Czy ew.Łukasza i Dz.Ap. są natchnione? |
Autor |
Wiadomość |
Dezerter
Wyznanie: chrześcijanin
Pomógł: 224 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 3640 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 2013-02-23, 19:36
|
|
|
przyimek napisał/a: | Pan Jezus Chrystus nauczał o szanowaniu nawet wroga, a gdzie w dzisiejszym świecie szanuje się oponentów? |
... na forum biblijnym? ... czasami i niektórzy |
_________________ Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie
http://zchrystusem.pl/ |
|
|
|
|
Dżej
Niosący światło.
Wyznanie: brak
Pomógł: 97 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 2148 Skąd: Warszawa a potem tu i tam.
|
Wysłany: 2013-02-23, 19:53
|
|
|
przyimek napisał/a: | Dżej napisał/a: |
Biblia jak na słowo miłosiernego Boga zbyt już podzieliła ludzi i nie uważam tego za coś dobrego. |
Biblia podzieliła? Mi się wydaje że to ludzie sami się dzielą, atakują, wyśmiewają, chcą dyskutować a nie słuchają drugiej strony...
Biblia nikogo nie dzieli. najważniejsze to miłować i szanować Boga oraz kochać bliźniego. To tak w skrócie jeśli się nie mylę.
Pan Jezus Chrystus nauczał o szanowaniu nawet wroga, a gdzie w dzisiejszym świecie szanuje się oponentów? |
To czemu nastąpiła Wielka Schizma?
Czyżby nie przez różne interpretowanie Biblii? |
_________________ Biblia...czemu słowem a nie wykładem bożym? Wszak zawiera więcej niż jedno słowo i nie jest tak klarowna. |
|
|
|
|
przyimek
|
Wysłany: 2013-02-23, 19:59
|
|
|
Dżej napisał/a: | przyimek napisał/a: | Dżej napisał/a: |
Biblia jak na słowo miłosiernego Boga zbyt już podzieliła ludzi i nie uważam tego za coś dobrego. |
Biblia podzieliła? Mi się wydaje że to ludzie sami się dzielą, atakują, wyśmiewają, chcą dyskutować a nie słuchają drugiej strony...
Biblia nikogo nie dzieli. najważniejsze to miłować i szanować Boga oraz kochać bliźniego. To tak w skrócie jeśli się nie mylę.
Pan Jezus Chrystus nauczał o szanowaniu nawet wroga, a gdzie w dzisiejszym świecie szanuje się oponentów? |
To czemu nastąpiła Wielka Schizma?
Czyżby nie przez różne interpretowanie Biblii? |
A jak można inaczej interpretować 2 najważniejsze przykazania?
To ludzie wyrywają zdania z Biblii, nadinterpretują, dzielą, mnożą, dodają, straszą innych przecież nie o tym Pan Jezus Chrystus nauczał.
Nie wiem wielu rzeczy ale ... mi to do zbawienia nie jest potrzebne. Wiem co jest najważniejsze i tyle...
takie jest moje zdanie. i Wiem że Ciebie jak i innych raczej nie przekonam bo to Pan Jezus musi przyjść do Was . Bo z tego co przeczytałem Ty nie wierzysz?
Ja tu nic nie zmienię bo nie jestem od tego
Ludzie (w tym i ja ;) ) to naprawdę dziwne stworzenia są... Pan Bóg im się przed oczami pokazywał, wiele cudów dla nich uczynił to ludzie nadal w niego powątpiewali, On dawał im jedzenie w niewyjaśniony sposób, oni też powątpiewali na drugi dzień... Mojżesz nie przyszedł przez 40 dni, ludzie już zapomnieli i zrobili sobie złotą krowę...
Ludzie w większości wolą tanią sensację, niepotwierdzone informacje, filmik na yt i już się zmieniają. |
Ostatnio zmieniony przez przyimek 2013-02-23, 20:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
przyimek
|
Wysłany: 2013-02-23, 20:01
|
|
|
Dezerter napisał/a: | przyimek napisał/a: | Pan Jezus Chrystus nauczał o szanowaniu nawet wroga, a gdzie w dzisiejszym świecie szanuje się oponentów? |
... na forum biblijnym? ... czasami i niektórzy |
No przecież nie pisałem że takich ludzi nie ma :D Takich ludzi jest pełno jednak w dzisiejszych czasach raczej nie jest to dobrze prezentowane. Dziś to ponoć ciemnogród i lepszejsza jest postępowa nauka.. he he he która opiera się na wierze XD |
|
|
|
|
Dżej
Niosący światło.
Pomógł: 97 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Lip 2012 Posty: 2148 Skąd: Warszawa a potem tu i tam.
|
Wysłany: 2013-02-23, 20:11
|
|
|
Zgadza się, nie wierzę. Cały czas czekam i jak na razie się nie pokwapił.
A przecież ponoć chce wszystkich zbawić. No więc?
A które to przykazania takie ważne?
Oczywiście, Biblia to kolejny powód do niezgody - Bóg miłosierny chyba by nie podawał diabłu kolejnych atutów.
Nauka opiera się na wierze czy empirycznych dowodach?
Czy wierząc rozczepię światło? |
_________________ Biblia...czemu słowem a nie wykładem bożym? Wszak zawiera więcej niż jedno słowo i nie jest tak klarowna. |
|
|
|
|
przyimek
|
Wysłany: 2013-02-23, 20:18
|
|
|
Dżej napisał/a: | Zgadza się, nie wierzę. Cały czas czekam i jak na razie się nie pokwapił.
A przecież ponoć chce wszystkich zbawić. No więc?
A które to przykazania takie ważne?
Oczywiście, Biblia to kolejny powód do niezgody - Bóg miłosierny chyba by nie podawał diabłu kolejnych atutów.
Nauka opiera się na wierze czy empirycznych dowodach?
Czy wierząc rozczepię światło? |
nie odpowiem Ci na te pytania... bo nie wiem. ja wierzę i wiem że 2 tysiące lat temu żył Pan Jezus i umarł za grzechy ludzi. Potem zmartwychwstał itd. pewnie wszystko dobrze wiesz.
Zależy mu na wszystkich ale to Pan Jezus Chrystus decyduje co gdzie i kiedy.
Pytasz o naukę to jakie empiryczne dowody są w teorii ewolucji którą całkowicie burzy... budowa dzięcioła. czy teoria wielkiego wybuchu która ma wiele braków a i nikt nie może odpowiedzieć jak się pojawiło życie z przysłowiowej... zupy?
O Ziemi też nic nauka nie mówi, bo największy odwiert to 12 czy 15 km w głąb Ziemi... |
|
|
|
|
Dżej
Niosący światło.
|
Wysłany: 2013-02-23, 20:50
|
|
|
Szkielety to dowody empiryczne, tak samo jak warstwy w jakich się znajdują.
Ok, nie ma na wszystko odpowiedzi, ale to nauka a nie wiara czy religia gdzie odpowiedzi są na tacy choć niekoniecznie zgodne z prawdą bo np. nie tylko źli chorują - nieprawdaż?
A niedługo zamierzają się dowiercić do płaszcza Ziemi...nie na powierzchni(gzie grubość wynosi 60 km) a na dnie oceanu(gdzie grubość skorupy to 6 km). |
|
|
|
|
|