Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kosciol Bozy a swiat ....
Autor Wiadomość
tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 14:22   Kosciol Bozy a swiat ....

Kosciol Bozy a swiat....

Biblia uczy jasno ze na swiecie byl zawsze Kosciol Bozy i lud Bozy oraz Bablinon.... czyli grzeszny swiat ktory lamie prawo Boze ( nazwy kosciolow czy podzialy organizacji wyznaniowych itp. sa tu bez wiekszego znaczenia ) znakiem prawdziwego Kosciola Bozego byla zawsze wiara w Jezusa i przestrzeganie 10 biblijnych przykazan Bozych w tym tez swiecenie soboty . W ST kosciolem Bozym byli najpierw sprawiedliwi potomkowie Adama i Noego oraz Abrahama a potem Izrael ktory wierzyl w Boga i przestrzegal prawa Bozego np swiecenia soboty itp. Na swiecie byl i jest tez lud Bozy ktory zyl lub zyje zawsze wedlug takiego swiatla jakie mial lub ma i tylko Bog bedzie ich i nas sadzil sprawiedliwe w dzien sadu ( a ktory nie poznal nie ze swojej winy innych prawd biblijnych ) takim wlasnie ludziom byla i jest gloszona ewangelia jesli jest to tylko mozliwe i wierzymy ze kiedys ..tuz przed powrotem Jezusa ..lud Bozy wyjdzie duchowo z Babilonu i polaczy sie z Kosciolem Bozym w wierze w Boga i przestrzeganiu jego prawa .....

Jesli szukasz w Biblii potwierdzenia dla swiecenia tego dnia [niedzieli], nie znajdziesz go tam. Dobrze jest przypomniec kalwinom, metodystom, baptystom, i innym chrzescijanom, ktorzy znalezli sie poza Matka Kosciolem, ze Biblia nie wspiera ich nigdzie w sprawie swiecenia niedzieli. Adwentysci Dnia Siodmego sa jedynymi protestantami, ktorzy poprawnie rozumieja termin „sabat”, gdyz jako dzien odpoczynku swieca siodmy dzien tygodnia, a nie pierwszy.” — The Clifton Tracts, New York: P. J. Kenedy, Excelsior Catholic Publishing House, b.d., czesc 4, s. 15; cyt. w: Mark Finley, The Almost Forgotten Day, Siloam Springs, Arkansas, 1988, s. 102.

Sobota byla dlugo swietowana w kosciolach w wschodnich np. w Etiopii , czesto obok niedzieli lub nawet bez niej , Kosciol Prawoslawny ma do dzis wypisany biblijne przykazania w cerkwi chociaz swietuje juz tylko niedziele ale miedzy innymi swietowanie soboty a nie niedzieli lub obok niedzieli bylo jednym z wielu powodow teologicznych i politycznych ze doszlo do podzialu chrzescijanstwa na wschodnie i zachodnie w roku 1054
"Oni uczynili nie swietowanie Niedzieli smiertelnym grzechem.
W Sredniowieczu ksieza "odkryli" listy z nieba aby straszyc ludzi w
swietowanie Niedzieli zamiast Sabatu. W 1054 roku Papiez Leon IX
ekskomunikowal caly Kosciol Prawoslawny za swietowanie Sabatu "
Cytat pochodzi z ksiazki G. Mervyn Maxwella, "The Message of Revelation" strona 379. On natomiast podaje bardzo ogromna bibliografie do swojej ksiazki.

