|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Nieznana historia świata |
Autor |
Wiadomość |
wuka
Pomogła: 255 razy Wiek: 70 Dołączyła: 25 Cze 2016 Posty: 4060
|
|
|
|
|
.Cyprian.
|
Wysłany: 2020-02-18, 21:08 Re: Nieznana historia świata
|
|
|
Od tego miejsca -> 22:11 pada twierdzenie, że: "...pismo z cywilizacji doliny Indusu nie różni się od pisma z Wyspy Wielkanocnej; co więcej jest ... pismo z Wyspy Wielkanocnej jest lustrzanym odbiciem..." A tymczasem:
wiki o cywilizacji doliny Indusu napisał/a: |
...
Podobnie nieudowodnioną koncepcją jest domniemane pochodzenie znanego z Wyspy Wielkanocnej pisma rongorongo od pisma induskiego, do którego jest tylko powierzchownie podobne.
...
| źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cywilizacja_doliny_Indusu#Pismo_i_j%C4%99zyk
Czyli takie to wszystko niedokładne. Mówi się nie tylko o podobieństwie, a wręcz o lustrzanym odbiciu, a w rzeczywistości podobieństwo jest powierzchowne. Trochę, jak w kawale, że: "nie samochody, tylko rowery i ... nie rozdają, tylko kradną". |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
|
Queza
The Morning Star
Pomogła: 155 razy Wiek: 43 Dołączyła: 30 Mar 2012 Posty: 4675 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 2020-02-18, 22:54
|
|
|
Można być dla kogoś lustrem. |
_________________ Matko, która jesteś w Niebie, chroń Nas zawsze w potrzebie. Niech się Imię Twoje święci, miej Nas zawsze w Swej pamięci. |
|
|
|
|
wuka
|
Wysłany: 2020-02-19, 10:22
|
|
|
Cyprian. Nikt ci nie nakazuje wierzyć w każde słowo z filmów. Czy sądzisz, że wikipedia jest w 100 procentach wiarygodna? Ja nie wierzę.
Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami.
Dobrze, że dopiero w 22 minucie zauwazyłeś coś, co ci nie pasuje
Ja oglądając różne dokumenty, niekoniecznie na YT, często mam całkiem inne informacje z innych źródeł niż podają w danym filmie. A wtedy jest zagwozdka i włąściwie motywacja do poszukiwań. Kto jest bliżej prawdy? Bardzo często nie zgadzam się z treściami podawanymi. |
|
|
|
|
.Cyprian.
|
Wysłany: 2020-02-19, 11:28
|
|
|
wuka napisał/a: | Cyprian. Nikt ci nie nakazuje wierzyć w każde słowo z filmów. Czy sądzisz, że wikipedia jest w 100 procentach wiarygodna? Ja nie wierzę.
|
Nie jest w 100% wiarygodna, ale przynajmniej wykazuje się elementarną rzetelnością.
wuka napisał/a: |
Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała
|
Ja nie zaprzeczam temu, że wszystko idzie do przodu. A co do ostatniego zdania, no możemy poczekać, czy naukowcy jednak uznają, że obydwa pisma są lustrzanym odbiciem - tylko, czy jest na co czekać, skoro to można od razu wykazać?
No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami.
|
No tak, bo Ci panowie to są bez poglądów i obaj stanowią obiektywizm ucieleśniony.
Dobrze, że dopiero w 22 minucie zauwazyłeś coś, co ci nie pasuje
|
Nie, tak różowo nie jest. Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem, bo interesuje mnie kwestia nieodczytanych języków. "Takich kwiatków" tam może być więcej - komu się chce, niech sprawdza.
U spiskowców - jak w tym filmie - tak jest, zawsze serwowane są półprawdy. Coś tam niby jest, ale jak się okazuje - to nie do końca. No i ten brak rzetelności. Wszystko prawdopodobnie po to, żeby zabłysnąć. Chociaż nie mnie to oceniać. |
|
|
|
|
wuka
|
Wysłany: 2020-02-19, 11:42
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem, |
.Cyprian. napisał/a: |
U spiskowców - jak w tym filmie - tak jest, zawsze serwowane są półprawdy. Coś tam niby jest, ale jak się okazuje - to nie do końca. No i ten brak rzetelności. Wszystko prawdopodobnie po to, żeby zabłysnąć. Chociaż nie mnie to oceniać. |
I to wiele wyjaśnia.
Szukaj dalej, może to jednak nie tylko dla spiskowców i nie tylko w celu błyszczenia |
|
|
|
|
.Cyprian.
|
Wysłany: 2020-02-19, 12:07
|
|
|
wuka napisał/a: | .Cyprian. napisał/a: | Przewijałem na szybko i tam się zatrzymałem, |
I to wiele wyjaśnia.
