Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nieznana historia świata
Autor Wiadomość
wuka 

Pomogła: 255 razy
Wysłany: 2020-02-17, 21:02   Nieznana historia świata

Ciekawy wywiad, część 1
Śladem zaginionych cywilizacji z Igorem Witkowskim
https://www.youtube.com/watch?v=QY1rSR96drk
Warto, polecam.

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-02-18, 21:08   Re: Nieznana historia świata

wuka napisał/a:
Ciekawy wywiad, część 1
Śladem zaginionych cywilizacji z Igorem Witkowskim
https://www.youtube.com/watch?v=QY1rSR96drk
Warto, polecam.

Od tego miejsca -> 22:11 pada twierdzenie, że: "...pismo z cywilizacji doliny Indusu nie różni się od pisma z Wyspy Wielkanocnej; co więcej jest ... pismo z Wyspy Wielkanocnej jest lustrzanym odbiciem..." A tymczasem:

wiki o cywilizacji doliny Indusu napisał/a:

...
Podobnie nieudowodnioną koncepcją jest domniemane pochodzenie znanego z Wyspy Wielkanocnej pisma rongorongo od pisma induskiego, do którego jest tylko powierzchownie podobne.
...
źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cywilizacja_doliny_Indusu#Pismo_i_j%C4%99zyk

Czyli takie to wszystko niedokładne. Mówi się nie tylko o podobieństwie, a wręcz o lustrzanym odbiciu, a w rzeczywistości podobieństwo jest powierzchowne. Trochę, jak w kawale, że: "nie samochody, tylko rowery i ... nie rozdają, tylko kradną".

Queza 
The Morning Star

Pomogła: 155 razy
Wysłany: 2020-02-18, 22:54   

Można być dla kogoś lustrem.

wuka 

Wysłany: 2020-02-19, 10:22   

Cyprian. Nikt ci nie nakazuje wierzyć w każde słowo z filmów. Czy sądzisz, że wikipedia jest w 100 procentach wiarygodna? Ja nie wierzę.
Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała ;-) No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami.
Dobrze, że dopiero w 22 minucie zauwazyłeś coś, co ci nie pasuje ;-)
Ja oglądając różne dokumenty, niekoniecznie na YT, często mam całkiem inne informacje z innych źródeł niż podają w danym filmie. A wtedy jest zagwozdka i włąściwie motywacja do poszukiwań. Kto jest bliżej prawdy? Bardzo często nie zgadzam się z treściami podawanymi.

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-02-19, 11:28   

wuka napisał/a:
Cyprian. Nikt ci nie nakazuje wierzyć w każde słowo z filmów. Czy sądzisz, że wikipedia jest w 100 procentach wiarygodna? Ja nie wierzę.

Nie jest w 100% wiarygodna, ale przynajmniej wykazuje się elementarną rzetelnością.

wuka napisał/a:

Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała ;-)

Ja nie zaprzeczam temu, że wszystko idzie do przodu. A co do ostatniego zdania, no możemy poczekać, czy naukowcy jednak uznają, że obydwa pisma są lustrzanym odbiciem - tylko, czy jest na co czekać, skoro to można od razu wykazać?

wuka napisał/a:

No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami.

No tak, bo Ci panowie to są bez poglądów i obaj stanowią obiektywizm ucieleśniony.

wuka napisał/a:

Dobrze, że dopiero w 22 minucie zauwazyłeś coś, co ci nie pasuje ;-)

Nie, tak różowo nie jest. Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem, bo interesuje mnie kwestia nieodczytanych języków. "Takich kwiatków" tam może być więcej - komu się chce, niech sprawdza.

U spiskowców - jak w tym filmie - tak jest, zawsze serwowane są półprawdy. Coś tam niby jest, ale jak się okazuje - to nie do końca. No i ten brak rzetelności. Wszystko prawdopodobnie po to, żeby zabłysnąć. Chociaż nie mnie to oceniać.

wuka 

Wysłany: 2020-02-19, 11:42   

.Cyprian. napisał/a:
Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem,
.Cyprian. napisał/a:

U spiskowców - jak w tym filmie - tak jest, zawsze serwowane są półprawdy. Coś tam niby jest, ale jak się okazuje - to nie do końca. No i ten brak rzetelności. Wszystko prawdopodobnie po to, żeby zabłysnąć. Chociaż nie mnie to oceniać.

