roztropny-napisał.
Czy możesz podać ten tekst-miejsce zapisu.a właśnie z powodu wszystkich cudzołóstw odrzuciłem odstępną żonę, Izraela"
Pozdrawiam.
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
Czy możesz podać ten tekst-miejsce zapisu.a właśnie z powodu wszystkich cudzołóstw odrzuciłem odstępną żonę, Izraela"
Według 2Tymoteusza 3;1-5 żyjemy w dniach ostatnich tego systemu rzeczy.Polecam zapoznanie się z książką "Wspaniały Finał Objawienia bliski"[W obwiewaniu napisane jest że słowa zostały zapieczętowane do czasu końca. Wynika z tego że w czasach ostatecznych wszystko stanie się jasne
Rozumiem, że tym jeźdźcem na białym koniu jest według Ciebie Jezus. Są 4 cztery konie i jest czterech jeźdźców Apokalipsy. Jezus jest tylko tym pierwszym czy każdym z tych czterech? (Obj.6)
Przeanalizowałem. Myślę, że nawet dzieci ze starszych klas podstawówki potrafią lepiej rozumieć tekst Obj.6 niż autorzy tej publikacji.DonCicio pisze: ↑25 lis 2024, 8:10... tylko jeźdźcowi na białym koniu dano koronę: "Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)
Kiedy przeczytasz werset pierwszy, najdziesz takie słowa: "Potem zobaczyłem, że Baranek złamał pierwszą z siedmiu pieczęci, i usłyszałem, jak jedna z czterech żywych istot powiedziała głosem przypominającym grom: 'Ruszaj!'" (Obj 6:1). To do "Baranka" zostało powiedziane słowo 'Ruszaj' ... i ruszył na białym koniu, w koronie, jako nowo koronowany Król w Królestwie swojego Boga.
Przeanalizuj tę publikację: "Czterej jeźdźcy — kim są?", a wszystko zrozumiesz.
To jest bardzo trafna interpretacja, Jezus to nie jeździec na białym koniu.Nieziem pisze: ↑25 lis 2024, 14:41Proponuję inne odczytanie tych wersetów. Takie:
Czterech jeźdźców na czterech koniach to zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie. Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć. (Coś na obraz Hitlera który przez pierwsze lata wojny był zwycięzcą, by przez kolejne lata wszczynać nowe wojny, powodować głód, i śmierć wielu).
Jeźdźcy mogą symbolizować idee, ale utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę? Skąd miałaby postać mieć autorytet rozkazywania Jezusowi aby szedł? A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca! Ten Jezus to musi być ktoś zupełnie różny od Pana Jezusa Chrystusa.
Nieziem pisze: ↑25 lis 2024, 14:41Przeanalizowałem. Myślę, że nawet dzieci ze starszych klas podstawówki potrafią lepiej rozumieć tekst Obj.6 niż autorzy tej publikacji.DonCicio pisze: ↑25 lis 2024, 8:10... tylko jeźdźcowi na białym koniu dano koronę: "Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)
Kiedy przeczytasz werset pierwszy, najdziesz takie słowa: "Potem zobaczyłem, że Baranek złamał pierwszą z siedmiu pieczęci, i usłyszałem, jak jedna z czterech żywych istot powiedziała głosem przypominającym grom: 'Ruszaj!'" (Obj 6:1). To do "Baranka" zostało powiedziane słowo 'Ruszaj' ... i ruszył na białym koniu, w koronie, jako nowo koronowany Król w Królestwie swojego Boga.
Przeanalizuj tę publikację: "Czterej jeźdźcy — kim są?", a wszystko zrozumiesz.
Czy aby na pewno?Queza pisze: ↑25 lis 2024, 16:08To jest bardzo trafna interpretacja, Jezus to nie jeździec na białym koniu.Nieziem pisze: ↑25 lis 2024, 14:41Proponuję inne odczytanie tych wersetów. Takie:
Czterech jeźdźców na czterech koniach to zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie. Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć. (Coś na obraz Hitlera który przez pierwsze lata wojny był zwycięzcą, by przez kolejne lata wszczynać nowe wojny, powodować głód, i śmierć wielu).
Jeźdźcy mogą symbolizować idee, ale utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę? Skąd miałaby postać mieć autorytet rozkazywania Jezusowi aby szedł? A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca! Ten Jezus to musi być ktoś zupełnie różny od Pana Jezusa Chrystusa.
... logika podpowiada, że, gdyby był to "zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie", to pierwsza postać powinna utożsamiać wojnę, druga śmierć, trzecia głód a dopiero czwarta zwycięstwo! (nawet Hitler zakładałby taką kolejność w 39 roku)Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć.
Czy aby na pewno? ... byłoby raczej ruszajcie!, czterej postaci! Ruszajcie! Ale tak nie jest ... jest ruszaj!A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca!
Czy aby na pewno?Jeźdźcy mogą symbolizować idee, ale utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Jak to kto? Koronę w Królestwie Boga może dać jedynie Jehowa Bóg, "Istniejącego od Dni Pradawnych" ... i taka też była zapowiedź sprzed lat:utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę?
Tak, na pewno, czyli na 100%, czyli bez cienia wątpliwości. Wystarczy przeczytać tekst zapisany w Obj.6.
Bardzo ciekawe. Piszesz,DonCicio pisze: ↑25 lis 2024, 22:41Jak to kto? Koronę w Królestwie Boga może dać jedynie Jehowa Bóg, "Istniejącego od Dni Pradawnych" ... i taka też była zapowiedź sprzed lat:utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę?
"Potem w wizjach nocnych ujrzałem, jak z obłokami niebios nadchodzi ktoś podobny do syna człowieczego. Pozwolono mu zbliżyć się do Istniejącego od Dni Pradawnych i przyprowadzono go tuż przed Niego. I dano mu władzę, chwałę oraz królestwo, aby służyły mu wszystkie ludy, narody i grupy językowe. Jego panowanie będzie trwać wiecznie, nigdy nie przeminie, a jego królestwo nie zostanie zniszczone" (Dan 7:13,14)
"Jego władza sięgnie wszędzie i pokojowi nie będzie końca, gdy zasiądzie na tronie Dawida w swoim królestwie. Utwierdzi to królestwo i oprze na sprawiedliwości i prawości — aż po wieczność. W swojej gorliwości dokona tego Jehowa, Bóg Zastępów" (Iz 9:7)
i tak też się stało. Słowo Jehowy zawsze się spełnia (Iz 55:11):
"Wtedy spojrzałem i zobaczyłem biały obłok, na którym siedział ktoś podobny do syna człowieczego. Na głowie miał złotą koronę, a w ręku ostry sierp" (Obj 14:14)