Transfuzja krwi-pogląd biblijny / Transfuzja-ukrywane fakty

Badacze Pisma Świętego, Świadkowie Jehowy, Świecki Ruch Epifania i inne grupy wyznaniowe zapoczątkowane przez naukę Ch.T.Russella

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

bioslawek

Post autor: bioslawek »

nike pisze:
Hardi pisze:dokładnie, strzela sobie w kolano, zresztą TS narobiło sobie jeszcze innych zakazów i nakazów, ma swój własny niebiblijny dekalog:

1. Nie będziesz obchodzić urodzin
2. Nie będziesz głosować w wyborach
3. Nie pójdziesz do wojska
4. Nie uratujesz życia przez transfuzję
5. itd. itd. itd.
Uważam,ze te pięć pytań nie jest doktryną i nie powinniśmy do tak błahych spraw w ogóle, przykładać wagi. :-D
Uważasz, że to są błahe sprawy?

1) Obchodzenie urodzin? Z czego się tutaj cieszyć? Z jeszcze jednego przeżytego dnia na chwale Pana? Jeżeli tak, to OK, ponieważ w tym świecie, gdzie więcej jest sposobów na umieranie niż przeżywanie jest to rzeczywiście łaska Boża, za którą prawdziwi chrześcijanie dziękują pokornie każdego dnia. Jeżeli mam świętować jeszcze jeden dzień przybliżający mnie do śmierci, lub wywyższać w jakiś sposób swoją osobę ponad innych, to ja dziękuję za takie świętowanie. A może Hardiemu zamiast "100 lat" śpiewają "żyj wiecznie"?.
2. Nie będziesz głosować w wyborach
Hardi może być pewien, że każdy prawdziwy Świadek Jehowy już oddał swój głos na Królestwo Boże i chyba zapomniał, że to Szatan jest władcą tego świata i że rządy ludzkie daje komu chce. Hardi może być jednak pewien, że jeżeli swoim głosem przyczyni się do tego, że Szatan na tronie posadzi tyrana, który ewentualne postawi go kiedyś pod murem, to będzie mógł mieć tylko pretensje do siebie samego, ponieważ żaden Świadek Jehowy na tego tyrana głosu nie odda. A więc nie jest to jakaś "błaha sprawa", tylko jedna z większych okazji do tego, aby dochować lojalności Bogu i Królestwu Jego Chrystusa. Nie można być gwiazdą w świecie Szatana tak,aby nie musieć oddać mu pokłonu.
3. Nie pójdziesz do wojska
No coś takiego: więc się nie myliłem członkowie religii Hardiego miłują się tylko poza okopami. Wyczerpująco opisałem taką anty biblijną postawę pod podanym poniżej adresem, więc nie ma potrzeby się nad tym dalej rozwodzić. Ze słowami Boga się nie dyskutuje, bo to są przykazania,a nie propozycje!

http://bioslawek.files.wordpress.com/20 ... y-krwi.pdf

pozdrawiam.

bioslawek

Hardi:
nie na podstawie Biblii bo w Biblii o tym nie ma, ale na podstawie literatury z TS
Mam wrażenie, że zaniedbujesz studium osobiste. W dodatku twoja argumentacja przebiega na zasadzie zaciętej płyty. A już z pewnością nie jest to argumentacja Biblijna. Dlaczego nie popierasz swoich tez konkretnymi wersetami biblijnymi? Biblia uczy, żeby starać się nie rozumieć ponad to,co w niej napisane. A ty czyniąc z siebie baranka 'mówisz, jak smok'...

Jana 13 "34 Daję wam nowe przykazanie, żebyście się wzajemnie miłowali; tak jak ja was umiłowałem, żebyście wy też miłowali się wzajemnie. 35 Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość”."

1 Jana 3:"9 Nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ponieważ Jego nasienie pozostaje w takim i nie może on trwać w grzechu, gdyż narodził się z Boga. 10 Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ jego własne uczynki były niegodziwe, natomiast jego brata — prawe.(...)13 Nie dziwcie się, bracia, że świat was nienawidzi. 14 My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do życia, ponieważ miłujemy braci. Kto nie miłuje, pozostaje w śmierci. 15 Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że w żadnym zabójcy nie pozostaje życie wieczne. 16 Po tym poznaliśmy miłość, że on wydał za nas swą duszę; i my mamy obowiązek wydać swe dusze za naszych braci.
"