Marcin Luter a Sobota

To wydarzylo sie w 1519 roku w Lipsku. Tam odbylo sie spotkanie miedzy dwoma katolickimi doktorami. Spotkanie odbylo sie miedzy Dr. Marcinem Lutrem ktory reprezentowal siebie i wyslannikiem Rzymu Dr. Eckiem. Dr. Eck namawial Lutra do wycofania swoich nauk, a Dr. Luter odmowil dowodzac ze jako Chrzescijanin musi opierac sie na Pismie Swietym czyli Sola Scriptura (Wylacznie Pismo). To Dr. Eck zapytal Dr. Lutra, (parafrazujac) "Jesli trzymasz sie nauk Pisma Swietego to dlaczego nie swietujesz Sabatu, tylko Niedziele ktora jest wytworem Kosciola Katolickiego?" Cos w tym sensie. Dr. Marcin Luter nie umial na to pytanie odpowiedziec. Dr. Marcin Luter zostal pozniej ekskomunikowany (wydalony) z Kosciola Katolickiego. I tak zaczal sie ruch protestancki "Luteranizm". Wbrew woli Kosciola Katolickiego wydrukowano Biblie w Jezyku Niemieckim. I tak dalej... Slowo doktor pochiodzi od slowa doktryna - nauka. Tak wiec Dr.Eck i Dr. Marcin Luter byli nauczycielami najpierw Kosciola Katolickiego a potem Dr. Luter stal sie nauczycielem w Kosciele Ewangelickio- Augburskim.

Jakub 2:10-11
10. Chocby ktos przestrzegal calego Prawa, a przestapilby jedno tylko
przykazanie, ponosi wine za wszystkie.
11. Ten bowiem, ktory powiedzial: Nie cudzoloz, powiedzial takze: Nie
zabijaj. Jezeli wiec nie popelniasz cudzolostwa, jednak dopuszczasz sie
zabojstwa, jestes przestepca wobec Prawa.
(BW)

Film ktory warto obejrzec , zapomniane przykazanie
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 14:42   

Cytat:
Biblia uczy jasno ze na swiecie byl zawsze Kosciol Bozy

Problem w tym że Biblia jasno nam mówi że to nieprawda...

Biblia uczy nas że Kościół na ziemi został zbudowany przez Jezusa Chrystusa:

Mt16: (17) A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. (18) A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.

I Dz 20:(28) Uważajcie na samych siebie i na całe stado, nad którym Duch Święty ustanowił was biskupami, abyście kierowali Kościołem Boga, który On nabył własną krwią.

Kościół Boży jest Ciałem Jezusa Chrystusa gdzie On jest Głową a my jego członkami:

1Kor12: (12) Podobnie jak jedno jest ciało, choć składa się z wielu członków, a wszystkie członki ciała, mimo iż są liczne, stanowią jedno ciało, tak też jest i z Chrystusem. (13) Wszyscyśmy bowiem w jednym Duchu zostali ochrzczeni, [aby stanowić] jedno Ciało: czy to Żydzi, czy Grecy, czy to niewolnicy, czy wolni. Wszyscyśmy też zostali napojeni jednym Duchem. (14) Ciało bowiem to nie jeden członek, lecz liczne [członki]. (15) Jeśliby noga powiedziała: Ponieważ nie jestem ręką, nie należę do ciała - czy wskutek tego rzeczywiście nie należy do ciała? (16) Lub jeśliby ucho powiedziało: Ponieważ nie jestem okiem, nie należę do ciała - czyż nie należałoby do ciała? (17) Gdyby całe ciało było wzrokiem, gdzież byłby słuch? Lub gdyby całe było słuchem, gdzież byłoby powonienie? (18) Lecz Bóg, tak jak chciał, stworzył [różne] członki umieszczając każdy z nich w ciele. (19) Gdyby całość była jednym członkiem, gdzież byłoby ciało? (20) Tymczasem zaś wprawdzie liczne są członki, ale jedno ciało. (21) Nie może więc oko powiedzieć ręce: Nie jesteś mi potrzebna, albo głowa nogom: Nie potrzebuję was. (22) Raczej nawet niezbędne są dla ciała te członki, które uchodzą za słabsze; (23) a te, które uważamy za mało godne szacunku, tym większym obdarzamy poszanowaniem. Tak przeto szczególnie się troszczymy o przyzwoitość wstydliwych członków ciała, (24) a te, które nie należą do wstydliwych, tego nie potrzebują. Lecz Bóg tak ukształtował nasze ciało, że zyskały więcej szacunku członki z natury mało godne czci, (25) by nie było rozdwojenia w ciele, lecz żeby poszczególne członki troszczyły się o siebie nawzajem. (26) Tak więc, gdy cierpi jeden członek, współcierpią wszystkie inne członki; podobnie gdy jednemu członkowi okazywane jest poszanowanie, współweselą się wszystkie członki. (27) Wy przeto jesteście Ciałem Chrystusa i poszczególnymi członkami. (28) I tak ustanowił Bóg w Kościele najprzód apostołów, po wtóre proroków, po trzecie nauczycieli, a następnie tych, co mają dar czynienia cudów, wspierania pomocą, rządzenia oraz przemawiania rozmaitymi językami.
Ostatnio zmieniony przez Albertus 2016-06-18, 14:56, w całości zmieniany 1 raz  

tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 14:53   

Biblia i Jezus uczą o tym jasno dla tych co chcą zobaczyć tą prawdę ta w Biblii jak i historii

Mateusz 5:17-18.
17. Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem
znieść, ale wypełnić.
18. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani
jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko
spełni.

Mateusz 15:1-9
1. Wtedy przyszli do Jezusa faryzeusze i uczeni w Piśmie z Jerozolimy z
zapytaniem:
2. Dlaczego Twoi uczniowie postępują wbrew tradycji starszych? Bo nie myją
sobie rąk przed jedzeniem.
3. On im odpowiedział: Dlaczego i wy przestępujecie przykazanie Boże dla
waszej tradycji?

BW
Ostatnio zmieniony przez tom68 2016-06-18, 15:06, w całości zmieniany 2 razy  

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 15:00   

tom68 napisał/a:
Mateusz 5:17-18.
17. Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem
znieść, ale wypełnić.
18. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani
jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko
spełni.

BW

Ef2:
(8) Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: (9) nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. (10) Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili. (11) Dlatego pamiętajcie, że niegdyś wy - poganie co do ciała, zwani "nieobrzezaniem" przez tych, którzy zowią się "obrzezaniem" od znaku dokonanego ręką na ciele - (12) w owym czasie byliście poza Chrystusem, obcy względem społeczności Izraela i bez udziału w przymierzach obietnicy, nie mający nadziei ani Boga na tym świecie. (13) Ale teraz w Chrystusie Jezusie wy, którzy niegdyś byliście daleko, staliście się bliscy przez krew Chrystusa. (14) On bowiem jest naszym pokojem. On, który obie części [ludzkości] uczynił jednością, bo zburzył rozdzielający je mur - wrogość. W swym ciele (15) pozbawił On mocy Prawo przykazań, wyrażone w zarządzeniach, aby z dwóch [rodzajów ludzi] stworzyć w sobie jednego nowego człowieka, wprowadzając pokój, (16) i [w ten sposób] jednych, jak i drugich znów pojednać z Bogiem w jednym Ciele przez krzyż, w sobie zadawszy śmierć wrogości. (17) A przyszedłszy zwiastował pokój wam, którzyście daleko, i pokój tym, którzy blisko, (18) bo przez Niego jedni i drudzy w jednym Duchu mamy przystęp do Ojca. (19) A więc nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga - (20) zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus. (21) W Nim zespalana cała budowla rośnie na świętą w Panu świątynię, (22) w Nim i wy także wznosicie się we wspólnym budowaniu, by stanowić mieszkanie Boga przez Ducha

tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 15:10   

Adwentyści wierzą że człowiek jest zbawiony z wiary tylko dzięki ofierze Jezusa ale wiarę można ocenić po uczynkach więc świętują biblijny sabat - sobotę i przestrzegają 10 przykazań dekalogu oraz dobrze czynią wszystkim .

