Apokalipsa św. Jana

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chryzolit
Kontakt:

Re: Apokalipsa św. Jana

Post autor: chryzolit »

Witam.
roztropny-napisał.
a właśnie z powodu wszystkich cudzołóstw odrzuciłem odstępną żonę, Izraela"
Czy możesz podać ten tekst-miejsce zapisu.
Pozdrawiam.

roztropny

Post autor: roztropny »

Jer. 3:8 ?

chryzolit
Kontakt:

Post autor: chryzolit »

Dzięki-roztropny.
Pozdrawiam.

roztropny

Post autor: roztropny »

W obwiewaniu napisane jest że słowa zostały zapieczętowane do czasu końca. Wynika z tego że w czasach ostatecznych wszystko stanie się jasne

"A szósty wylał swoją czaszę na wielką rzekę Eufrat i wyschła jej woda"

Pokładanie nadziei nie tam gdzie trzeba czy szczepienia się w to wpisują - to zależny:
" Bo kto chce zachować swoje życie, straci je; a kto straci swe życie z powodu Mnie i Ewangelii, zachowa je" "Przeklęty mąż, który na człowieku polega i z ciała czyni swoje oparcie, a od Pana odwraca się jego serce!"

Na razie brak szczepienia nie oznacza braku możliwości kupowania sprzedawania - w niektórych przypadkach oznacza brak możliwości latania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

teska

Post autor: teska »

[W obwiewaniu napisane jest że słowa zostały zapieczętowane do czasu końca. Wynika z tego że w czasach ostatecznych wszystko stanie się jasne
Według 2Tymoteusza 3;1-5 żyjemy w dniach ostatnich tego systemu rzeczy.Polecam zapoznanie się z książką "Wspaniały Finał Objawienia bliski"

https://www.jw.org/pl/biblioteka/ksi%C4 ... ia-bliski/
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Ten, kto zainicjował Stworzenie, o którym dowiadujemy się z Pisma Świętego, ma pogląd na to, jak ma Ono wyglądać docelowo

Lecz jak niebiosa są wyższe niż ziemia, tak moje drogi są wyższe niż drogi wasze i myśli moje niż myśli wasze.
Księga Izajasza 55:9 BW1975
https://bible.com/pl/bible/3490/isa.55.9.BW1975

A ostateczny argument człowieka nie powinien być użyty przed końcem procesu uświęcania ludzkości. Dzięki owej cierpliwości człowiek okaże się owym sługą wiernym i roztropnym. Kompletne uświęcenie ludzkości nastąpi, gdy ustabilizuje się Brama Smoka

I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, którzy mieli siedem czasz, napełnionych siedmiu ostatecznymi plagami, i tak się do mnie odezwał: Chodź, pokażę ci oblubienicę, małżonkę Baranka.
Objawienie św. Jana 21:9 BW1975
https://bible.com/pl/bible/3490/rev.21.9.BW1975
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Weselmy się i radujmy,
i dajmy Mu chwałę,
bo nadeszły Gody Baranka,
a Jego Małżonka się przystroiła,
i dano jej oblec bisior lśniący i czysty» -
bisior bowiem oznacza czyny sprawiedliwe świętych.
I mówi mi:
«Napisz:
Błogosławieni, którzy są wezwani na ucztę Godów Baranka!»
I mówi mi:
«Te prawdziwe słowa są Boże».
10 I upadłem przed jego stopami, by oddać mu pokłon.
I mówi:
«Bacz, abyś tego nie czynił,
bo jestem twoim współsługą
i braci twoich, co mają świadectwo Jezusa:
Bogu samemu złóż pokłon!»
Świadectwem bowiem Jezusa jest duch proroctwa. Ap 19.7-10
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Nieziem

Re: Opuszczą groby-świat nie wierzy Jezusowi

Post autor: Nieziem »

DonCicio pisze:
16 lis 2024, 7:34

"Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)
Rozumiem, że tym jeźdźcem na białym koniu jest według Ciebie Jezus. Są 4 cztery konie i jest czterech jeźdźców Apokalipsy. Jezus jest tylko tym pierwszym czy każdym z tych czterech? (Obj.6)

Awatar użytkownika
DonCicio

Re: Opuszczą groby-świat nie wierzy Jezusowi

Post autor: DonCicio »

Nieziem pisze:
16 lis 2024, 12:57
DonCicio pisze:
16 lis 2024, 7:34

"Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)
Rozumiem, że tym jeźdźcem na białym koniu jest według Ciebie Jezus. Są 4 cztery konie i jest czterech jeźdźców Apokalipsy. Jezus jest tylko tym pierwszym czy każdym z tych czterech? (Obj.6)

