|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Otwarty przez: MM 2009-06-14, 17:25 |
Usuwanie ze społeczności - praktyka biblijna? |
Autor |
Wiadomość |
and
|
Wysłany: 2009-03-03, 21:43
|
|
|
Bobo, to nie chodzi o poużywanie, lecz o poszanowanie godności człowieka.
doulos achreios, dla ciebie może nie ciekawe a innym pomoże. |
|
|
|
 |
Arius
badacz Biblii

Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 4947 Skąd: kosmopolita
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:06
|
|
|
and napisał/a: | Bobo, to nie chodzi o poużywanie, lecz o poszanowanie godności człowieka.
doulos achreios, dla ciebie może nie ciekawe a innym pomoże. |
Tak bardzo zależny tobie na godności człowieka, a gdzie obrona godności BOGA JHWH? |
|
|
|
 |
Axanna [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:09
|
|
|
Ale godności Boga bronić nie trzeba, Ariusie, gdyż żadna istota nie jest w stanie jej splamić... |
|
|
|
 |
Yarpen Zirgin
Katolik

Wyznanie: Kościół katolicki
Pomógł: 16 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Maj 2006 Posty: 15743
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:10
|
|
|
Cytat: | Tak bardzo zależny tobie na godności człowieka, a gdzie obrona godności BOGA JHWH? |
Na pewno nie w wykluczaniu za spotkania z wykluczonymi. |
_________________ Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu. |
|
|
|
 |
Arius
badacz Biblii

|
Wysłany: 2009-03-03, 22:47
|
|
|
Axanna napisał/a: | Ale godności Boga bronić nie trzeba, Ariusie, gdyż żadna istota nie jest w stanie jej splamić... |
Tu się mylisz Axanno, wiele fałszywych nauk jest przypisywanych BOGU, przez co ludzie się od BOGA odwracają. |
|
|
|
 |
doulos achreios
Świadek Jehowy

|
Wysłany: 2009-03-03, 22:54
|
|
|
Axanno, właściwie nie wiem, bom homo novus, czy zwyczajem tego forum jest jedynie przechowywanie w tym dziale "ciekawych linków", czy też dyskusja nad całą obfitą treścią stron, do których wiodą. W tym drugim przypadku pewnie nie ustrzeżemy się wielowątkowości i bałaganu. Ale jest wolność wypowiadania się. Jest też wolność korzystania z linków lub ich świadomego pomijania, bo nie każda treść Cię zbuduje.
Axanna napisał/a: | Ale godności Boga bronić nie trzeba, Ariusie, gdyż żadna istota nie jest w stanie jej splamić... | Wiem, że to off-top, więc jeno króciutko: Zarzut Szatana w Edenie, że Bóg okłamał ludzi i że źle nimi włada, to był atak na godność Boga i Jego dobre imię. To właśnie stało się powodem trwającego tysiąclecia nieszczęścia ludzkości - jestem pewien, że znasz nauki Biblii w tej kwestii. W końcu nie bez powodu Jezus zalecił modlić się o uświęcenie imienia Jehowy - bo zostało splamione insynuacjami, a oczyszczenie Go z zarzutów jest niezbędne również dla szczęścia wszystkich wiernych Mu stworzeń. Koniec dygresji.
Pozdrawiam! |
_________________ Moje polecenie ma zachęcić do wzajemnej miłości, wypływającej z czystego serca, czystego sumienia i nieobłudnej wiary. Niektórzy wyzbyli się tych rzeczy i dali się wciągnąć w jałowe dyskusje. Chcą być nauczycielami prawa, ale nie rozumieją tego, o czym mówią (...) (1Tm1:5-7, nwt-P) |
|
|
|
 |
Axanna [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:55
|
|
|
Arius napisał/a: | Tu się mylisz Axanno, wiele fałszywych nauk jest przypisywanych BOGU, przez co ludzie się od BOGA odwracają. |
I masz racje , i nie masz :)
Bo ludzie się odwracają od Boga nie poprzez fałszywe nauki, ale poprzez swoje zepsute serce raczej... - tylko się usprawiedliwiają swoją własną obłudę fałszywymi naukami... jakby nie te nauki, to co innego by wynalazli...
J 3:19-21 Bw „A na tym polega sąd, że światłość przyszła na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność, bo ich uczynki były złe.(20) Każdy bowiem, kto źle czyni, nienawidzi światłości i nie zbliża się do światłości, aby nie ujawniono jego uczynków.(21) Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego dokonane są w Bogu.” |
|
|
|
 |
Bilberry
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:57
|
|
|
a czy tylko Świadkowie Jehowy wykluczają ze swojej społeczności?
robią to przecież wszystkie wyznania
zasada jest prosta, my wierzymy w to, zachowujemy się tak
nie odpowiada ci to, to nikt ciebie tutaj nie trzyma siłą
słyszałem np. o Mormonach, którzy wykluczyli swojego za to, że nie poparł Hitlera
katolicy usuwali pośmiertnie osoby, które kazały się spalić po śmierci |
|
|
|
 |
Axanna [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:58
|
|
|
doulos achreios napisał/a: | W końcu nie bez powodu Jezus zalecił modlić się o uświęcenie imienia Jehowy |
Nie zapodasz cytat, gdzie Jezus to zalecił, bo coś nie kojarzę sobie?
P.S. już wiem, o co chodzi, sorry... ja tak tego nie interptetuję - jako "nakaz aby się modlić o uświęcenie"...
Mówiąc "święć się Imię Twoje..." - wyrażam swoje pragnienie uświęcenia imienia Bożego w moim życiu i życiu otaczających ludzi... to wszystko. |
Ostatnio zmieniony przez Axanna 2009-03-03, 23:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Axanna [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:59
|
|
|
Bilberry napisał/a: | nie odpowiada ci to, to nikt ciebie tutaj nie trzyma siłą |
Słyszałam dokładnie te słowa w piątek od pewnej, przepełnionej "miłością chrześcijańską", siostry - żony jednego ze starszych :) |
|
|
|
 |
Arius
badacz Biblii

