|
Forum biblijne
FORUM ZOSTAŁO PRZENIESIONE. ZAPRASZAMY www.biblia.webd.pl
|
70 lat niewoli i spustoszeń Jerozolimy (606 pne. - 537 pne.) |
Autor |
Wiadomość |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-01-18, 13:58 70 lat niewoli i spustoszeń Jerozolimy (606 pne. - 537 pne.)
|
|
|
Dn 9:1-2 NS „W pierwszym roku Dariusza, syna Aswerusa z potomstwa Medów, który został ustanowiony królem nad królestwem Chaldejczyków,(2) w pierwszym roku jego panowania ja, Daniel, rozpoznałem na podstawie ksiąg liczbę lat - co do których słowo Jehowy doszło do proroka Jeremiasza - na dopełnienie się spustoszeń Jerozolimy, mianowicie lat siedemdziesiąt.”
Kiedy zaczęly się spustoszenia Jerozolimy, o których mowa w tym fragmencie Pisma Świętego? Zauważmy, że w tekście hebrajskim nie jest mowa o 70 letnim spustoszeniu lecz o 70 latach spustoszeń (liczba mnoga) Jerozolimy. Ten zwrot sugeruje wyraźnie, że w okresie 70 lat Jerozolima była pustoszona wielokrotnie, co zresztą potwierdza Biblia, bowiem Babilończycy zabierali Żydów i przybory świątyni do niewoli etapami:
606 pne - w trzecim roku panowania króla Jojakima (Dan 1:1-2; 2 Krl 24:1-7; 2 Krn 36:6-7)
597 pne - za czasów króla Jehojachina (Jer 52:28; Ez 40:1; 2 Krl 24:8-16; 2 Krn 36:10)
587 pne - w 18 roku panowania króla Nabuchodonozora (Jer 52:29; Ez 24:1-2; 2 Krl 25:1-2; 2 Krn 36:17-18)
582 pne - w 23 roku panowania króla Nabuchodonozora (Jer 52:30)
Od kiedy więc należy liczyć okres 70-letniej niewoli i spustoszeń Jerozolimy: od pierwszej, przedostatniej, czy ostatniej deportacji? Spustoszenia i niewola, rozpoczęły się faktycznie już od trzeciego roku panowania króla Jehojakima. Także od czasów tego króla, z powodu działań wojennych, zaczęły się problemy z uprawą ziemi (2 Krl 24:1-2; Jer 25:1, 18; 35:1,11).
A więc rok 606 pne niewątpliwie był dla proroka Daniela pierwszym rokiem 70-letniej niewoli. Z jego relacji wynika wyraźnie, że w drugim roku panowania króla Nabuchodonozora (który zgodnie z chronologią świecką przypada na lata 603/602 - prorok Daniel będąc w Babilonie posługuje się babilońską rachubą czasu), po 3 letnim przeszkoleniu, pełnił on już służbę na dworze królewskim (Dan 1:3-6; 2:1,13).
Występujący w Biblii termin spustoszenie (hebr. CHORBAH) nie zawsze też oznacza całkowite wyludnienie, choć może go obejmować. Zaraz po zdobyciu Jerozolimy Bóg Jahwe powiedzial do Ezechiela:
Ez 33:24 NS „"Synu człowieczy, mieszkańcy tych spustoszonych miejsc mówią o ziemi izraelskiej: 'Abraham był tylko jeden, a jednak wdział ten kraj w posiadanie. A nas jest wielu: nam dano ten kraj w posiadanie'.”
Ez 33:27 NS „"Powiedz im tak: 'Oto, co rzekł Wszechwładny Pan, Jehowa: "Jako żyję, ci, którzy są na spustoszonych miejscach, na pewno padną od miecza; tego zaś, który jest na powierzchni pola, dam dzikiemu zwierzowi na żer; a ci, którzy są na umocnionych miejscach oraz w jaskiniach, umrą od zarazy.”
