Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: MM
2009-06-14, 17:25
Usuwanie ze społeczności - praktyka biblijna?
Autor Wiadomość
and 

Wysłany: 2009-03-03, 21:43   

Bobo, to nie chodzi o poużywanie, lecz o poszanowanie godności człowieka.

doulos achreios, dla ciebie może nie ciekawe a innym pomoże.

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-03-03, 22:06   

and napisał/a:
Bobo, to nie chodzi o poużywanie, lecz o poszanowanie godności człowieka.

doulos achreios, dla ciebie może nie ciekawe a innym pomoże.

Tak bardzo zależny tobie na godności człowieka, a gdzie obrona godności BOGA JHWH?

Axanna
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-03, 22:09   

Ale godności Boga bronić nie trzeba, Ariusie, gdyż żadna istota nie jest w stanie jej splamić...

Yarpen Zirgin 
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Wysłany: 2009-03-03, 22:10   

Cytat:
Tak bardzo zależny tobie na godności człowieka, a gdzie obrona godności BOGA JHWH?

Na pewno nie w wykluczaniu za spotkania z wykluczonymi.

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-03-03, 22:47   

Axanna napisał/a:
Ale godności Boga bronić nie trzeba, Ariusie, gdyż żadna istota nie jest w stanie jej splamić...

Tu się mylisz Axanno, wiele fałszywych nauk jest przypisywanych BOGU, przez co ludzie się od BOGA odwracają.

doulos achreios 
Świadek Jehowy

Wysłany: 2009-03-03, 22:54   

Axanno, właściwie nie wiem, bom homo novus, czy zwyczajem tego forum jest jedynie przechowywanie w tym dziale "ciekawych linków", czy też dyskusja nad całą obfitą treścią stron, do których wiodą. W tym drugim przypadku pewnie nie ustrzeżemy się wielowątkowości i bałaganu. Ale jest wolność wypowiadania się. Jest też wolność korzystania z linków lub ich świadomego pomijania, bo nie każda treść Cię zbuduje.
Axanna napisał/a:
Wiem, że to off-top, więc jeno króciutko: Zarzut Szatana w Edenie, że Bóg okłamał ludzi i że źle nimi włada, to był atak na godność Boga i Jego dobre imię. To właśnie stało się powodem trwającego tysiąclecia nieszczęścia ludzkości - jestem pewien, że znasz nauki Biblii w tej kwestii. W końcu nie bez powodu Jezus zalecił modlić się o uświęcenie imienia Jehowy - bo zostało splamione insynuacjami, a oczyszczenie Go z zarzutów jest niezbędne również dla szczęścia wszystkich wiernych Mu stworzeń. Koniec dygresji.
Pozdrawiam!
Moje polecenie ma zachęcić do wzajemnej miłości, wypływającej z czystego serca, czystego sumienia i nieobłudnej wiary. Niektórzy wyzbyli się tych rzeczy i dali się wciągnąć w jałowe dyskusje. Chcą być nauczycielami prawa, ale nie rozumieją tego, o czym mówią (...) (1Tm1:5-7, nwt-P)

Axanna
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-03, 22:55   

Arius napisał/a:
Tu się mylisz Axanno, wiele fałszywych nauk jest przypisywanych BOGU, przez co ludzie się od BOGA odwracają.

I masz racje , i nie masz :)
Bo ludzie się odwracają od Boga nie poprzez fałszywe nauki, ale poprzez swoje zepsute serce raczej... - tylko się usprawiedliwiają swoją własną obłudę fałszywymi naukami... jakby nie te nauki, to co innego by wynalazli...

J 3:19-21 Bw „A na tym polega sąd, że światłość przyszła na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność, bo ich uczynki były złe.(20) Każdy bowiem, kto źle czyni, nienawidzi światłości i nie zbliża się do światłości, aby nie ujawniono jego uczynków.(21) Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego dokonane są w Bogu.”

Bilberry 

Wysłany: 2009-03-03, 22:57   

a czy tylko Świadkowie Jehowy wykluczają ze swojej społeczności?
robią to przecież wszystkie wyznania
zasada jest prosta, my wierzymy w to, zachowujemy się tak
nie odpowiada ci to, to nikt ciebie tutaj nie trzyma siłą

słyszałem np. o Mormonach, którzy wykluczyli swojego za to, że nie poparł Hitlera
katolicy usuwali pośmiertnie osoby, które kazały się spalić po śmierci

Axanna
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-03, 22:58   

doulos achreios napisał/a:
W końcu nie bez powodu Jezus zalecił modlić się o uświęcenie imienia Jehowy

Nie zapodasz cytat, gdzie Jezus to zalecił, bo coś nie kojarzę sobie?

