Transfuzja krwi-pogląd biblijny / Transfuzja-ukrywane fakty

Badacze Pisma Świętego, Świadkowie Jehowy, Świecki Ruch Epifania i inne grupy wyznaniowe zapoczątkowane przez naukę Ch.T.Russella

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Krystian

Post autor: Krystian »

Wnikliwy pisze:Krwi w celach kultu, oraz w celach konsumpcyjnych spozywać nie wolno.
Tak.
Wnikliwy pisze:Krew w celach leczniczych spożywać wolno, kąpać się w niej, pić ją, używać jako krem wzmacniający itp.
Też nie wolno.
Wnikliwy pisze:Jak wiemy we fragmentach które powoływane są z Dz Ap. nie ma mowy o spożywaniu, tylko o powstrzymywaniu się , lub trzymaniu z daleka.
Jest tam mowa tylko o spożywaniu.
Chyba, że mi udowodnisz, że można dożylnie, podać mięso ofiarowane bożkom i nierząd.
Wnikliwy pisze:Jak na poglądy człowieka uczącego innych, są one bardzo mało przekonywujące.
Jednak zgodne z tym co napisane w Biblii.
Nie muszę kłamać jak CK, że chodzi tam o transfuzję.
Kiedyś na podstawie tego samego wersetu zabraniali przeszczepów.
Potem, chłopaki z USA się z tego wycofali.
Dla mnie siedmiu " papieży " ze złotymi sygnetami pod krawatkami - to nie bracia Chrystusa.
Kłamstwo CK:
"Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie to pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo" ( Przebudźcie się 8 stycznia 1991 nr 1 )

Awatar użytkownika
nesto

Post autor: nesto »

Krystian, no niestety jesteś zahipnotyzowany.
Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie!

Awatar użytkownika
Wnikliwy

Post autor: Wnikliwy »

Dlatego Krystianie piszę to czego ty i tobie podobni nie umiecie zrozumieć. Prawda nie jest od razu objawiona, potrzebuje korekt. Twój śmiech na to pokazuje gdzie jesteś. Twoje wyśmiewanie się z moich braci w każdym poście także to pokazuje.
Ja mówię, że pisze tam o powstrzymywaniu ty mówisz o spożywaniu. Ja mówię co pisze, ty mówisz jak rozumiesz.
Jeżeli krwi nie wolno w jakiejkolwiek formie pić nawet jakby ratowała życie, to czemu można ją przetransportować do ciała w innych sposób i bedzie to dobre?
Dla takich jak ty musiałoby w Biblii być słowo transfuzja abyś zrozumiał. Moim i nie tylko moim zdaniem powstrzymywanie się, lub oddalenie od krwi jest jednoznaczne z tym, że z nią nie będę eksperymentował w żaden sposób. Trzeba trochę konsekwencji a nie tylko chorobliwej awersji do moich braci.
Ile razy mam ci to jeszcze pisać, abyś zrozumiał.

Awatar użytkownika
nesto

Wnikliwy, a oddałeś dzisiaj mocz?
Krowy będą się źrebili, kobyły cielili, owieczki prosili, chłop z chłopem spać będzie, baba z babą, wilki latać będą, bociany pływać, słońce wzejdzie na zachodzie, a zajdzie na wschodzie!

Awatar użytkownika
Krystian

nesto,

Z Tobą nie będę dyskutował o Biblii, skoro jej nie wierzysz.
Ty na razie jesteś człowiekiem wierzącym w ateizm.
Jak zmienisz wyznanie, to wtedy porozmawiam z Tobą o Piśmie Świętym.
Kłamstwo CK:
"Co najważniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie do danej przez Stwórcę obietnicy, że zanim przeminie to pokolenie pamiętające wydarzenia z roku 1914, nastanie nowy świat, w którym zapanuje pokój i bezpieczeństwo" ( Przebudźcie się 8 stycznia 1991 nr 1 )

Awatar użytkownika
Wnikliwy

nesto pisze:Wnikliwy, a oddałeś dzisiaj mocz?
Póżna pora - czas spać :idea:

Awatar użytkownika
Krystian

Wnikliwy pisze:Dlatego Krystianie piszę to czego ty i tobie podobni nie umiecie zrozumieć.
Nie mam zamiaru Ci burzyć Twojego rozumienia tego wersetu.
Twoja sprawa. Tak Ci zapodała Strażnica to tak sobie wierz.
W tym temacie już zostało tyle napisanych stron, że każdy user wyrobił sobie zdanie.

Już wąż w raju sssssssssssssyczał do Ewy ssssssssssssssstrażnicę czytaj. :-P
Kłamstwo CK:

Awatar użytkownika
Wnikliwy

Tego mi nie zapodała strażnica tylko to pisze w Biblii. Twój stosunek do strażnic, CK jest ogólnie znany. Choć dziwię się, że nadal czytasz, oglądasz filmy itp. Chyba tylko z powodów - aby mieć gdzie i w co uszczypić śJ.