Na co wskazują te przykłady? Ano na to, że "spustoszenie" nie zawsze musi być równoznaczne z całkowitym wyludnieniem.
Podobnego zdania był prorok Jeremiasz. W czwartym roku panowania króla Jehojakima, a więc w roku 605 pne., stwierdził:
Jr 25:1 NS „Słowo, które doszło do Jeremiasza w związku z całym ludem Judy w czwartym roku Jehojakima, syna Jozjasza, króla Judy, czyli w pierwszym roku Nebukadreccara, króla Babilonu,”
Jr 25:17-18 NS „I wziąłem kielich z ręki Jehowy, i dałem do picia wszystkim narodom, do których Jehowa mnie posłał:(18) Jerozolimie i miastom Judy oraz jej królom, jej książętom, by uczynić z nich spustoszone miejsce, dziwowisko, coś, nad czym się gwiżdże, i przekleństwo, jak to jest po dziś dzień;”
Tak więc Jeremiasz stwierdził wyraźnie, że w czwartym roku panowania króla Jehojakima, a więc w roku 605 pne., spustoszenia Jerozolimy były już w toku, a w przyszłości miały się jeszcze dopełnić. Dlatego w pierwszym roku króla Dariusza, prorok Daniel spodziewał się, że wkrótce spustoszenia Jerozolimy dopełnią się (Dan 9:1-2). W roku 537 pne. dopełnił się więc okres 70-letnich spustoszeń Jerozolimy, który rozpoczął się w trzecim roku króla Jehojakima, czyli w roku 606 pne. Dla proroka Daniela rok 537 pne. był więc też równocześnie 70-letnim rokiem niewoli. |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-14, 12:32
|
|
|
mirek napisał/a: | Dn 9:1-2 NS „W pierwszym roku Dariusza, syna Aswerusa z potomstwa Medów, który został ustanowiony królem nad królestwem Chaldejczyków,(2) w pierwszym roku jego panowania ja, Daniel, rozpoznałem na podstawie ksiąg liczbę lat - co do których słowo Jehowy doszło do proroka Jeremiasza - na dopełnienie się spustoszeń Jerozolimy, mianowicie lat siedemdziesiąt.”
Kiedy zaczęly się spustoszenia Jerozolimy, o których mowa w tym fragmencie Pisma Świętego? Zauważmy, że w tekście hebrajskim nie jest mowa o 70 letnim spustoszeniu lecz o 70 latach spustoszeń (liczba mnoga) Jerozolimy. Ten zwrot sugeruje wyraźnie, że w okresie 70 lat Jerozolima była pustoszona wielokrotnie, co zresztą potwierdza Biblia, bowiem Babilończycy zabierali Żydów i przybory świątyni do niewoli etapami: |
Czym jest według Biblii spustoszenie? Czy spustoszeniem można nazwać zabranie jeńców do niewoli?
W Jeremiasza 49:13 czytamy:
"Przysiągłem bowiem na samego siebie -brzmi wypowiedż Jehowy -że Bocra stanie się po prostu dziwowiskiem ,hańbą ,spustoszeniem i przekleństwem ,a wszystkie jej miasta staną się spustoszonymi miejscami po czas niezmierzony".
Podobne proroctwo jest o Edomie w Jeremiasza 49:17
Na przykładzie Bocry ustalmy sobie co znaczy biblijne słowo "spustoszony".
Odpowiada na to pytanie księga Izajasza 34:5-6
"W niebiosach bowiem mój miecz będzie skąpany.Oto spadnie na Edom i na lud ,który według sprawiedliwości przeznaczyłem na zagładę.Jehowa ma miecz ,zostanie on napojony krwią ,będzie pokryty tłuszczem ....Gdyż Jehowa ma ofiarę w Bocrze i wielką rzeż w ziemi edomskiej".
Zatem słowo "spustoszenie " oznacza całkowitą zagładę.
Tak też to słowo należy rozumieć w odniesieniu do Jerozolimy.