Wykaż się rozeznaniem ... tylko jeźdźcowi na białym koniu dano koronę: "Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)

Kiedy przeczytasz werset pierwszy, najdziesz takie słowa: "Potem zobaczyłem, że Baranek złamał pierwszą z siedmiu pieczęci, i usłyszałem, jak jedna z czterech żywych istot powiedziała głosem przypominającym grom: 'Ruszaj!'" (Obj 6:1). To do "Baranka" zostało powiedziane słowo 'Ruszaj' ... i ruszył na białym koniu, w koronie, jako nowo koronowany Król w Królestwie swojego Boga.

Przeanalizuj tę publikację: "Czterej jeźdźcy — kim są?", a wszystko zrozumiesz.
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Nieziem

Apokalipsa

DonCicio pisze:
25 lis 2024, 8:10
... tylko jeźdźcowi na białym koniu dano koronę: "Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)

Kiedy przeczytasz werset pierwszy, najdziesz takie słowa: "Potem zobaczyłem, że Baranek złamał pierwszą z siedmiu pieczęci, i usłyszałem, jak jedna z czterech żywych istot powiedziała głosem przypominającym grom: 'Ruszaj!'" (Obj 6:1). To do "Baranka" zostało powiedziane słowo 'Ruszaj' ... i ruszył na białym koniu, w koronie, jako nowo koronowany Król w Królestwie swojego Boga.

Przeanalizowałem. Myślę, że nawet dzieci ze starszych klas podstawówki potrafią lepiej rozumieć tekst Obj.6 niż autorzy tej publikacji.
To zacznijmy od początku. Jeździec na białym koniu to Jezus, według autorów, i według Ciebie. Powód? Bo ma koronę. Tak jakby tylko Jezus mógł nosić koronę. A że ta postać ma także łuk, to nie istotne, to się nie liczy, bo to atrybut Robin Hooda jest, a nie króla przecież.
Dalej autorzy piszą, że pierwszy jeździec na koniu to osoba jest, a trzej pozostali jeźdźcy to nie konkretne postaci ale jeno symbole są. To po co autor biblijny się męczy opisując kolory konia i atrybuty każdego jeźdźca skoro to obraz idei a nie osoby? I to Disneyowe zakończenie, w postaci takiej sielanki na końcu, a przecież nic takiego w tekście Objawienia rozdział 6 nie ma napisane.
Czyli to nie jest tekst objaśniający Pismo ale tekst wykręcający zapis biblijny aby pasował do dogmatów własnej religii. Ale okej. Przyjmuję to jako wariant odczytania Obj.6.
Proponuję inne odczytanie tych wersetów. Takie:
Czterech jeźdźców na czterech koniach to zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie. Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć. (Coś na obraz Hitlera który przez pierwsze lata wojny był zwycięzcą, by przez kolejne lata wszczynać nowe wojny, powodować głód, i śmierć wielu).
Jeźdźcy mogą symbolizować idee, ale utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę? Skąd miałaby postać mieć autorytet rozkazywania Jezusowi aby szedł? A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca! Ten Jezus to musi być ktoś zupełnie różny od Pana Jezusa Chrystusa.

Awatar użytkownika
Queza

Re: Apokalipsa

Post autor: Queza »

Nieziem pisze:
25 lis 2024, 14:41
Czterech jeźdźców na czterech koniach to zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie. Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć. (Coś na obraz Hitlera który przez pierwsze lata wojny był zwycięzcą, by przez kolejne lata wszczynać nowe wojny, powodować głód, i śmierć wielu).
Jeźdźcy mogą symbolizować idee, ale utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę? Skąd miałaby postać mieć autorytet rozkazywania Jezusowi aby szedł? A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca! Ten Jezus to musi być ktoś zupełnie różny od Pana Jezusa Chrystusa.
To jest bardzo trafna interpretacja, Jezus to nie jeździec na białym koniu.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
DonCicio

Nieziem pisze:
DonCicio pisze:
25 lis 2024, 8:10
... tylko jeźdźcowi na białym koniu dano koronę: "Wtedy spojrzałem i zobaczyłem białego konia, a na nim jeźdźca z łukiem. Dano mu koronę i wyruszył, żeby zwyciężać i odnieść ostateczne zwycięstwo" (Obj 6:2)

Przeanalizowałem. Myślę, że nawet dzieci ze starszych klas podstawówki potrafią lepiej rozumieć tekst Obj.6 niż autorzy tej publikacji.

