Kłamstwa Pawła z Tarsu

Sprzeczności w Biblii, krytyka etyki biblijnej itp.
Dział przeznaczony przede wszystkim dla tych, którzy nie wierzą w boskie natchnienie Biblii. Obowiązuje wewnętrzny regulamin

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bobo

Re: Kłamstwa Pawła z Tarsu

Post autor: Bobo »

krzysztofniepiekło pisze:Nigdzie w piśmie nie ma takie frazy, że """Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (poza Ga 3, co Paweł sam napisał)
Niedoczytałeś, czy co?
Paweł zaznacza, że to napisano i powołuje się na Powtórzonego Prawa 21:23:
to jego zwłoki nie mogą pozostać na palu przez całą noc. Koniecznie pochowajcie go w tym samym dniu, bo ten, kto zawisł na palu, jest przeklęty przez Boga. Nie wolno wam kalać ziemi, którą Jehowa, wasz Bóg, daje wam jako dziedzictwo.

Kłamiesz pisząc, że tu Paweł skłamał.
Oszołomstwu mówię NIE!

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

krzysiekniepieklo pisze:
Ga 3
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem8, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha
Tutaj Paweł nazwał Jezusa przeklętym, tylko dlatego, że żydzi zawiesili Go na drzewie. (ściślej - doprowadzili do tego)
Nigdzie w piśmie nie ma takie frazy, że """Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (poza Ga 3, co Paweł sam napisał)
Bobo powyżej trafnie to podsumował. Ja dodam tylko, że Paweł nie mówi: „Jezus był przeklętym grzesznikiem”. Mówi: „Chrystus stał się przekleństwem za nas”.
Paweł nie twierdzi, że: „Żydzi zawiesili Jezusa, więc przypadkowo spełnił się przepis Prawa.”
On świadomie konstruuje chrześcijańską interpretację śmierci Jezusa, wykorzystując Pwt 21,23.
Co więcej, Pwt 21 dotyczy człowieka, który popełnił przestępstwo zasługujące na śmierć, podczas gdy Jezus według Pawła jest niewinny. I właśnie ta różnica jest kluczowa.
Paweł dokonuje reinterpretacji tekstu Pwt 21,23 w odniesieniu do niewinnego Chrystusa.
Wprowadza więc do tekstu element, którego Pwt 21,23 sam z siebie nie zawiera:
niewinny człowiek bierze na siebie cudze przekleństwo. Paweł dokonuje własnej reinterpretacji Pisma.

krzysiekniepieklo

Post autor: krzysiekniepieklo »

Bobo pisze:
06 wrz 2026, 9:27
krzysztofniepiekło pisze:Nigdzie w piśmie nie ma takie frazy, że """Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (poza Ga 3, co Paweł sam napisał)
Niedoczytałeś, czy co?
Paweł zaznacza, że to napisano i powołuje się na Powtórzonego Prawa 21:23:
to jego zwłoki nie mogą pozostać na palu przez całą noc. Koniecznie pochowajcie go w tym samym dniu, bo ten, kto zawisł na palu, jest przeklęty przez Boga. Nie wolno wam kalać ziemi, którą Jehowa, wasz Bóg, daje wam jako dziedzictwo.

Kłamiesz pisząc, że tu Paweł skłamał.
Nie parafrazuj, tylko zacytuj Bobo.