Oto prorocza zapowiedż tego wydarzenia:
Powtórzonego Prawa 26:27-32
"I oddam wasze miasta pod miecz i spustoszę wasze sanktuaria ...i spustoszę ziemię a wasi nierzyjaciele którzy w niej mieszkają widząc to wprost osłupieją".
Spełnienie tej zapowiedzi nastąpiło w roku 607 pne w momencie zburzenia świątyni w Jerozolimie.
II Królów 25:9
"I spalił dom Jehowy oraz dom królewski i wszystkie domy w Jerozolimie ,spalił też obniem dom każdego znaczniejszego człowieka".
Były to owe "spustoszenia Jerozolimy " o których pisal Daniel.Daniela 9:2
Spustoszonymi miejscami nie była tylko świątynia,ale też wszystkie inne obiekty.
Dlatego Biblia podaje ,że "prastare miejsca ,które są spustoszone " w liczbie mnogiej spustoszenia Jerozolimy ,nie spustoszenie.
Ale spustoszenie Jerozolimy było tylko jedno,jako wykonanie wyroku na Jerozolimie.
Zabór naczyń i jeńców do niewoli w czasach Jehokjakima i Sedekiasza Biblia nie nazywa spustoszeniem.
Izajasza 61:4,49:8
Ezechiela 36:33
"Tak rzekł Wszechwładny Pan Jehowa :"W dniu w którym was oczyszczę ze wszystkich waszych przewinień ,sprawię też że miasta będą zamieszkane ,a spustoszone miejsca zostaną odbudowane".
Słowo "spustoszone miejsca " w liczbie mnogiej odnosi się do wielu miejsc spustoszonych w jednym czasie.
Na dowód tego przytoczę wersety:
Jeremiasza 9:11
"I uczynię z Jerozolimy kupy kamieni legowisko szakali a z miast Judy uczynię bezludne pustkowie ,bez żadnego mieszkańca".
Jeremiasza 5:15-17
Lamentacje 2:5
I Królów 9:8
II Królów 25:9
Izajasza 6:11
Jeremiasza 19:13
mirek napisał/a: | Ez 33:24 NS „"Synu człowieczy, mieszkańcy tych spustoszonych miejsc mówią o ziemi izraelskiej: 'Abraham był tylko jeden, a jednak wdział ten kraj w posiadanie. A nas jest wielu: nam dano ten kraj w posiadanie'.”
|
Kim byli ci mieszkańcy spustoszonych miejsc?
Jeremiasza 39:10
"A niektórych z ludu maluczkich którzy nic nie mieli ,Nebuzaradan dowódca straży przybocznej pozostawił w ziemi judzkiej ...."
Wcześniej pozabijał i wziął do niewoli większoć Jerozolimy.
Czy chcesz przez to powiedzieć ,że za czasów Jehojakima Jerozolima była spustoszona?
mirek napisał/a: | Jr 25:17-18 NS „I wziąłem kielich z ręki Jehowy, i dałem do picia wszystkim narodom, do których Jehowa mnie posłał:(18) Jerozolimie i miastom Judy oraz jej królom, jej książętom, by uczynić z nich spustoszone miejsce, dziwowisko, coś, nad czym się gwiżdże, i przekleństwo, jak to jest po dziś dzień;”
|
Przeczytaj Ezdrasza 9:7 i kontekst
i Jeremiasza 44:22
I choć trochę pomyśl! |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-14, 22:52
|
|
|
tessa napisał/a: | Czym jest według Biblii spustoszenie? Czy spustoszeniem można nazwać zabranie jeńców do niewoli? |
Mój Boże, jak ta Strażnica pozbawiła cię samodzielnego myślenia i wypaczyła Twój sposób myślenia. Nawet nie wiesz co to jest spustoszenie i czym się różni od niewoli. Tragedia!
tessa napisał/a: | Zatem słowo "spustoszenie " oznacza całkowitą zagładę. |
Jeśli by tak było, to powiedz mi, jakim sposobem ok. 100 lat po powrocie Żydów z niewoli, Jerozolima jest nadal spustoszona?