I to wiele wyjaśnia.
Szukaj dalej, może to jednak nie tylko dla spiskowców i nie tylko w celu błyszczenia :-D ;-)

.Cyprian. 

Wysłany: 2020-02-19, 12:07   

wuka napisał/a:
.Cyprian. napisał/a:
Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem,
.Cyprian. napisał/a:

I to wiele wyjaśnia.
Szukaj dalej, może to jednak nie tylko dla spiskowców i nie tylko w celu błyszczenia :-D ;-)

Najdziwniejsze jest to, że na Tobie żadnego wrażenia nie robi ten przykład ich nierzetelności, który przedstawiłem. Przeszłaś koło tego obojętnie, "wzruszyłaś ramionami', wzięłaś Panów w obronę i ... wszystko w porządku.

Bobo 

Wysłany: 2020-02-19, 12:20   

.Cyprian. napisał/a:
Najdziwniejsze jest to, że na Tobie żadnego wrażenia nie robi ten przykład ich nierzetelności, który przedstawiłem. Przeszłaś koło tego obojętnie, "wzruszyłaś ramionami', wzięłaś Panów w obronę i ... wszystko w porządku.

wuka to tzw. 'zbieracz ziaren' (Dzieje 17:18)

wuka 

Wysłany: 2020-02-19, 12:34   

.Cyprian. napisał/a:

Nie jest w porządku, ale po prostu uznałam, że na pewno nie ma co rozwijać tu tematu, bo trzeba by się zapoznać nie tylko z jedną wypowiedzią jednego autora. Temat jest szeroki, generalnie chodzi o to, że na całym świecie mamy podobne lub identyczne artefakty, że budowle istnieją na określonych miejscach i coś znaczą. Sprowadzanie wszystkiego do wiadomości zaczerpniętych słowo w słowo z PS jest błędem.
A o to przecież na forum chodzi...prawda? I każdy kto napisze czy poda jakiś materiał odmienny jest szykanowany, choćby w taki biblijny sposób, jak ten:
Bobo napisał/a:
wuka to tzw. 'zbieracz ziaren' (Dzieje 17:18)

Widocznie i zbieracze ziaren są do czegoś potrzebni. Może po to, abyś ty nie był plewą i ja za ciebie nią jestem ;-)

wuka 

Wysłany: 2020-02-24, 11:08   

Druga część wywiadu. Wyłącznie dla zainteresowanych i zorientowanych.
"Nieznana Historia Świata: Śladem zaginionych cywilizacji z Igorem Witkowskim cz.2"
https://www.youtube.com/watch?v=ty6gEV0h0ZU
Sporo jest o dziwie nad dziwy: Puma Punku https://pl.wikipedia.org/wiki/Puma_Punku
Wiki ma podstawowe informacje.
Ciekawa sprawa w filmie jest też ta, że rozmówca wyjaśnia dlaczego archeolodzy, (można to rozszerzyć na grupę innych zawodów powiązanych), milczą lub kłamią w wielu niewygodnych sprawach.

amiko

Wyznanie: Słowianin
Wysłany: 2020-02-24, 21:19   

wuka

wuka napisał/a:
Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała ;-) No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami.

Ja w wikipedii podałem prawdę o narodzeniu na nowo, to protestanci ją usunęli i podali swoją, nieprawdziwą wersję. Masz rację, że nie wierzysz w jej wiarygodność. Z podanymi linkami bardzo chętnie się zapoznam.
Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka.

wuka 

Wysłany: 2020-03-01, 21:22   

Dla porządku wklejam ostatnią, trzecią część wywiadu., aby była całość.
Dla zainteresowanych. Polecam, ciekawe :-D

amiko

Wyznanie: Słowianin
Wysłany: 2020-03-02, 13:13   

https://www.youtube.com/watch?v=AiUzTeHvPek - NHŚ: Obcy kiedyś i dzisiaj z Igorem Witkowskim cz.3

Nieznana Historia Świata: Cywilizacja z Balochistanu (?) i starożytne wynalazki.

Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka.

Odpowiedz do tematu