krzysiekniepieklo

Sławomir59 pisze:
06 wrz 2026, 9:57
krzysiekniepieklo pisze:
Ga 3
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem8, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha
Tutaj Paweł nazwał Jezusa przeklętym, tylko dlatego, że żydzi zawiesili Go na drzewie. (ściślej - doprowadzili do tego)
Nigdzie w piśmie nie ma takie frazy, że """Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (poza Ga 3, co Paweł sam napisał)
Bobo powyżej trafnie to podsumował. Ja dodam tylko, że Paweł nie mówi: „Jezus był przeklętym grzesznikiem”. Mówi: „Chrystus stał się przekleństwem za nas”.
Paweł nie twierdzi, że: „Żydzi zawiesili Jezusa, więc przypadkowo spełnił się przepis Prawa.”
On świadomie konstruuje chrześcijańską interpretację śmierci Jezusa, wykorzystując Pwt 21,23.
Co więcej, Pwt 21 dotyczy człowieka, który popełnił przestępstwo zasługujące na śmierć, podczas gdy Jezus według Pawła jest niewinny. I właśnie ta różnica jest kluczowa.
Paweł dokonuje reinterpretacji tekstu Pwt 21,23 w odniesieniu do niewinnego Chrystusa.
Wprowadza więc do tekstu element, którego Pwt 21,23 sam z siebie nie zawiera:
niewinny człowiek bierze na siebie cudze przekleństwo. Paweł dokonuje własnej reinterpretacji Pisma.
Ty rozumiesz prostą logikę? Paweł napisał - "napisane jest" i później sprzedaje frazę - " Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie ". To wskaż, gdzie tak jest napisane? Nie interesuje mnie pokrętne tłumaczenie żeby niewinnego nazwać przeklętym.
Przeklęty ten, który zgrzeszył. To dla szatana jest obojętne, czy zgrzeszył, czy nie. Dla niego jest przeklęty każdy, kto mu się sprzeciwi.

Sławomir59

krzysiekniepieklo pisze: Ty rozumiesz prostą logikę? Paweł napisał - "napisane jest" i później sprzedaje frazę - " Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie ". To wskaż, gdzie tak jest napisane? Nie interesuje mnie pokrętne tłumaczenie żeby niewinnego nazwać przeklętym.
Przeklęty ten, który zgrzeszył..
Twój argument pomija kontekst. Paweł rzeczywiście odwołuje się do tekstu Pwt 21:22–23, gdzie znajduje się sformułowanie o człowieku „przeklętym przez Boga” powieszonym na drzewie. Nie jest więc tak, że Paweł wymyślił ten cytat. Natomiast ważne jest, co oznacza ten tekst w jego pierwotnym kontekście. W Pwt 21 chodzi o człowieka, który został skazany na śmierć za przestępstwo, a następnie jego ciało zostało wystawione na drzewie. Sam fakt powieszenia nie jest tam przedstawiony jako dowód, że każda osoba powieszona jest moralnie winna. Dlatego zdanie: „Przeklęty ten, który zgrzeszył” nie jest dosłownym cytatem z Pwt . 21:23. To raczej interpretacja sensu przekleństwa w kategoriach winy. Paweł natomiast w Ga 3:13 wprowadza chrześcijański argument : Chrystus, choć sam nie był grzesznikiem, „stał się za nas przekleństwem”, odwołując się właśnie do tekstu Pwt 21:23.
Jeśli pytanie brzmi , czy w Starym Testamencie naprawdę jest napisane: ‘Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie’? To tak, Pwt 21:23 jest bardzo bliskie temu sformułowanie.
Jeśli natomiast pytanie brzmi „Czy Pwt 21:23 mówi, że każdy powieszony człowiek jest z definicji grzesznikiem i osobiście przeklętym przez Boga?” To wtedy nie, to już jest wniosek interpretacyjny, a nie dosłowne znaczenie samego wersetu.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

krzysiekniepieklo pisze:
06 wrz 2026, 8:27
Ga 3:13-14 BT5
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha.

