Kłamstwa Pawła z Tarsu

Sprzeczności w Biblii, krytyka etyki biblijnej itp.
Dział przeznaczony przede wszystkim dla tych, którzy nie wierzą w boskie natchnienie Biblii. Obowiązuje wewnętrzny regulamin

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

krzysiekniepieklo

Re: Kłamstwa Pawła z Tarsu

Post autor: krzysiekniepieklo »

Sławomir59 pisze:
04 wrz 2026, 8:43
krzysiekniepieklo pisze: A czyim uczniem Ty jesteś? Na czyje nauki się powołujesz?
Jehowy Boga i Jezusa. Jehowa jest Najwyższym Bogiem i źródłem nauczania. Uczeń Jezusa jest jednocześnie sługą Jehowy i uczy się woli Jehowy poprzez Jezusa.
Jeśli jesteś uczniem Jezusa, to czy stosujesz się do Jego nauki? Jezus powiedział tak:
Mt 26
27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.

Mam pytanie, czy pijesz Krew Przymierza żeby mieć udział w Przymierzu z Jezusem? Czy może jesteś uczniem faryzeuszy, którzy Ci wytłumaczyli, że nie musisz Krwi Przymierza pić, aby mieć udział w Przymierzu?

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Weź pod uwagę to, że ktoś będzie pił krew Jezusa (wino) ale nie został objęty przymierzem. To tak samo, jak w przypowieści Jezusa, ktoś wszedł na ucztę weselną ale nie dostał odpowiedniej szaty.
Najpierw jest zawarcie przymierza a dopiero potem pijesz i jesz chleb i wino na znak, że zostałeś objęty umową/przymierzem. Nie na odwrót.
Picie krwi bez przymierza to uzurpowanie bez prawa.
Pytanie tylko, czego dotyczy to przymierze i czy z każdym będzie ono zawarte. czy wystarczy tylko chcieć?
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

Bobo pisze:
04 wrz 2026, 11:40
Weź pod uwagę to, że ktoś będzie pił krew Jezusa (wino) ale nie został objęty przymierzem. To tak samo, jak w przypowieści Jezusa, ktoś wszedł na ucztę weselną ale nie dostał odpowiedniej szaty.
Z tą szatą Bobo, to nie było tak, jak się Tobie wydaje. Nie można powiedzieć, że szaty nie dostał. Miał możliwość ale szaty nie założył. Bóg nie wymaga od człowieka tego, czego człowiek nie jest w stanie wykonać. On szaty nie założył, bo nie przyszedł ucztować. On wszedł żeby się popatrzeć.
Bobo pisze:
Najpierw jest zawarcie przymierza a dopiero potem pijesz i jesz chleb i wino na znak, że zostałeś objęty umową/przymierzem. Nie na odwrót.
Przymierze zostało zawarte przez Jezusa z wszystkimi ludźmi, a stosowanie się do nauki Jezusa to są warunki, które trzeba spełniać żeby do Przymierza należeć. Spożywanie Ciała i Krwi Jezusa jest warunkiem koniecznym żeby do przymierza przystąpić, bo to należy do nauki Jezusa. Każdy grzech, to jest łamaniem warunków przymierza. Po przekroczeniu pewnego progu, wypada się z Przymierza, ze względu na złamanie jego warunków. Po obmyciu się z grzechów i spożyciu Ciała i Krwi Jezusa można wrócić do Życia i znowu należeć do Przymierza.

Bobo pisze:
Picie krwi bez przymierza to uzurpowanie bez prawa.
Bardzo możliwe, że konsekwencje tego poniósł Judasz.
Bobo pisze:
Pytanie tylko, czego dotyczy to przymierze i czy z każdym będzie ono zawarte. czy wystarczy tylko chcieć?
Jak ze szczerym sercem będziesz szukał pouczeń u Jezusa, to powinieneś znaleźć odpowiedź na te pytania.

Awatar użytkownika
Bobo

krzysztofniepiekło pisze:Jak ze szczerym sercem będziesz szukał pouczeń u Jezusa, to powinieneś znaleźć odpowiedź na te pytania.
Odpowiedź znalazłem już dawno temu.
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

Bobo pisze:
04 wrz 2026, 13:58
krzysztofniepiekło pisze:Jak ze szczerym sercem będziesz szukał pouczeń u Jezusa, to powinieneś znaleźć odpowiedź na te pytania.
Skoro zadajesz takie pytania, to coś znalazłeś, tylko nie jesteś pewien, czy jest to coś warte.

Awatar użytkownika
Bobo

Jestem pewien.
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

krzysiekniepieklo pisze:
04 wrz 2026, 15:41
Bobo pisze:
04 wrz 2026, 13:58
Skoro zadajesz takie pytania, to coś znalazłeś, tylko nie jesteś pewien, czy jest to coś warte.
A na czym opierasz swoją pewność bobo? na tym, co powiedział Jezus, czy na tym, co mówili inni? Chociażby, co mówi twoje ciało kierownicze?

Awatar użytkownika
Bobo

Na Biblii.
krzysztofniepiekło pisze:Przymierze zostało zawarte przez Jezusa z wszystkimi ludźmi
Tu też mam inne zdanie. Skąd wyciągasz taki wniosek?
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

Bobo pisze:
04 wrz 2026, 19:41
Na Biblii.
krzysztofniepiekło pisze:Przymierze zostało zawarte przez Jezusa z wszystkimi ludźmi
Tu też mam inne zdanie. Skąd wyciągasz taki wniosek?
Uważam, że każdy człowiek może przystąpić do Przymierza, spełniając warunki Przymierza. Jeśli masz inne zdanie, to przedstaw swoje argumenty.