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 15:14   

Cytat:
Adwentyści wierzą że człowiek jest zbawiony z wiary tylko dzięki ofierze Jezusa

Jakby wierzyli to by nie potępiali wierzących w Chrystusa za nieprzestrzeganie litery Prawa mojżeszowego

2Kor3:(4) A dzięki Chrystusowi taką ufność w Bogu pokładamy. (5) Nie żebyśmy uważali, że jesteśmy w stanie pomyśleć coś sami z siebie, lecz /wiemy, że/ ta możność nasza jest z Boga. (6) On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia. (7) Lecz jeśli posługiwanie śmierci, utrwalone literami w kamieniu, dokonywało się w chwale, tak iż synowie Izraela nie mogli spoglądać na oblicze Mojżesza z powodu jasności jego oblicza, która miała przeminąć, (8) to o ileż bardziej pełne chwały będzie posługiwanie Ducha? (9) Jeżeli bowiem posługiwanie potępieniu jest chwałą, to o ileż bardziej będzie obfitować w chwałę posługiwanie sprawiedliwości! (10) Wobec przeogromnej chwały okazało się w ogóle bez chwały to, co miało chwałę tylko częściową. (11) Jeżeli zaś to, co przemijające, było w chwale, daleko więcej cieszy się chwałą to, co trwa. (12) Żywiąc przeto taką nadzieję, z jawną swobodą postępujemy, (13) a nie tak, jak Mojżesz, który zakrywał sobie twarz, ażeby synowie Izraela nie patrzyli na koniec tego, co było przemijające. (14) Ale stępiały ich umysły. I tak aż do dnia dzisiejszego, gdy czytają Stare Przymierze, pozostaje /nad nimi/ ta sama zasłona, bo odsłania się ona w Chrystusie. (15) I aż po dzień dzisiejszy, gdy czytają Mojżesza, zasłona spoczywa na ich sercach. (16) A kiedy ktoś zwraca się do Pana, zasłona opada. (17) Pan zaś jest Duchem, a gdzie jest Duch Pański - tam wolność. (18) My wszyscy z odsłoniętą twarzą wpatrujemy się w jasność Pańską jakby w zwierciadle; za sprawą Ducha Pańskiego, coraz bardziej jaśniejąc, upodabniamy się do Jego obrazu.

tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 15:22   

Jezus dał nam przykład wiary i sam trzymał się prawa Ojca a nie tradycji i nauki faryzeuszy

Mateusz 15:1-3
zapytaniem:
waszej tradycji?

Marek 10:17-20
17. Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim
na kolana, pytał Go: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie
wieczne?
18. Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko
sam Bóg.
19. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj
fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę.
20. On Mu rzekł: Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej
młodości.

Jan 14:15
15. Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania.

BW

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 15:35   

tom68 napisał/a:
Jezus dał nam przykład wiary i sam trzymał się prawa Ojca a nie tradycji i nauki faryzeuszy

Mateusz 15:1-3
zapytaniem:
waszej tradycji?

Marek 10:17-20
17. Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim
na kolana, pytał Go: Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie
wieczne?
18. Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko
sam Bóg.
19. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj
fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę.
20. On Mu rzekł: Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej
młodości.

Jan 14:15
15. Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania.

BW

w 2Kor3:7 który wcześniej podawałem nie jest mowa o tradycji starszych lecz o literze Prawa wyrytej w kamieniu.

Przeczytaj uważnie.

Do śmierci Ofiarnej Chrystusa litera prawa jak najbardziej obowiązywała i sam Chrystus Prawa przestrzegał.