Krzysztof, to jest nawiązanie do Księgi Daniela. Może Twojej frazy nie ma, ale napisane jest

Dan 4:1-14 BT5
1 Ja, Nabuchodonozor, zażywałem spokoju w swoim domu i radości w swoim pałacu. 2 Miałem widzenie we śnie, które mnie przeraziło. Zaniepokoiły mnie myśli na moim łożu i widziadła [powstałe] w mojej głowie. 3 Toteż wydałem polecenie, by sprowadzono do mnie wszystkich mędrców babilońskich, żeby mi dali wyjaśnienie snu. 4 Zjawili się więc tłumaczący sny, wróżbici, Chaldejczycy i astrologowie. Opowiedziałem im sen, ale nie mogli mi podać jego wyjaśnienia. 5 W końcu przybył do mnie Daniel, któremu na imię według imienia mojego boga Belteszassar, a w którym mieszka duch świętych bogów. Opowiedziałem mu sen: 6 Belteszassarze, przełożony tłumaczących sny! Wiem, że w tobie mieszka duch świętych bogów i że żadna tajemnica nie stanowi dla ciebie trudności. Oto mój sen, który widziałem; wyjaśnij mi go!
7 W mojej głowie, na moim łożu, widziałem takie obrazy:
Patrzyłem, a oto -
drzewo w środku ziemi,
a jego wysokość ogromna.
8 Drzewo wzrastało potężnie,
wysokością swą sięgało nieba,
widać je było aż po krańce ziemi.
9 Liście jego były piękne, a owoce obfite,
dawało ono pożywienie wszystkim.
Pod nim szukały cienia dzikie zwierzęta,
na jego gałęziach mieszkały ptaki podniebne,
nim się żywiło wszelkie ciało.
10 Patrzyłem, w moim łożu, na obrazy w moim umyśle, a oto Czuwający i Święty zstępował z nieba. 11 Wołał on głośno i tak mówił:
Wyrąbcie drzewo i obetnijcie gałęzie,
otrząśnijcie liście i odrzućcie owoce!

Zwierzęta niech uciekają spod niego,
a ptaki z jego gałęzi!
12 Lecz pień jego korzeni
pozostawcie w ziemi,
i to w okowach z żelaza i brązu,
wśród polnej zieleni.
Niech zwilża go rosa z nieba,
a trawę polną niechaj dzieli
ze zwierzętami!
13 Jego ludzkie serce niech ulegnie odmianie,
a niech otrzyma serce zwierzęce;
siedem okresów niech nad nim przeminie!
14 Według postanowienia Czuwających [taki jest] dekret, sprawa rozstrzygnięta przez Świętych, aby wszyscy żyjący wiedzieli, że Najwyższy jest władcą nad królestwem ludzkim.
Może je dać, komu zechce,
może ustanowić nad nimi najniższego z ludzi.
Wielbiciel Pełni

krzysiekniepieklo

radek pisze:
06 wrz 2026, 17:51
krzysiekniepieklo pisze:
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha.

Krzysztof, to jest nawiązanie do Księgi Daniela. Może Twojej frazy nie ma, ale napisane jest

Skoro takiej frazy nigdzie w Piśmie nie ma, to znaczy, że Paweł z Tarsu kłamie, że jest tak napisane.

Sławomir59

krzysiekniepieklo pisze: Skoro takiej frazy nigdzie w Piśmie nie ma, to znaczy, że Paweł z Tarsu kłamie, że jest tak napisane.
W Pwt 21,22–23 czytamy:
„Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci i zostanie stracony, a następnie powiesisz go na drzewie, jego zwłoki nie będą wisiały przez noc na drzewie, lecz pochowasz go tego samego dnia, gdyż przeklęty przez Boga jest każdy powieszony na drzewie.”
Czyli : „bo przeklęty przez Boga jest każdy powieszony [na drzewie]”.
Ten tekst jest szczególnie ważny dla chrześcijańskiej interpretacji śmierci Jezusa, ponieważ Paweł bezpośrednio się do niego odwołuje w Ga 3,13:
„Chrystus wykupił nas od przekleństwa Prawa, stawszy się za nas przekleństwem, bo napisano: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie.”
Grecki tekst Pawła :
ἐπικατάρατος πᾶς ὁ κρεμάμενος ἐπὶ ξύλου
epikátatos pas ho kremámenos epi xýlou
Czyli dosłownie: „przeklęty jest każdy, kto jest powieszony na drzewie.”
Tekst nie mówi po prostu: „każdy zbrodniarz jest przeklęty przez Boga”. „Przekleństwo” jest powiązane konkretnie z powieszeniem na drzewie. I właśnie dlatego Ga 3,13 jest tak interesujący: Paweł bierze ten tekst i odnosi go do sprawiedliwego Jezusa, który za nas wziął przekleństwo na siebie: „Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie.”
Inaczej mówiąc Pwt 21:23 nie mówi, że każdy powieszony człowiek jest z definicji zbrodniarzem i osobiście przeklętym przez Boga.

