Co znaczy określenie ''jednorodzony'' |
Autor |
Wiadomość |
nesto
Wyznanie: deizm
Pomógł: 174 razy Dołączył: 02 Kwi 2012 Posty: 4212 Skąd: były katolik
|
Wysłany: 2015-08-14, 09:56 Co znaczy określenie ''jednorodzony''
|
|
|
David77 napisał/a: | To że tylko apostoł Jan określa Jezusa jednorodzonym Synem Boga nie świadczy o tym że takie stwierdzenie nie jest prawdziwe . |
Jaki apostoł? Czy ty w ogóle rozumiesz, że autor jest ABSOLUTNIE nieznany, a pisanie że apostoł Jan daje takie czy owakie świadectwo jest TOTALNYM nadużyciem.
Moderacje proszę o wyłączenie wątku JEDNORODZONY. Tutaj faktycznie dyskusja powinna być prowadzona na inny temat. |
Ostatnio zmieniony przez RN 2015-08-14, 18:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
David77
Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2015-08-15, 10:36
|
|
|
nesto, Komu autor jest nie znany ? Gdzie na to masz dowody ? Dla mnie liczą sie konkretne argumenty , wiec gdzie one są .? Na jakiej podstawie np twierdzi sie że pierwsze 5 ksiąg spisał Mojżesz ? kto byl naocznym świadkiem.
aby to potwierdzić? podobnie przedstawia sie sprawa z innymi ks .ST . Argumentacja Unitarian jest bardzo plytka ,taką interpretacją jak oni sie poslugują jestem w stanie udowodnć ci że Jezus do zadnego nieba nie poszedł . Twierdzenie że czlowiek zasiadl po prawicy Boga i to czlowiekowi Bóg powierzyl całą władze to bajka .Pomysl czyz aniolowie nie przewyzszaja ludzi ? skoro tak to wedlug ciebie i innych podobnie myslacych Bóg nie ufa aniolom ,skoro wladzę oddal w rece czlowieka . |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2015-08-16, 02:27
|
|
|
Cytat: |
nesto, Komu autor jest nie znany ? Gdzie na to masz dowody ? Dla mnie liczą sie konkretne argumenty , wiec gdzie one są .? | Mi nie jest znany.I poprosze o argumenty, ktore, sie dla ciebie licza. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2015-08-16, 11:02
|
|
|
Bardzo proszę również mnie oświecić, kim był ów człowiek co napisał tzw. ewangelię wg Jana.
Z tego co wiem autor tych zapisków jest ABSOLUTNIE nieznany.
A przypominam, że ów autor jako jedyny użył słowa JEDNORODZONY wskazując Jezusa.
Jak wiemy zapisał to na dodatek długo długo po najstarszych zapiskach na temat Jezusa i na dodatek jego język ma niewiele wspólnego z semickim.
Kim więc on był? |
|
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2015-08-16, 15:04
|
|
|
nesto napisał/a: | Bardzo proszę również mnie oświecić, kim był ów człowiek co napisał tzw. ewangelię wg Jana.
Z tego co wiem autor tych zapisków jest ABSOLUTNIE nieznany.
A przypominam, że ów autor jako jedyny użył słowa JEDNORODZONY wskazując Jezusa.
Jak wiemy zapisał to na dodatek długo długo po najstarszych zapiskach na temat Jezusa i na dodatek jego język ma niewiele wspólnego z semickim.
Kim więc on był? |
Nie mamy ani linijki tekstu oryginalnego, wiec calkiem mozliwe ze wyrażenie jednorodzony to tylko określenie użyte przez kolejnego przepisywacza.
Podobno takich "ulepszeń" tekstu biblii jest ponad tysiąc.. |
|
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2015-08-16, 17:04
|
|
|
David77 napisał/a: | nesto,
Cytat: | Pytanie proste.
W którym miejscu Jezus nazwał siebie "jednorodzonym synem Bożym"? |
Ew Jan 3:16 Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.
18. Kto wierzy w niego, nie będzie sądzony; kto zaś nie wierzy, już jest osądzony dlatego, że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego.
W wersetach tych Jezus nazwa siebie jednorodzonym Synem Boga |
Jednorodzony, być może chodzi tu o pojedynczy poród. Przecież rodzą się dwojaczki, trojaczki itp.
Stwórca swoich innych synów stworzył "hurtowo" pierwszego dnia stwarzania..Kiedy stwarzał m.in. niebo..
To taka moja wersja. |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2015-08-16, 18:44
|
|
|
W innych zapiskach Jezus jest zwykłym człowiekiem, wybranym oczywiście, ale zwykłym
Innym mówi "bracie" a Bogiem nazywa Ducha Stworzyciela. |
|
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2015-08-16, 19:59
|
|
|
nesto napisał/a: | W innych zapiskach Jezus jest zwykłym człowiekiem, wybranym oczywiście, ale zwykłym
Innym mówi "bracie" a Bogiem nazywa Ducha Stworzyciela. |
Innych, czyli na przykład jakich? |
|
|
|
|
nesto
|
Wysłany: 2015-08-19, 00:07
|