![Forum biblijne Strona Główna](templates/subSilver/images/biblia18vl8yh.jpg) |
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Opinia 'znawcy prawa wyznaniowego' |
Autor |
Wiadomość |
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2020-01-12, 13:54 Opinia 'znawcy prawa wyznaniowego'
|
|
|
EMET:
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kosciol-probuje-zawlaszczyc-przestrzen-publiczna/j162j63
Interesujące jest przedostatnie zdanie wypowiedzi --
Kościół chce realizować swoje nakazy religijne przy pomocy instrumentów państwowych – na to zgody być nie powinno.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
.Cyprian.
![](images/avatars/1688844707597c42f3be3e7.jpg)
|
Wysłany: 2020-01-12, 14:38
|
|
|
Zazwyczaj nie wypowiadam się w kwestiach politycznych. Ale niechże będzie. Choć pewnie będę żałował. Artykuł tylko przeglądałem pobieżnie, czyli go nie czytałem.
W Polsce ścierają się teraz dwie ideologie. Przeciwnicy jednej - tę właśnie nazywają lewacką, przeciwnicy tej drugiej - tę drugą nazywają prawacką. Jak to w rzeczywistości bywa, nie istnieje pomiędzy nimi tak wyraźny podział - jakiego teoria by chciała. Raczej podział na "prawacką" i "lewacką" jest tylko modelem teoretycznym pasującym do danych obserwacyjnych w jakimś tam zakresie. Gdy się wypyta człowieka z ulicy o jego poglądy, to pomimo jego przynależności do jednej ideologii, będą zawierały one też elementy tej drugiej. Zatem podział nie jest tak ostry w życiu publicznym. Zresztą, przecież Ci ludzie żyją obok siebie. Co nie oznacza, że kiedyś tam się nie zaostrzy. Oglądałem nawet kiedyś taki program: Czy w Polsce żyją dwa plemiona? Program jednak nie odpowiedział na zadane przez siebie pytanie - w moim przekonaniu.
Sytuacja ta trochę przypomina czasy, w których działał Nasz Pan, Jezus Chrystus. Izraelici chcieli niepodległości swojego państwa od Rzymian. Były dwie strony: Izraelici i Rzymianie.
A gdzie w tym wszystkim byli chrześcijanie, czyli Ci, którzy podążali za Naszym Zbawicielem? Odpowiedź na to pytanie jest dla nas ważna. |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
EMET
Wyznanie: Świadkowie Jehowy w Polsce
|
Wysłany: 2020-01-12, 16:00
|
|
|
EMET:
Tylko merytorycznie i to w ramach tego, co należy rozumieć przez „zajmowanie się polityką” oraz „politykowanie”.
Opiniowanie [w tym i krytyczne, nie krytykanckie] o jakiejś ‘Wspólnocie Wyznaniowej’ [ew. jakieś inne nazwy i określenia] nie jest politykowaniem. Może jedynie istnieć kontekst politycznego uwarunkowania, o czym wiemy z Ks. Nowego Przymierza, kiedy już były realia istnienia zboru chrystiańsko-apostolskiego, o czym czytamy np. w Ks. Dzieje Apostolskie. Mamy opisy postawy Jezusa, mamy opisu postawy chrystian jezusowo-apostolskich. Tam też szukajmy wzorców.
Czyż dzisiaj nie funkcjonuje takie pojęcie jak klerykalizm, klerykalizacja. Akurat w Polsce dominanta KRzK; gdzie indziej - np. Prawosławie.
Stephanos, ps. EMET |
_________________ „Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ/ZW’, Przypis. |
|
|
|
.Cyprian.
![](images/avatars/1688844707597c42f3be3e7.jpg)
|
Wysłany: 2020-01-12, 19:21
|
|
|
EMET napisał/a: | EMET:
Tylko merytorycznie i to w ramach tego, co należy rozumieć przez „zajmowanie się polityką” oraz „politykowanie”.
Opiniowanie [w tym i krytyczne, nie krytykanckie] o jakiejś ‘Wspólnocie Wyznaniowej’ [ew. jakieś inne nazwy i określenia] nie jest politykowaniem.