krzysiekniepieklo

Sławomir59 pisze:
wczoraj, 8:33
krzysiekniepieklo pisze: Skoro takiej frazy nigdzie w Piśmie nie ma, to znaczy, że Paweł z Tarsu kłamie, że jest tak napisane.
W Pwt 21,22–23 czytamy:
„Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci i zostanie stracony, a następnie powiesisz go na drzewie, jego zwłoki nie będą wisiały przez noc na drzewie, lecz pochowasz go tego samego dnia, gdyż przeklęty przez Boga jest każdy powieszony na drzewie.”
Skąd ten cytat wziąłeś? No bo u mnie jest tak:
Pwt 21
22 Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci, zostanie stracony i powiesisz go na drzewie - 23 trup nie będzie wisiał na drzewie przez noc, lecz tegoż dnia musisz go pogrzebać. Bo wiszący jest przeklęty5 przez Boga. Nie zanieczyścisz swej ziemi, danej ci przez Pana, Boga twego, w posiadanie.

To mi Sławku odpowiedz, czy ten przepis może dotyczyć takiego, który żadnej zbrodni nie popełnił?
Przeklęty jest tylko taki, który zbrodnię popełnił i to bez względu na to, czy zawisł na drzewie, czy nie. Przeklęci są ci, którzy doprowadzili do śmierci niewinnego. Jeśli Paweł odwołuje się do tego przepisu, to jaką zbrodnię podlegającą karze śmierci Jezus popełnił. Paweł to określił - "zbrodnią" Jezusa było to, że wziął grzechy ludzi na siebie. A za to, to tylko szatan mógł Go przekląć.

Sławomir59 pisze:
wczoraj, 8:33
Inaczej mówiąc Pwt 21:23 nie mówi, że każdy powieszony człowiek jest z definicji zbrodniarzem i osobiście przeklętym przez Boga.
No ale Paweł w liście do Galatów właśnie to twierdzi.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Myślę, że jesteś jakoś przytępiony. Twój upór ma pokazać, że Paweł chciałby Jezusa przedstawić w jakimś złym świetle? Zmierzał do tego, że Jezus jest przeklęty, zły? Jaki cel miałby piszą do chrześcijan w Galacji wkładają im do uszu taką głupią interpretację? I co? Był rozdźwięk po tym jak w Galacji odczytano jego list? Nastąpił rozłam? Mamy jakieś wzmianki, że po tym, co napisał zbór się podzielił? Ktoś to mu zarzucił?
Aż się pojawia krzysztofniepiekło 2000 lat później i robi ludziom wodę z mózgu... :roll:
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

krzysiekniepieklo pisze:
06 wrz 2026, 20:11
radek pisze:
06 wrz 2026, 17:51
krzysiekniepieklo pisze:

Skoro takiej frazy nigdzie w Piśmie nie ma, to znaczy, że Paweł z Tarsu kłamie, że jest tak napisane.
Krzysztof, ciągle nie umiesz rzeczywistości dogonić. Istotą pisma nie jest kształ liter, lecz ich sens, to jest wartość dodana

Ewangelia według św. Mateusza 5:20 BW1975
[20] Albowiem powiadam wam: Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do Królestwa Niebios.