Obrazek

Hardi, czy ten werset należy rozumieć w ten sposób, że nakaz miłowania braci do oddawania za nich życia włącznie (na wzór Pana Jezusa) przestaje obowiązywać z chwilą, gdy "chrześcijańscy bracia" wejdą do okopów po obu stronach linii frontu? Zarzucasz nam brak poszanowania dla życie, ponieważ przestrzegamy Bożego nakazu co, do właściwego obchodzenia się z krwią i tym samym odmawiamy przyjmowania transfuzji, a zarazem uważasz, że w czasie działań wojennych masz przyzwolenie na strzelanie do bliznich, a w tym do chrześcijańskich braci? Hardi przecież twoje zarzuty są ewidentnie anty biblijne, a w dodatku ewidentnie wewnętrznie sprzeczne.

Czy uważasz, że Bóg popiera bratobójcze wojny? Że staje po jakiejś stronie? Że popiera zamknięty krąg wzajemnej nienawiści, w którym poruszają się Jego dzieci, dzieci, za życie których oddał swojego ukochanego Syna?

Obrazek

Koniecznie przeczytaj tekst zawarty pod poniższym adresem, a może dasz się oświecić:

http://bioslawek.files.wordpress.com/20 ... y-krwi.pdf
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 23:10 przez bioslawek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
bartek212701

Post autor: bartek212701 »

Świadkowie Jehowy szanują krew,ale ludzi którzyś nie są Świadkami jakos traktują gorzej :-) wszyscy jesteśmy równi w oczach Boga,szkoda,że ludzie sobie robią kasty i wychodzi z tego później niewolnictwo itd.
Izaj. 33:6-Mądrość i umiejętność będą utwierdzeniem czasów twoich, siłą i obfitem zbawieniem twem, a bojaźń Pańska skarbem twoim.

Awatar użytkownika
Anna01

Post autor: Anna01 »

bioslawek pisze: Nie ma też słowa amfetamina, heroina, papierosy..Jeszcze raz ci powtarzam.
Trochę niecelne, bo te używki przynoszą śmierć, a transfuzja w większości przypadków - zdrowie.

biosławek napisał:
póki co kojarzysz mi się z Kurtem Cobainem, a nie z chrześcijaninem.
Oj to jak będziesz w niedzielę na zebraniu to spojrzyj na babeczki, czy aby wszystkie mają długie włosy :-/. Mogę się założyć, że ponad połowa nie będzie Ci przypominać chrześcijanek.
Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.
Rzym. 13:10

bioslawek

bartek212701 pisze:Świadkowie Jehowy szanują krew,ale ludzi którzyś nie są Świadkami jakos traktują gorzej.
Jeżeli cię jeszcze nie odwiedzili, to możesz napisać pod odpowiedni adres.

bioslawek

"bioslawek":
Nie ma też słowa amfetamina, heroina, papierosy..Jeszcze raz ci powtarzam. [/quote]

Anna01:
Trochę niecelne, bo te używki przynoszą śmierć, a transfuzja w większości przypadków - zdrowie.
Całkiem niecelnie, ponieważ używasz tego motywu w zupełnym oderwaniu od kontekstu w jakim ja go użyłem. Manipulacja.

biosławek napisał:
póki co kojarzysz mi się z Kurtem Cobainem, a nie z chrześcijaninem.

Anna01:
Oj to jak będziesz w niedzielę na zebraniu to spojrzyj na babeczki, czy aby wszystkie mają długie włosy :-/. Mogę się założyć, że ponad połowa nie będzie Ci przypominać chrześcijanek.
Biblia nie uczy, że hańbą jest dla kobiety nie nosić długich włosów, tylko że jest hańbą dla
mężczyzny noszenie długich włosów. Oczywiście kobiety będące Świadkami Jehowy nie noszą męskich fryzur (i vice versa). Nie każda kobieta ma mocne zdrowe włosy, nie każda może sobie pozwolić na noszenie długich włosów, zwłaszcza w starszym wieku. Jednak długie włosy są dane kobiecie, zwykła biologia, naturalny dymorfizm płciowy. A jak ci nie pasuje, to zapuść brodę.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 23:24 przez bioslawek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anna01

Postępujesz dokładnie tak, jak Hardi. W swoim tekście uzasadniłem na podstawie Pisma Świętego dlaczego zaprezentowana przez ciebie powyżej argumentacja jest błędna, a ty cytujesz, co ci pasuje i pomijasz istotne informacje, które podkopują twoje przekonania (poważny błąd logiczny!). Z błędami logicznymi nie sposób dyskutować, a popełnianie ich macie najwidoczniej we krwi.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci dużo zdrowia i bezwypadkowego życia.
O Twoje dzieci - jeśli je masz - nie obawiam się, bo wierzę w profesjonalizm lekarzy, na który i ŚJ w skrajnych wypadkach też po cichu liczą.
Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.