Jednak po Śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa litera Prawa jest pozbawiona mocy wobec tych którzy umarli w Chrystusie przez chrzest:

Rz6: (3) Czyż nie wiadomo wam, że my wszyscy, którzyśmy otrzymali chrzest zanurzający w Chrystusa Jezusa, zostaliśmy zanurzeni w Jego śmierć? (4) Zatem przez chrzest zanurzający nas w śmierć zostaliśmy razem z Nim pogrzebani po to, abyśmy i my wkroczyli w nowe życie - jak Chrystus powstał z martwych dzięki chwale Ojca. (5) Jeżeli bowiem przez śmierć, podobną do Jego śmierci, zostaliśmy z Nim złączeni w jedno, to tak samo będziemy z Nim złączeni w jedno przez podobne zmartwychwstanie.

Rz7:(1) Czyż nie jest wam wiadomo, bracia - mówię przecież do tych, co Prawo znają - że Prawo ma moc nad człowiekiem, dopóki on żyje? (2) Podobnie też i kobieta zamężna, na mocy Prawa, związana jest ze swoim mężem, jak długo on żyje. Gdy jednak mąż umrze, traci nad nią moc prawo męża. (3) Dlatego to uchodzić będzie za cudzołożną, jeśli za życia swego męża współżyje z innym mężczyzną. Jeśli jednak umrze jej mąż, wolna jest od tego prawa, tak iż nie jest cudzołożną, współżyjąc z innym mężczyzną. (4) Tak i wy, bracia moi, dzięki ciału Chrystusa umarliście dla Prawa, by złączyć się z innym - z Tym, który powstał z martwych, byśmy zaczęli przynosić owoc Bogu.

Jednak to że litera Prawa jest pozbawiona wobec nas mocy nie oznacza że w ogóle nie musimy przestrzegać przykazań.

Musimy ale tych które są zgodne z miłością Boga i bliźniego i w taki sposób aby były zgodne z miłością Boga i bliźniego.

Na przykład to aby przynajmniej co siódmy dzień poświęcić w szczególny sposób Bogu i dać odpocząć sobie i bliźniemu jest jak najbardziej zgodne z miłością Boga i bliźniego.

Jednak nie musi to być sobota tak jak mówi litera Prawa bo my jesteśmy wolni i dlatego Kościół Święty zdecydował że dla chrześcijan tym dniem będzie pierwszy dzień tygodnia - niedziela dzień w którym nasz Pan Jezus Chrystus zmartwychwstał
Ostatnio zmieniony przez Albertus 2016-06-18, 15:40, w całości zmieniany 1 raz  

Jachu 
cichy,pokorny

Wysłany: 2016-06-18, 15:40   

Biblia poucza:

Rzym. 10:5
5. Tak bowiem Mojżesz pisze o usprawiedliwieniu, które jest z zakonu: Człowiek, który spełnił zakon, przezeń żyć będzie.
(BW)

Gal. 3:12
12. Zakon zaś nie jest z wiary, ale: Kto go wypełni, przezeń żyć będzie.
(BW)

1 Jan. 4:9
9. W tym objawiła się miłość Boga do nas, iż Syna swego jednorodzonego posłał Bóg na świat, abyśmy przezeń żyli.
(BW)

Z wypełnienia uczynków Zakonu, tylko Jezus wyszedł zwycięsko i ofiarowując swoje doskonałe życie za grzech Adama i jego potomstwo,dał nam wszystkim szansę/możliwość uzyskania życia wiecznego nie z wypełnienia zakonu,lecz przez wiarę w boskiego Zbawiciela i Odkupiciela Jezusa Chrystusa.
(36) Ale powiadam wam, iż z każdego słowa próżnego, które by mówili ludzie, dadzą z niego liczbę w dzień sądny; (37) Albowiem z mów twoich będziesz usprawiedliwiony, i z mów twoich będziesz osądzony. Ew. Mat.12 rozdz.

