![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Dwa rodzaje badania Pism |
Autor |
Wiadomość |
.Cyprian.
![](images/avatars/1688844707597c42f3be3e7.jpg)
|
Wysłany: 2016-04-08, 20:07 Dwa rodzaje badania Pism
|
|
|
Ewangelia Jana 5:39
Cytat: |
BW
Badacie Pisma, bo sądzicie, że macie w nich żywot wieczny; a one składają świadectwo o mnie;
|
Dzieje Apostolskie 17:10-12
BW
Bracia zaś wyprawili zaraz w nocy Pawła i Sylasa do Berei; ci, gdy tam przybyli, udali się do synagogi Żydów,
którzy byli szlachetniejszego usposobienia niż owi w Tesalonice; przyjęli oni Słowo z całą gotowością i codziennie badali Pisma, czy tak się rzeczy mają.
Wielu też z nich uwierzyło, również niemało wybitnych greckich niewiast i mężów.
|
Te dwa fragmenty mówią, odpowiednio, jak nie badać i jak badać Pisma. Myślę, że współcześnie nie ma tak dobrze obeznanego znawcy hebrajskiego, jakimi byli ówcześni faryzeusze i uczeni w Piśmie. Na pewno mieli oni dostęp do rękopisów, o których współczesna archeologia biblijna marzy. A jednak, ta biegła znajomość Pism w niczym im nie pomogła, gdyż nie rozpoznali Chrystusa Jezusa, Pana Naszego. Nie dostrzegli, że te Pisma, które z taką starannością analizowali, świadczą o Nim. Jest to również nauczka dla nas. Jeżeli nie dostrzegamy w Pismach Tego, o Którym one świadczą - na darmo badamy.
W opozycji do postępowania faryzeuszy i uczonych w Piśmie stoją mieszkańcy miasta Weria, zarówno izraelskiego pochodzenia, jak i rodowici Grecy. Ludzie z tamtejszej diaspory żydowskiej, skupieni wokół istniejącej tam synagogi również badali Pisma - ale jakże inny jest owoc tych badań w porównaniu z przypadkiem opisanym w Ewangelii Jana, wspomnianym wcześniej. Cóż im głoszono? Oczywiście Dobrą Nowinę, Słowo, Chrystusa. Cóż sprawdzali? Sprawdzali, czy rzeczywiście to, co jest im głoszone, Dobra Nowina, Chrystus - ma potwierdzenie w Pismach, w Pismach które my dziś nazywamy Starym Testamentem. Jakże na innej pozycji byli usytuowani, innej niż faryzeusze i uczeni w Piśmie. Usłyszana Dobra Nowina była dla nich fundamentem, na którym mogli oprzeć swą analizę. A taka postawa pozwalała im dostrzec i utwierdzić się w przekonaniu, o Kim Pisma świadczą.
BW - II Koryntian 3:4-6
A taką ufność mamy przez Chrystusa ku Bogu,
nie jakobyśmy byli zdolni pomyśleć coś sami z siebie i tylko z siebie, lecz zdolność nasza jest z Boga,
który też uzdolnił nas, abyśmy byli sługami nowego przymierza, nie litery, lecz ducha, bo litera zabija, duch zaś ożywia.
|
|
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|