|
Wysłany: 2009-03-03, 23:10
|
|
|
Axanna napisał/a: | Arius napisał/a: | Tu się mylisz Axanno, wiele fałszywych nauk jest przypisywanych BOGU, przez co ludzie się od BOGA odwracają. |
I masz racje , i nie masz :)
Bo ludzie się odwracają od Boga nie poprzez fałszywe nauki, ale poprzez swoje zepsute serce raczej... - tylko się usprawiedliwiają swoją własną obłudę fałszywymi naukami... jakby nie te nauki, to co innego by wynalazli...
J 3:19-21 Bw „A na tym polega sąd, że światłość przyszła na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność, bo ich uczynki były złe.(20) Każdy bowiem, kto źle czyni, nienawidzi światłości i nie zbliża się do światłości, aby nie ujawniono jego uczynków.(21) Lecz kto postępuje zgodnie z prawdą, dąży do światłości, aby wyszło na jaw, że uczynki jego dokonane są w Bogu.” |
Widzisz, jest wielu ludzi, którzy szczerze wierzą w te fałszywe nauki, nie podejrzewam ich o obłudę, ale na pewno są i tacy jakich opisałaś przed chwilą, im nie zależy na poznawaniu prawdy, ale na oczernianiu innych. |
|
|
|
 |
doulos achreios
Świadek Jehowy

|
Wysłany: 2009-03-03, 23:15
|
|
|
Axanno,
Np. Mt 6:9 „Macie więc modlić się w ten sposób: „‚Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię.
A co do tego, o czym pisał Arius:
1 Tym 1:12,13 Wdzięczny jestem Chrystusowi Jezusowi, naszemu Panu, który mi udzielił mocy, ponieważ uznał mnie za wiernego, wyznaczając mnie do usługiwania, chociaż poprzednio byłem bluźniercą i prześladowcą, i człowiekiem zuchwałym. Mimo to okazano mi miłosierdzie, gdyż byłem nieświadomy i działałem w niewierze.
Też: Jana 16:2,3 Wykluczą was z synagogi. Doprawdy, nadchodzi godzina, gdy każdy, kto was zabije, będzie mniemał, że spełnia świętą służbę dla Boga. Ale postąpią tak, gdyż nie poznali ani Ojca, ani mnie.
albo:Rzym 10:2,3 Zaświadczam im bowiem, że mają gorliwość dla Boga, ale nie według dokładnego poznania; bo nie znając prawości Bożej, lecz starając się ustanowić własną, nie podporządkowali się prawości Bożej.(podkreślenia moje) |
_________________ Moje polecenie ma zachęcić do wzajemnej miłości, wypływającej z czystego serca, czystego sumienia i nieobłudnej wiary. Niektórzy wyzbyli się tych rzeczy i dali się wciągnąć w jałowe dyskusje. Chcą być nauczycielami prawa, ale nie rozumieją tego, o czym mówią (...) (1Tm1:5-7, nwt-P) |
Ostatnio zmieniony przez doulos achreios 2009-03-03, 23:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Axanna [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-03, 23:16
|
|
|
Przecież powiedziałam, Ariusie, że masz racje... po części :)
A ja tedy nie mam... też po części :) |
|
|
|
 |
Arius
badacz Biblii

|
Wysłany: 2009-03-03, 23:41
|
|
|
Axanna napisał/a: | Przecież powiedziałam, Ariusie, że masz racje... po części :)
A ja tedy nie mam... też po części :) |
A ja tobie częściową racje przyznałem |
|
|
|
 |
doulos achreios
Świadek Jehowy

|
Wysłany: 2009-03-04, 00:39
|
|
|
Axanna, to było w imieniu Ariusa, bowiem Axanna napisał/a: |
Bo ludzie się odwracają od Boga nie poprzez fałszywe nauki, ale poprzez swoje zepsute serce raczej... - tylko się usprawiedliwiają swoją własną obłudę fałszywymi naukami... jakby nie te nauki, to co innego by wynalazli... | a Paweł przecież tylko z niewiedzy był prześladowcą; dlatego wiedział, co pisze np. Rzymianom o Żydach. Chodziło mi o to, że można być odstręczonym od Boga z braku wiedzy o Nim.
Niemniej, czasy niewiedzy się skończyły, jak wynika np. z Dz 17:30,31 Cytat: | Wprawdzie Bóg nie zważał na czasy takiej niewiedzy, lecz teraz mówi ludziom, żeby wszyscy wszędzie okazali skruchę. Ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić zamieszkaną ziemię przez męża, którego wyznaczył, udzielił też gwarancji wszystkim ludziom przez wskrzeszenie go z martwych" |
P.S. Już nie wiem, co to ma wspólnego z "komitetem sądowniczym" - czas spać.
Życzę dobrej nocy Wam wszystkim! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|