Lukian 

Wyznanie: katolickie
Wysłany: 2016-06-18, 15:55   

Szabat w Nowym Testamencie.
2a. Ewangelie Synoptyczne.
Mk 2:25-31 BT „On im odpowiedział: Czy nigdy nie czytaliście, co uczynił Dawid, kiedy znalazł się w potrzebie, i był głodny on i jego towarzysze?(26) Jak wszedł do domu Bożego za Abiatara, najwyższego kapłana, i jadł chleby pokładne, które tylko kapłanom jeść wolno; i dał również swoim towarzyszom.(27) I dodał: To szabat został ustanowiony dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu.(28) Zatem Syn Człowieczy jest panem szabatu.”
Jezus jest Panem szabatu ponieważ rości sobie prawo do autorytarnego wyjaśnienia jego znaczenia. Dla Jezusa szabat nie był wartością samą w sobie. Służył o dobru człowieka (dla człowieka został ustanowiony). Obowiązek szabat owy ,mógł ulec zawieszeniu jeśli domagało się tego miłość bliźniego : Lk 6:9 BT „Wtedy Jezus rzekł do nich: Pytam was: Czy wolno w szabat dobrze czynić, czy źle, życie ocalić czy zniszczyć?”
Jezus odrzucał pusty rytualizm na rzecz otwartości na dobro ludzi.: Mt 12:7 BT "Gdybyście zrozumieli, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary, nie potępialibyście niewinnych."

2b.Pisma Janowe
Pisma Janowe powstały jako jedne z ostatnich kanonicznych ksiąg NT. W tym okresie drogi chrześcijaństwa i judaizmu ostatecznie się rozeszły.
J 5:18 BT "Dlatego więc usiłowali Żydzi tym bardziej Go zabić, bo nie tylko nie zachowywał (ελυεν ) szabatu, ale nadto Boga nazywał swoim Ojcem, czyniąc się równym Bogu."
Ελυεν (forma podstawowa λυω )-rozwiązywać, niszczyć, burzyć, znosić, obalać
Tak więc cytat można przetłumaczyć:”...bo nie tylko zniósł/obalił szabat...”
W Ewangelii Jana Jezus poszukuje czcicieli „w Duchu i Prawdzie” (J 4,23-24) w opozycji do instytucjonalnego kultu Izraela. Pójście za Jezusem pociągało za sobą wykluczenie z synagogi (J 9:22). Młody Kościół także odciął się od relacji z oficjalną religia Izraela: Ap 2:9 BT "Znam twój ucisk i ubóstwo - ale ty jesteś bogaty - i [znam] obelgę wyrządzoną przez tych, co samych siebie zowią Żydami, a nie są nimi, lecz synagogą szatana."
W Apokalipsie po raz pierwszy pojawia się określenie „Dzień Pański” (Ap 1,10)
2c. Listy św. Pawła
Dla św. Pawła Misterium Paschalne stanowiło kres Prawa (Rz 10:4). Nowe życie przejawiało się nie przez przestrzeganie przepisów, ale na życiu łaski: Rz 8:2 BT "Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci."
Prawo Ducha było też prawem kultu, dlatego instytucje religijne judaizmu straciły dla chrześcijan znaczenie, w tym szabat:
Kol 2:16-17 BT „Niechaj więc nikt o was nie wydaje sądu co do jedzenia i picia bądź w sprawie święta czy nowiu, czy szabatu.(17) Są to tylko cienie spraw przyszłych, a rzeczywistość należy do Chrystusa.”
3.Nowe Przymierze , Nowe Stworzenie.
Hbr 7:17 BT „Dane Mu jest bowiem takie świadectwo: Ty jesteś kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka Hbr 8:8 BT "Albowiem ganiąc ich, zapowiada: Oto nadchodzą dni, mówi Pan, a zawrę z domem Izraela i z domem Judy przymierze nowe."
2Kor 5:17 BT "Jeżeli więc ktoś pozostaje w Chrystusie, jest nowym stworzeniem. To, co dawne, minęło, a oto wszystko stało się nowe."
Nowość „wydarzenia” Jezusa powoduje usuniecie „poprzedniego Prawa z powodu swej słabości i nieużyteczności (Hbr 7:18). A zastępuje je Nowe Prawo : J 13:34 BT "Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie."
Zmartwychwstanie dokonało się pierwszego dnia po szabacie i tylko kwestia czasu był to ,że Dzień Pański zajął miejsce szabatu.
4. Wczesny Kościół
Pisma pisarzy z I i II w potwierdzają praktykę święcenia Dnia Pańskiego jako powszechną regułę :
"Didache”- Nauka Dwunastu Apostołów"(14,1):
"W dniu Pana w Niedziele ,gromadźcie się razem, by łamać chleb i składać dziękczynienie."
Ignacy z Antiochii :"List do Kościoła w Magnezji"(9,1)
"Tak więc nawet ludzie żyjący dawniej w starym porządku rzeczy doszli do nowej nadziei i nie zachowują już szabatu ,ale odchodzą dzień Pański." (wynika z tego, że i nawróceni Żydzi porzucali szabat)
"List Barnaby"(15,9):
"Dlatego też świętujemy z radością dzień ósmy: w tym dniu Jezus powstał z martwych"