bioslawek

Anna01 pisze:
Postępujesz dokładnie tak, jak Hardi. W swoim tekście uzasadniłem na podstawie Pisma Świętego dlaczego zaprezentowana przez ciebie powyżej argumentacja jest błędna, a ty cytujesz, co ci pasuje i pomijasz istotne informacje, które podkopują twoje przekonania (poważny błąd logiczny!). Z błędami logicznymi nie sposób dyskutować, a popełnianie ich macie najwidoczniej we krwi.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci dużo zdrowia i bezwypadkowego życia.
O Twoje dzieci - jeśli je masz - nie obawiam się, bo wierzę w profesjonalizm lekarzy, na który i ŚJ w skrajnych wypadkach też po cichu liczą.
1) Popełniasz błąd logiczny, ponieważ zamiast argumentować usiłujesz zagrać mi na uczuciach (bardzo perfidny i obrzydliwy to manewr socjotechniczny). Zastanów się na czym ci zależy: na poznaniu i wprowadzeniu w czyn woli Bożej, czy na zaprowadzeniu własnego prawa? 2) Moja córka skończyła w tym roku 18 lat i sama decyduje za siebie. Tak naprawdę, to już od dawna za siebie decydowała.

dobranoc.

Awatar użytkownika
Anna01

. Oczywiście kobiety będące Świadkami Jehowy nie noszą męskich fryzur (i vice versa). Nie każda kobieta ma mocne zdrowe włosy, nie każda może sobie pozwolić na noszenie długich włosów, zwłaszcza w starszym wieku. Jednak długie włosy są dane kobiecie, zwykła biologia, naturalny dymorfizm płciowy. A jak ci nie pasuje, to zapuść brodę.
Mi wszystko pasuje :-) , a brodę miałabym już do ziemi jakbym się codziennie nie goliła. Wąsów nie golę, zaczesuje je razem z włosami w koński ogon.

bioslawek

Anna01 pisze:
. Oczywiście kobiety będące Świadkami Jehowy nie noszą męskich fryzur (i vice versa). Nie każda kobieta ma mocne zdrowe włosy, nie każda może sobie pozwolić na noszenie długich włosów, zwłaszcza w starszym wieku. Jednak długie włosy są dane kobiecie, zwykła biologia, naturalny dymorfizm płciowy. A jak ci nie pasuje, to zapuść brodę.
Mi wszystko pasuje :-) , a brodę miałabym już do ziemi jakbym się codziennie nie goliła. Wąsów nie golę, zaczesuje je razem z włosami w koński ogon.
Z pewnością to i zdrowsze od terapii hormonalnej...

bioslawek

Hardi:
dlatego nie pojmujcie zwrotu "powstrzymywać się od krwi" z Dz. Ap., bo bibliście i fachowcy od greki wiedzą, że ten zwrot oznaczał zakaz przelewania krwi (zakaz bicia i zabijania)
A jeżeli chodzi o przelewanie krwi na wojnach, to też ma zastosowanie twoje zrozumienie tego wersetu? Bo chyba rzeczywiście strzelasz sobie teraz nie tylko kolano, ale prosto w głowę...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 23:53 przez bioslawek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anna01

bioslawek pisze:Moja córka skończyła w tym roku 18 lat i sama decyduje za siebie. Tak naprawdę, to już od dawna za siebie decydowała.
Ulżyło mi.
bioslawek pisze:1) Popełniasz błąd logiczny, ponieważ zamiast argumentować usiłujesz zagrać mi na uczuciach (bardzo perfidny i obrzydliwy to manewr socjotechniczny). Zastanów się na czym ci zależy: na poznaniu i wprowadzeniu w czyn woli Bożej, czy na zaprowadzeniu własnego prawa?
Jak to zagrać na uczuciach ?! Myślałam, że jesteś już tak ugruntowany w swoich wierzeniach, że nic Cię nie wzruszy. Nie wiedziałam, że jestem aż tak perfidna i do tego potrafię stosować manewry socjotechniczne :-( , mam siostrę, która ma tytuł doktora (patomorfologia).

