Forum biblijne Strona Główna Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Religia a panstwo
Autor Wiadomość
tom68 

Wysłany: 2013-06-02, 19:04   Religia a panstwo

Witam !
Dzis coraz wiecej slychac na temat wolnej niedzieli np. proba zakazu handlu w niedziele , co dziwne osoby swietujace w sobote np. Zydzi czy Adwentysci nie pracuja w sobote , poza praca w szpitalach itp. i nie robia zakupow w sklepach ( bez zadnego nakazu panstwowego ) podobnie moga robic prawdziwie wierzacy katolicy i protestanci jesli tak bardzo szanuja niedziele a duchowni z kazdego wyznania powinni uczyc slowem i przykladem zasad wiary swojego wyznania i wymagac ich przestrzegania od wiernych . W panstwie gdzie mamy rozdzial kosciola od panstwa gwaratowany konstytucja RP oraz prawami UE kazdy wierzacy i nie wierzacy powinien moc swiecic swoje swiete dni , tak rozumie wolnosc i tolerancje oraz rozdzial kosciola od panstwa a tu widze raczej sposob wymuszania , swiecenia niedzieli , na wladzach niz obrone robotnikow itd. a podobnie widze inne tematy moralno-religijne takie jaki antykoncepcja , invitro itp pozdrawiam ! Tomasz G

Europejski Sojusz na rzecz Wolnej Niedzieli - Kosciol Adwentystow ...
http://www.google.pl/url?...gdMDAMp81d-EguA

UE zakaze handlu w niedziele?

To Unia Europejska, a nie polski rzad, moze zdecydowac o tym, czy dozwolony bedzie handel w niedziele - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Okolo 1/3 europarlamentarzystow podpisalo apel o ustanowienie niedzieli dniem wolnym od pracy w calej Unii Europejskiej. Jesli polowa wszystkich eurodeputowanych podpisze sie pod nim, to propozycja ta stanie sie oficjalnym stanowiskiem Parlamentu Europejskiego - zaznacza gazeta.

Przeciwni temu sa polscy pracodawcy. Zdaniem PKPP Lewiatan, na wprowadzeniu zakazu handlu w niedziele budzet panstwa straci ponad 1 miliard zlotych, a prace nawet 70 tysiecy osob. Wydaje sie jednak, iz zmiany w dyrektywie UE o czasie pracy, sa nieuchronne - czytamy w publikacji "Dziennika Gazety Prawnej".

http://wiadomosci.gazeta....73,8014896.html

Posel Jacek Zalek chce zakazu handlu w kazda niedziele

Dodano: 27 maja 2013, 14:30

Zakaz pracy w placowkach handlowych w niedziele przewiduje projekt zmian w kodeksie pracy, ktory trafil do Sejmu. "Niedziela w polskiej tradycji jest dniem swietym i rodzinnym" - czytamy w uzasadnieniu projektu, pod ktorym podpisali sie poslowie PiS, PO, PSL i SP.

http://www.google.pl/url?...O178Dcu68uI2mDg

Anowi 

Pomogła: 121 razy
Wysłany: 2013-06-03, 00:23   

tzn wracamy do sześciodniowego dnia pracy?

nie przejdzie

tom68 

Wysłany: 2013-06-03, 12:14   Religia a panstwo

Witam !
Uwazam ze dzis prawdziwi uczniowie Jezusa maja swiety obowiazek nie tylko bronic tolerancji i mozliwosci wyboru dnia wolnego dla kazdego ale tez rozdzialu kosciolow od panstwa np. przez mowienie o takich sprawach glosno oraz glosowanie w wyborach na tych co sa mimo w wszystkich swoich bledow jeszcze za panstwem swieckim i rozdzialem kosciola od panstwa. Dzis niestety wielu prawdziwych chrzescijan tego nie rozumie i w imie dziwnej "chrzescijanskiej poprawnosci" ktora podobna jest do slynnej juz "politycznej poprawnosci" , ( niestety oba te poglady czasem sa oderwane od zdrowego rozsadku ) , czesto bardzo niewiele albo nawet nic nie robimy w tej sprawie a taka postawa religijno -spoleczna pomaga tylko KRK oraz podobnym kosciolom w ich drodze do celu czyli panstwa wyznaniowego w wydaniu regionalnym a potem swiatowym i taka bledna postawa wyda pewnie gorzkie owoce w swiecie doczesnym ( tak jak juz bylo w Niemczech w latach 30 stych XX w ) a moze i wiecznym jesli sie na czas nie opamietamy a jak widac czasu jest juz niewiele , pozdrawiam ! Tomasz G
Ps : Wiem ze wielu ma inne zdanie w tej kwestii niz ja i nie chce kolejnej dyskusji w tym temacie bo nic to nie da ja napisalem to tylko dla spokoju wlasnego sumienia .