P.S. już wiem, o co chodzi, sorry... ja tak tego nie interptetuję - jako "nakaz aby się modlić o uświęcenie"...
Mówiąc "święć się Imię Twoje..." - wyrażam swoje pragnienie uświęcenia imienia Bożego w moim życiu i życiu otaczających ludzi... to wszystko.
Ostatnio zmieniony przez Axanna 2009-03-03, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  

Axanna
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-03, 22:59   

Bilberry napisał/a:
nie odpowiada ci to, to nikt ciebie tutaj nie trzyma siłą

Słyszałam dokładnie te słowa w piątek od pewnej, przepełnionej "miłością chrześcijańską", siostry - żony jednego ze starszych :)

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-03-03, 23:10   

Axanna napisał/a:
Arius napisał/a:

I masz racje , i nie masz :)
Bo ludzie się odwracają od Boga nie poprzez fałszywe nauki, ale poprzez swoje zepsute serce raczej... - tylko się usprawiedliwiają swoją własną obłudę fałszywymi naukami... jakby nie te nauki, to co innego by wynalazli...

J 3:19-21 Bw „A na tym polega sąd, że światłość przyszła na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność, bo ich uczynki były złe.(20) Każdy bowiem, kto źle czyni, nienawidzi światłości i nie zbliża się do światłości, aby nie ujawniono jego uczynków.(21) Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego dokonane są w Bogu.”

Widzisz, jest wielu ludzi, którzy szczerze wierzą w te fałszywe nauki, nie podejrzewam ich o obłudę, ale na pewno są i tacy jakich opisałaś przed chwilą, im nie zależy na poznawaniu prawdy, ale na oczernianiu innych.

doulos achreios 
Świadek Jehowy

Wysłany: 2009-03-03, 23:15   

Axanno,
Np. Mt 6:9 „Macie więc modlić się w ten sposób: „‚Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię.
A co do tego, o czym pisał Arius:
1 Tym 1:12,13 Wdzięczny jestem Chrystusowi Jezusowi, naszemu Panu, który mi udzielił mocy, ponieważ uznał mnie za wiernego, wyznaczając mnie do usługiwania,  chociaż poprzednio byłem bluźniercą i prześladowcą, i człowiekiem zuchwałym. Mimo to okazano mi miłosierdzie, gdyż byłem nieświadomy i działałem w niewierze.
Też: Jana 16:2,3  Wykluczą was z synagogi. Doprawdy, nadchodzi godzina, gdy każdy, kto was zabije, będzie mniemał, że spełnia świętą służbę dla Boga. Ale postąpią tak, gdyż nie poznali ani Ojca, ani mnie.
albo:Rzym 10:2,3  Zaświadczam im bowiem, że mają gorliwość dla Boga, ale nie według dokładnego poznania; bo nie znając prawości Bożej, lecz starając się ustanowić własną, nie podporządkowali się prawości Bożej.(podkreślenia moje)
Moje polecenie ma zachęcić do wzajemnej miłości, wypływającej z czystego serca, czystego sumienia i nieobłudnej wiary. Niektórzy wyzbyli się tych rzeczy i dali się wciągnąć w jałowe dyskusje. Chcą być nauczycielami prawa, ale nie rozumieją tego, o czym mówią (...) (1Tm1:5-7, nwt-P)
Ostatnio zmieniony przez doulos achreios 2009-03-03, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

Axanna
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-03, 23:16   

Przecież powiedziałam, Ariusie, że masz racje... po części :)
A ja tedy nie mam... też po części :)

Arius 
badacz Biblii

Wysłany: 2009-03-03, 23:41   

Axanna napisał/a:
Przecież powiedziałam, Ariusie, że masz racje... po części :)
A ja tedy nie mam... też po części :)

A ja tobie częściową racje przyznałem :-)

doulos achreios 
Świadek Jehowy

Wysłany: 2009-03-04, 00:39   

Axanna, to było w imieniu Ariusa, bowiem
Axanna napisał/a:

a Paweł przecież tylko z niewiedzy był prześladowcą; dlatego wiedział, co pisze np. Rzymianom o Żydach. Chodziło mi o to, że można być odstręczonym od Boga z braku wiedzy o Nim.
Niemniej, czasy niewiedzy się skończyły, jak wynika np. z Dz 17:30,31 
Cytat:
Wprawdzie Bóg nie zważał na czasy takiej niewiedzy, lecz teraz mówi ludziom, żeby wszyscy wszędzie okazali skruchę. Ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić zamieszkaną ziemię przez męża, którego wyznaczył, udzielił też gwarancji wszystkim ludziom przez wskrzeszenie go z martwych"

P.S. Już nie wiem, co to ma wspólnego z "komitetem sądowniczym" - czas spać.
Życzę dobrej nocy Wam wszystkim!

Odpowiedz do tematu