...
|
W Polsce temat, jak w tytule artykułu, ściśle wiąże się z polityką, czy się chce czy nie. |
_________________ Jestem na forum. Nie nauczam, bo jeszcze mało wiem.
Nie nauczam, tylko dyskutuję. |
|
|
|
efroni
Pomógł: 278 razy Wiek: 67 Dołączył: 11 Kwi 2013 Posty: 2288
|
Wysłany: 2020-01-13, 10:34
|
|
|
Cytat: | - Proszę pamiętać, że integralną częścią aparatu państwa jest przymus. Jeżeli sfery działania państwa i religii mieszają się, to rodzi się niebezpieczeństwo, że religia sięgnie po przymus państwa - mówi znawca prawa wyznaniowego Paweł Borecki. |
Art. 2. Konstytucji.
Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej
Art. 4. Konstytucji.
1. Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
2. Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio
Cytat-wypowiedź jasno wskazuje że znawca prawa wyznaniowego ignoruje te dwa punkty Konstytucji .
Integralną częścią państwa totalitarnego [faszyzm , komunizm] jest przymus , natomiast integralną częścią demokratycznego państwa prawa jest stanowione prawo .
Demokracja ma to do siebie że tu większość stanowi prawo [ w imieniu Narodu] i jak mawiał Winston Churchill
nie jest to najlepsza forma sprawowania władzy , ale nikt jeszcze nie wymyślił lepszej .
A więc ta wypowiedź [by była zgodna z tymi artykułami Konstytucji] powinna wyglądać mniej więcej tak :
Proszę pamiętać, że integralną częścią demokratycznego państwa prawa jest stanowione prawo.
Jeżeli sfery działania państwa i religii mieszają się, to rodzi się niebezpieczeństwo, że religia sięgnie po prawo ustanowione przez demokratyczną większość ,
w tym przypadku przez większość katolicką - tak powinien powiedzieć znawca prawa wyznaniowego.
Ja pamiętam czasy że w klasach szkoły wisiały portrety Gomułki i Cyrankiewicza a moja mama pamiętała czasy, że w klasach wisiały portrety Stalina i Bieruta
I jak mówiła, aparat przemocy państwa był tak restrykcyjny, że za negowanie tego groziła śmierć |
_________________ ...ten lud zbliża się do mnie swoimi ustami i czci mnie swoimi wargami, a jego serce jest daleko ode mnie, tak że ich bojaźń przede mną jest wyuczonym przepisem ludzkim...
Nie wierz w ani jedno moje słowo ale sam(a) badaj , sprawdzaj , doświadczaj czy się rzeczy
aby tak mają |
|
|
|
RN
![](images/avatars/87609663653413a21c842b.jpg)
Wyznanie: Wiara Naturalna (Deizm)
Pomógł: 310 razy Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 5123 Skąd: Ziemia Łódzka
|
Wysłany: 2020-01-13, 14:59
|
|
|
efroni napisał/a: |
Ja pamiętam czasy że w klasach szkoły wisiały portrety Gomułki i Cyrankiewicza a moja mama pamiętała czasy, że w klasach wisiały portrety Stalina i Bieruta
I jak mówiła, aparat przemocy państwa był tak restrykcyjny, że za negowanie tego groziła śmierć |
Zwyczaj wieszania portretów pierwszych sekretarzy partii w szkołach, zniósł dopiero Edward Gierek.
Portrety pierwszych sekretarzy wisiały w szkołach dlatego, aby dzieci i młodzież szkolna mogła zobaczyć jak wyglądają rządzący ich krajem.
Młodzież robotniczo - chłopska musiała zobaczyć twarze ludzi, którzy dali jej darmową oświatę
To były czasy, kiedy nie była jeszcze tak rozwinięta telewizja, jak teraz.
Na wsiach mało kto miał telewizor. W wielu miejscowościach nie było w ogóle prądu.
Nie słyszałem jednak, aby w jakiś szczególny sposób czczono te obrazy, pomimo tego, że przedstawiały autentyczne postacie.
A dzisiaj namaluje się jakiegoś mężczyznę o pociągłej twarzy, koniecznie z brodą i tłumy przed nim klękają, zanoszą modlitwy, całują obraz, chociaż namalowana postać jest zupełnie anonimowa |
_________________ JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ, CO BY OPOWIEŚCI BIBLIJNE POGODZIŁ |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|