawdę nie wiem dlaczego z moich podatków ma być wypłacana generalska emerytura biskupa Głódzia.
Chcesz dawać jakąś kasę Głódziowi ? No to dawaj, ale swoją a nie moją, bo dla mnie Głódź może żyć ze zbierania puszek po piwie :mrgreen:

booris

Wyznanie: Dub & Motocykl
Wysłany: 2015-05-02, 08:59   

filip napisał/a:

Na katechezy nie idzie,bo katecheci sa zatrudniani w szkolach tak jak kazdy inny nauczyciel i placi im gmina.Wojsko i policja sa po to by mnie bronic i chronic,a nie po to by sie za mnie modlic,wiec dlaczego mam oplacac kapelana?KUL,tak jak inne szkoly,dostaje kase od panstwa,nie poprzez FK.
Ściana i tak zawsze swoje wie

https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk

Odpowiedz do tematu