bioslawek

Anna01 pisze:
bioslawek pisze:1) Popełniasz błąd logiczny, ponieważ zamiast argumentować usiłujesz zagrać mi na uczuciach (bardzo perfidny i obrzydliwy to manewr socjotechniczny). Zastanów się na czym ci zależy: na poznaniu i wprowadzeniu w czyn woli Bożej, czy na zaprowadzeniu własnego prawa?
Jak to zagrać na uczuciach ?! Myślałam, że jesteś już tak ugruntowany w swoich wierzeniach, że nic Cię nie wzruszy. Nie wiedziałam, że jestem aż tak perfidna i do tego potrafię stosować manewry socjotechniczne :-( .
Masz wrażenie,że mnie pożarłaś, że zachwiałaś moją wiarą, ponieważ ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że (świadomie czy nie) stosujesz chwyty retoryczne i socjotechniczne?? Może kup sobie jakiś podręcznik do logiki. Można nawet ściągnąć z chomika. Tam są zawarte definicje wszystkich błędów logicznych, będziesz zdziwiona, gdy siebie odkryjesz na nowo, gdy sobie uświadomisz, że to wiedza powszechna.
mam siostrę, która ma tytuł doktora (patomorfologia)
No i w związku z tym? Chcesz się zasad logiki uczyć w prosektorium? Czy może specjalność patomorfologia pomyliła ci się z morfologią krwi?

Awatar użytkownika
Anna01

bioslawek pisze:Masz wrażenie,że mnie pożarłaś, że zachwiałaś moją wiarą, ponieważ ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że (świadomie czy nie) stosujesz chwyty retoryczne i socjotechniczne?? Może kup sobie jakiś podręcznik do logiki. Można nawet ściągnąć z chomika. Tam są zawarte definicje wszystkich błędów logicznych, będziesz zdziwiona, gdy siebie odkryjesz na nowo, gdy sobie uświadomisz, że to wiedza powszechna.
Ja pożarłam ???!!! Wyssałam trochę krwi jedynie. Nie zamierzam chwiać Twoją wiarą, bo to jest Twoja wiara i masz prawo wierzyć jak chcesz, możesz nie przyjmować krwi jeśli tak uważasz, ale nie zarzucaj mi braku logiki tam gdzie - logicznie myśląc - nielogicznie interpretujesz logiczne kwestie !
Nie umiem ściągać z chomika :-( może będzie coś o logice w biedronce.
bioslawek pisze:No i w związku z tym? Chcesz się zasad logiki uczyć w prosektorium? Czy może specjalność patomorfologia pomyliła ci się z morfologią krwi?
Już chyba Ci się wszytko pomieszało ???
Najpierw zarzucałeś Hardiemu, że jako "zwykła piguła" wymądrza się na temat transfuzji, potem nazwałeś mnie perfidną za słowa "O Twoje dzieci - jeśli je masz - nie obawiam się, bo wierzę w profesjonalizm lekarzy, na który i ŚJ w skrajnych wypadkach też po cichu liczą.", a teraz jak chcę Ci napisać, że te moje słowa mają podstawę ( siostra specjalista, liczne prace naukowe związane z krwią, komórkami macierzystymi itp.), to silisz się na sarkazm.
Powiem Ci szczerze, że jeśli chodzi o wiarę to najbliżej mi do ŚJ, jedynie ta błędna interpretacja "spożywania krwi" :-/

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

Post autor: Hardi »