RM 

Wyznanie: Unitarianizm jest błędem
Wysłany: 2016-06-18, 19:08   

Lukian,
bardzo zacny post - moje wyrazy uznania, zanim starozakonni podniosą larum.
Kol 3, 9-11:
...skoro zewlekliście z siebie starego człowieka wraz z uczynkami jego, a przyoblekli nowego, który się odnawia ustawicznie ku poznaniu na obraz tego, który go stworzył. W odnowieniu tym nie ma Greka ani Żyda, obrzezania ani nieobrzezania, cudzoziemca, Scyty, niewolnika, wolnego, lecz Chrystus jest wszystkim i we wszystkich.

tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 20:06   

Już wiem dlaczego np w Polsce nie przestrzega sie np prawa choćby drogowego skoro KRK uczy że chrześcijanie nie muszą przestrzegać zasad prawa Bożego

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 20:22   

tom68 napisał/a:
Już wiem dlaczego np w Polsce nie przestrzega sie np prawa choćby drogowego skoro KRK uczy że chrześcijanie nie muszą przestrzegać zasad prawa Bożego

Piszesz nieprawdę.

Kościół nie naucza że chrześcijanie nie muszą przestrzegać Prawa Bożego tylko tego że chrześcijanie nie muszą przestrzegać mechanicznie litery Prawa mojżeszowego.

Muszą jednak przestrzegać Prawa Bożego według zasady miłości Boga i bliźniego w sposób jaki Kościół rozeznał za słuszny.

Poza tym Kościół uczy nas że powinniśmy przestrzegać prawa państwowego o ile nie stoi w sprzeczności z Prawem bożym

tom68 

Wysłany: 2016-06-18, 20:32   

O takie manipulacje dekalogiem Jezus miał właśnie pretensje do faryzeuszy i nic się niestety nie zmieniło w tej sprawie w tradycyjnych kościołach

Albertus 

Wysłany: 2016-06-18, 20:43   

tom68 napisał/a:
O takie manipulacje dekalogiem Jezus miał właśnie pretensje do faryzeuszy i nic się niestety nie zmieniło w tej sprawie w tradycyjnych kościołach

Jezus miał pretensje ( o ile tak to można określić) do faryzeuszy o to że naginają Prawo Boże tak że łamie zasadę miłości Boga i bliźniego - na przykład konkretnie miłości do rodziców.

natomiast Jezus nie miał do nikogo pretensji gdy łamał literę Prawa tam gdzie stała ona w sprzeczności z przykazaniem miłości bliźniego.

Poza tym to dlaczego jesteśmy wolni od litery Prawa to już ci wyjaśniałem i podawałem wersety.

Czy w ogóle je czytałeś?

Odpowiedz do tematu