https://bible.com/bible/3490/mat.5.20.BW1975

Twoim zadaniem jest dodawać do Biblii nie od Niej odejmować. Musisz wykazać się konstruktywnością

Ewangelia według św. Mateusza 12:30 BW1975
[30] Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie, a kto ze mną nie zbiera, rozprasza.

https://bible.com/bible/3490/mat.12.30.BW1975

Ewangelia według św. Mateusza 25:20 BW1975
[20] I przystąpiwszy ten, który wziął pięć talentów, przyniósł dalsze pięć talentów i rzekł: Panie! Pięć talentów mi powierzyłeś. Oto dalsze pięć talentów zyskałem.

https://bible.com/bible/3490/mat.25.20.BW1975
Wielbiciel Pełni

Sławomir59

krzysiekniepieklo pisze: Skąd ten cytat wziąłeś? No bo u mnie jest tak:
Pwt 21 22 Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci, zostanie stracony i powiesisz go na drzewie - 23 trup nie będzie wisiał na drzewie przez noc, lecz tegoż dnia musisz go pogrzebać. Bo wiszący jest przeklęty5 przez Boga. Nie zanieczyścisz swej ziemi, danej ci przez Pana, Boga twego, w posiadanie. To mi Sławku odpowiedz, czy ten przepis może dotyczyć takiego, który żadnej zbrodni nie popełnił?
W Przekładzie Nowego Świata, wydanie 2018, Powtórzonego Prawa 21:22–23 brzmi:
„Jeśli ktoś popełni grzech zasługujący na wyrok śmierci i zostanie uśmiercony, i zawieszony na palu, to jego zwłoki nie mogą pozostać na palu przez całą noc. Koniecznie pochowajcie go w tym samym dniu, bo ten, kto zawisł na palu, jest przeklęty przez Boga. Nie wolno wam kalać ziemi, którą Jehowa, wasz Bóg, daje wam jako dziedzictwo”. Apostoł Paweł nie mówi:
„Jezus był przeklęty, ponieważ był grzesznikiem”. Paweł mówi, że Jezus „stał się za nas przekleństwem”. To krótkie „za nas” (hyper hēmōn) jest kluczowe. Paweł przedstawia Jezusa jako niewinnego, który dobrowolnie przyjmuje na siebie coś, co obciążało innych. W zastosowaniu Pawła do Jezusa przepis dotyczy przez analogię i zastępcze poniesienie przekleństwa. Jezus jest właśnie wyjątkiem. Nie jest winowajcą, ale zostaje potraktowany jak człowiek przeklęty, aby według Pawła uwolnić innych od przekleństwa. I to zgadza się z ofiarą zastępczą.
Koncepcja ofiary zastępczej zdecydowanie istnieje w Biblii, zarówno w Starym, jak i w Nowym Testamencie.
1. Stary Testament.
Najbardziej wyraźny przykład znajdujemy w opisie Dnia Przebłagania (Jom Kipur), Kpł 16. Kapłan składał ofiary za grzechy Izraelitów. Szczególnie wymowny jest rytuał z kozłem:
„Aaron położy obie ręce na głowie żywego kozła i wyzna nad nim wszystkie winy synów Izraela .. i złoży je na głowie kozła.”
Następnie kozioł zostaje odprawiony na pustynię. Jest tu wyraźna idea przeniesienia winy z ludzi na zwierzę.Jeszcze bardziej bezpośrednio brzmi Kpł 17:11:
„Życie ciała jest we krwi, a Ja dałem ją wam do użytku na ołtarzu, aby dokonywać przebłagania za wasze dusze.” Czyli krew zwierzęcia jest składana „za” życie człowieka.
2. Izajasza 53 jeszcze wyraźniej to pokazuje. To jeden z najważniejszych tekstów w dyskusji o ofierze zastępczej. O „Słudze” czytamy:
„Lecz on był przebity za nasze występki, zmiażdżony za nasze winy.”
oraz: „Jehowa sprawił, że jego spotkały winy nas wszystkich.”
I jeszcze: „On poniósł grzechy wielu”.
Niezależnie od tego, kogo pierwotnie miał na myśli autor Izajasza 53, Nowy Testament wielokrotnie interpretuje ten fragment w odniesieniu do Jezusa.
3. Nowy Testament przedstawia śmierć Jezusa jako ofiarę „za innych”. Tutaj koncepcja jest bardzo mocna. Jezus mówi w Mk 10:45: „Syn Człowieczy (...) da swoje życie jako okup w zamian za wielu.”
Paweł natomiast pisze w 1 Kor 15:3: „Chrystus umarł za nasze grzechy zgodnie z Pismami”.
A w Gal 3:13: „Chrystus wykupił nas od przekleństwa Prawa, stając się za nas przekleństwem”.
To właśnie jest język zastępstwa: ktoś ponosi karę „za” innych.