Za chwilę napiszesz, że straznica napisała nam Biblię :-D

franki_

Post autor: franki_ »

Wnikliwy pisze:Za chwilę napiszesz, że straznica napisała nam Biblię
Tak, Strażnica napisała Wam Biblię. Bo jak inaczej wyjaśnić te różnice pomiędzy Waszą Biblią a źródłami z których była tłumaczona. Wystarczy porównać wasz przekład interlinearny z NW, zręsztą dostępny dla kazdego w Waszej aplikacji JW Library.
Tylko nie pisz mi jak twoi koledzy że nie ma oryginałów więc nie wiemy tego czy tamtego.
Bo jeżeli używasz takich argumentów, to skąd mamy mieć pewność że w DzAp 15:28,29 jest o krwii, może ktoś to też zmienił ?

Awatar użytkownika
Wnikliwy

Pierwszy raz spotykam się z takim podejściem do sprawy. Skąd ty się człowieku wziąłeś, ze takie bzdury związane z tłumaczeniem piszesz. Żałosny jesteś i chyba tamto super forum bardziej ci pasuje. Zwłaszcza jeśli chodzi o wiedzę. Ten werset jest o kaszance.

Jak jeszcze raz zauważę, że obrażasz innych i rozstawiasz ich po kątach, dostaniesz warna. Ostatnie ostrzeżenie ustne
Ostatnio zmieniony 27 sie 2016, 19:19 przez Wnikliwy, łącznie zmieniany 1 raz.

franki_

Post autor: franki_ »

Wnikliwy pisze: Żałosny jesteś i chyba tamto super forum bardziej ci pasuje.
Zawsze atak personalny. O jakim forum Ty mówisz ? Padł zarzut w Twoją stronę.
Może to wyjaśnisz, a nie tylko zasłona dymna.
Bo ja mam konkretne argumenty w tym temacie. I chyba sam mnie zmuszasz abym założył nowy temat ze zrzutami z Twojej aplikacji JW Library.

Awatar użytkownika
parasin

Post autor: parasin »

Wnikliwy pisze:Pierwszy raz spotykam się z takim podejściem do sprawy. Skąd ty się człowieku wziąłeś, ze takie bzdury związane z tłumaczeniem piszesz.
To dziwne myślałem, że to standardowe tłumaczenie przyciśniętych do muru członków organizacji Świadków Jehowy...
Bobo pisze:Przypominam, że dysponujemy odpisami a nie oryginałami, więc jak wygląda fakt? Nijak nie udowadniasz, ze w Rzym 10:13 'na pewno' nie było w oryginale imienia Bożego.
Piszesz 'na pewno' a tak naprawdę to jest to tylko twoje życzenie. Proszę udowodnić ten twój fakt inaczej klapa.
Tu źródełko tej wypowiedzi:
http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.p ... 565#400565

A tu spełnione "groźby" Franki'ego
http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.p ... 668#401668
Na początek podał 3 miejsca, ale tego tam jest ogrom... taki że kopara opada.

bonhart

Post autor: bonhart »

A może wykażecie w końcu cytat przeciwstawny Dz.Ap. 15; 29 bez personalnych ataków na s.J?

bonhart
ss

Awatar użytkownika
nesto

A czy nie możecie zostawić w spokoju świadków Jehowy i pozwolić im nie przyjmować krwi w transfuzji.. To ich sprawa przecież.

Natomiast ich dzieci i tak będą miały podaną krew jeśli sytuacja będzie tego wymagała.'
Żaden lekarz nie posłucha przecież rodzica, który chce zabić swoje dziecko..

bonhart

Post autor: bonhart »

Wiesz \nestro\ ! Jesteś tu na forum tak - jak mały piesek który szarpie nogawkę s.J. ale żeby ugryźć - trzeba mieć to 'coś' --- zęby.

Nie wiem czy ten grożący palec w twoim awatrze równoważy twoja wiedzę w tym temacie i czy aktor dopisał by się by się do twoich fantazji.

takie moje spostrzeżenie ;-)

Wniesiesz coś w końcu - czy nogawka?

Krystian
...Doustnie to idzie zrobić, ale zastanawiam się jak to można zrobić dożylnie ? :roll:
Liczę tutaj na myślącego " logicznie " bonharta. ...
Ależ to nie średniowieczna metafizyka Krystianie, tylko współcześnie nam znana- 'farmakologia' daje takie możliwości;-)

Henryk
...Wyedukowane te nasze Panie w każdej dziedzinie... :mrgreen:...
A co ty Rasselita masz do wiedzy tych Pań.

To ogólna wiedza jak sądzę. :-P

bonhart
ss

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyznania i ruchy postrussellowskie”