5+leszed pisze:Bardzo słusznie. Beczka soli jest Twoja.
Baga zmienne jest.
->bog
->bóg
->boh
(pewnie znane na wschodzie)
choć wcześniej był Dziw
1. W tekście hebrajskim, z którego tłumaczona jest twoja i moja Biblia, jest napisane JeHoWaH.Iwona19 pisze:Bo skąd wiesz jak się wypowiada tetragram JHWH prawidłowo skoro nawet w starożytności tego nie wiedzieli? U nas jest Jahwe, u was Jehowa, ale skąd wiemy czy tak to się wymawia?Nibelung pisze:A dlacego...?Iwona19 pisze:Dla mnie wypowiadanie tego imienia jest ryzykowne i tak zaznaczyłam
2. Imię Pana Jezusa wskazuje na tę formę: Jehoszua, a nawet Jehoszua przy czym gra dźwięków podobna jak w grze liter w wyrazie JHWDH - ale to już dla spiskowców
3. Inne imiona teoforyczne potwierdzają również formę Jeho- na początku imienia. Prawdą jest, że na końcu jest wariant -jah(u), jednakże, imię Boże zaczyna się od początku, a nie od końca
4. JHWH ma tylko jeden desygnat, więc bez względu jakie samogłoski wstawisz, desygnat i tak będzie ten sam. Nie ma innego takiego samego wyrazu, który mając inne samogłoski znaczyłby co innego (a przynajmniej nic o tym nie wiem
5. Jahwe to forma samarytańska. Samarytanie chciał nie chciał nie byli narodem wybranym i tkwili w bałwochwalstwie, choć umiarkowanym...
6. Starożytne zapisy greckie poświadczają formę Ieoua.
7. Forma Jehowa była powszechnie uznana w Powszechnej Rzymskiej Wspólnocie aż do lat 60-70...