bioslawek pisze:
Hardi pisze:a ty jesteś chociaż "zwykłą pigułą" po studiach jak ja :?:
Póki co żadnymi flepami, ani wiedzą się nie wykazałeś, więc niech nasze słowa świadczą o naszej wiedzy.
Jednak ja wolałbym wiedzieć czy o sprawach medycznych rozmawiam z kimś kto chociaż ma jakieś minimalne wykształcenie medyczne, czy to np. kierowca tira po podstawówce, czy szewc po zawodówce i nie ma do zaoferowania nic więcej jak tylko wklejki przepisanych "myśli" z TS.
bioslawek pisze:Póki co posiłkujesz się tanimi sloganami, zapewnieniami i tekstami Lewandowskiego.
Póki co nie widzę najmniejszego sensu, aby marnować czas, klawiaturę i palce na coś więcej, bo jak na razie nie odniosłeś się merytorycznie do artykułu, o jego obaleniu nawet już nie wspomnę.
bioslawek pisze:Znam jego możliwości jeżeli chodzi o wiedzę przyrodniczą (biologiczną), ponieważ niejednokrotnie wspólnie uczestniczyliśmy w dyskusjach dotyczących teorii ewolucji.
Tak się składa, że ja znam możliwości ŚJ, bo część mojej rodziny nimi była, część jest nadal, a ja sam o mały włos nie zostałbym ŚJ. Jeśli rozmówca podaje niewygodne fakty, których ŚJ nie potrafi obalić to prosi o jeszcze (oczywiście tamte albo całkowicie przemilczy, albo skomentuje je jednym słowem "bzdura"), ciągle domaga się czegoś nowego i tak w nieskończoność, byleby tylko nie odnieść się do tego co została już przedstawione. Oczywiście ŚJ będzie się wykręcał sloganami, że to wklejki itd. itd. itd., ale za żadne skarby nie podejmie się merytorycznego obalenia. Ty jesteś tego kolejnym żywym dowodem. Najpierw obal w merytoryczny sposób "wklejkę" Lewandowskiego, a dostaniesz coś jeszcze.
bioslawek pisze:Jeszcze raz ci powtarzam. Zakaz spożywania krwi i nakaz powstrzymywania się od krwi został w Dziejach Apostolskich wymieniony obok rozpusty i bałwochwalstwa .

Ty mi niczego nie powtarzaj bo na mnie nie działa to, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się "prawdą". Ty mi pokaż werset z Dziejów Apostolskich, w którym jest mowa zakazie spożywania krwi, jak na razie takiego fragmentu nie podałeś, a mnie interesuje wersety, który o tym mówi, a nie twoje zapewnienia, że taki jest, czy twoje nadinterpretacje jakiegoś wersetu.

A tak poza tym to nie rozumiem dlaczego nagle uczepiłeś się spożywania krwi, skoro mowa o transfuzji? Wystarczyłoby uważać na lekcjach biologii w szkole podstawowej, aby rozróżniać układ pokarmowy od układu krwionośnego. Czy wiesz o tym, że transfuzja to przeszczep tkanki płynnej i nie ma nic wspólnego ze spożywaniem, ani z układem pokarmowym?

Tak przy okazji zapytam: jeśli lekarz zabroniłby ci spożywania mięsa, to odmówiłbyś z tego powodu przeszczepu jakiegoś narządu (a tego przecież TS nie zabrania) :?:
bioslawek pisze:Twoja argumentacja zaczyna sięgać dna.
kolejny raz udowadniasz, że nie potrafisz odnieść się merytorycznie do niewygodnych faktów, a fakty są takie czy tobie się to pobada czy nie, że zwrot "powstrzymywać się od krwi" według biblistów i fachowców od greki oznaczał "zakaz przelewania krwi" (zakaz bicia i zabijania), nawet nie miał nic wspólnego ze spożywaniem, a tym bardziej z transfuzją

tupaniem nóżkami faktów nie zmienisz, bo ich nie da się zmienić, takie są i koniec

bioslawek pisze:Nie odpowiedziałeś też na pytanie dotyczące waszej neutralności chrześcijańskiej, to znaczy jaki jest wasz stosunek do służby wojskowej i udziału w wojnach tego szatańskiego świata.
I nie odpowiem w tym temacie bo 10 punkt regulaminu tego forum mówi: W danym temacie staramy się rozmawiać wyłącznie na dany temat i uzasadniamy, w miarę możliwości swoje stanowisko. Nie poruszamy diametralnie rożnych wątków, jeżeli nie wynikają one z rozwijania się dyskusji na dany temat.