Ne 2:17 Bw „Natomiast obecnie rzekłem do nich: Wy oglądacie niedolę, w jakiej się znajdujemy, że oto Jeruzalem jest spustoszone a jego bramy spalone ogniem. Nuże! Odbudujmy mur Jeruzalemu, abyśmy już nie byli pohańbieni.”
tessa napisał/a: | Ale spustoszenie Jerozolimy było tylko jedno,jako wykonanie wyroku na Jerozolimie.
Zabór naczyń i jeńców do niewoli w czasach Jehokjakima i Sedekiasza Biblia nie nazywa spustoszeniem. |
Z powyższych rozważań widać wyraźnie, że spustoszenie nie oznacza całkowitej zagłady. To tylko Strażnica tak ci wmawia, bo chce poprzeć swoje ludzkie nauki. Robi cię w balona a ty wierzysz!
tessa napisał/a: | Kim byli ci mieszkańcy spustoszonych miejsc? |
Nie ważne kim byli, ważne jest, że spustoszenie nie oznacza całkowitej zagłady!
Ag 1:9 Bw „Liczyliście na wiele, lecz oto jest mało, a gdy to przynieśliście do domu, zdmuchnąłem to. Dlaczego? - mówi Pan Zastępów. Z powodu mojego domu, który leży w gruzach, podczas gdy każdy z was gorliwie krząta się koło własnego domu.”
A tak na marginiesie, czy mogłabyś policzyć ile lat według chronologii Strażnicy prorok Daniel był w niewoli babilońskiej? |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-15, 12:03
|
|
|
mirek napisał/a: | tessa napisał/a:
Czym jest według Biblii spustoszenie? Czy spustoszeniem można nazwać zabranie jeńców do niewoli?
Mój Boże, jak ta Strażnica pozbawiła cię samodzielnego myślenia i wypaczyła Twój sposób myślenia. Nawet nie wiesz co to jest spustoszenie i czym się różni od niewoli. Tragedia!
|
To ty nie wiesz co to jest spustoszenie.Uważasz ,że Jerozolima była spustoszona za czasów
Jehojakima ,gdy żadnem dom nie był zburzony,a świątynia stała nienaruszona.
mirek napisał/a: | tessa napisał/a:
Zatem słowo "spustoszenie " oznacza całkowitą zagładę.
Jeśli by tak było, to powiedz mi, jakim sposobem ok. 100 lat po powrocie Żydów z niewoli, Jerozolima jest nadal spustoszona?
Ne 2:17 Bw „Natomiast obecnie rzekłem do nich: Wy oglądacie niedolę, w jakiej się znajdujemy, że oto Jeruzalem jest spustoszone a jego bramy spalone ogniem. Nuże! Odbudujmy mur Jeruzalemu, abyśmy już nie byli pohańbieni.”
|
Kiedy mury Jeruzalem zostały zburzone? Nie pamiętasz?
To ci przypomnę
II Kronik 36:19
"I spalił dom prawdziwego Boga i zburzył mur Jerozolimy również wszystkie jej wieże mieszkalne spalono ogniem ,a także wszystkie jej cenne przedmioty ,by spowodować zniszczenie".
Za czasów Nebukadneccara w 19 roku jego panowania.Jerozolima została doszczętnie zniszczona ,domy obrucone w gruzy,mury zniszczone,świątynia spalona.Po prostu totalna zagłada miasta.
Te mury i Jerozolima nie zostały odbudowane aż do czasów Artakserksesa.I Nehemiasz nad tym bolał.
Czytaj uważnie Biblię a przede wszystkim Nehemiasza 1:1-4
"Posłańcy powiedzieli:
"Ci ,którzy pozostali i którzy przeżyli niewolę w tamtej prowincji są w bardzo złej sytuacji i w pohańbieniu,a mur Jerozolimy jest zburzony ,jego bramy zaś spalono ogniem.