No to wszystko w temacie (Przy 14:8). Szkoda mojego czasu dla Ciebie, bo i tak niczego nie zrozumiesz (Iz 6:9)! Masz szlaban od Najwyższego na zrozumienie. To tak, jakby wkładać zakupy do torby bez dna.

"Bojaźń przed Jehową jest pierwszym krokiem do zdobycia mądrości. Wszyscy, którzy stosują się do Jego nakazów, są naprawdę wnikliwi (...)" (Ps 111:10) ... bez tego ani rusz! Narka Nieziem!
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Awatar użytkownika
DonCicio

Queza pisze:
25 lis 2024, 16:08
Nieziem pisze:
To jest bardzo trafna interpretacja, Jezus to nie jeździec na białym koniu.
Czy aby na pewno?
Pierwszy jako zwycięzca, drugi jako wojna, trzeci głód, a czwarty śmierć.
... logika podpowiada, że, gdyby był to "zespół postaci występujących jako team działający w jednej sprawie", to pierwsza postać powinna utożsamiać wojnę, druga śmierć, trzecia głód a dopiero czwarta zwycięstwo! (nawet Hitler zakładałby taką kolejność w 39 roku)
A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca!
Czy aby na pewno? ... byłoby raczej ruszajcie!, czterej postaci! Ruszajcie! Ale tak nie jest ... jest ruszaj!
Czy aby na pewno?

Czy Jan zobaczył "idee", czy postać?

"Spojrzałem i zobaczyłem otwarte niebo i białego konia. A siedzący na nim jeździec, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądził i prowadził wojnę. Miał oczy jak płomień ognia, a na głowie wiele diademów. Miał też napisane imię, którego nie znał nikt oprócz niego. Był ubrany w szatę splamioną krwią, a jego imię brzmiało Słowo Boga" (Obj 19:11-13)

Kto jest "Słowem Boga", Logosem, jeźdźcem zwanym "Wiernym i Prawdziwym"? Jak myślisz Queza? Czy to postać, czy idea?

utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę?
Jak to kto? Koronę w Królestwie Boga może dać jedynie Jehowa Bóg, "Istniejącego od Dni Pradawnych" ... i taka też była zapowiedź sprzed lat:

"Potem w wizjach nocnych ujrzałem, jak z obłokami niebios nadchodzi ktoś podobny do syna człowieczego. Pozwolono mu zbliżyć się do Istniejącego od Dni Pradawnych i przyprowadzono go tuż przed Niego. I dano mu władzę, chwałę oraz królestwo, aby służyły mu wszystkie ludy, narody i grupy językowe. Jego panowanie będzie trwać wiecznie, nigdy nie przeminie, a jego królestwo nie zostanie zniszczone" (Dan 7:13,14)

"Jego władza sięgnie wszędzie i pokojowi nie będzie końca, gdy zasiądzie na tronie Dawida w swoim królestwie. Utwierdzi to królestwo i oprze na sprawiedliwości i prawości — aż po wieczność. W swojej gorliwości dokona tego Jehowa, Bóg Zastępów" (Iz 9:7)

i tak też się stało. Słowo Jehowy zawsze się spełnia (Iz 55:11):

"Wtedy spojrzałem i zobaczyłem biały obłok, na którym siedział ktoś podobny do syna człowieczego. Na głowie miał złotą koronę, a w ręku ostry sierp" (Obj 14:14)

Kim jest "syn człowieczy", który jedynie może nosić "złotą koronę"? To jeździec na białym koniu, zwany Wiernym (sprawdź, kto nazwany jest Wiernym Obj 1:5) i Prawdziwym (sprawdź, kto nazwany jest Prawdziwym Obj 3:14).

"Spojrzałem i zobaczyłem otwarte niebo i białego konia. A siedzący na nim jeździec, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądził i prowadził wojnę" (Obj 19:11)

Zatem, "utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem" jest w pełni zasadne!

