![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Ojcowie Kościoła o Piotrze Skale |
Autor |
Wiadomość |
Lukian
![](images/avatars/159615497656c0ab101aecd.jpg)
Wyznanie: katolickie
|
Wysłany: 2016-10-03, 16:33 Ojcowie Kościoła o Piotrze Skale
|
|
|
Efrem Syryjczyk (306-373r) homilia: "Szymonie, uczniu mój, uczyniłem cię skałą, abyś mógł udźwignąć ciężar mojego budynku. Jesteś nadzorcą tych, którzy buduja Kościół mój na ziemi. Ty jesteś przywódcą moich uczniów."
Hieronim z Dalmacji List do papieża Damazego (377r): "Zwracam się do Następcy Rybaka. Nikogo nie uznaję za przywódcę prócz Chrystusa, będąc jednocześnie w łączności z Waszą Łaskawością, to jest ze Stolicą Piotra."
Jan Chryzostom (347-407r): "On [Piotr], wyróżniony spośród Apostołów, był ich rzecznikiem i głową Kolegium Apostolskiego."
Hieronim ze Strydonu (331-420r): "Gdyby Piotr był pozostał w Antiochii, stamtąd do końca swego życia całym Kościołem zarządzał i nie przeniósł tych rządów gdzie indziej, Antiochia otrzymałaby w spadku po Piotrze nie tylko swoje biskupstwo, ale i zwierzchnictwo nad całym Kościołem. Ale ponieważ Piotr Antiochię opuścił i zostawił swego następcę biskupa jedynie w Antiochii, a władzę głowy Kościoła zatrzymał nadal przy sobie – przeniósł się do Rzymu, tu założył stolicę biskupią i na tej stolicy aż do swej śmierci sprawował rządy głowy Kościoła, przeto ze śmiercią Piotra stolica Biskupa Rzymskiego stała się prawną dziedziczką władzy Piotrowej nad całym Kościołem."
Sobór Efeski (431r) Przemówienie legata papieża Celestyna I :" Nikt nie wątpi, owszem całemu światu jest to dobrze wiadomo, że święty, błogosławiony Piotr, książę i głowa Apostołów, filar wiary i fundament katolickiego Kościoła otrzymał od Pana naszego Zbawiciela i Odkupiciela rodzaju ludzkiego, klucze królestwa niebieskiego, że jemu powierzono władzę odpuszczania lub zatrzymywania grzechów i że on aż do tego czasu i na zawsze żyje i rozstrzyga w swych następcach. Tego Piotra następca i dziedzic, biskup nasz Celestyn, mnie dziś na ten synod przysłał."
Sobór w Chalcedonie (451r): Zgromadzeni biskupi nazwali papieża Leona I swą głową, a samych siebie uczniami jego. – Po odczytaniu pisma papieskiego (Dogmatyczny List do Flawiana, biskupa Konstantynopola), potępiającego herezję monofizytów, zawołali biskupi: "Piotr przez Leona przemówił!". Do papieża zaś napisali: "Przez twoich legatów przewodniczyłeś nam, jak głowa członkom ciała." |
_________________ Gal 4:6 " A ponieważ jesteście synami, Bóg wysłał do naszych serc Ducha swego Syna, który woła: „Abba, Ojcze!"
http://zrodlaobjawienia.blogspot.com/ |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ShadowLady86
Administrator
![](images/avatars/19348477794f2583298e23c.jpg)
Wyznanie: Chrześcijanin
Pomogła: 273 razy Wiek: 38 Dołączyła: 14 Sty 2012 Posty: 4440
|
Wysłany: 2016-10-03, 17:04
|
|
|
W całej Tradycji Kościoła, znacząca większość ojców Kościoła informowała, że Skałą było wyznanie Piotra (o tym, że Chrystus jest Mesjaszem), a nie Piotr osobiści.
1870 roku arcybiskup Peter Richard Kenrick przygotował dokument dla Watykanu ( Concio in Concilio Vaticano habenda at non habi ), w którym zawarł wszystkie interpretacje starożytnych Ojców Kościoła (do VIII w.) Na temat tego, kto jest skałą w Mt 16: 18. Oto zestawienie interpretacji:
- The first declared that the church was built on Peter, endorsed by seventeen fathers.
Pierwszy pogląd, w którym skałą jest Piotr, podzielało siedemnastu ojców
- The second understood the words as referring to all the apostles, Peter being simply the Primate, the opinion of eight fathers.
Drugi pogląd w którym skałą określeni byliby wszyscy apostołowie, a Piotr jest po prostu pierwszym wśród nich, podzielało ośmiu ojców
- The third asserted that the words applied to the faith that Peter professed, espoused by forty-four fathers, some of whom are the most important and representative.
