Religie i kosciol w XXI w ..... |
Autor |
Wiadomość |
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 12:54 Religie i kosciol w XXI w .....
|
|
|
Religie i kosciol w XXI w .....
O ile wiem z roznych zrodel ... np z internetu itp. , kazde wyznanie czy kosciol obecny dzis w Polsce ma duzy odplyw wiernych i rozne inne problemy .
Podobnie jest w calej Europie ( wyjatek to islam ) nawet u SJ w Polsce jest spora wymiana wiernych w zborach , choc tam przybywa troche wiecej nowych wiernych a wiec tego tak nie widac . Poza tym wszystkie koscioly maja duzy problem w temacie ewangelizacji i trzymania sie zasad ..... stad mamy rozne proby naciskow kosciolow na wladze by bronila wartosci chrzescijanskich przy pomocy nakazow prawa swieckiego np temat swiecenia niedzieli lub aborcji albo rozwodow itp....
Uwazam ze to pokazuje kryzys religii a szczegolnie chrzescijanstwa w Europie czy ogolnie na zachodzie .
Jest wiele roznych powodow tego stanu ......podobnie jak sposobow naprawy .......
ale jak ja widze .....jeden podstawy powod to brak lub spory deficyt w calym chrzescijanstwie ......zwyklej prostej milosci do Boga i blizniego.
Takiej zwyczajnej na codzien .....tak w kosciele jak i w domu czy w swiecie.....
a ktorej samo przestrzeganie zasad ( ktore maja swoje znaczene ) nigdy calkiem nie zastapi .
Podobnie jak sama zmiana form organizacji czy zasad wiary danego kosciola ( takie rzeczy czasem pomagaja albo szkodza ) moze to znak czasu a moze tak bylo od zawsze i dlatego ciagle powstawaly nowe wyznania i koscioly , tak czy inaczej dyskusja o problemach zycia .......nigdy nie zastapi samego zycia .....
Wedlug mnie dzis wazniejsze dla ludzi i wiecej mowiace o wierze czlowieka jest np umycie okien lub zrobienie zakupow bilzniemu ....
czy odwiedziny chorych albo samotnych a nawet wyprowadzenie na spacer psa blizniego lub usmiech gdy trzeba i pogadanie z innym itp ...
niz kazania czy wyklady itp ...
Niestety religie i koscioly czesto juz maja taka opinie ( czasem na to same zarobily ) u ludzi i to nawet u wielu wiernych.....sa jak partie polityczne....
czyli liczy sie tylko kasa i stolek oraz wlasna racja ...... a poza tym...... one sobie a swiat i zycie sobie .
Wiec dzis wiecej potrzeba praktycznej wiary w miesjce teorii i teologii ..... to takie moje przemyslenia na ten temat ....
pozdrawiam ! TG
ps : Skad wziely sie dni tygodnia : http://www.youtube.com/watch?v=1mH0dqJMkd0 |
_________________ tom68 |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 13:08
|
|
|
Cytat: | stad mamy rozne proby naciskow kosciolow na wladze by bronila wartosci chrzescijanskich przy pomocy nakazow prawa swieckiego np temat swiecenia niedzieli lub aborcji albo rozwodow itp.... |
Czy nie uważasz że ludzie wierzący powinni wymagać od państwa które mieni się demokratycznym aby broniło prawa do życia ludzi, w tym tych jeszcze nienarodzonych? |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 13:15
|
|
|
Teraz mamy podobny spor moralny i obyczajowy w Europie np. w Polsce jak okolo 200 lat temu tylko ze teraz chodzi o zwiazki partnerskie ( nie tylko dla gejow ) a wtedy chodzilo o swieckie sluby i rozwody ktore wprowadzal kodeks Napoleona I we Francji i krajach ktore byly sojusznikami cesarstwa np. w ksiestwie Warszawskim , wtedy tez byly obawy i protesty w obronie wartosci i rodziny w roznych srodowiskach w tym ze strony kosciolow , zawsze tez padala odp. ze chrzescijanie nie musza korzystac np. z prawa do rozwodu . Dzis z rozwodow czasem korzystaja nie tylko ludzie swieccy ale i wierzacy, oczywiscie z roznych powodow , nie mnie oceniac decyzje sumienia tych co biora rozwod podobnie jak w sprawach aborcji itp.( nikogo nie oceniam ) tak samo jak uwazam ze tylko chorzy i ich rodziny powinni sie wypowiadac w sprawie eutanazji itp. Trzeba tez pamietac ze dawniej np. w krajach katolickich zeby zawrzec kolejny zwiazek malzenski jesli sie nie otrzymalo zgody KRK to pozostawala tylko zmiana wyznania, prawo kanoniczne KRK uznaje swieckie sluby itp. i dzieci z tych zwiazkow tylko za zgoda biskupa ( przed II soborem Watykanskim trudno bylo nawet o chrzest dla takich dzieci czy prawo do spadku itp. ) moze dlatego dzis politycy np. w Polsce, od prawa do lewa biora sluby koscielne. Ciekawe ze w czasach starozytnego cesarstwa rzymskiego gdy obyczaje i morale byly chyba jeszcze bardziej zepsute niz teraz to chrzescijanie w wiekszosci jednak trzymali sie dekalogu i ewangelii i jeszcze przekonywali innych do Jezusa , bez pomocy panstwa i jego prawa , mnie to wiele mowi o swiecie i chrzescijanstwie w naszych czasach , wiec moze warto o tym dzis pomyslec a nie bac sie dobrego czy zlego swieckiego prawa , takie jest moje zdanie na ten temat . |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 13:40