Awatar użytkownika
Bobo

Wiem, że tak uważasz, dlatego ja pytałem wcześniej: Skąd wniosek, że ze WSZYSTKIMI ludźmi.
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

Bobo pisze:
04 wrz 2026, 20:56
Wiem, że tak uważasz, dlatego ja pytałem wcześniej: Skąd wniosek, że ze WSZYSTKIMI ludźmi.
Na tym polega sprawiedliwość Bobo, że każdy ma szansę, spełniając warunki Przymierza. Jeśli by ktoś takiej szansy nie miał, to było by to niesprawiedliwe. Bóg jest sprawiedliwy.

Awatar użytkownika
Bobo

Pleciesz banialuki. Co np. w tym niesprawiedliwego, że np. na apostołów wybrał tylko 12 uczniów? Dlaczego nie wszystkich? Dlaczego tylko trzech z tych apostołów wziął na górę, gdzie nastąpiło Jego przemienienie? Dlaczego głosząc i polecając to swoim uczniom zakazał głosić poganom tylko Izraelitom? Wg. Twoich kryteriów, to niesprawiedliwość.
Nowe przymierze, które zostało zawarte podczas ostatniej wieczerzy zastąpiło stare przymierze zawarte TYLKO z Izraelitami a nie wszystkimi. Przykładów takiej 'niesprawiedliwości' można mnożyć, tylko, że... to nie jest niesprawiedliwość. Tak jak fakt, że aniołów stworzył w niebie a ludzi na ziemi. Ależ niesprawiedliwość... co?
Podobnie wraca pytanie: Czy Nowe przymierze zostało zawarte z wszystkimi ludźmi, czyli z każdym, kto chce?
Jednak nie wyjaśniasz, czego dotyczy to nowe przymierze. Po co ono w ogóle? Przecież ze swoimi sługami, żyjącymi przed Jezusem Bóg nie zawierał żadnego przymierza a nadzieję na zbawienie mieli.
Czy prezes jest niesprawiedliwy, gdy na dyrektora swojej firmy wybiera jakiegoś jednego człowieka a nie wszystkich ludzi? Umowa jest tylko z jednym, no... czasem z kilkoma (dyrektorów może być kilku w jednej firmie). Czy reszta powinna mieć do prezesa żal, że nie zawarł z nimi umowy?
No, wysil się i wyjaśnij jakoś sensownie, czego dotyczyło przymierze zwane Nowym i czy Bóg przewidział, że wszyscy ludzie będą nim objęci? Tylko jakbyś Biblią mógł to wyjaśnić, bo fantastyka, nawet biblijna, mnie nie interesuje.
Oszołomstwu mówię NIE!

krzysiekniepieklo

Bobo pisze:
04 wrz 2026, 21:30
Pleciesz banialuki. Co np. w tym niesprawiedliwego, że np. na apostołów wybrał tylko 12 uczniów? Dlaczego nie wszystkich? Dlaczego tylko trzech z tych apostołów wziął na górę, gdzie nastąpiło Jego przemienienie? Dlaczego głosząc i polecając to swoim uczniom zakazał głosić poganom tylko Izraelitom? Wg. Twoich kryteriów, to niesprawiedliwość.
Nowe przymierze, które zostało zawarte podczas ostatniej wieczerzy zastąpiło stare przymierze zawarte TYLKO z Izraelitami a nie wszystkimi. Przykładów takiej 'niesprawiedliwości' można mnożyć, tylko, że... to nie jest niesprawiedliwość. Tak jak fakt, że aniołów stworzył w niebie a ludzi na ziemi. Ależ niesprawiedliwość... co?
Podobnie wraca pytanie: Czy Nowe przymierze zostało zawarte z wszystkimi ludźmi, czyli z każdym, kto chce?
Jednak nie wyjaśniasz, czego dotyczy to nowe przymierze. Po co ono w ogóle? Przecież ze swoimi sługami, żyjącymi przed Jezusem Bóg nie zawierał żadnego przymierza a nadzieję na zbawienie mieli.
Czy prezes jest niesprawiedliwy, gdy na dyrektora swojej firmy wybiera jakiegoś jednego człowieka a nie wszystkich ludzi? Umowa jest tylko z jednym, no... czasem z kilkoma (dyrektorów może być kilku w jednej firmie). Czy reszta powinna mieć do prezesa żal, że nie zawarł z nimi umowy?
No, wysil się i wyjaśnij jakoś sensownie, czego dotyczyło przymierze zwane Nowym i czy Bóg przewidział, że wszyscy ludzie będą nim objęci? Tylko jakbyś Biblią mógł to wyjaśnić, bo fantastyka, nawet biblijna, mnie nie interesuje.
To zrób z tego Bobo nowy temat, bo to akurat nie dotyczy kłamstw Pawła z Tarsu

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

krzysiekniepieklo pisze:.. to akurat nie dotyczy kłamstw Pawła z Tarsu..
Jakich kłamstw ? Masz na to jakieś dowody, że Paweł był kłamcą ?

krzysiekniepieklo

Sławomir59 pisze:
06 wrz 2026, 6:56
krzysiekniepieklo pisze:.. to akurat nie dotyczy kłamstw Pawła z Tarsu..
Jakich kłamstw ? Masz na to jakieś dowody, że Paweł był kłamcą ?
Ga 3
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem8, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha

Tutaj Paweł nazwał Jezusa przeklętym, tylko dlatego, że żydzi zawiesili Go na drzewie. (ściślej - doprowadzili do tego)
Nigdzie w piśmie nie ma takie frazy, że """Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (poza Ga 3, co Paweł sam napisał)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzeczności w Biblii”