A gdy usłyszałem tylko te słowa usiadłem i zacząłem płakać oraz smucić się po całych dniach ,stale też pościłem i modliłem się przed obliczem Boga niebios".
Działo się to w 20 roku panowania Artakserksesa.Nehemiasza 2:1
Zatem słowo spustoszenie oznacza całkowitą ruinę,zniszczenie miasta.To zniszczenie dokonało się z chwilą zburzenia świątyni ,zburzone zostały też mury Jerozolimy.
Nie zostały one odbudowane aż do czasu o którym mówi Nehemiasz.Z tego powodu dalej nazywa Jerozolimę spustoszonym miastem.Ale owo spustoszenie dokonało się w 607 rpne.
Dopiero w dwudziestym roku swego panowania król Artakserkses wydał nakaz odbudowania murów Jerozolimy.Pisze o tym 2 rozdział księgi Nehemiasza.
mirek napisał/a: | Nie ważne kim byli, ważne jest, że spustoszenie nie oznacza całkowitej zagłady!
|
Oznacza zagładę!
Dla mnie ważne jest zrozumienie Biblii .Dla ciebie zaś ważne jest poparcie swoich dogmatów.
Słowa Jezusa też potwierdzają ,że spustoszenie oznacza zagładę miasta i mieszkańców.
Łukasza 21:20
"A gdy ujrzycie Jerozolimę otoczoną przez obozujące wojska ,wówczas wiedzcie ,że się przybliżyło jej spustoszenie".
Czy teraz powiesz ,że spustoszenie nie oznacza tylko zabrania jeńców do niewoli?
Co się stało w 70 rne z Jerozolimą?
http://www.ultramontes.pl..._Jerozolimy.htm
Została powtórnie zburzona ,tym razem przez Rzymian.
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
Jak jeszcze nie wierzysz ,że spustoszenie oznacza zagładę sprawdż ten post pt.
"Huragan zabija i sieje spustoszenie w Europie". |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-16, 21:55
|
|
|
tessa napisał/a: | To ty nie wiesz co to jest spustoszenie.Uważasz ,że Jerozolima była spustoszona za czasów Jehojakima ,gdy żaden dom nie był zburzony,a świątynia stała nienaruszona. |
Wcale tak nie twierdzę. Chodzi o to, że jak ktoś napada na jakieś miasto, to nie ma mocnych, aby nie doszło do spustoszenia jakiegoś obszaru. Spustoszenie nie oznacza dla mnie, że wszystko zostaje automatycznie zburzone i zniszczone.
tessa napisał/a: | Kiedy mury Jeruzalem zostały zburzone? Nie pamiętasz? |
Nabuchodonozor kilka razy oblegał Jerozolimę. Historycy mówią o datach 605, 598 i 587. Podczas tych najazdów zabierał jeńców do niewoli. Sądzisz, że obyło się bez zniszczenia i spustoszenia domów?
tessa napisał/a: | Za czasów Nebukadneccara w 19 roku jego panowania.Jerozolima została doszczętnie zniszczona ,domy obrucone w gruzy,mury zniszczone,świątynia spalona.Po prostu totalna zagłada miasta. |
Z tym się zgadzam i było to w roku 587 pne.
tessa napisał/a: | Te mury i Jerozolima nie zostały odbudowane aż do czasów Artakserksesa.I Nehemiasz nad tym bolał. |
No właśnie, zatrzymajmy się może tutaj. Skoro uważasz więc, że czas spustoszenia Jerozolimy należy liczyć od zburzenia Jerozolimy, to bądż konsekwentna i przyjmij, że czas ten kończy się, gdy Jerozolima zostaje odbudowana. Ile więc lat Jerozolima lezała w gruzach?
tessa napisał/a: | Czy teraz powiesz ,że spustoszenie nie oznacza tylko zabrania jeńców do niewoli? |
Nigdy nie mówiłem, że spustoszenie to zabranie jeńców do niewoli. Za spustoszenie uważam zniszczenie wszystkiegio na jakimś obszarze. Nie oznacza to jednak dla mnie, że na tym obszarze nie mogą przebywać ludzie.