Khari 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2013-06-03, 16:10   

Polityka i religia od zawsze były ze sobą połączone. Tylko przypomnijmy jaka religia: fałszywa. Jezus zawsze mówił uczniom, żeby nie mieszali się w politykę.

tom68 

Wysłany: 2013-06-04, 11:32   Religia a pantwo

Odp. na pytania i wątpliwości w punktach ( to są moje poglądy )

1 Jezus jak i apostoł Paweł a przedtem i potem prorocy i reformatorzy kościoła oraz prawdziwi chrześcijanie byli zwolennikami wolności i sprawiedliwości , zawsze też przestrzegali prawa i korzystali z jego ochrony ( jeśli to było tylko możliwe ) wiec uważam że jeśli można głosować i popierać dobre wartości to powinno się to robić ( myślę że Jezus i Paweł itp. by tak zrobili ) podobnie np. myśleli Ci chrześcijanie którzy np. w USA albo w RPA itp. krajach walczyli o zniesienie niewolnictwa i segregacji rasowej np. pastor Martin Luther King czy biskup Oskar Romero lub biskup Desmont Tutu itd. pamiętajcie co pisał apostoł Jakub ( Jak. 4:17 17. Kto więc umie dobrze czynić, a nie czyni, dopuszcza się grzechu . )

2. Trzeba pamiętać że gdyby wszyscy chrześcijanie i Żydzi głosowali w wyborach w Niemczech przeciw A Hitlerowi mogło by nie być III Rzeszy i II wojny ale wielu uważało wtedy tak jak i teraz że polityka to nie chrześcijańska sprawa albo że nie można popierać czerwonych itp. , ale niczego z historii sie nie uczymy nie tylko tej Biblijnej a potem mamy pretensje do Boga i całego świata o wszystko .
Pozdrawiam ! Tomasz G

Anowi 

Wysłany: 2013-06-05, 11:11   

pamiętasz co zrobił Piłat - umył ręce - nie zgrzeszył

(Mt 27:24) Piłat widząc, że nic nie osiąga, a wzburzenie raczej wzrasta, wziął wodę i umył ręce wobec tłumu, mówiąc: Nie jestem winny krwi tego Sprawiedliwego. To wasza rzecz.

polityka to nie moja rzecz

tom68 

Wysłany: 2013-06-05, 11:42   Religia a panstwo

Mamy starac sie by swiat byl lepszy jako ludzie i chrzescijanie nawet w polityce pozdrawiam ! Tomasz G

Dezerter 

Wyznanie: chrześcijanin
Wysłany: 2013-06-05, 20:18   Re: Religia a panstwo

tom68 napisał/a:
Mamy starac sie by swiat byl lepszy jako ludzie i chrzescijanie nawet w polityce pozdrawiam ! Tomasz G

pełna zgoda
ja nie chcę, by Polską rządził jakiś Hitler, albo inny Stalin
zdecydowanie powinniśmy popierać polityków wyznających i stosujących w życiu wartości chrześcijańskie, albo innych dobrych, uczciwych i moralnych ludzi
niegłosowanie = oddanie głosu na Palikota

meritus 
meritus

Wysłany: 2013-06-05, 22:24   

Khari napisał/a:
Jezus zawsze mówił uczniom, żeby nie mieszali się w politykę.

A cóż to za nowa nauka z mocą? :D

Tom68, mam gorącą prośbę, byś pisał na trzeźwo, bo tego bełkotu o gorzkich owocach państwa wyznaniowego w Niemczech w latach 30-tych nie sposób zrozumieć.

Anowi 

Wysłany: 2013-06-06, 12:06   

Dezerter napisał/a:
niegłosowanie = oddanie głosu na Palikota

nie znam gościa, moje nieoddanie głosu = mojej nieobecności w tym świecie a nawet gdyby mnie ktoś kiedyś miał zmusić do oddania głosu postawiłabym dwa krzyżyki aby głos był nieważny, po co dwa - dziesięć krzyżyków

9RP 

Wyznanie: apostolic pentacostal
Wysłany: 2013-06-06, 12:21   

mam już dość głosowania przeciw np przeciw panom Kaczyńskim co czyniłem
bo to wybór mniejszego zła a zło jest złem nawet mniejsze
wiec już raczej nie zagłosuję
bo nie mam dla kogo
coraz bardziej widzę ,że moja ojczyzna jest gdzie indziej
jestem Polakiem
ale jeszcze bardziej czuję się Chrystianem
a Jego ojczyzna wiec i moja nie jest z tego świata
wiec nawet gdyby pan Kaczyński zaczął rządzić to niech się dzieje wola Nieba z nia się zawsze zgadzać trzeba
pozdraiam

tom68 

Wysłany: 2013-06-07, 14:22   Religia a panstwo

Ja nie chce by w RP rzadzil KRK dlatego glosuje na tych co sa lewicowi ....

meritus 
meritus

Wysłany: 2013-06-07, 18:45   

Lewica to na dzień dzisiejszy otumanieni marihuaną promotorzy aborcji, zboczeń seksualnych i socjalizmu. Dla mnie kocią wiarą jest takie "chrześcijaństwo", które popiera w głosowaniu podobne umysłowe zwyrodnienia.

9RP 

Wyznanie: apostolic pentacostal
Wysłany: 2013-06-07, 19:08   

termin kocia wiara pochodzi od topienia młodych kotów w rzece
ponieważ za Bugiem baptyści i ewangeliczni chrześcijanie chrzcili się w rzece przez zanurzenie
dlatego na podobieństwo topionych kociaków nazwali ich prawowierni przedstawiciele jedynie słusznej przewodniej religi naszego wybranego narodu - kocią wiarą
Ponieważ ja wyznałem imię Jezusa mego Zbawiciela podczas zanurzenia w rzece Nysa Szalona
uprzejmie proszę Meritus by właśnie mnie tak nazywać
bo to zaszczyt być utożsamiony z ludzmi ,którzy dla wiary Jezusowi przyjmowali nie tylko te obelgi ale i prześladowania ze strony oficjalnego kultu

Khari 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2013-06-07, 19:23   

meritus napisał/a:
A cóż to za nowa nauka z mocą? :D

Przecież tak jest napisane w Biblii. ;-)

Odpowiedz do tematu