W tym temacie rozmawiamy o transfuzji, jeśli chcesz porozmawiać o wojsku to albo załóż nowy temat, albo najlepiej zadaj pytanie w którymś z istniejących już tematów poruszających to zagadnienie.
bioslawek pisze:Postępujesz dokładnie tak, jak Hardi. W swoim tekście uzasadniłem na podstawie Pisma Świętego dlaczego zaprezentowana przez ciebie powyżej argumentacja jest błędna, a ty cytujesz, co ci pasuje i pomijasz istotne informacje, które podkopują twoje przekonania (poważny błąd logiczny!). Z błędami logicznymi nie sposób dyskutować, a popełnianie ich macie najwidoczniej we krwi.
Niczego nie udowodniłeś na podstawie biblii, pamiętaj, że na wielu z nas tutaj nie działa zasada, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się "prawdą" Tak, więc twoje odbiegające od prawdy zapewnienia, nie spowodują tego, że pojawią się twoje posty z biblijnym uzasadnieniem zakazu ratowania życia poprzez przeszczep tkanki płynnej.
bioslawek pisze:Obchodzenie urodzin? Z czego się tutaj cieszyć?
Może ty się nie cieszysz z tego powodu że ileś tam lat temu przyszli na świat twoi rodzice, przyjaciele, współmałżonek, dzieci (jeśli masz to wszystko) itd. itd. Ja jednak ma wspaniałą, kochającą się rodzinę itd. więc mam z czego się cieszyć i chętnie raz do roku kogoś w szczególny sposób wspominam, obdarowują prezentami itd.
bioslawek pisze:Hardi:
nie na podstawie Biblii bo w Biblii o tym nie ma, ale na podstawie literatury z TS
Mam wrażenie, że zaniedbujesz studium osobiste. W dodatku twoja argumentacja przebiega na zasadzie zaciętej płyty. A już z pewnością nie jest to argumentacja Biblijna. Dlaczego nie popierasz swoich tez konkretnymi wersetami biblijnymi? Biblia uczy, żeby starać się nie rozumieć ponad to,co w niej napisane. A ty czyniąc z siebie baranka 'mówisz, jak smok'...

Jana 13 "34 Daję wam nowe przykazanie, żebyście się wzajemnie miłowali; tak jak ja was umiłowałem, żebyście wy też miłowali się wzajemnie. 35 Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość”."

1 Jana 3:"9 Nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ponieważ Jego nasienie pozostaje w takim i nie może on trwać w grzechu, gdyż narodził się z Boga. 10 Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ jego własne uczynki były niegodziwe, natomiast jego brata — prawe.(...)13 Nie dziwcie się, bracia, że świat was nienawidzi. 14 My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do życia, ponieważ miłujemy braci. Kto nie miłuje, pozostaje w śmierci. 15 Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że w żadnym zabójcy nie pozostaje życie wieczne. 16 Po tym poznaliśmy miłość, że on wydał za nas swą duszę; i my mamy obowiązek wydać swe dusze za naszych braci.
"
I miłość TS polega na tym, że "skazują" na śmierć bliźniego, który do przeżycia potrzebuje przeszczepu tkanki płynnej. Piękna ta miłość, ani nie pozwolić pomóc choremu, ani nie obronić bliźniego przed agresorem.
bioslawek pisze:Obrazek Obrazek
Tutaj masz prawdziwe ofiary, a nie jakieś rysuneczki artysty:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
bartek212701 pisze:Świadkowie Jehowy szanują krew,ale ludzi którzyś nie są Świadkami jakos traktują gorzej :-)
ja powiem więcej: martwa krew jest dla nich ważniejsza od człowieka w którego żyłach płynie żywa krew... dla obrony krwi są zdolni poświęcić życie ludzkie, totalne pomieszanie z poplątaniem... :-/
bioslawek pisze:póki co kojarzysz mi się z Kurtem Cobainem, a nie z chrześcijaninem.
no widzisz, a mi ŚJ z akwizytorami 8-)

ps. to chrześcijan poznaje się po ubiorze :?: bo ja czytam w biblii tak:

"Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali" Jana 13. 35

Odmówienie pomocy i skazywanie na śmierć chorego na pewno nie jest miłością.
bioslawek pisze:Biblia nie uczy, że hańbą jest dla kobiety nie nosić długich włosów, tylko że jest hańbą dla mężczyzny noszenie długich włosów.
a ja mam długie włosy (chyba według twoje prywatnego wyobrażenia) :?: :mrgreen: toś ty nie widział długich włosów
bioslawek pisze:Hardi:
dlatego nie pojmujcie zwrotu "powstrzymywać się od krwi" z Dz. Ap., bo bibliście i fachowcy od greki wiedzą, że ten zwrot oznaczał zakaz przelewania krwi (zakaz bicia i zabijania)
A jeżeli chodzi o przelewanie krwi na wojnach, to też ma zastosowanie twoje zrozumienie tego wersetu? Bo chyba rzeczywiście strzelasz sobie teraz nie tylko kolano, ale prosto w głowę...
A czy mi podobają się wojny :?: Przestań wymyślać takie bzdety...

UWAGA: posty nie na temat, czyli o wojsku, wojnach, włosach, ubraniach, urodzinach itd. od tej chwili będą lądować w koszu z całą zawartością. Jeśli chcesz podyskutować o tych sprawach, to załóż osobne tematy, albo najlepiej przenieś rozmowę do istniejących już tematów o sprawach, które cię interesują.
"Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyznania i ruchy postrussellowskie”