Ale mam takie pytanie do ciebie: ile lat według chronologii Strażnicy trwała niewola proroka Daniela? |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-21, 01:51
|
|
|
Cytat: | Ale mam takie pytanie do ciebie: ile lat według chronologii Strażnicy trwała niewola proroka Daniela?
|
zero |
|
|
|
 |
Lach
|
Wysłany: 2007-02-27, 00:47
|
|
|
mirek napisał/a: | Nigdy nie mówiłem, że spustoszenie to zabranie jeńców do niewoli. Za spustoszenie uważam zniszczenie wszystkiegio na jakimś obszarze. Nie oznacza to jednak dla mnie, że na tym obszarze nie mogą przebywać ludzie. | Dla mnie chronologia Strażnicy to owoc ignoracji Biblijnej i historycznej, więc zasdaniczo podzielam Twoje argumenty. Jednak zawężanie pojęcia spustoszania do burzenia murów to chyba jednak przesada. Nie widzę uzasadnienia do jakiegokolwiek zawężania pojęć. Dla mnie spustoszenie to wszelkie działanie powodujące opustoszenie, czyli usuniecie lub przepłoszenie mieszkańców. To jest celem i istotą działań polegajaćych na burzeniu murów. Jeśli są to mury domó to sprawa jest jasna - nie ma gdzie mieszkać to nie ma i mieszkańców. A jesli są to mury miasta to w grę wchodzi pozbawianie społeczności i jej władz obrony oraz narzędzia egzekwowania stanowionych praw. W bramach miast odbywały się bowiem sądy i pobieranie cła i opłat miejskich. ZAtem widzę w kolejnych najazdach na Jeruzalem okrajanie tego wszystkiego, czym Jeruzalem był: solicą, miastem, zbiorem domostw, świątynią i centrum kultu, ale również społecznością jako taką. kawałem po kawałku cała chwała Jeruzalem była odbierana przez 70 lat, aż nie pzostało nic, nawet murów domów.
Co ciekawe najpier pozbawiono włąze Jeruzalem władzy nad narodem, nad obszarem Ziemi Obiecanej. Odbierano coraz wiekszy zakres samostanowienia. Potem zaczęto deptortować kwiat narodu i jego dzieci. Na końcy zburzono wszelkie zabudowania miasta i wypędzono wszystkich mieszkańców...
Pamiętajcie - Jeruzalem to stolica państwa, centrum kultu, symbol suwerenności narodu, społeczność, zabudowania i miejsce jako takie... |
_________________ "Co się może zepsuć na pewno się zepsuje - wcześniej czy później" - prawo Murphiego |
|
|
|
 |
tessa
|
Wysłany: 2007-02-27, 17:17
|
|
|
Lach napisał/a: | Dla mnie spustoszenie to |
A szukałeś co o spustoszeniu pisze Biblia? Chyba dyskutując o Biblii nalezy dowiedziec się o poglad Boga na ten temat.
"wydaje mi się "."ja sądzę " to błędna droga dla badaczy Biblii. |
|
|
|
 |
Tomasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 08:35 Tomasz
|
|
|
Co do Daniela 9:2 to tam pisze że Jeremiaszowi Bóg wyjawił 70 lat na dopełnienie się spustoszeń. Więc Jeżeli Jeremiasz podaje 70 lat dla Babilonu to musi to być 70 lat spustoszeń. |
|
|
|
 |
Tomasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 12:57 Tomasz
|
|
|
Ale nie zmieniajmy tematu....