Szukaj dalej, może to jednak nie tylko dla spiskowców i nie tylko w celu błyszczenia |
Najdziwniejsze jest to, że na Tobie żadnego wrażenia nie robi ten przykład ich nierzetelności, który przedstawiłem. Przeszłaś koło tego obojętnie, "wzruszyłaś ramionami', wzięłaś Panów w obronę i ... wszystko w porządku. |
|
|
|
|
Bobo
|
Wysłany: 2020-02-19, 12:20
|
|
|
.Cyprian. napisał/a: | Najdziwniejsze jest to, że na Tobie żadnego wrażenia nie robi ten przykład ich nierzetelności, który przedstawiłem. Przeszłaś koło tego obojętnie, "wzruszyłaś ramionami', wzięłaś Panów w obronę i ... wszystko w porządku. |
wuka to tzw. 'zbieracz ziaren' (Dzieje 17:18) |
_________________ Oszołomstwu mówię NIE! |
|
|
|
|
wuka
|
Wysłany: 2020-02-19, 12:34
|
|
|
Najdziwniejsze jest to, że na Tobie żadnego wrażenia nie robi ten przykład ich nierzetelności, który przedstawiłem. Przeszłaś koło tego obojętnie, "wzruszyłaś ramionami', wzięłaś Panów w obronę i ... wszystko w porządku. |
Nie jest w porządku, ale po prostu uznałam, że na pewno nie ma co rozwijać tu tematu, bo trzeba by się zapoznać nie tylko z jedną wypowiedzią jednego autora. Temat jest szeroki, generalnie chodzi o to, że na całym świecie mamy podobne lub identyczne artefakty, że budowle istnieją na określonych miejscach i coś znaczą. Sprowadzanie wszystkiego do wiadomości zaczerpniętych słowo w słowo z PS jest błędem.
A o to przecież na forum chodzi...prawda? I każdy kto napisze czy poda jakiś materiał odmienny jest szykanowany, choćby w taki biblijny sposób, jak ten:
Bobo napisał/a: | wuka to tzw. 'zbieracz ziaren' (Dzieje 17:18) |
Widocznie i zbieracze ziaren są do czegoś potrzebni. Może po to, abyś ty nie był plewą i ja za ciebie nią jestem |
|
|
|
|
wuka
|
Wysłany: 2020-02-24, 11:08
|
|
|
Druga część wywiadu. Wyłącznie dla zainteresowanych i zorientowanych.
"Nieznana Historia Świata: Śladem zaginionych cywilizacji z Igorem Witkowskim cz.2"
https://www.youtube.com/watch?v=ty6gEV0h0ZU
Sporo jest o dziwie nad dziwy: Puma Punku https://pl.wikipedia.org/wiki/Puma_Punku
Wiki ma podstawowe informacje.
Ciekawa sprawa w filmie jest też ta, że rozmówca wyjaśnia dlaczego archeolodzy, (można to rozszerzyć na grupę innych zawodów powiązanych), milczą lub kłamią w wielu niewygodnych sprawach. |
|
|
|
|
amiko
Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2020-02-24, 21:19
|
|
|
wuka
wuka napisał/a: | Cyprian. Nikt ci nie nakazuje wierzyć w każde słowo z filmów. Czy sądzisz, że wikipedia jest w 100 procentach wiarygodna? Ja nie wierzę.
Wszystko cały czas się zmienia i wczoraj mogły być wiadomości w sprawie każdej takie, a dziś wiedza mogła się posunąć do przodu, ale wiki jeszcze nie opublikowała No i pamiętaj, że wikipedię tworzą głównie ludzie z jakimiś poglądami. |
Ja w wikipedii podałem prawdę o narodzeniu na nowo, to protestanci ją usunęli i podali swoją, nieprawdziwą wersję. Masz rację, że nie wierzysz w jej wiarygodność. Z podanymi linkami bardzo chętnie się zapoznam. |
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
|
wuka
|
Wysłany: 2020-03-01, 21:22
|
|
|
Dla porządku wklejam ostatnią, trzecią część wywiadu., aby była całość.
Dla zainteresowanych. Polecam, ciekawe |
|
|
|
|
amiko
Wyznanie: Słowianin
|
Wysłany: 2020-03-02, 13:13
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=AiUzTeHvPek - NHŚ: Obcy kiedyś i dzisiaj z Igorem Witkowskim cz.3
Nieznana Historia Świata: Cywilizacja z Balochistanu (?) i starożytne wynalazki.
|
_________________ Bo ja nie wstydzę się ewangelii chrystusowej o obecnym w nas wszystkich Chrystusie,Słowie Bożym (Kol.1.24-28).Jest On bowiem mocą i Mądrością Bożą (1 Kor.1.24) ku zbawieniu dla każdego wierzącego, najpierw dla Żyda, potem dla Greka. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|