... "dziecko ze starszej klasy podstawówki"

Nieziem

DonCicio pisze:
25 lis 2024, 22:41
A przecież to Ruszaj jest wypowiadane po kolei do każdego jeźdźca!
Czy aby na pewno? ... byłoby raczej ruszajcie!, czterej postaci! Ruszajcie! Ale tak nie jest ... jest ruszaj!
Tak, na pewno, czyli na 100%, czyli bez cienia wątpliwości. Wystarczy przeczytać tekst zapisany w Obj.6.
Jest tam opisana sekwencja zdarzeń. Po kolei znaczy, że nie jednocześnie. A więc, po złamaniu pierwszej pieczęci jest wypowiadane pierwszy raz Ruszaj, i pierwszy jeździec na koniu się pojawia. Następnie druga pieczęć jest złamana, drugi raz jest wypowiedziane Ruszaj, drugi jeździec się pojawia, na drugim koniu. Następnie trzecia pieczęć zostaje złamana, trzeci raz jest wypowiedziane Ruszaj, pojawia się trzeci jeździec, na trzecim koniu. Następnie czwarta pieczęć zostaje złamana, czwarty raz jest wypowiedziane Ruszaj, pojawia się czwarty jeździec na czwartym koniu.
Tak więc, zostało powiedziane Ruszaj 4 razy, i ani razu Ruszajcie. Twoja sugestia, że byłoby ruszajcie jest głupia, jak wiele innego Twojego pisania na forum.
Co za czasy, że trzeba tłumaczyć, że białe jest białe.
A jeśli logika Ci podpowiada inną kolejność pojawiania się jedźców na koniach to trwaj sobie przy zmienionej wersji. Ja piszę odnośnie tego, co mamy zapisane w Obj.6.

Nieziem

DonCicio pisze:
25 lis 2024, 22:41
utożsamianie jeźdźca na białym koniu z Panem Jezusem nie ma uzasadnienia.
Kto dał temu na białym koniu koronę?
Jak to kto? Koronę w Królestwie Boga może dać jedynie Jehowa Bóg, "Istniejącego od Dni Pradawnych" ... i taka też była zapowiedź sprzed lat:

"Potem w wizjach nocnych ujrzałem, jak z obłokami niebios nadchodzi ktoś podobny do syna człowieczego. Pozwolono mu zbliżyć się do Istniejącego od Dni Pradawnych i przyprowadzono go tuż przed Niego. I dano mu władzę, chwałę oraz królestwo, aby służyły mu wszystkie ludy, narody i grupy językowe. Jego panowanie będzie trwać wiecznie, nigdy nie przeminie, a jego królestwo nie zostanie zniszczone" (Dan 7:13,14)

"Jego władza sięgnie wszędzie i pokojowi nie będzie końca, gdy zasiądzie na tronie Dawida w swoim królestwie. Utwierdzi to królestwo i oprze na sprawiedliwości i prawości — aż po wieczność. W swojej gorliwości dokona tego Jehowa, Bóg Zastępów" (Iz 9:7)

i tak też się stało. Słowo Jehowy zawsze się spełnia (Iz 55:11):

"Wtedy spojrzałem i zobaczyłem biały obłok, na którym siedział ktoś podobny do syna człowieczego. Na głowie miał złotą koronę, a w ręku ostry sierp" (Obj 14:14)
Bardzo ciekawe. Piszesz,
Jehowa Bóg, "Istniejącego od Dni Pradawnych" . I to się zgadza, Jehowa Bóg istnieje od dni pradawnych czyli miał swój początek kiedyś, w dawnych dniach.

To przejdźmy do tego, kogo widział Jan. Jeśli autor Księgi Objawienia to rzeczywiście apostoł, który był wybrany i chodził z Panem Jezusem, to wiedział on, bo i na własne uszy słyszał, że Pomazaniec o sobie samym mawiał syn człowieczy. Gdy Jan opisuje postać na białym obłoku, używa słów: ktoś podobny do syna człowieczego, a więc nie rozpoznał w tej postaci Pomazańca, a tylko stwierdził, że ten ktoś był do Niego podobny. O tym, że jeździec na białym koniu to nie Pan Jezus świadczy inny zapis Księgi Objawienia:
"Spojrzałem i zobaczyłem otwarte niebo i białego konia. A siedzący na nim jeździec, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądził i prowadził wojnę. Miał oczy jak płomień ognia, a na głowie wiele diademów. Miał też napisane imię, którego nie znał nikt oprócz niego. Był ubrany w szatę splamioną krwią, a jego imię brzmiało Słowo Boga" (Obj 19:11-13)
Ta postać miała inne imię. Ta postać miała inny wygląd niż Syn Człowieczy Jezus Chrystus. Była owszem podobna, i miała koronę na głowie, w jednej ręce ostry sierp, w drugiej łuk.
Bardzo dziwne.
Reasumując, fałszywy Bóg wyznacza fałszywego króla aby zwieść tylu wybranych ilu się da. Księga Objawienia zawiera tyle kąkolu jak chyba żadna inna. Ale jest niezwykle pomocna w poznawaniu Prawdy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”