Trzeci pogląd, w którym słowa oznaczają wiarę wyznaną przez Piotra, podzielało czterdziestu-czterech ojców, wśród których są ci najważniejsi I najbardziej reprezentatywni
- The fourth declared that the words were to be understood of Jesus Christ, the church being built upon him, the view of sixteen fathers.
Czwarty pogląd, w którym słowa te dotyczą Jezusa Chrystusa, na którym to Kościół jest zbudowany, podzielało szesnastu ojców
- The fifth understood the term “rock” to apply to the faithful themselves who, by believing in Christ, were made the living stones in the temple of his body, an opinion held by only very few.
Piąty pogląd rozumie „skałę” jako odnoszącą się do wszystkich wiernych, którzy wierzą w Chrystusa, i którzy są żyjącymi kamieniami świątyni Jego ciała. Tę pogląd podzielało tylko kilku ojców
Henessy PK. Infallibility in the Ecclesiology of Peter Richard Kenrick. Theological Studies 1984; 45 (4): 702-714
To źródło mam u siebie na dysku, więc mogę przesłać w razie chęci.
Reymond RL. Why Does Rome Teach What It Does About Justification and Salvation? Journal of Biblical Apologetics 2001; 2 (3): 12-27
Źródło
Tak więc Katolicki arcybiskup, który był przeciwny ogłoszeniu dogmatu o nieomylności papieża w 1870 roku, podsumował wszystkie interpretacje ojców Kościoła na temat Mt 16:18. Miażdżąca większość uważała, że skałą jest wiara w to, że Jezus Chrystus jest Mesjaszem i Synem Boga. Piotr pierwszy to wypowiedział, to fakt. Nie znaczy to jednak, że to on jest opoką Kościoła. Oznacza to, że opoką jest wiara Chrześcijan w to, że Jezus Chrystus jest Mesjaszem i Synem Boga. Do dziś zresztą jest to chyba podstawowy warunek do określania siebie Chrześcijaninem. Na tej wierze opiera się Kościół. |
_________________ 1.Ludzie są głupi: niemal we wszystko uwierzą, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż może to być prawda.
2.Najlepsze intencje mogą spowodować największe szkody.
3.Uczucia rządzą rozumem.
4.W przebaczeniu tkwi magia, która uzdrawia. W przebaczeniu, które dajesz, a zwłaszcza w tym, które uzyskujesz.
5.Zważaj na to, co ludzie czynią, a nie tylko na ich słowa, bo czyny zdradzą kłamstwo.
6.Możesz się podporządkować wyłącznie władzy rozumu. [...]
|
|
|
|
David77
![](images/avatars/51451466353256a1c52798.jpg)
Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2016-10-04, 06:50
|
|
|
Lukian,
Sobór w Chalcedonie (451r): Zgromadzeni biskupi nazwali papieża Leona I swą głową, a samych siebie uczniami jego. – Po odczytaniu pisma papieskiego (Dogmatyczny List do Flawiana, biskupa Konstantynopola), potępiającego herezję monofizytów, zawołali biskupi: "Piotr przez Leona przemówił!". Do papieża zaś napisali: "Przez twoich legatów przewodniczyłeś nam, jak głowa członkom ciała."
Czy obecnie w KrK również Papieża określa się głową kościoła ? |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
Lukian
|
Wysłany: 2016-10-04, 07:05
|
|
|
Dokładnie : widzialną głową K. |
_________________ Gal 4:6 " A ponieważ jesteście synami, Bóg wysłał do naszych serc Ducha swego Syna, który woła: „Abba, Ojcze!"
|
|
|
David77
![](images/avatars/51451466353256a1c52798.jpg)
Pomógł: 68 razy Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 3818 Skąd: MÜNCHEN
|
Wysłany: 2016-10-04, 07:28
|
|
|
Lukian,
Cytat: | Dokładnie : widzialną głową K. |
Dziękuję ci za potwierdzenie a teraz bądź tak uprzejmy i wytłumacz mi dlaczego we wszystkich listach apostolskich zostało napisane że Bóg ustanowił swego syna głową Kościoła ?????
Efz 1:20 (20) jaką okazał w Chrystusie, gdy wzbudził go z martwych i posadził po prawicy swojej w niebie (21) ponad wszelką nadziemską władzą i zwierzchnością, i mocą, i panowaniem, i wszelkim imieniem, jakie może być wymienione, nie tylko w tym wieku, ale i w przyszłym; (22) i wszystko poddał pod nogi jego, a jego samego ustanowił ponad wszystkim Głową Kościoła,
Kol 1:18 On także jest Głową Ciała, Kościoła; On jest początkiem, pierworodnym z umarłych, aby we wszystkim był pierwszy
Efz 5:23 bo mąż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem.