|
|
|
Cytat: | nie mnie oceniac decyzje sumienia tych co biora rozwod podobnie jak w sprawach aborcji itp.( nikogo nie oceniam |
Czyli jak ktoś morduje swoje dziecko to twoim zdaniem mamy go nie oceniać i państwo nie powinno się wtrącać i bronić tego dziecka? |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 13:53
|
|
|
Panstwo powinno stwarzać takie warunki zycia by aboracja czy eutanazja nie byla potrzebna a nie bawić sie w sumienie narodu zreszta czesto wlasnie to wladza daje sama zly przyklad zycia wedlug zasad prawa Bozego |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 15:00
|
|
|
tom68 napisał/a: | Panstwo powinno stwarzać takie warunki zycia by aboracja czy eutanazja nie byla potrzebna a nie bawić sie w sumienie narodu zreszta czesto wlasnie to wladza daje sama zly przyklad zycia wedlug zasad prawa Bozego |
A odnośnie mordowania już narodzonych niemowląt masz takie samo zdanie? |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 15:15
|
|
|
Nikt normalny nie zamorduje noworodka a poza tym np. św Augustyn dopuszczał aborcje do 22 tygodnia wiec nawet KRK miał ma różne zdania w tej kwestii |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 15:22
|
|
|
tom68 napisał/a: | Nikt normalny nie zamorduje noworodka a poza tym np. św Augustyn dopuszczał aborcje do 22 tygodnia wiec nawet KRK miał ma różne zdania w tej kwestii |
W starożytności mordowanie niechcianych noworodków albo zostawianie ich na śmietnikach było częste i powszechne niestety.
czy państwo nie powinno bronić życia ludzkiego niezależnie od wieku w jakim jest człowiek? |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 15:39
|
|
|
Tylko czy płód to już człowiek ( i od kiedy ) czy tylko zarodek ludzki tu też są różne odp. bo czy plemnik to też już człowiek ... |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 16:13
|
|
|
tom68 napisał/a: | Tylko czy płód to już człowiek ( i od kiedy ) czy tylko zarodek ludzki tu też są różne odp. bo czy plemnik to też już człowiek ... |
A Jezus to był już człowiek od chwili poczęcia? Czy to był tylko zarodek? |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 16:21
|
|
|
A co to za pytanie Jezus na ziemi to człowiek jak każdy inny poza tym zapytaj św Augustyna i innych skoro dopuszczali aborcje ... |
Ostatnio zmieniony przez tom68 2016-02-07, 16:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2016-02-07, 16:27
|
|
|
tom68 napisał/a: | poza tym za pytaj św Augustyna i innych skoro dopuszczali aborcje ... |
Daj cytaty ich wypowiedzi, to pogadamy. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
tom68
|
Wysłany: 2016-02-07, 16:33
|
|
|
Choć bardzo mało się o tym pisze i mówi, Kościół kat. w pierwszych wiekach swojego istnienia wcale nie zakazywał aborcji. W czasach św. Augustyna (354-430n.e.) biskupi zezwalali na aborcję do 3 miesiąca. Tomasz z Akwinu (1225 — 1274 n.e.), uważał, że płód w łonie kobiety staje się człowiekiem dopiero po 40 dniach (w przypadku płodu rodzaju męskiego) i po 80 dniach (w przypadku płodu rodzaju żeńskiego), i twierdził, że tylko człowiek ma duszę, a płód jej mieć nie może. „Spędzaniem" niechcianych ciąży przez wieki zajmowały się znachorki, uznawane często za czarownice. Pierwsze udane cięcie cesarskie na żywej kobiecie wiąże się z osobą Jakuba Nufera ze Szwajcarii, który przeprowadził ten zabieg w 1500 roku.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,5380 |
|
|
|
|
Albertus
|
Wysłany: 2016-02-07, 16:41
|
|
|
tom68 napisał/a: | A co to za pytanie Jezus na ziemi to człowiek jak każdy inny poza tym zapytaj św Augustyna i innych skoro dopuszczali aborcje ... |
Ale ja pytam ciebie. |
|
|
|
|
Yarpen Zirgin
Katolik
Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2016-02-07, 17:06
|
|
|
tom68 napisał/a: | Choć bardzo mało się o tym pisze i mówi(...) |
Żartujesz sobie? Prosiłem o cytaty z wypowiedzi św. Augustyna i innych świętych, w których dopuszczali aborcję, a nie fragment artykułu z Racjonalisty. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
|
|