Możesz się Mirku wysilać ale w Daniela 9:2 WYRAŹNIE PISZE ŻE PROROKOWI JEREMIASZOWI BYŁO WYJAWIONE SŁOWO 70 LAT NA DOPEŁNIENIE SIĘ SPUTOSZEŃ A NIE HEGEMONI BABILONU.
Tak więc gdzie w Jeremiasza pisze dla Babilonu ma to związek z 70ma lat spustoszeń |
|
|
|
 |
Tomasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 13:45 Tomasz
|
|
|
Czy aby napewno te lata się z sobą pokrywają ??
609-539 - hegemonia Babilonu
606-537 - lata spustoszeń
więc jak widać nie pokrywają się.... |
Ostatnio zmieniony przez 2007-03-23, 13:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 13:55
|
|
|
powiedz mi najpierw, czy według historii biblijnej i chronologii Strażnicy
70 lat postów (kiedy Żydzi zaczęli pościć a kiedy przestali)
70 lat gniewu (kiedy Bóg zaczął a kiedy przestał się gniewać)
70 lat spustoszeń Jerozolimy
70 lat niewoli (ile lat trwała niewola proroka Daniela)
70 lat dominacji Babilonu (kiedy się skończył ten okres?)
pokrywają się ze sobą?
Poza tym jedno podstawowe pytanko? Czy uważasz, że w roku 537 Jerozolima nie była już spustoszona? Czy Żydzi odbudowali tak szybko swój kraj? |
|
|
|
 |
Tomasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 14:17 Tomasz
|
|
|
Osobiście uwarzam że poprostu chodzi o jeden jedyny okres siedemdziesięcio letni.
Uważam że Bóg gniewał się na swój naród w latach 607 -537
Uważam że rok 537 był to ostatni rok spustoszeń. |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 14:32
|
|
|
No to coś nie zgadza się z historią świecką jak również z proroctwami biblijnymi, bowiem
1) 70 lat dla Babilonu miało skończyć się ukaraniem króla babilońskiego (Jer 25:11-12; 29:10). Jest to więc okres 609 - 539, ponieważ w roku 539 Babilon został zdobyty. Według chronologii Strażnicy byłoby to jednak tylko 68 lat (607 - 539). Coś więc się nie zgadza.
Tutaj wątek na ten temat: http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=876
2) 70 lat gniewu trwa cały czas jeszcze w roku 519 pne. (Zach 1:12), a więc zgodnie z twoją opcją trwałoby nie 70 lat (589 - 519) ale aż 90 lat (od 609 do 519), ponieważ gniew Jahwe nie zaczął się przecież w roku zburzenia Jerozolimy ale, jak mówi Biblia, prawie dwa lata wcześniej, kiedy Nabuchodonozor zaczął oblegać Jerozolimę. Kiepsko ze Strażnicą.
Wątek na ten temat: http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=859
3) 70 lat postów również trwają jeszcze aż do roku 518 pne. (Zach 7:5) A więc są to lata 587 - 518. Według chronologii Strażnicy byłby to jednak okres 90 lat (od 607 do 518). Znów klapa.
Zapraszam do wątku: http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=860
4) No ale gdzie w chronologii Strażnicy umieścisz 50 lat spłacania sabatów (2 Krn 36:21)? Przecież to okres 587 - 537.
Wątek na ten temat: http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=989
Tomaszu trzymaj się tematów wątków - To duży materiał dowodowy popierający bardzo mocno świecką datę zburzenia Jerozolimy! |
|
|
|
 |
Tomasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-23, 14:42 Tomasz
|
|
|
Oczywiście tak można by to rozgraniczyć gdyby nie fakt że Daniel w 9:2 powiedział że Jeremiaszowi wyjawiono 70 lat na dopełnienie spustoszeń !!
Według mnie tam gdzie Jeremiasz mówi o latach Dla babilonu ma na myśli spustoszenia.
Przecież tak wypowiedzi Jeremiasza interpretował prorok Daniel.. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
•
|