Ogólnie dla pierwszych chrześcijan było oczywiste że głową Kościoła jest tylko Jezus żaden z apostołów który występował w imieniu Jezusa nie został nazwany głową kościoła gdyż było wówczas dla nich jasne że głową jest tylko Jezus |
_________________ יֵּשׁוּעַ הוּא הָאָדוֹן |
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2016-10-04, 10:00
|
|
|
Lukian napisał/a: | Dokładnie : widzialną głową K. |
Sadzanie się na miejscu Jezusa Chrystusa to cecha antychrysta..Owoce KRK dobitnie to potwierdzają. |
|
|
|
Lukian
|
Wysłany: 2016-10-04, 11:49
|
|
|
Napisałem widzialną głową to znaczy w zastępstwie Jezusa |
|
|
|
daglezja77
|
Wysłany: 2016-10-04, 12:13
|
|
|
Lukian napisał/a: | Napisałem widzialną głową to znaczy w zastępstwie Jezusa |
Gdzie w biblii pisze o zastępcy Jezusa? Myślisz że jak Jezus jedzie na wczasy to potrzebuje zastępcy? |
|
|
|
Lukian
|
Wysłany: 2016-10-04, 12:51
|
|
|
A komu powierzono Klucze? |
|
|
|
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2016-10-04, 13:04
|
|
|
Lukian napisał/a: | A komu powierzono Klucze? |
Księdzu Gilowi.
Niestety, nie były to klucze od celi, więc jeszcze posiedzi.
A propos - odwiedziłeś już ks. Gila w więzieniu ?
Jeśli nie, to pośpiesz się, bo przecież wiesz że powinieneś |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
ShadowLady86
Administrator
![](images/avatars/19348477794f2583298e23c.jpg)
Wyznanie: Chrześcijanin
Pomogła: 273 razy Wiek: 38 Dołączyła: 14 Sty 2012 Posty: 4440
|
Wysłany: 2016-10-04, 16:22
|
|
|
Lukian napisał/a: | A komu powierzono Klucze? |
Mieli je między innymi faryzeusze.
Klucze do królestwa niebieskiego to wiedza, pozwalająca "otworzyć" lub "zamknąć" królestwo dla wiernych.
Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą. [Mt 23: 13]
(52) Biada wam, uczonym w Prawie, bo wzięliście klucze poznania; samiście nie weszli, a przeszkodziliście tym, którzy wejść chcieli.[Łk 11: 52]
Podsumowuje oba wersety Ewangelia Tomasza:
Rzekł Jezus: "Faryzeusze i uczeni w Piśmie wzięli klucze poznania i ukryli je; nie weszli do środka i nie pozwolili wejść tym, którzy chcieli. Wy zaś stańcie się przebiegłymi, jak węże i czystymi, jak gołębie".[Mowa 39]
Widać więc wyraźnie że Faryzeusze mieli moc zamykania i otwierania Królestwa Niebieskiego. Mieli możliwość wpuszczania ludzi do Królestwa, ale tego nie czynili. Piotr i apostołowie mieli natomiast to czynić.
Faryzeusze i uczeni w Piśmie oprócz posiadania kluczy posiadali także moc wiązania i rozwiazywania. Informacje o tym znajdują się m.in. w Wojnie Żydowskiej Józefa Flawiusza
And now the Pharisees joined themselves to her, to assist her in the government. These are a certain sect of the Jews that appear more religious than others, and seem to interpret the laws more accurately. low Alexandra hearkened to them to an extraordinary degree, as being herself a woman of great piety towards God. But these Pharisees artfully insinuated themselves into her favor by little and little, and became themselves the real administrators of the public affairs:they banished and reduced whom they pleased; they bound and loosed [Wojna Żydowska I: 5: 2 [110]]
Owe klucze to nie był więc symbol władzy, ale wiedza. Moc związania i rozwiązywania. Kluczę i ową moc posiadali nie tylko wszyscy apostołowie, ale nawet Faryzeusze. Ci ostatni nie chcieli ich jednak używać w dobrym celu. |
_________________ 1.Ludzie są głupi: niemal we wszystko uwierzą, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż może to być prawda.
2.Najlepsze intencje mogą spowodować największe szkody.
3.Uczucia rządzą rozumem.
4.W przebaczeniu tkwi magia, która uzdrawia. W przebaczeniu, które dajesz, a zwłaszcza w tym, które uzyskujesz.
5.Zważaj na to, co ludzie czynią, a nie tylko na ich słowa, bo czyny zdradzą kłamstwo.
6.Możesz się podporządkować wyłącznie władzy rozumu. [...]
|
|
|
|
eksplorator [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-06, 22:06 Re: Ojcowie Kościoła o Piotrze Skale
|
|
|
Lukian napisał/a: | Efrem Syryjczyk (306-373r) homilia: "Szymonie, uczniu mój, uczyniłem cię skałą, abyś mógł udźwignąć ciężar mojego budynku. Jesteś nadzorcą tych, którzy buduja Kościół mój na ziemi. Ty jesteś przywódcą moich uczniów."
|
Kto jest prawdziwą opoką, Jezus czy apostoł Piotr? |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|