krzysiekniepieklo

Sławomir59 pisze:
wczoraj, 19:49
krzysiekniepieklo pisze: Skąd ten cytat wziąłeś? No bo u mnie jest tak:
Pwt 21 22 Jeśli ktoś popełni zbrodnię podlegającą karze śmierci, zostanie stracony i powiesisz go na drzewie - 23 trup nie będzie wisiał na drzewie przez noc, lecz tegoż dnia musisz go pogrzebać. Bo wiszący jest przeklęty5 przez Boga. Nie zanieczyścisz swej ziemi, danej ci przez Pana, Boga twego, w posiadanie. To mi Sławku odpowiedz, czy ten przepis może dotyczyć takiego, który żadnej zbrodni nie popełnił?
W Przekładzie Nowego Świata, wydanie 2018, Powtórzonego Prawa 21:22–23 brzmi:
„Jeśli ktoś popełni grzech zasługujący na wyrok śmierci i zostanie uśmiercony, i zawieszony na palu, to jego zwłoki nie mogą pozostać na palu przez całą noc. Koniecznie pochowajcie go w tym samym dniu, bo ten, kto zawisł na palu, jest przeklęty przez Boga. Nie wolno wam kalać ziemi, którą Jehowa, wasz Bóg, daje wam jako dziedzictwo”. Apostoł Paweł nie mówi:
„Jezus był przeklęty, ponieważ był grzesznikiem”. Paweł mówi, że Jezus „stał się za nas przekleństwem”. To krótkie „za nas” (hyper hēmōn) jest kluczowe. Paweł przedstawia Jezusa jako niewinnego, który dobrowolnie przyjmuje na siebie coś, co obciążało innych. W zastosowaniu Pawła do Jezusa przepis dotyczy przez analogię i zastępcze poniesienie przekleństwa. Jezus jest właśnie wyjątkiem. Nie jest winowajcą, ale zostaje potraktowany jak człowiek przeklęty, aby według Pawła uwolnić innych od przekleństwa.
Cytujesz, tylko nie chcesz odpowiedzieć na pytanie. Może ustalmy jedno. Czy Paweł nazwał Jezusa przeklętym, pisząc: ""Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie""" (Jezusa powieszono na drzewie.) No więc, na logikę, to według Pawła, Jezus jest przeklęty, bo wziął na siebie grzechy ludzi.
Paweł pisze:
Ga 3
10 Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo.

To jest oczywiste kłamstwo. Nigdzie w Piśmie czegoś takiego nie ma. To są tylko faryzejskie wygibusy Pawła. Tylko łamanie prawa jest obłożone klątwą. Jeśli by tak było,jak napisał Paweł w tym cytacie, to Bóg przeklął by ludzi, wymagając od ludzi przestrzegania całego tego prawa, które im dał. Powiem więcej, z tych wygibusów Pawła wynika też, że Bóg sam siebie przeklął w osobie Jezusa.(Bo Go żydzi zawiesili na drzewie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzeczności w Biblii”