|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
Niedziela czy pracować? |
Autor |
Wiadomość |
domini1
|
Wysłany: 2015-10-25, 08:03 Niedziela czy pracować?
|
|
|
Dziś jest niedziela. Czy powinienem "zarabiać pieniądze" dziś? Co na to biblia? |
|
|
|
|
ShadowLady86
Administrator
Wyznanie: Chrześcijanin
Pomogła: 273 razy Wiek: 38 Dołączyła: 14 Sty 2012 Posty: 4440
|
Wysłany: 2015-10-25, 09:14
|
|
|
Biblia na to, że siódmego dnia Bóg odpoczął i siódmego dnia człowieka też ma odpocząć. Dla Żydów owym siódmym dniem była nasza sobota.
Wiele denominacji Chrześcijańskich przeniosło dzień odpoczynku z soboty na niedzielę próbując to uzasadnić teologicznie i historycznie. W niedziele miał zmartwychwstać Jezus (choć ja osobiście uważam na podstawie Biblii, że Zmartwychwstał w szabat wieczorem), świętowanie przez pierwszych Chrześcijan szabatu, ale spotykanie się w niedzielę itp. Dużo tematów na forum już poruszało ten problem.
Idąc drogą kompromisu, najlepiej jak jeden dzień w tygodniu poświęci się na odpoczynek, rodzinę i modlitwę. Tym samym niech jeden dzień będzie przeznaczony dla Boga i rodziny. Wiadomo, że nie zawsze Chrześcijanin może nie pracować akurat w sobotę/niedzielę, np. lekarz mający dyżur w weekend. |
_________________ 1.Ludzie są głupi: niemal we wszystko uwierzą, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż może to być prawda.
2.Najlepsze intencje mogą spowodować największe szkody.
3.Uczucia rządzą rozumem.
4.W przebaczeniu tkwi magia, która uzdrawia. W przebaczeniu, które dajesz, a zwłaszcza w tym, które uzyskujesz.
5.Zważaj na to, co ludzie czynią, a nie tylko na ich słowa, bo czyny zdradzą kłamstwo.
6.Możesz się podporządkować wyłącznie władzy rozumu. [...]
|
|
|
|
|
Anowi
Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2015-10-28, 18:26
|
|
|
ShadowLady86 napisał/a: | Idąc drogą kompromisu, najlepiej jak jeden dzień w tygodniu poświęci się na odpoczynek, rodzinę i modlitwę. Tym samym niech jeden dzień będzie przeznaczony dla Boga i rodziny. Wiadomo, że nie zawsze Chrześcijanin może nie pracować akurat w sobotę/niedzielę, np. lekarz mający dyżur w weekend. |
Domini - policz sobie jaki dzień dla Jezusa był dniem siódmym jeśli niedziela była dniem "3"
(Mt 17:23) Oni zabiją Go, ale trzeciego dnia zmartwychwstanie. I bardzo się zasmucili. |
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
|
BoaDusiciel
Wyznanie: Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego
|
Wysłany: 2015-10-28, 19:36
|
|
|
Ale chyba określenie "trzeciego dnia" znaczy "na trzeci dzień", a nie "trzeciego dnia tygodnia" ?
No nie mówcie, że to też jest przedmiotem sporów
Bo zamknę się w sobie i już nigdy nie otworzę |
_________________ Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego |
|
|
|
|
Anowi
Pomogła: 121 razy Dołączyła: 02 Wrz 2007 Posty: 10070 Skąd: Bóg wie
|
Wysłany: 2015-10-28, 19:44
|
|
|
mówiono również "po trzech dniach" - czyli czwartego dnia od śmierci
(Mk 8:31) I zaczął ich pouczać, że Syn Człowieczy musi wiele cierpieć, że będzie odrzucony przez starszych, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; że będzie zabity, ale po trzech dniach zmartwychwstanie.
|
_________________ nie jest bogaty ten, kto posiada wiele,
tylko ten, kto niewiele potrzebuje. |
|
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2015-10-29, 03:00
|
|
|
BoaDusiciel napisał/a: | Bo zamknę się w sobie i już nigdy nie otworzę |
Podrzuce Ci wytrych. |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
|
booris
Wyznanie: Dub & Motocykl
Pomógł: 180 razy Dołączył: 17 Kwi 2015 Posty: 3022 Skąd: Amsterdam,Londyn,Barcelona
|
Wysłany: 2015-10-29, 03:22
|
|
|
Siodmy dzien tygodnia jest swiety.Niewazne jak sie nazywa.Jest siodmy,jest swiety.Mozna drastycznie.ale wersja "soft" wystarczy.21wiek.dzien swiety.nie ma pradu 24 godziny.Wody tez nie ma,Scieki wybijaja na ulice.Ktos sie poslizgnal na g..nie,Zlamal noge i lezy.Karetka nie przyjedzie,wiadomo.A sasiad mysli:jak pomoge,to praca?To moze nie pomoge.... |
_________________ Mówię tylko do tych którzy chcą mnie słuchać
Ci którzy nie chcą nie obchodzą mnie
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany
Ściana i tak zawsze swoje wie
https://www.youtube.com/watch?v=Hbq5UyaM8sk |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|